Varmasti myös noin. Mutta kun puhutaan keskimääräisistä palkoista, tilanne on tämä:
* Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto osoittaa, että valtion palkat nousivat 2003–2012 peräti 44 prosenttia. Samaan aikaan kunnissa ja yksityisaloilla työskentelevien tienestit paranivat 35 prosenttia.
* Vuodesta 2005 tulospalkkioista siivotut säännölliset ansiot ovat kasvaneet valtiolla joka vuosi enemmän kuin yksityisellä sektorilla.
* Kokoaikaisten palkansaajien keskiansio oli vuoden 2012 lopussa Tilastokeskuksen mukaan valtiolla 3 647 euroa, yksityisellä sektorilla 3 279 euroa ja kunnissa 2 932 euroa.
Tulospalkkio oli muuten asiakasyrityksissämme luokkaa 0.5-1.5 kertaa kuukausipalkka ja se on siis siivottu yllä olevista luvuista pois.
Itse olen valtion hallinnossa töissä ja voin kertoa, että meillä ei juuri tulospalkkioita tunneta. Se tosin on fakta, että keskipalkka on viime vuosina noussut. Suuri syy siihen on se, että kun eläköitymisen kautta vähennetään henkilökuntaa, niin pääsääntöisesti sieltä lähtee sitä alempien palkkaluokkien perussuorittajaa. Digitalisaatio näkyy myös valtion palveluissa ja niitä kehittämään palkataan asiantuntijoita niille ylemmille palkkaluokille. Ei ne perustyötä tekevät henkilöt ole saaneet mitään palkkakehitystä, vaan tekevät nyt samalla palkalla kahden ihmisen työt. Tuhansia ihmisiä on 10 vuoden aikajänteellä laitettu ulos ja samat työt pitää tehdä. Mitään ikälisiä ei tunneta vaan käytössä on täysin älytön valtion palkkamalli, joka ei oikeasti toimi. Henkilökohtaista palkanlisää voit saada tiettyyn pisteeseen asti, mutta vaikka vastuu kasvaisi vuosi vuodelta, niin vaativuustaso ei tuon takia nouse. Voin kertoa, että kyllä meillä yksi iso motivaation lähde on se ylimääräinen lomaviikko ja toive siitä 38 lomapäivästä joskus. Työ on kuitenkin suhteellisen vaativaa ja vastuullista. Nuo lomaedutkin on aikanaan saatu sillä, että ne on vaihdettu palkankorotuksiin, eli työnantaja on kompensoinut pienempää palkkaa lomaedulla. Nyt palkat ovat edelleen matalia, mutta lomaetu on lähdössä.
Järkeviä sanoja palstaveljeltä. Minun mielestäni se on ihan järkevää, että juuri noista erilaisista viikonloppulisistä, ylityölisistä jne pyritään vähän karsimaan.
Toivottavasti sinulla on kokemusta noista vuorotöistä. Voin itse kertoa omasta kokemuksesta, että ne sunnuntailisät olivat itselle se ainoa hyvä asia kaupan alalla työskentelyssä. Sielläkin tuli muutama vuosi oltua. Siinä kun kuukauden jaksolla menee ohi kaverin 30v juhlat, äitienpäivä ja oman urheilujoukkueen kauden avajaisturnaus + saunailta, niin se sunnuntain tuplapalkkakin tuntuu aika pieneltä. Työtunnit tuolla alalla vaihtelevat rajusti, eli 25h/vk-35h/vk. Kuukausipalkkainen täydet tunnit tekevä työntekijä on todella harvinainen. Tuntipalkka kun on 9e-11e välillä, niin voi laskea mitä se 110h/kk tekee palkaksi ja paljonko siinä tuntuu esim. 12 tuplatuntia. Todella moni työntekijä kituuttaa jollain 30h sopparilla, koska parempaan ei tässä taloustilanteessa ole mahdollisuutta. Käsipareja on aina liian vähän, koska henkilöstö karsitaan niin minimiin kuin mahdollista, jotta keskusliike/osuuskauppa ei mene konkurssiin. Lauantailisä on yksi iso vitsi.
Voidaan tietysti ajatella että maallistuneessa yhteiskunnassa lauantai tai sunnuntai ovat ihan normaaleja päiviä. Niinhän ne ovat, mutta ne ovat siinä mielessä vielä hyvin erityislaatuisia, että lapset eivät käy viikonloppuisin koulua ja suuri osa yhteiskunnasta on vapaalla viikonloppuna. Se on se aika viikosta, kun yhdessä tehdään jotain. Järjestetään juhlia, illanviettoja, harrastetaan ja käydään konserteissa. Tuon vapaa-ajan ne pienipalkkaiset kaupan kassat myyvät 11e/h ja siihen päälle 5e lauantailisä 11-18. Toki jos työnantaja on mukava, niin saat olla ti-ke vapaalla keskellä viikkoa, kun kaikki muut ovat töissä. Parhaassa tapauksessa olet tiistain ja torstain, ettet vahingossakaan pääse missään käymään, jos vaikka kaverilla vapaata olisikin. Toki liian monta kertaa et käy ylipäätänsä missään noilla palkoilla. Puhumattakaan jouluaatoista ja muista juhlapyhistä joiden aikana nykyään joka supermarketin on oltava auki. Käytännössä joululomaa et voi pitää koskaan, koska alennusmyynnit alkavat 27.12. Käytännössä hyvällä tuurilla vapaata on 25.-26.12 tai 24.-25.12.
Karsitaan vaan niistä viikonloppu ja iltalisistä. Toivottavasti ne peruspalkat näillä ihmisillä vastaavasti nousevat. Tosin PAM on yksi vitsi, joten hirveästi en odottaisi. Tuolla on todella päteviä ihmisiä töissä ihan järjettömän pienellä palkalla myymässä vapaa-aikaansa ja jonkun nuokin työt on tehtävä.