Todetaan nyt, että sinänsä leikkaus on oikein kohdistettu, koska Suomessa käytetään suhteettoman paljon vuodepaikkoja vanhustenhuollossa.
Muistan nähneeni taulukon jossain jossa todettiin, että Suomessa vuodepaikkoja on ylivoimaisesti eniten Euroopassa suhteessa väkilukuun, taasen yhteiskunnalle edullisempia paikkoja on merkittävästi vähemmän kuin muualla.
Itseasiassa ihan ensimmäinen ratkaistava asia olisi se, että miksi vanhuksia makuutetaan sairaaloiden vuodeosastoilla?
Tuolla kuitenkin potilaat pääasiassa taantuvat entisestään, kehitystä tapahtuu harvoin ja nuo paikat ovat pirun kalliita tuollaiseen käyttöön.
Mielestäni tässäkään asiassa lisäraha ei ratkaise juuri mitään, vaan tärkeämpää olisi panostaa ennaltaehkäisevään työhön (jotta ne vanhukset voisivat asua kotona tai tuettuna palveluasunnossa) sekä tarkoituksenmukaisiin hoitopaikkoihin.
Ketään ei palvele se, että vanhukset kärrätään vuodeosastoille jossa heidän makuuttaminen maksaa maltaita.
Toki omaisten vastuu on tässäkin asiassa sysätty suurelta osin yhteiskunnalle.
Lähipiirissä on alalla työskenteleviä ja yleensä eniten vanhustenhoidosta nillittävät ne, jotka eivät koskaan käy katsomassa tai hoitamassa niitä omia isovanhempiaan/vanhempiaan, vaan ovat ulkoistaneet hoidon ja huolenpidon sataprosenttisesti yhteiskunnalle.
Lisäksi on käsittämätöntä, että vanhuksilla pidetään omaisuutta perinnönjakoa varten ja samalla vanhus itse riutuu vuodeosastolla tai sinnittelee väkisin kotona, kun "ei ole varaa" maksaa hoitopaikasta.
Kuitenkin samaan aikaan perijät odottavat kiiluvin silmin mummon osakkeen ja kesämökin jakoa.
Oma näkemykseni on, että vanhuksen mahdollinen omaisuus tulisi mahdollisimman tehokkaasti realisoida vanhuksen oman hyvinvoinnin maksimointiin. Vaikka sitten käänteisiä asuntolainoja hyväksikäyttäen.
Aivan sama vaikka perilliset jäisivät tyhjin käsin.
Sinänsä myös terveydenhoitoon liittyen on pakko laiskana vielä linkata omaan tekstiini siitä,
kuinka terveydenhuolto Suomessa pääpiirteittäin toimii.