Hammaslääkäri – betoniviidakon julmin peto

  • 215 445
  • 747

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Itse kävin hammaslääkärissä toissapäivänä. Tähän asti olen ollut puudutuksen ystävä, mutta nyt paikattiin sekä ylhäältä että alhaalta ja puudutus luonnollisesti sekä ylös että alas. Oli viittä vaille, että ei lähtenyt taju sen jälkeen kun likemmäs tunnin paikkailujen jälkeen nousi tuolista ja lähti pois. Käytävässä oli pakko päästä takaisin istumaan. Tiedä sitten mistä johtuu, että niin voimakkaan heikotuksen tunteen iski, kun ei kuitenkaan mitään kammoja ole aiemmilta kerroilta jäänyt. Toki puudutus oli voimakas ja kielikin aivan tunnoton sen myötä.

Ensi syksynä itselläni on edessä todennäköisesti kirurginen hampaanpoisto-operaatio. Alhaalla viisaudenhampaat kasvavat sivuttaissuunnassa ja lisäksi niiden päällä kasvavat "ysit", jotka eivät normaalisti etenkään alhaalle kuulemma puhkea. Hammaslääkäri totesi, että ei ole koskaan aiemmin vastaavaan tilanteeseen törmännyt. Saapa nähdä selviääkö hengissä moisesta operaatiosta.
 

Tanskanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Arvatkaas mikä tuntuu mukavalta?

Paikatessa laitetaan kiila hampaan väliin. Tän kiilan nimi oli "keltanen kiila".
Kannattas vissiin laittaa vähä isompaa kiilaa ens kerralla.

edestä päin kiilattiin. Takaata ikinen läpi ulos. --> Pikkusen sai hammalääkäri repiä kiilaa pois. Vieläkin muuten tulee verta...

OT: Tänään pitäs käyttää olkapäätä työtereveyslääkärillä. Mitäköhän kidutuskeinoja siellä keksitään?
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Itse olen odottanut kauhulla seuraavaa suuhygienistillä vierailua, edellinen kerta oli äärimmäisen tuskainen. Silmistä valuivat vedet koko (laser-käsittely?) ajan ja se kesti kauan, kädet puristivat lujempaa ja lujempaa tuolin kahvoja, mutta suomalainen mies kesti jälleen kerran yliluonnollisen kivun armoa anelematta. Kun on seurannut esimerkiksi Italialaista jalkapalloa, niin ne pojat olisivat kieriskelleet lattialla suurimman osan ajasta.

Tämä oli ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen kerta, kun joku yrittää laittaa hampaisiini tuota hirveää laitetta, toki "tyttö" sanoi etukäteen, että saattaa vihloa ja kerrot sitten, mikäli näin tapahtuu. Mielestäni vain valittaminen kyseisessä tilanteessa ei ole miesmäistä. Keskiviikon aamuna ajattelin ehdottaa kivikauteen palaamista ja siirtymistä vanhanaikaisiin laitteisiin hammaskiven poistossa. Mikäli selviän yhteenotosta, niin raportoin siitä myöhemmin viikolla. Huomiseksi olen järjestänyt vapaapäivän, jotta voin kerätä rohkeutta ja viettää lasten kanssa aikaa. Onko kukaan kuollut kipushokkiin?
 

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Napsaistiinpa tuossa viisaudenhammas irti, tällä kertaa ylhäältä. Ei voi muuta sanoa että oli kyllä maailman helpoin homma. Noitahan voisi nyppiä vaikka joka päivä kun ei mitään särkyjä tai kolotuksia tullut, lisäksi vielä todella nopea suoritus niin mikäs tässä on ollessa kun loppui särky kuin seinään. Aikaisemmin tapahtuneen alaviisurin poistamisen jälkeen sitten särkikin enemmän, miksei kaikki viisaudenhampaat voi kasvaa tuonne ylös?
 

-REDS-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K, ULUVFC #54
... toki "tyttö" sanoi etukäteen, että saattaa vihloa ja kerrot sitten, mikäli näin tapahtuu. Mielestäni vain valittaminen kyseisessä tilanteessa ei ole miesmäistä.

Jep, näin minäkin ajattelin. Varsinkaan kun ei koskaan aikaisemmin ole ollut mitään isompaa. Nyt sitten takahammas kipeytyi ja poski turposi ihan kuin sarjakuva lehdessä. Hammaslääkäri ihmetteli, että miten voi olla kaikki muut hampaat ihan kunnossa ja yhdessä on kuplavolkkarin kokoinen reikä. Juurihoitohan siitä alkoi ja hammas oli niin tulehtunut ettei puutunut lainkaan. Minulla on suht korkea kipukynnys, mutta tuollaista kipua ei ole edes olemassa. Valehtelematta meinasi isolta mieheltä päästä itku, kun lääkäri antoi uuden ajan ja kertoi, että kome, neljä (45min) hoitokertaa riittänee... Luojan kiitos sen ei pitäisi enää olla yhtä kivuliasta.

Piikit tulehtuneeseen juureen ilman puudutusta...

Tosin on myös sanottava, että säryn loputtua olo oli suorastaan eufoorinen.
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Meninpä kaksi viikkoa sitten viisaudenhampaan poistoon. Kolmehan näitä on putkahtanut ja repiminen aloitettiin alhaalta. Yksi hammas siis poistettiin ja aikaa meni n.45 min. Hammas halkaistiin kahteen osaan, koska kasvoi vinoon. Hirvittävä rutina suussa ja puudutusainetta lisäiltiin pariin otteeseen, kun meikäläinen korisi hoitotuolissa. Toimenpiteen jälkeen "kolo" vuosi verta neljä päivää ja särky oli koko ajan päällä. Buranalla helpotti hieman. Nyt siis kaksi viikkoa toimenpiteestä aikaa ja särky alkaa pikku hiljaa helpottamaan. Buranaa toki joutunut tänäänkin syömään. Elokussa revitään lisää. Ei kiva.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Toimenpiteen jälkeen "kolo" vuosi verta neljä päivää ja särky oli koko ajan päällä. Buranalla helpotti hieman. Nyt siis kaksi viikkoa toimenpiteestä aikaa ja särky alkaa pikku hiljaa helpottamaan. Buranaa toki joutunut tänäänkin syömään. Elokussa revitään lisää. Ei kiva.

Ei näin. Ensi kerralla sanot, että ompelee sen "kolon" umpeen. Hoituu tuo paraneminen jonkinverran nopeammin. Ei mitään järkeä syljeskellä puolta viikkoa verta suustaan, ellet ole vampyyri. Kyllä ne sen ompelee, kun pyytää. Jos eivät, vaihda lekuria. En ihmettele, jos tulee väristyksiä hammaslääkäriä kohtaan.
 

hätrikki ||

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, Anaheim Ducks
Tänään tuli itekkin sitten käytyä paikattavana. Kahessa leegossa pieni reikä. Pora ei alussa tuntunut pahalta, loppuun päin sai vähän nyrkkiä puristaa kasaan. Kiilat ei ollu kans mukavia, mutta kyllä ne kesti. Koko operaatiosta odottelin kivuliampaa, näemmä aika siististi tekevät duuninsa. Touhu maksoi 51 euroa kunnallisessa. Sitä ennen tutkimuskäynti 22e. Rahaakin näyttää menevän.

Vihlasee muuten tuo toinen paikka aina väliajoin. Kait se on sitä sisäänajoa. Taidan jättää Colat vähemmälle, jos pääsisi nollatoleranssilla seuraavina vuosina.

Ensi kuussa aika hammaskiven poistoon. Helvetti mitä raapimista jollain piikillä. Kertokaa joku viisas, mitä haittaa on hammaskivestä? Onko joku ottanut puudutusta siihen?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ensi kuussa aika hammaskiven poistoon. Helvetti mitä raapimista jollain piikillä. Kertokaa joku viisas, mitä haittaa on hammaskivestä? Onko joku ottanut puudutusta siihen?

Oletko mahdollisesti ensimmäistä kertaa menossa "toimenpiteeseen". Tuo ei satu ollenkaan, ei edes tunnu miltään.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Ensi kuussa aika hammaskiven poistoon. Helvetti mitä raapimista jollain piikillä. Kertokaa joku viisas, mitä haittaa on hammaskivestä? Onko joku ottanut puudutusta siihen?
Tulin juuri kyseisestä toimenpiteestä ensimmäistä kertaa elämässäni. Tähän mennessä sitä kiveä on jossain rutiinitarkastuksessa otettu pois, mutta nyt siihen saatiin aikaa kulumaan 30 min.

Vittumaisinta touhussa on vain se ääni, mikä siitä raaputuksesta tulee, muuten ihan ok ja kivuton tapahtuma. Ainoastaan ultraäänilaitteella (tms.) otettaessa vihlosi muutaman kerran niin maan perkeleesti. Tosin ne vihlomiset kesti vaan alle sekunnin ja tota konetta käytettiin vain alhaalla etuhampaitten takana, kun sitä kiveä oli tainnut sinne kertyä vähän enemmän kuin laki sallii.

Nyt on puhdas olo suussa ja kokemus ei ollut lähellekään niin paha kuin odotin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Paljonkos tuollainen normaali 20 min (tjsp.) tarkistuskerta maksaa yksityisissä hammaslääkärimestoissa?

YTHS:n jatko-opiskelijahinta on näemmä 20 euroa, mutta silloin pitää toki myös maksaa YTHS-maksu. Eli voisi käväistä tsekkaamassa hampaat yksityisellä ja jos vikaa ilmenee, sitten maksella YTHS-maksut ja hoidattaa hampaat varmasti paljon halvemmalla kuin yksityisellä puolella.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Paljonkos tuollainen normaali 20 min (tjsp.) tarkistuskerta maksaa yksityisissä hammaslääkärimestoissa?

Se riippuu paljolti siitä, mitä kyseisessä tarkastuksessa loppujen lopuksi tehdään. Itselleni muistaakseni tehtiin tarkastus, otettiin röntgen-kuvat, ja tehtiin jonkilainen yleispuhdistus purukalustoon. Hupi maksoi kela-korvauksen jälkeen jonkin verran alle satasen. Pelkkä tarkastus ilman röntgeneitä sun muita lienee about puolet tästä, varmaan vähemmänkin.

Tämä siis Tampereen keskustassa, maantieteelliset seikat vaikuttavat varmasti.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
huhhuh, huomenna olisi hammaslääkäri, mutta mietin tässä juuri, miten onnistuisi siitä laistaminen..varmaan pitää ilmoittautua sairaaksi.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Ensi kuussa aika hammaskiven poistoon. Helvetti mitä raapimista jollain piikillä. Kertokaa joku viisas, mitä haittaa on hammaskivestä? Onko joku ottanut puudutusta siihen?

Hammaskivi pistää ikenet vetäytymään, mikä johtaa lopulta legojen irtoamiseen ;) Hygienisenä haittana voidaan mainita hammaskiven aiheuttama ikävä haju suussa, jonka toiset ihmiset kyllä jossain tilanteissa tuntevat, vaikka heidänkin suussa kiveä olisi. Mihinkään suuvedellä räträilyyn ei kannata aikaa ja rahaa tuhlata. Ei suuvesi hammaskiveä taltuta ;) Omaa tilannetta ei tietenkään havaitse niin hyvin. Juuri vaimolta tuli vähän aikaa sitten palautetta, että voisi olla aika...eli myöskin hammaslääkärikammoisena pitäisi rohkaistua tilaamaan aika kunnalliselta. 2,5v sitten olin viimeeksi.

Hammaskiven poistossa ikeniin levitettään jotain puuduttavaa mössöä. Kyllä se repiminen vähän tuntuu ja aika matelee hitaasti, muttei kipu tunnu läheskään yhtä paljon kuin reikien paikkaaminen tms.
 

fewe0

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Senators
jonkinasteine ientulehdus on päällä nyt ja tulipa mieleen että joulukuussa kävin viimeksi. Voisinpa alkaa varailemaan aikaa, ettei käy hupsis

Kerran vuodessa on syytä käydä. Ainakin tälläisella herkkusuulla. Menee muuten jokukerta koko purukalusto uusiksi
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oletko mahdollisesti ensimmäistä kertaa menossa "toimenpiteeseen". Tuo ei satu ollenkaan, ei edes tunnu miltään.

Riippuu ihan tapauksesta. Viikko sitten olin kyseisessä operaatiossa ja aiempien kokemusteni perusteella odotin helppoa juttua. Paskan marjat. Meikäläisellä tuohon kului aikaa yli tunti, ja pidän operaatiota yhtenä vittumaisimmista aikuisiällä kokemistani. Esimerkiksi viisaudenhampaan poistot, joista yksi oli jopa hammaslääkärin mielestä hankalahko leikkaus, eivät olleet mitään tuon rinnalla. Ikenistä vuoti verta sen verran paljon, että sain käskyn tulla uudelleen tulevana maanantaina, jolloin tehdään toimenpiteeseen ilmeisesti aina kuuluva fluoraus.

Ja jotta ei tulisi mitään "kannattaa mennä yksityisille"-tyyppisiä fraaseja, niin sanotaan nyt, että olin yksityisellä. Omaa vikaa oli kuitenkin suurelta osin taustalla, koska edellisestä hammastarkastuksesta oli kulunut aikaa jokunen vuosi ja hammaskivestä tulee kovempaa, mitä pidemmän aikaa se saa olla suussa. Hampaita olen pessyt kyllä 2-3 kertaa vuorokaudessa, mutta lankaa olisi pitänyt käyttää ahkerammin. Nyt teen niin.
 

Veijari

Jäsen
Tuli varattua aika hammaslääkärille. Ensi maanantaina on siis piru merrassa. Ahdistaa jo nyt. Viime kerrasta onkin aikaa etten edes muista montako vuotta. Aina on hammaslääkärit kehuneet kalustoani, mutta nyt on varmaan perusremontti tulossa. Ainakin viisaudenhampaat varmaan lähtee ensimmäisenä. Silloin tällöin myös vihlaisee syödessä tai juodessa joten oletan että reikäkin löytyy.

Minkä vuoksi muuten noita viisaudenhampaita lähdetään repimään irti? Jos mahtuvat suuhun niin miksei niitä voisi sinne jättää?
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Tuohon yksityis vs. kunnallinen keskusteluun näkökulmaa:

Olin aikoinaan pisimmilläni 6 vuotta ilman hammaslääkärikäyntiä kammon vuoksi. Menin sitten puoliksi pakotettuna yksityiselle ja löytyi 4 reikää. Vuosi tästä eteenpäin menin samalle yksityiselle ja kas...vuodessa jo 2 uutta reikää. Aloin epäillä hammaslääkärin löydöksiä, onhan se kuitenkin etupäästä bisnestä yksityisellä sektorilla.. Pidin pari vuotta taukoa, kunnes varasin kunnalliselta ajan. Tulos kahden vuoden päästä edellisestä hammaslääkärikäynnistä: Reikiä nolla.

Pitäiskö tästä tehdä jonkinlainen jotopäätös? Minusta pitäisi. Ainakin on selvää, ettei verorahoilla paikata yhtäkään ylimääräistä reikää.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tuohon yksityis vs. kunnallinen keskusteluun näkökulmaa:

Olin aikoinaan pisimmilläni 6 vuotta ilman hammaslääkärikäyntiä kammon vuoksi. Menin sitten puoliksi pakotettuna yksityiselle ja löytyi 4 reikää. Vuosi tästä eteenpäin menin samalle yksityiselle ja kas...vuodessa jo 2 uutta reikää. Aloin epäillä hammaslääkärin löydöksiä, onhan se kuitenkin etupäästä bisnestä yksityisellä sektorilla.. Pidin pari vuotta taukoa, kunnes varasin kunnalliselta ajan. Tulos kahden vuoden päästä edellisestä hammaslääkärikäynnistä: Reikiä nolla.

Pitäiskö tästä tehdä jonkinlainen jotopäätös? Minusta pitäisi. Ainakin on selvää, ettei verorahoilla paikata yhtäkään ylimääräistä reikää.

Se on selvää, että yksityisellä sinulle annetaan - ei välttämättä parempaa - mutta huolellisempaa hoitoa. Itselläni yksityishammaslääkäri löysi pienen alkavan reiän ja päätti paikata sen heti kuntoon
 

kekkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Leijonat, Vapaa Ukraina
Kunnallinen hammashuolto on perseestä, ainakin Tuusulassa.

Juhannuksen vietin pahasti tulehtuneiden viisaudenhampaiden kanssa, menin lekurille heti maanantaina. Lopputulos: "Tässä sulle antibioottikuuri ja laitetaan sut kiireellisenä leikkausjonoon, kuukaudessa pitäisi päästä viimeistään veitsen alle..."

Eipä ole kuulunut mitään hammashoitolasta. Tänään heräsin aivan tajuttoman hammassärkyyn, poski on kuin tennispallo, ja jatkaa turpoamistaan. Päivystävä lääkärikin kieltäytyi määräämästä antibioottia, vaan käski mennä aamulla särkypäivystykseen. Vittu siellä tehdä mitään muuta kuin huuhdellaan suu corsodylillä (veloitus joku 10e, apteekissa pullo n 6e) ja istuteta penkillä tunteja. ARGH!

Pääsisköhän tänä vuonna siihen leikkaukseen?
 

Pelikaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Minkä vuoksi muuten noita viisaudenhampaita lähdetään repimään irti? Jos mahtuvat suuhun niin miksei niitä voisi sinne jättää?

Kyllä minulla ainakin jätettiin. Viime kesänä monen vuoden tauon jälkeen uskaltauduin hammaslääkäriin tai hoitajallehan se ensin oli. Hoitaja poisti hammaskiveä ja varasi uuden ajan lääkärille katsomaan noiden viisaudenhampaitten tilannetta. Lääkäri totesi, että hyvin mahtuvat ylhäällä olemaan ja alhaalla ei ole niitä kasvanut ollenkaan tai ovat niin syvällä ettei tarvitse mitään tehdä.

Ylhäältä saattavat alkaa kuulemma jossain vaiheessa heilumaan, kun etsivät sitä "pariaan". Tämän jälkeen hampaan repiminen ei pitäisi olla enää mikään kivulias toimenpide.

Nyt pitäisi taas tilata aikaa hammaslääkärille. On tuota hammaskiveä taas kertynyt ja diabetes pohjalla, niin pitäisi olla aika tarkka suunsa kanssa. Hyvin onneksi vielä ovat kunnossa pysyneet. Nimimerkillä nolla reikää.
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Elokussa revitään lisää. Ei kiva.

Eilen kävin taas revityttämässä kaksi viisuria pois. Ylhäältä hammas lähti n. kahdessa minuutissa todella helposti eikä tälläkään hetkellä jomota yhtään. Alempi hammas olikin hankalampi tapaus siitä johtuen, että kasvoi vinoon muita hampaita vastaan. Ei siis mahtunut tulemaan suoraan vetämällä pois, vaan piti halkoa muutamaan osaan. Alahammasta nyittiin, pilkottiin, välissä puudutettiin lisää ja väänneltiin n.tunnin verran. Julmetun tiukassa hammas oli, mutta irtosi lopulta. Lopuksi vielä tikit päälle ja apteekin kautta kotiin. Hieman on särkyä, mutta tuntuu, että ei lähellekään niin kovat kivut, kun edellisellä kerralla. Eipä tuo silti mukava toimenpide ole.
 
Lärvi turvoksissa neljättä päivää. Tiistaina hakeuduin päivystävälle hammaslääkärille melko ärhäkän kivun takia. Viisaudenhammas alhaalta oli rikkonut ikenen pahasti ja särki aika lailla. Lekurin diagnosi oli kuitenkin, että vinoon kasvava toinen mokoma yläpuolella hiertää alaientä. Eli ylähammas veks.

No, lähti kivuttomasti pois tämä yläpuolen tapaus ja alhaalla oleva jätettiin paikoilleen vielä. Antiibiootti kuurin sain ja diesel- liköörin makuista suuvettä. Särkylääkkeille en saanut reseptiä, joten pitää vetää apteekin reseptivapaita, jotka taas turhan mietoja. Panadol zapp auttaa aikansa kun nykii pari kerralla mutta niitä menee sitä tahtia helposti se paketti päivässä.

Itse jomotus ei ole kuitenkaan hävinnyt alapuolelta minnekään ja nyt on ikenen lisäksi kipeänä myös hammas sekä kohta, josta ylähammas poistettu. Kipu säteilee mukavasti leukaan ja poskiluuhun ja särkylääkkeitä on pakko vetää melko tauotta.

Missähän vaihteessa sitä kannattaa alkaa taas ottaa päivystykseen päin yhteyttä? Epäilyttää, että näinköhän lähtee kuurilla alapuolelta kivut vai olisiko viisainta poistattaa tämäkin pirulainen. Ei kauheasti houkuta viikonlopun vietto jomottavan pollan keralla, mutta ei sitä jaksa himassakaan istua.
 

-REDS-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K, ULUVFC #54
Missähän vaihteessa sitä kannattaa alkaa taas ottaa päivystykseen päin yhteyttä?

Nyt. Ihan järjetöntä kärvistellä noilla kivuilla. Apteekin reseptivapailla ei tee tuossa tilanteessa hevonhelvettiä. Ei sitä mitään Tramalia tai Pana-codia tarvitse vetää, mutta esim. Ibuxalin kasisatanen auttaa kummasti. Eikä niitä tarvitse rouskia tunnin välein. Ihan varmasti sen reseptin saat, kun käyt vaikka tavalliselle lääkärille kertomassa tilanteen, jos et hammaslääkärille pääse. Yhtään terveellisempää ei ole syödä "pakettia" mietoja (ja tehottomia) särkylääkkeitä päivässä ja pahimmassa tapauksessa vielä valvoa yöt siihen päälle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös