Grillaus – keskustelua eri grillimalleista ja grillauksesta yleisesti

  • 387 512
  • 982

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Avataampa ketju yhdestä lempiaiheistani nimittäin ruuasta. Nyt jatkoaikalaiset paljastakaa salaiset grillireseptinne.
Grillaaminen on puuhaa mistä tykkään vaikka muutoin en todellakaan ole mikään keittiö hiiri. Jotenkin grillaaminen tuntuu rennommalta hommalta ja jos se pihvi nyt vähän palaa jostain kulmasta niin aina voi laittaa palamisen grillin piikkiin. Viime viikonloppuna tuli kehut hallitukselta, kun grillasin kanan filepihvejä. Todella hyviä olivat vaikka itse kehunkin! Välillä taas ihan perusgrillimakkra ja kyytipoikana kylmä olut maistuu todella hyvälle.

Omat grillaus suosikkini

Grillatut herkkusienet:
- pieniä herkkusieniä laatikollinen
- aurajuustoa
- pekonia
Poista herkkusienistä kannat (säästä kannat esim. salaattia varten). Täytä sienet juustolla. Kääri pekonisiivu sienen ympärille ja työnnä coctailtikku sienen läpi jotta pekoni pysyy sienen päällä. Sienet grilliin ja kohta nauttimaan. Tämä on ainut missä sinihomejuusto maistuu hyvältä.

Jälkiruuaksi grillatut banaanit ja jäätelöä.
- vanilja jäätelöä
- banaaneja 1/ruokailija
Banaanit sellaisenaan grilliin ja odota että kuori alkaa tummua. Käännä kerran. Banaanit ovat valmiita kun kuori on aivan musta. Tarjoile jäätelön kera.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
HABS #11 kirjoitti:
Grillatut herkkusienet:
- pieniä herkkusieniä laatikollinen
- aurajuustoa
- pekonia

Uuuh, törkeän hyvää! Ihan parasta grilliruokaa, ikinä, missään. Aurajuuston tilalle voi laittaa myös sulatejuustoa. Itse inhoan sieniä yli kaiken, mutta tässä muodossa ne ovat aivan loistavia. Tuli nälkä.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Gellner kirjoitti:
Uuuh, törkeän hyvää! Ihan parasta grilliruokaa, ikinä, missään. Aurajuuston tilalle voi laittaa myös sulatejuustoa. Itse inhoan sieniä yli kaiken, mutta tässä muodossa ne ovat aivan loistavia. Tuli nälkä.

Jeeh, nuo ovat kyllä loistavia. Itse käytämme jättiherkkusieniä (mahtuu enemmän juustoa kehiin ;)) ja kanta tökätään vielä messiin. Aurajuustosta diggailen itse, mutta emäntä ei, joten tilalla käytetään usein jotain muuta juustoa. Viimeiset kerrat ollut kylmäsavuporo koskenlaskijaa, voisin melkein myöntää, että sillä täytetyt sienet voittavat aurajuustolla täytetyt ;).
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mä myöskin tykkään grillata, ja varsinkin syödä. Mä annan teille hyvän vinkin. Hakekaa vaan jo tässä vaiheessa kynä ja paperia esiin, niin mä annan salaisen reseptin. Ja muistakaa lappu mukaan kauppaan seuraavan kerran. Makkaraa + ketsuppia. Se on siinä!

No ei. Kesällä tulee melko usein paisteltua makkaraa, ja joskus jotain pihvejäkin tms. Välillä jotain salaattia siihen kans keventämään, tai sitten niitä valmiita "perunasalaattia" tms. Taitaa kyllä olla vähän väärä ketju tämä "grilliherkut" jos noista mainitsen. Mä kyllä taidan olla aika nirso syömään, kun en esim sienistä tai kovinkaan erikoisista juustoista tykkää.

No sitä ajattelin tulla kysymään noista grillimakkaroista jos joku tietäisi. Joissakin makkaroissa lukee valmistuisaineena esim Suomalainen sianliha, mutta joissakin, kuten esimerkiksi tuossa Poutun grillimakkarassa jota viimeksi ostin, pelkästään sianliha. Onkohan tuo liha tuotu ulkomailta, kun tuossa paketissa ei ole edes mitään joutsenmerkkejä, vai mitä ne onkaan. Tai voihan se olla ettei ne pistä niitä merkkejä noihin halppismakkaroihin.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Gellner kirjoitti:
Uuuh, törkeän hyvää! Ihan parasta grilliruokaa, ikinä, missään. Aurajuuston tilalle voi laittaa myös sulatejuustoa. Itse inhoan sieniä yli kaiken, mutta tässä muodossa ne ovat aivan loistavia. Tuli nälkä.

Ja sulatejuuston tilalle voi vielä laittaa tuorejuustoa, eli Cremé Bonjouria tai Hovia. Aivan uskomattoman hyvä grilliherkku. Grillattu maissi tietenkin on legenda, siihen sulatettua voita ja eikun kehiin. Vaahtokarkkeja en ole koskaan grillannut, kannattaako kokeilla?
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Kaikki makkaroista: http://www.makkara.info. Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n (AKS) sivuilla avosteluita, top-listoja ja muuta tietoa.
 

Zenith

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Arsenal,Philadelphia Flyers
Chilimaustetut grillimakkarat,possun sisäfilettä,hornet kanankoipia ja mayräkoira kylmää KOFFin keskiolutta. NAM!
 

Potlatch

Jäsen
HABS #11 kirjoitti:
Jälkiruuaksi grillatut banaanit ja jäätelöä.
- vanilja jäätelöä
- banaaneja 1/ruokailija
Banaanit sellaisenaan grilliin ja odota että kuori alkaa tummua. Käännä kerran. Banaanit ovat valmiita kun kuori on aivan musta. Tarjoile jäätelön kera.
Tätä voi vielä parantaa asettelemalla grillattavan banaanin sisään taloussuklaan palasia n. tuuman välein.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Gellner kirjoitti:
Uuuh, törkeän hyvää! Ihan parasta grilliruokaa, ikinä, missään. Aurajuuston tilalle voi laittaa myös sulatejuustoa. Itse inhoan sieniä yli kaiken, mutta tässä muodossa ne ovat aivan loistavia. Tuli nälkä.

Koskenlaskijaa maustettuna kylkeen niin pelittää todella hyvin. Itse tulee tehtyä viherpippuriversion tahi savuporon kanssa tätä herkkua.
 

Rocco

Jäsen
Folioon sisälle:

- n. 1 perunan verran peruna suikaloituna tai viipaleina
- kermaa
- tuoretta rosmariinia silputtuna
- pari tippaa tabascoa

Folioon perunat, päälle kerma minne on sekoitettu tabasco ja rosmariini. Sitten folio nyytiksi ja grilliin. Jos haluaa niin voi heittää vähän homejuustoa sekaan. Perkeles että on hyvää...
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Äh, täällä grillataan vain jotain sieniä. Meillä Tshekissä grillaaminen tarkoittaa lähes poikkeuksetta possua. Kasvattamo roudaa haluamasi kokoisen possun pihaan, luonnollisesti elävänä, yleensä kaksi päivää ennen grillaamista. Possu lahdataan, joskus hyvinkin verisin menoin, jos se ei "suostu" kuolemaan siivosti ja laitetaan marinaadiin niiksi pariksi päiväksi. Ensimmäisen kerroksen grillaamiseen menee aikaa noin 5-6 tuntia, joten kun sitä pitää valella marinadilla noin 10 minuutin välein, niin se on ihan projekti. Projektiahan sitten auttaa aina 100 litran barelli olutta, jota nautimme grillaamisen ohella. Ihan lopullisesti possu otetaan pois vartaasta noin 8-10 tunnin päästä aloituksesta, riippuen koosta.

Tämä tapahtuu taas ensi perjantaina, kun allekirjoittanut menee naimisiin.

Nam!
 

Mzt_t

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, JYP
Kasvisnyytit käyvät lisukkeeksi mille tahansa grillisapuskalle ja tulevat siinä samoilla tulilla. Elikkäs folioon pilkottuna

- Tomaattia
- Sipulia
- Paprikaa
- Fetajuustoa
- Tuhti annos mustapippuria

Nyytit saavat grillautua suunnilleen saman ajan kuin pihvitkin, ja ovat parhaimillaan silloin, kun fetajuustokuutiot ovat jonkin verran sulaneet. On muutes hyvvee!
 

Karzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uisge beatha
archieG kirjoitti:
Tämä tapahtuu taas ensi perjantaina, kun allekirjoittanut menee naimisiin.

Taas. Olet sarjahäämies? Onea.

Testakaapas reseptiä, jossa täytetään hollantilaiset makeat paprikat herkkusieni-ruohosipuli-tuorejuusto-sekoitteella. On meinaan ihan hillittömän hyviä lisukkeina.

Myös tomaattisipulisalaatti kruunaa grilliherkut. Salaattiin tulee siivutettuna muutama kypsä tomaatti ja pari siivutetua sipulia renkaina. Salaatti marinoidaan pari-kolme tuntia ennen syömistä sekoiteella johon tulee oliiviöljyä, viinietikkaa, valkopippuria ja suolaa. Tuota sekoitetta ei tarvitse olla kuin noin 0.2-0.5 desiä. Muistakaa sekoitella salaattia puolen tunnin välein. Toimii.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
archieG kirjoitti:
Äh, täällä grillataan vain jotain sieniä. Meillä Tshekissä grillaaminen tarkoittaa lähes poikkeuksetta possua. Kasvattamo roudaa haluamasi kokoisen possun pihaan, luonnollisesti elävänä, yleensä kaksi päivää ennen grillaamista. Possu lahdataan, joskus hyvinkin verisin menoin, jos se ei "suostu" kuolemaan siivosti ja laitetaan marinaadiin niiksi pariksi päiväksi. Ensimmäisen kerroksen grillaamiseen menee aikaa noin 5-6 tuntia, joten kun sitä pitää valella marinadilla noin 10 minuutin välein, niin se on ihan projekti. Projektiahan sitten auttaa aina 100 litran barelli olutta, jota nautimme grillaamisen ohella. Ihan lopullisesti possu otetaan pois vartaasta noin 8-10 tunnin päästä aloituksesta, riippuen koosta.

Tämä tapahtuu taas ensi perjantaina, kun allekirjoittanut menee naimisiin.

Nam!

ArchieG veti sitten maton kaikien alta :) Rivitalossa kun asustaa niin voisi naapurit olla pikkuisen kauhiussaan kun lahtaisi sian ja laittaisi vartaaseen pyörimään...

Kasvisnyyttejä on tullut joskus tehtyä. Roccon mainitsemia perunanyyttejä täytyy kokeilla. Kiitokset vinkistä.

Ja archielle onnea!
 

kepardi

Jäsen
Kohtalaisen paljon tulee grillattua perinteiselle hiiligrillillä. Myös talvella mukavaa hommaa vaikka toiset tuntuvat pitävän jotenkin kovinkin extreme-touhuna talvigrillailua.

Täytettyjä sieniä on kehuttu paljon eikä aiheetta. Todellakin monet jotka eivät muuten sieniä syö pitävät näistä kuitenkin. Itse suosin Koskenlaskijaa sienien täytteenä ja grillauksen teen parilalla, käy kätevämmin kuin suoraan grilliritilän päällä.

Muutenhan grillauksessa on vain mielikuvitus rajana. Jos grillatusta juustosta pitää, niin siihen on todella hyvä vaihtoehto kyproslainen Halloumi-juusto. N. sentin siivuja ja paistaa sen verran että pinta ruskistuu sopivasti. Lisukkeeksi vaikkapa paistettuja purkki-herkkusieniä ja kinkkua. Nämäkin on helpompi tehdä parilalla. Pihveissä pidän enemmän naudanlihasta, kun niissä ei yleensä sattumia juuri ole. Sianlihasta on viime aikoina osoittautunut todella hyväksi vaihtoehdoksi valmispakattuna n. 30 sentin pätkinä myytävä lihanpalanen, löytyy sekä sisä-, että ulkofileenä. Grillaamaan ja kääntelemään joutuu vähän pidempään, mutta tulee todella hyvää ja mureaa lihaa.

Myös lihavartaat ovat hyvä vaihtoehto grilliin, koska tikkuihin voi laittaa makunsa mukaan melkein mitä vaan. Itse on tullut laitettua ainakin seuraavia aineksia vartaisiin: lihapullia, nakkeja, naudan-/sianlihaa, kanaa, paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia, omenaa, persikkaa. Vartaat marinadiin edellisenä iltana ja hyvää tulee.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
possua

Kunnon tuoreena ostettu, paksu, sopivasti rasvaa ja lihaa sisällään pitävä possun grillikylki. Kylki leikataan reiluiksi siivuiksi luita pitkin. Tehdään itse marinadi (joka on tärkein vaihe). Marinaadin perustana käytetään 100% ananas mehua (ananaksessa on entsyymeitä jotka pilkkovat possunlihassa olevia sidekudoksia tehokkaasti - eli mureuttavat), lisätään hyvää oliiviöjlyä, jauhettua paprikaa, viherpippuria, inkivääriä, hiukan karkeaa suolaa ja sokeria. Lisätä voi sitten oman maun mukaan mm juoksevaa hunajaa, valkosipulia ym.
Annetaan muhia marinoituna jääkaapissa vähintään 2 päivää, välillä käännellen paloja, jotta marinadi imeytyy tasaisesti. Sitten vain liha pois kaapista n tuntia ennen grillausta ja lämpenemään ja sitten vain grilli päälle ja olut käteen.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Fisua kans!

Muutama n.1-2 sentin siivu graavilohta (kyllä luit oikein!) pyyhkäistään talouspaperilla päällä olevat tillisilput ja suola ym. pois ja grillataan kuumalla parilalla TOSI nopeasi (20-30 sekuntia, joten tässä vaiheessa ei ole aikaa olla tikanheitossa) ja käännetään V A R O V A S T I lastaa apuna käyttäen, jottei kalapala hajoa.
Lisukkeena tarjotaan keitettyjä uusia perunoita ja kastiketta, jossa 1prk kermaviiliä, muutama rkl majoneesia, valkopippuria, suolaa ja hieman sitruunamehua ja hieman raastettua sitruunankuorta.
 

Rocco

Jäsen
SamSpade kirjoitti:
Marinaadin perustana käytetään 100% ananas mehua

Ananas mehu on yhdys sana.

T: Pikku veljesi, yhdys sana poliisi
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Brewer kirjoitti:
Onko kokemusta, ettei possu mene mössöksi, jos sitä marinoi noinkin kauan kuin '2 päivää'?

Tuon takia mm. valmiiksi marinoituja possun osia tulee minusta välttää. Lihasta menee rakenne ja on pelkkää hahmotonta mössöä. Puhumattakaan tietysti teollisten automarkettimarinadien käyttökelvottomuudesta noin yleensä.
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Pressiboxi kirjoitti:
Tuon takia mm. valmiiksi marinoituja possun osia tulee minusta välttää. Lihasta menee rakenne ja on pelkkää hahmotonta mössöä. Puhumattakaan tietysti teollisten automarkettimarinadien käyttökelvottomuudesta noin yleensä.

Valmiiksi marinoituja lihoja tulee ilman muuta välttää. Niissä marinadeissa on aivan liikaa suolaa ja kaikenmaailman 'aromivahvenne' paskaa.
Toinen mitä tulee välttää(kansantanhujen ohella) ovat valmiit kauppojen grillivartaat. Niissä nimittäin maksatetaan asiakkaalla mukana olevista paprika/sipulipaloista naudan sisäfileen kilohinta.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
on

kokemusta (syvällä rintaäänellä) vaikken alan hommia enää teekään niin takana on nuoruudessa ura liha- ja ruokamestarina. Toki asiaan olennaisesti vaikuttaa se missä kunnossa liha on kun sen ostaa, eli onko ns raakakypsynyt jo, missä lämpötilassa säilytetty, missä lämpötilassa itse säilyttää, lihan rakenne (possuissakin on eroja) jne. Mutta jos on epävarma niin säilyttää vaan vaikka puolipäivää, sitten seuraavaa erää vaikka 1 vrk.. mutta tuo ananasmehu vaatii kyllä hiukan aikaa että vaikuttaa mureuttavasti. Kiwihedelmällä on muuten samankaltaista vaikutusta naudanlihaan, tosin nopeammin.

P.S kiitos korjauksesta "pikkuveli" Rocco
Tämä allekirjoitus on omistettu sinulle:

""En tiennytkään, että voi syödä liikaa."
- Obelix
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös