Ei vittu. Miten kukaan voi saada tälläistä kuvaa tilanteesta, oli Sote-alueiden määrä mikä tahansa 5-20 välillä?
Ihan suurta kuvaa katsomalla käytännön tasolta. Jos epäilyttää, katsellaan tilannetta 5-10 vuoden kuluttua. Tässä on kuitenkin aika vahvasti menossa julkisen puolen terveydenhuollon alasajo pitemmällä mittakaavalla, jonka loppupisteenä vaikuttaisi olevan se, että pienemmät vaivat hoidetaan yksityisellä, isompia vaivoja varten on olemassa suuremmat keskukset (12-18 kpl). Jenkkiläistä malliahan tässä ajetaan sisään ikään kuin vaivihkaan, sitä ääneen kuitenkaan sanomatta. 25 miljardia euroa on kyllä ehdottomasti liian suuri menoerä julkisen puolen perusterveydenhuollon kustannuksiin (ulkomuistista) nykyisen budjetin puitteissa. Vanhuksia pyritään hoitamaan kotioloissa vaikka jalat ei kanna ja vuodeosastot ovat kunnasta riippumatta täysin alimitoitettuja nykytilanteeseen nähden, puhumattakaan tulevaisuudesta. Nykyiselläänhän päivystyksiä ympäri Suomenmaan moititaan juurikin siitä, että terveyskeskukset ovat auki enemmän kuin 8-16. Iltaisin hoidetaan mm. niitä kipeitä korvakipuisia lapsia. Sote-uudistusten myötä varmasti ensi vaiheessa pienemmät terveyskeskukset suljetaan ja keskisuurten päivystyspisteiden aukioloaikoja rajoitetaan, jatkossa keskisuurten ja suurempienkin terveyskeskusten tarpeellisuus tulee kyseenalaiseksi. Siihen suuntaanhan kehitys on mennyt viimeiset 5 vuotta, vaikea kuvitella SOTE-uudistuksen myötä tilanteen ainakaan parantuvan. Pohjimmiltaanhan SOTE-kamppailussa on ollut kyse maakuntatason kikkelinmittauksesta, jossa suuremmat kaupungit, joilla enemmän asukkaita/valtaa on yllättäen voittavat. Mitä enemmän asukkaita, sitä isompi, potilaat pienemmillä asuinalueilla tulevat jatkossa kärsimään.
Miltä se noin ajatuksen tasolla tuntuu jos 5 000 000 turkkilaista kuulantyöntäjää pitäisi sinua iskander-kastikkeeseen dipattuna seksileluna? Kysymys voi olla vähän outo mutta niin on sinunkin kysymys.
Ei sinällään maailman asiallisin vastiaus, mutta pointti on se, että maassa on 12 aluetta, jotka määräävät terveydenhuollon budjetista. Alueet saavat enemmän fyrkkaa, mitä enemmän potilaita käy. Luuletko, että niitä kiinnostaa pitää pystyssä pienempiä terveysasemia, jotka ovat 100-200 km päässä, jos sulkemalla asemat saadaan kasvatettua itse keskuksien kassavirtaa? Ainakin omassa työpisteessä tämä on ollut varsin konkreettinen kysymys. Edelleen, katsotaan pitemmällä aikavälillä kumman ennustus käy toteen. Itse näkisin pienemmällä paikkakunnalla töissäolevana että jo ennen SOTE-uudistuspakettia on pyrkimys ollut pitkään sulkea päivystys <30 000 asukkaan paikkakunnilta.
Voin olla täysin väärässä mutta uskaltaisin maallikkona väittää ettei korvatulehduksien takia joudu menemään sairaalaan.
Ilmeisesti asut jossain Etelä-Suomessa jossa tk-on auki 24/7? Tavoitehan on, että korvatulehduspotilaat hoidetaan virka-aikaan, 8-16. Jos kuitenkin klo 16.15 korva käy lapsella kipeäksi, yllättävän moni hakeutuu joko lähimpään tk-/tai sairaalapäivystykseen. Päivittäin näitä potilaita klo 16-08 välillä tulee about 1-10 kpl, vaihdellen päiväkohtaisesti.
Mielestäni esimerkkisi on täysin surkea.
Mediassa pinnalla on ollut lähinnä budjettiin liittyvät asiat, ei niinkään se, miten SOTE-uudistus vaikuttaa käytännön tasolla ihmisten elämään. Edelleenkin, katsellaan tilannetta 5-10 vuoden perspektiivillä. Uskon, että välttämättömiä säästöjä tulee, mutta palvelun taso laskee roimasti.
Jahas eli ongelma onkin siis perus tk-virkalääkärit,ei sotealueet?
En kiistä, etteikö koko kunnallinen hallinnollinen koneisto olisi täynnä ilmavaa höttöä jossa on varaa kiristää vyötä. Mutta onhan siinä jotain jännää, jos ei-päivystyksellsitä työtä tekevä ei-virkalääkäri katsoo samassa ajassa 30-50 potilasta kuin kunnalla virkasuhteessa oleva lääkäri tutkii sen 10-12 potilasta. Näkisin että siinä on varaa säästää kuluissa 40-60 %, noin niin kuin laskennallisesti.
En ole asiantuntija mutta jos tarkoitat että virkalääkärit katsovat 8-12 potilasta ja ei-virkalääkärit 50-120 (about 8-15 per tunti) vuoron aikana niin rohkenen olla hieman skeptinen tästä.
Selkeästi et ole asiantuntija ;)
http://www.hs.fi/kotimaa/a1391157972171
http://www.talouselama.fi/uutiset/m...lasta-helsingin-terveysvirasto-vastaa-3437590
Oma henkilökohtainen ennätys on 118 potilasta /12 tuntia. Mitä katselee noita virkalääkäreiden listoja niin harvoin siellä yli 12 potilasta on. Joskus voi villinä päivänä olla 14-15, näistä kuitenkin yleensä 2-4 on puhelinaikoja, joissa soitellaan potilaille labravastauksia. Eikä voi oikein vedota että tämä olisi terveyskeskuskohtaistakaan, kuitenkin kokemusta on äkkiseltään laskettuna 34 toimipisteestä vuosien varrelta. Keskimääräinen potilasmäärä / vrk näin ei-virkalääkärinä vaihtelee about välillä 38-80.