Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 141 549
  • 10 753
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kertoo paljon Lindströmin surkeasta esiintymistaidosta, kun jopa Rinne peittoaa Jarin. Tällaisena sivuhuomiona, Lindströmistä näkee varsin selvästikin, ettei hän ole koko sydämellään hallituspolitiikan takana.

Mää ehdin juuri Tammelasta tultuani tuon katsomaan ja kyllähän Rinne asia-argumentein vei Lindströmiä ja kokoomusyrittäjää 6-0. Hyvä että se Jatkoajan oikeistosiivessäkin huomattiin :) Rinne pystyi hyvin haastamaan, koska hallituksen tavoitteelle palkkojen alentamisesta tai julkisen sektorin leikkauksista ei ole myöskään taloustieteellistä perustetta. Siis hyvä ettei puhunut pelkästään epäoikeudenmukaisesta kohdennuksesta vaan tarttui yleensäkin tuon palkkatason alentamisen mielekkyyteen. Siihen samaan ovat tarttuneet niin kotimaiset professorit kuin Financial Timeskin.

Jaa vai on TosiFani eri mieltä edelleen :). Jos et nähnyt kuin loppua, niin se selittää, koska Lindström ei yksinkertaisesti osannut vastata Rinteen perusteltuun kommenttiin siitä, mihin oikein perustuvat laskelmat, että juuri palkkojen alentaminen olisi oikea keino viennin edistämiseen.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Kertokaa nyt vielä kerran tämän palstan EK-Sipilät, että miten lomien lyhennys, arkipyhien poistot ja ylitöiden palkkaleikkaus lisää niitä työpaikkoja? Sekä auttaa vientiin?
Yritetään.

Oletetaan, että on vientialan yritys, joka saa tarjouspyynnön asiakkaalta. Yrityksen pitää tekemillään ja myymillään tuotteilla kattaa toiminnasta koituvat menot, kulut luovat tuotteen hinnalle pohjan (yksinkertaistan tässä hieman). Kulut muodostuvat mm. työvoimakuluista ja materiaaleista. Yrityksen tulisi saada kulujen lisäksi myynnistä myös voittoa, joka jää investointeihin ja myös yrittäjän palkaksi.

Tarjouspyyntöjä on lähtenyt usealle firmalle, eri maihin. Koska kilpailulla on tapana puristaa (pitkässä juoksussa) marginaaleja alaspäin, asiakkaalle lähtevien tarjousten ero ei välttämättä ole suuri. Suomessa toimivan haittana on tietenkin syrjäinen sijainti esimerkiksi saksalaiseen kilpailijaan verrattuna. Ostavalle asiakkaalle hinta on usein se ratkaiseva tekijä, ei toki ainoa.

Ok, nyt suomalaisen työvoiman kustannuksiin. Jos yrittäjän myymien tuotteiden hinta nousee kilpailijoita enemmän (esim. työvoimakustannusten noustessa), tuotteen kilpailukyky heikkenee. Oletetaan simppeliyden vuoksi, että muut kulut ovat samat ja tuote on muuten sama kuin ennen. Yrittäjälle siis vähemmän diilejä ja yritykselle vähemmän tuloja - isompi riski työntekijämäärän vähennykseen. Kulut kun eivät jousta samaa tahtia myynnin vähentyessä (kiinteät vs. muuttuvat kulut). Todennäköisesti yrityksen käyttämä alihankkijakin menettää töitä kysynnän vaimentuessa.

Jos sama yritys voittaa tilauksen laskeneiden työvoimakustannusten vuoksi (voidaan tehdä asiakkaalle halvempi tarjous, joka on silti yritykselle kannattava), ovat yt:t kauempana. Jos kilpailukyky parantuu reilusti ja myynti vetää, voi lisäväen palkkaaminen olla kannattavaa, sama pätee alihankkijaankin.

Pitkä teksti ja silti yksinkertaistettu esimerkki, mutta toivottavasti täytti pyydetyn esimerkin vaatimukset. Ei varmasti täydellinen, mutta syy-seuraus-suhde käy kai ilmi.

Työvoimakustannukset eivät tietenkään ole ainoa syy yritysten kilpailukyvyn katoamiseen, mutta niiden laskeminen on _nopein_ laajavaikutteinen korjausliike. Käytännössä puhutaan ns. dynaamisista vaikutuksista (kirosana jollekin), lumipalloilmiöstä. Nyt se lumipallo menee väärään suuntaan ja kasvattaa negatiivisia vaikutuksia. Kun sen pallon suunnan saisi edes pysäytettyä!
 

Aapee79

Jäsen
Melkein alkaa ärsyttämään nämä nyyhkytarinat.
Joku viisaampi voisi laskea onko tuo palkkakuitti ihan kohdillaan. Ennakkopidätykset ainakin vaikutaa suurilta noihin tuloihin, varsinkin neljällä lapsella ja asuntolainalla tehtävillä väheenyksillä.
Ja kuka idiootti maksaa asumisesta 1300€ jos käteen jää 1800€. Mutta hei, nyt on uhriutumisen kulta-aika! Hallituksen vika, jos ei ole elämä hallussa.

Kaksi lastahan tuossa hänellä on vai pitääkö liioitella, kun ei sovi muuten omaan itkuvirteen? Kadullako hänen pitäisi asua? Eikö duunarilla/työntekijällä saa omaa kämppää olla? Tiiätkö miten paljon Tampereella maksaa vuokrakämppä, tosin mitä väliä sillä on, koska oma koti kai on aika hieno juttu ihmiselle, eikö? 300e voi helposti olla yht.vastike ja 1000e lainanlyhennys. Vuokrakämppä kolmelle hengelle maksaa Tampereella varmaan myös aika kivasti, jos ei sitten asu jossain kaukana syrjässä, tosin työmatkoihin menee sitten jo rahaa enempi.

Tiiätkö paljon asuntolainan korkovähennys on tällä hetkellä? Joo, ei ole paljoa enää ja vähenee vaan. Googlaa, niin opit senkin käytön. Korot kun vielä katsos on ollut aika alhaalla nyt, niin ei montaa euroa niistä kostu. (lue prosenttia vaikuta verokorttiin), mutta eipä sillä ole väliä. Pääsit tänne nyt kertomaan asian, kun joku häpeää sanoa, että vituttaa isot ja mahdolliset palkanleikkaukset. Varmasti yksinhuoltaja ja vuorotyö on yhtä herkkua, että hänen pitäisi vaan pitää turpa kiinni ja totella, mitä miljonääri-Jussit ja EK:n pellet ehdottelee. Tuohon päivähoitomaksut ja muut, miten onnistuu vuorotyöläiselle lastenhoidot, niin ei ole halpaa ei. Eikä varsinkaan helppoa.

Tuossa on 2584e brutto, niin veroprossa on joku 23-24% ja siihen ne 7% muut vähennykset päälle eli 30-31% veroina pois tilistä. Mikä tuossa on ihmeellistä? Suht helppo laskea vuositulot, niin ihan kohdallaan nuo prossat ovat. Tuo on se peruspalkka juuri, millä EI sätki, jos ei lisiä olisi tai tulisi. Lisät tuohon tekee sen, millä sitten lapsikin saa uuden pipon ja äiti vähän shampoota päähän.

Millä tavalla esim. tämän Hannan elämä ei ole hallussa? Ei jaksanut katsoa, kun ukko hakkasi joka ilta häntä ja erosi? Ei saisi asua omassa kodissa, vaan pitäisi olla jossain murjussa ja lapset antaa adoptioon? Vaihtaa työpaikka, missä tienaisi vitusti eikä yksi kaksi tulisi monta eri juttua ja leikkausta kohdistuisi häneen? Kerro nyt ihmeessä, miten hänen elämä ei ole hallussa.

Mutta hei, nyt on 8-16 työtätekevien ihmisten, kellä pää on perseessä elävien kulta-aika. Hallituksen vika, kun se pää, jos pää ei ole poissa perseestä.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ja vastakkaisia mielipiteitä löytyy IMF:ltä ja kotimaisilta professoreilta.

IMF on vetänyt niin monta kertaa vihkoon Etelä-Amerikassa ja Aasiassa puhumattakaan nyt tuoreimmasta tapauksesta eli Kreikasta, että en sen talousoppeja ihan Jumalan sanana lukisi (IMF antoi toki myös paljon kritiikkiä hallitukselle). Mitä tulee akateemisen taloustieteen käsityksiin, niin valtavirta ei jaa hallituksen näkemystä - keihin professoreihin viittaat? Vireniin?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Se että joku sanoo on että lyhentää lainaansa tonnilla kuussa on käytännössä synonyymi sille, että laittaa säästöön tonnin joka kuukausi. Se ei vain kuulosta, niin uskottavalta että ruikuttaa siitä että rahat ei meinaa riittää kun säästää joka kuukausi tonnin.

Ja loppuun vielä joku stereotypian mukainen yleistys, että onko se syy vai seuraus, että nämä YH:t tuntuvat joka kerta unohtaa mainita saamistaan elatusavuistaan kun rahoista puhutaan.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tiiätkö miten paljon Tampereella maksaa vuokrakämppä, tosin mitä väliä sillä on, koska oma koti kai on aika hieno juttu ihmiselle, eikö? 300e voi helposti olla yht.vastike ja 1000e lainanlyhennys. Vuokrakämppä kolmelle hengelle maksaa Tampereella varmaan myös aika kivasti, jos ei sitten asu jossain kaukana syrjässä, tosin työmatkoihin menee sitten jo rahaa enempi.

Jos tienaa 2000€ kuukaudessa niin silloin ei yksinkertaisesti asumiskuluihin voi käyttää 1300€. Tämä lienee täysin selvää kaikille.

Tampereella 4h+k lähiössä maksaa vuokrattuna noin 900-1100e kuukaudessa ja samoilta alueilta oma 3-4h+k asumismuodosta riippuen 80-180k€. Luultavasti perustason kolmion saa ostettua lähiön kerrostalosta 80-100k€ ja tuon lainakulut on 550-650€ ja vastike 300€ nurkilla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kiitos paljon tästä! Pitääpäs oikein tutustua kunnolla. Mites sitten nuo muut esittämäni kysymykset? Kun nyt kerran valtio saa nollakorolla lainaa markkinoilta niin varmasti voit sitten myös noihin edellisessä viestissäni oleviin kysymyksiin vastata?

Totta puhuen en huomannut mitään olennaisia kysymyksiä - taisit sanoa, että eri valtioille on eri korot, ja se kun tavallaan oli pointtini: markkinat arvioivat riskin olevan eri suuruinen eri maissa. Miksiköhän luulet että näin on ja että Suomen korot sattuvat olemaan hyvin lähellä nollaa?
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä, kysynnän laki on vaikuttanut rankasti Suomen tehtaiden alasajoon. Sen jälkeen on vaikuttanut se, että muualla tehdään halvemmalla. Ei sitä voi kieltää. Tällä hetkellä kuitenkin paperimiehet (ja metallimiehet yms.) ovat sitä mieltä, että ennemmin työttömiksi kuin 5 % alennus palkkaan (noin kärjistetysti). Eihän siinä ole mitään järkeä.

No toki esim. Kiinaan on siirretty tuotantoa ihan halvan työvoimankin takia, mutta eihän sen kanssa pysty kilpailemaan työn hinnalla Saksa, Suomi tai Ruotsi. Se on päivänselvää. 5 % ei vaikuta siinä kuviossa yhtään mitään. Kuitenkin pääsyy paperiateollisuuden alasajolle on kysynnän heikkeneminen ja tämä johtuu digitalisaatiosta.

Väitänpä, että hallituksen paketilla ei edistetä juuri kenenkään työllistymistä vaan se kotimaista kysyntää supistaessaan itse asiassa lisää työttömyyttä. Esim. paperiteollisuus on jonain hyötyjänä aivan surkea esimerkki, ei sen kannattavuuteen tai työllistämiseen vaikuta pätkän vertaa viidet prosentit.
 

Aapee79

Jäsen

Kyllä, ymmärrän toki tuon pointin. Olisit vaan lainannut enemmän minun tekstiä, kun yritin selittää tiettyjen 0-tuottavien laitoksien vähennyksien hyötyä. Varsinkin vientiin sekä työpaikkoihin. Valtion menojahan saadaan tietysti karsittua, että on sitten rahaa tulevaan siirtolaisongelmaan. Miksi sitä ei voi sanoa?

Tuohon sinunkin juttuun toki, että eihän työkustannukset ole tietyissä tuotteissa kuin vaikka 10%. Jos 100e tuotteesta 10e on työntekijäkustannuksia ja niitä nipistetään nyt 5%, niin tuotteen hinta tippuu jopa 50 senttiä, näin todella pölkkymallilla. Meneekö se tuote paremmin 99,50e kaupaksi vai ei? Ja mitä itse luulet, palkataanko lisää väkeä tekemään töitä, vaikka tuote menisikin tuolla pikkuisen halvemmalla hinnalla paremmin kaupaksi vai jäisikö voitot yrityksen isojen kihojen taskuun? Tämä on se, mitä yritän hakea.

Ihmisen pahin synti on ahneus. En usko, että yks kaks isot kihot rupeaa ajattelemaan, että pyh voitoista, otetaan lisää nyt väkeä töihin, vaikka entisilläkin menisi hommat. Tuotanto, kun ei tuolla 5% tiputuksella monella alalla vaikuta yhtään mitään. Ja etenkin valtion 0-tuottavilla, mitkä luovat vaan kuluja.

Lumipallo ja koko Suomen tilanne menee väärään suuntaan, sitä en kiellä ja valtion menoja on tiputettava. Siitä olemme samaa mieltä ja eri mieltä olemme varmaan vaan, että minä en usko vaikutuksien olevan noihin Sipilän kertomiin ja EK:n Häkämiehen "30 000 uutta työpaikkaa, ehkä. Tais olla joku laskelma"-änkytykseen. Sinä uskot työpaikkoihin ja viennin nousuun ja se on hyvä. Mielipide kai vielä tällä hetkellä, koska kukaan ei tiedä, mihin vene vie.

Itsestä pitäisi panostaa myyntiin, kehitykseen sekä varsinkin koulutukseen paljon enempi. Ei me ikinä voida kilpailla tuotteiden hinnoilla Kiinaa ja muita vastaan. Uusi Nokia olisi aika lottovoitto. Ei vaan ole sellaista näköpiirissä.

Kiitos asiallisesta vastauksesta.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomen talous on heikommassa kunnossa kuin Irlannin oli sen tehdessä mm. julkisen sektorin supistamista koskevia päätöksiä.
Mihin tämä tulkintasi perustuu? Ymmärtääkseni Irlannissa syöksykierre lähti kiinteistökuplan puhkeamisesta ja sen myötä mm. pankit romahtivat, jolloin valtio joutui perustamaan roskapankin pankkisektorin pelastamiseksi. Toki muistutti Suomen tilannetta, mutta 1990 -luvulta.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Totta puhuen en huomannut mitään olennaisia kysymyksiä - taisit sanoa, että eri valtioille on eri korot, ja se tavallaan oli pointtini: markkinat arvioivat riskin olevan eri suuruinen eri maissa. Miksiköhän luulet että näin on ja että Suomen korot sattuvat olemaan hyvin lähellä nollaa?

Ok, nyt ei enää ollakaan nollakoroissa vaan hyvin lähellä nollaa? Paljonko se korko nyt sitten on? Suomi maksaa tällä hetkellä parisen miljardia euroa pelkkää korkoa joka vuosi. Mihin tämä maksetaan jos kerta me saadaan nollakoroilla lainaa?
Ja jos pointtisi oli, että markkinat arvioivat riskin olevan eri suuruisen eri maissa niin miksi sitten otit Britannian ja Napoleonin aikaiset velat keskusteluun mukaan? Eikö Britannia siinä tapauksessa ole hoitanut raha-asiansa erinomaisen hyvin jos ne kerran vielä noita velkoja makselevat?

En nyt ihan usko tuohon, että saamme nollakorolla lainaa jota ei koskaan tarivtse maksaa takaisin. Kreikassa taisivat näin uskoa, mutta pitääkö meidän oikeasti käydä sama polku läpi?
 

Aapee79

Jäsen
@Eikka86

Ok, että semmosia hintoja. No onhan tuossa vuokrallakin jo hintaa ja kuten sanoin, että kai omaan asuntoon satsaaminen on aina kannattavampaa, mutta jos yks kaks leikataan sulta prosentteina todella isosti, niin varmaan se halvempi vaihtoehto on sitten pakollinen. Vaikea sanoa, mikä on faktatilanne. Puutuin vaan tuohon vähättelyyn, jos ihmiset ovat huolestuneita tilanteestaan. Osa on ihan oikeasti kusessa, jos menee nuo leikkaukset läpi. Se on vaan fakta, mikä ei muuksi muutu. Kiitos asiallisesta vastauksesta.

@Kanerva No ajatellaan paljon kolmihenkisen perheen ruokamenot ovat kuukaudessa? Paljon työmatkat ja lapsien hoitoon vienti maksaa? Onko jo mennyt tuo jäävä 500e? Mites maksaa päivähoitomaksut, vaatteet, lääkkeet ja vakuutukset? Nyt on mennyt jo hurjat lapsilisätkin ja toinen elatusmaksu, jos on? Tiedätkö, että hän saa elatusmaksuja? Minä en tiedä. Tukiin en usko, koska karkeasti tuolla brutolla peruspalkka ja oletetuilla lisillä hänen ammatissaan, niin vuositulot varmaan on sen 40k lähellä. Voi olla tuet aika vähissä. Sitten kai jotain harrastuksia saa olla ihmisellä ja lapsilla? Kai nekin maksaa.

Se molemmille vielä, että onko itkua tuo vai ei, niin jokainen toki saa olla mitä mieltä vaan. Itse en ehkä lähtisi arvostelemaan toisia ihmisiä, jos ei tiedä tarkkaan tilannetta. Voihan tuo olla täyttä paskaa ja ostaa 400e kengät itsellee joka kuukausi ja tukia, elatusmaksuja ja muita tulee tonnimäärin. Jotenkin vaan ei haise ja mitä juttelee ihmisten kanssa ja laskee ihan puhtaasti näitä tiputuksia, niin aika kovia tulee muutamalle alalle.

Moni ei varmaan mielellään vuorotyötä tekisi, mutta a) osan on pakko tehdä, koska tarvitaan tietyillä aloilla b) sen takia, että siitä saa enemmän rahaa, mikä kompensoi vähän peruspalkkan alhautta sekä vapaa-ajan rajoituksia ja loppuelämän lyhenemistä 5-7 vuotta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mihin tämä tulkintasi perustuu? Ymmärtääkseni Irlannissa syöksykierre lähti kiinteistökuplan puhkeamisesta ja sen myötä mm. pankit romahtivat, jolloin valtio joutui perustamaan roskapankin pankkisektorin pelastamiseksi. Toki muistutti Suomen tilannetta, mutta 1990 -luvulta.

Isot asiat:

1. Arviolta 70-80 prosenttia suomalaisista ei maksa nettoveroja. Vain noin 20–30 prosenttia maksaa enemmän veroja kuin saa yhteiskunnalta. Julkinen sektori ei maksa nettoveroa.

2. Valtion ja kuntien verotulot kaikkien aikojen ennätyksessä -> silti Suomen velka vaan kasvaa. Syömävelan suuruus eli julkisen sektorin velkaantuminen kasvaa koko ajan ilman että sitä tosissaan ollaan pysäyttämässä. Julkinen sektori (sis. niiden osakeyhtiöt) työllistää jo enemmän kuin Kreikan julkinen sektori.

3. Yleinen huoltosuhde heikkenee. Työllisten suhteellinen määrä vähenee, muiden kasvaa.

4. Ulkomaisten investointien vähäisyys Suomeen. Ulkomaiset yritykset eivät usko Suomeen.

5. Ay-liike on ajanut pois oikeastaan kaiken teollisuuden Suomesta. Hallituksetkaan eivät ole syyttömiä. Suomi on menettänyt virallistenkin tilastojen mukaan 120-200 teollista työpaikkaa per päivä ja vuosia. Kaikkiaan 75 000 – 100 000 työpaikkaa noin 10 vuoden aikana.

Lopputulema: Suomella on edelleen mahdollisuus, mutta se vaatisi isoja päätöksiä. Mitkään -5 prosenttia eivät riitä kuin muutamaksi viikoksi. Vielä on aikaa, mutta mitä kauemmin ratkaisuja pantataan, sitä kalliimmaksi käy. Aiemmin totesin, että 10-15 vuotta ja jos sinä aikana ei tehdä isoja ratkaisuja, Suomi yksinkertaisesti kaatuu taloudellisesti. Jos nyt odotellaan 1-2 vuotta lisää, ratkaisut ovat kalliimpia ja itse asiassa aika niiden tekemiselle vähenee koska luokittajat pudottavat Suomen luottoluokitusta.

Pienempiä asioita on mm. Suomen valtiolainan korkojen viisinkertaistuminen 6 kk aikana 0.20 prosentista noin 1.0 prosenttiin. Tällä on kasvava merkitys jos korot edes normalisoituvat jonnekin 3-6 prosentin kieppeille.
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lopputulema: Suomella on edelleen mahdollisuus, mutta se vaatisi isoja päätöksiä.
Mutta mitä yhteistä näillä on vajaan kymmenen vuoden takaiseen Irlantiin?
 

Aapee79

Jäsen
Lopputulema: Suomella on edelleen mahdollisuus, mutta se vaatisi isoja päätöksiä. Mitkään -5 prosenttia eivät riitä kuin muutamaksi viikoksi. Vielä on aikaa, mutta mitä kauemmin ratkaisuja pantataan, sitä kalliimmaksi käy. Aiemmin totesin, että 10-15 vuotta ja jos sinä aikana ei tehdä isoja ratkaisuja, Suomi yksinkertaisesti kaatuu taloudellisesti. Jos nyt odotellaan 1-2 vuotta lisää, ratkaisut ovat kalliimpia ja itse asiassa aika niiden tekemiselle vähenee koska luokittajat pudottavat Suomen luottoluokitusta.

Vaikka olet tolkunmiehiä ja fiksu kirjoittaja, niin olet väärässä. Ei tässä mene enää noin pitkään, kun kaadutaan. Itseasiassa, jos maahamme saapuu tätä tahtia seuraavat kuukaudet tai vuodet pakolaisia, niin kaatuminen tapahtuu alle viidessä vuodessa. Mistä ne miljardit otetaan, jos nyt esim. sinun mielestä ei edes -5% riitä mihinkään pelkkien omien ongelmien ratkaisuun. Ollaan oikeasti täysin kusessa.

Itse suren, koska oikeasti apua tarvitsevat viruvat siellä leireillä huonoissa oloissa vuosikausia, keitä pitäisi auttaa. Sitten voin itsekin lähteä(jos nyt -5% lomarahat), niin isommilla summilla mukaan, jos sieltä roudataan suoraan hätää kärsiviä perheitä tänne. Nyt tilanne on pelkkää laitonta ja paperitonta invaasiota. Ja Orpo on varmaan historian huonoin mies sitä hoitamaan. Toki presidentinkin ja pääministerin pitäisi jo ruveta heräämään. Lisäksi Soinin takinkääntö on maailman pahin kautta-aikojen. Piti tämä päiväkin vielä nähdä. Turhaanko ukki ja muut sankarit meille itsenäisyyden taisteli? Toivon, että toivoa vielä on.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mutta mitä yhteistä näillä on vajaan kymmenen vuoden takaiseen Irlantiin?

Jos kirjoitan "Suomen talous on heikommassa kunnossa kuin Irlannin oli sen tehdessä mm. julkisen sektorin supistamista koskevia päätöksiä" niin miten se mahdollistaa kysymyksesi? Miksi Suomen taloudelle pitää olla yhteistä Irlannin kanssa? Eikö olennaisempaa ole pohtia sitä, miksi tilanne on niin huono kuin se on Suomessa ja mitä sille voisi tehdä kuin että hakee yhteisyyttä Irlannin kanssa?

Vai oliko tämä nyt se kraka-juttu eli substanssi ohitetaan ja puhutaan jostain muusta :)
 

Kanerva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights
@Kanerva No ajatellaan paljon kolmihenkisen perheen ruokamenot ovat kuukaudessa? Paljon työmatkat ja lapsien hoitoon vienti maksaa? Onko jo mennyt tuo jäävä 500e? Mites maksaa päivähoitomaksut, vaatteet, lääkkeet ja vakuutukset? Nyt on mennyt jo hurjat lapsilisätkin ja toinen elatusmaksu, jos on? Tiedätkö, että hän saa elatusmaksuja? Minä en tiedä. Tukiin en usko, koska karkeasti tuolla brutolla peruspalkka ja oletetuilla lisillä hänen ammatissaan, niin vuositulot varmaan on sen 40k lähellä. Voi olla tuet aika vähissä. Sitten kai jotain harrastuksia saa olla ihmisellä ja lapsilla? Kai nekin maksaa.

En tiedä.

En tiedä, mutta menevät varmaan samalla matkalla?

Lapsilisät parille muksulle yh:lle lienee jotain 300 euroa kuukaudessa. Elatustuki on kai jotain 150 euroa per pää, jos ei siis saa mitään lastenteon toiselta osapuolelta. Jos noi mitä pikaisesti katsoin pitää kutinsa, niin onhan siinä jo suunnilleen 600 lisää kuussa millä mällätä. Jos elatusapuja tulee niin kuin pitää niin summa on aika varmasti isompi. Ei sillä kuuhun mennä, mutta kuitenkin.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos kirjoitan "Suomen talous on heikommassa kunnossa kuin Irlannin oli sen tehdessä mm. julkisen sektorin supistamista koskevia päätöksiä"
Tilanne Irlannissa oli mm. sellainen että ihmiset olivat rahoittaneet kokonaan lainarahalla asuntoja, yrityksiä jne. Ja sitten kupla puhkesi. Maa oli täynnä halpoja kiinteistöjä, velkaa oli isolla joukolla enemmän kuin omaisuutta, pankit konkurssissa tai sen partaalla. Jos Suomi on mielestäsi nyt huonommassa asemassa, se kertoo ainoastaan sinun kompetenssin olemattomuudesta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tilanne Irlannissa oli mm. sellainen että ihmiset olivat rahoittaneet kokonaan lainarahalla asuntoja, yrityksiä jne. Ja sitten kupla puhkesi. Maa oli täynnä halpoja kiinteistöjä, velkaa oli isolla joukolla enemmän kuin omaisuutta, pankit konkurssissa tai sen partaalla. Jos Suomi on mielestäsi nyt huonommassa asemassa, se kertoo ainoastaan sinun kompetenssin olemattomuudesta.

Faktisesti Suomi on valtiona heikommassa asemassa kuin Irlanti silloin. Kuten kirjoitinkin. Irlannin etuna on ollut koko ajan mm. se, että ulkomaiset yritykset ovat halunneet sijoittaa Irlantiin verotussyistä. Suomen ongelmat toinkin jo esille - kuten ovat toki monet muutkin tuoneet.

Kun puhutaan valtion taloudesta, toki yksittäisten ihmisten lainarahalla ostetut asunnot ovat jossain määrin merkittäviä valtion taloudenkin kannalta. On talouspoliittisessa mielessä mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus Suomen kiinteistökuplan puhkeamisella tulee olemaan. Pitkällä aikavälillä se tervehdyttää markkinoita niin Suomessa kuin Irlannissa. Kun olin USA:ssa töissä, länsirannikolta LA:n Santa Monicasta sai vuokra- ja omistusasuntoja halvemmalla kuin Helsingistä. Ilmaa on Suomessa ja oli Irlannissakin.

Joten kuulun niihin jotka pitävät kiinteistö- ja muiden kuplien puhkeamista taloudellisena välttämättömyytenä. Suomessa asuntokupla estää tehokkaasti työvoiman vapaata liikkumista. Varmaan olematonta kompetenssia tämäkin näkemys. Puhumattakaan siitä, että kansainvälisen yhteisön mahdollisuudet ja halu auttaa Suomea ovat mitättömät verrattuna aikaan Irlannin kriisin alkamisen.

Nyt on isoja ongelmia Eurooppa ja maailma täynnä ja pakolaisia saattaa virrata Eurooppaan miljoonia ja miljoonia ja osa heistä Suomeen muutamassa vuodessa. Osin meidän pakolaisasioissa typerän SSS-hallituksen, pakolaisista valikoituu Suomeen isossa määrin ne, joiden työllistyminen ei onnistu kuin julkisen tuen varassa. Saksa sentään osasi toivottaa pitkin mediaa ja somea syyrialaiset tervetulleiksi. Muista pakolaisista Saksa ei sanonut samaa ja nehän meille sitten tulevat.

Kello käy.
 
Viimeksi muokattu:

keijjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, C.Coyle
Onkohan mitään tilastoja missään mistä näkyisi tuo Syyrialaisten työllistyminen Sakasassa? Vai onko se niin uusi homma et tilastoja ei vielä ole saatavilla?

Ihmettelen minä kauheesti niitä jotka oikeasti luulee et nyt tulevat pakolaiset korjaa kaikki ongelmat Suomessa. Ikärakenne ja huoltosuhteet.

Voin rehellisesti sanoa et en tiedä yhtään mitä tästä invaasiosta seuraa Euroopalle ja sen kansalaisille. Joku rava luulisi olevan valtioilla mielessä minkä ne haluaa tänne ottaa. Syistä voidaan vaan arvailla hyvin, mut se on aivan satavarma et ei ne niitä tänne hyvää hyvyyttään ota. Kaikilla on tekemisillä joku tarkoitus (toivottavasti). Jos pelkällä tunteella päättäjät päättää tänne laskee läjän paperittomia ihmisiä, niin silloin ollaan tuhon tiellä.
 
On talouspoliittisessa mielessä mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus Suomen kiinteistökuplan puhkeamisella tulee olemaan. Pitkällä aikavälillä se tervehdyttää markkinoita niin Suomessa kuin Irlannissa. Kun olin USA:ssa töissä, länsirannikolta LA:n Santa Monicasta sai vuokra- ja omistusasuntoja halvemmalla kuin Helsingistä. Ilmaa on Suomessa ja oli Irlannissakin.

Joten kuulun niihin jotka pitävät kiinteistö- ja muiden kuplien puhkeamista taloudellisena välttämättömyytenä. Suomessa asuntokupla estää tehokkaasti työvoiman vapaata liikkumista.

Näkemykseni mukaan on harhaanjohtavaa puhua mistään asuntokuplasta. Vaikkapa pääkaupunkiseudun asuntojen hintojen nousu ei liity mihinkään spekulatiiviseen huumaan, vaan yksinkertaisesti siitä, ettei kaavoiteta tarpeeksi, eikä asuntojen tarjonta vastaa kysyntää.

LA:n Santa Monicassa rakentamisen standardit ovat aivan eri luokassa kuin täällä, joka osaltaan vaikuttaa hintatasoon. Toiseksi luulisin, että siellä tarjonta vastaa paremmin kysyntää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös