Gradua vääntämään...

  • 103 615
  • 470
Matematiikan graduni tuntuu etenevän hyvin. Kävin näyttämässä sitä rohvessorille kysyäkseni mielipidettä ja hyvin vaikutti uppoavan, vaikka hän tunnusti aiheeni vaikeuden.

Tähän mennessä on tullut noin 35 sivua LaTeXilla ladottua tekstiä. Suurempia aukkoja on jäljellä muutama. Maanantaina pitää mennä taas tiedekirjastoon selailemaan artikkeileita ja kirjoja että saa vinkkiä.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Jepulis jee.

Juuri hetki sitten printtasin "viimeisen" version (ennen seuraavaa). Nyt sit vain se ensin vaimokkeelle luettavaksi (lue: korjattavaksi) ja sitten proffalle ensi viikolla.

Sivuja tuli sitten se 80 ja risat.
 
Pitikin tässä juuri eilen kirjoittaa tänne merkintä graduni etenemisestä, kun tapahtui juonenkäänne: kotitietokoneeni monitori pimeni. Erittäin vakava ongelma, nimittäin gradun kirjoittaminen kotona lamautui siihen. Fyrkkaa uuteen tai korjaajaan ei riitä ("mee töihin").

Ainoa tapa jatkaa työtä on yliopiston ATK-asemalla. Täällä vain käyttämästäni ladontaohjelmasta on joku ikivanha versio, josta puuttuu matemaattisia merkkejä, ja joka toimii vain tuskallisen hitaasti. Kirous!

Hyviä uutisia gradun sisällön suhteen. Tekstiä on nyt 53 sivua, eikä jäljellä ole enää kuin muutama matemaattista ongelmaa, sekä tietenkin johdannon kirjoittaminen.
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti operational error


Hyviä uutisia gradun sisällön suhteen. Tekstiä on nyt 53 sivua, eikä jäljellä ole enää kuin muutama matemaattista ongelmaa, sekä tietenkin johdannon kirjoittaminen.


Kuulostaa hyvältä, pienellä puristuksella homma on varmasti ennen Joulua pulkassa.

Aloin myös tekemään gradua. Aineistoa on hankittu ja varsinainen aihe alkaa olemaan jo pääosin hahmoteltu. Pian alkaa varsinainen tutkimusosuus.

Aihe liittyy shakin opetukseen yläasteella, sekä muutamaan kombinatoriseen shakkiongelmaan.

masu
 

Damien

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja suomen maajoukkueet.
Pystyiskö kukaan antamaan vinkkiä kun itsellä löytyy aina kamalanpaljon tekemistä kun pitäs ruveta kirjoittamaan, varmasti jotai mtv3:n yöchattiakin jämähdän katsomaan jos pitäisi tehdä jotain. Miksi jopa tiskaaminen ja SIIVOUS vie mielenkiinon? :)

Misten sais itsensä pakotettua tekemään sen, ei se loppupeleissä vie montaa päivää kunhan asenne olisi kunnossa.
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Damien
Pystyiskö kukaan antamaan vinkkiä kun itsellä löytyy aina kamalanpaljon tekemistä kun pitäs ruveta kirjoittamaan, varmasti jotai mtv3:n yöchattiakin jämähdän katsomaan jos pitäisi tehdä jotain. Miksi jopa tiskaaminen ja SIIVOUS vie mielenkiinon? :)

Misten sais itsensä pakotettua tekemään sen, ei se loppupeleissä vie montaa päivää kunhan asenne olisi kunnossa.

Tee itsellesi deadlinet, joista myös pidät kiinni.
Varaa selvä aika, jolloin teet töitä. (Esim. aloitan kello 08.00 ja lopetan 15.00 ja illan pidän vapaata.)

Aseta selvät tavoitteet itsellesi. (Tänään kirjoitan tuon ja tuon.)

Käske vaimon tai tyttöystävän pihdata niin kauan kunnes työ on valmis :) Kutina nivusissa luo motivaatiota.

masu
 

Slite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Aloitin tietojenkäsittelyopin gradun kirjoittamisen 12.2.2002. Seuraavana päivänä 13.2.2002 kasassa oli järjettömän produktiivisen päivän seurauksena 12 sivua. Tänäkin päivänä kasassa on edelleen 12 sivua, eli homma on niin sanoakseni aika pahasti telakalla.

Gradun kirjoittaminen keskeytyi työkeikan vuoksi, ja sen jälkeenkin töitä on riittänyt sen verran etten ole löytänyt virtaa tuon urakan jatkamiseksi. Myös aihe lienee tänä päivänä jo sen verran vanhentunut, että uusi on pakko löytää.

Ehkä vielä jonakin päivänä...
 
Suosikkijoukkue
Tappara, tietysti...
Mukana myös....

Joku aikaisempi kirjoittaja näytti tuskailevan valitettavan yleisen ongelman parissa, eli miksi kaikki oikeasti toisarvoinen "vaatii" välitöntä huomiota juuri silloin kun pitäisi alkaa gradua vääntämään. Itselleni ko. ongelma on myöskin erittäin tuttu ja ainoa lääke vaikuttaisi olevan vanha kunnon "niskasta kiinni ja töihin"-asenne. Usein alkuun päästyä homma alkaakin luistaa ja muut asiat unohtuvat. Pitäisi vain useammin päästä alkuun.

Tämä kyseinen ketjuhan voisi hyvinkin toimia eräänlaisena motivaattorina kaikille meille gradun kanssa tuskaileville. Tunnetusti mies kestää kyllä kipua, muttei häpeää, joten tavoitteet ja aikataulut julkisiksi, jolloin ketjun muiden lukijoiden utelevat kyselyt työn edistymisestä ja kuitit huonosta etenemisestä saisivat työn kuin työn edistymään aikataulussa...

Itsellä on takana alisuorittamista dippatyön suhteen koko kesä, kasassa vasta 14 sivua. Tavoitteena saada homma kasaan vuoden loppuun mennessä.

-GoT
 

Pikku Myy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ilmoittivat sitten tänään koulussa, että Myynkin olisi pikkuhiljaa hyvä ruveta suunnittelemaan opinnäytetyötään, ainakin noin suuripiirteisesti. Pikku paniikki päällä, vaikka pääsuunnat on työstä jo selvillä. Tarkoituksena olisi ruveta vääntämään jotain toiminnallista erityislapsiin ja -nuoriin liittyen. Onneksi yhdellä läheisistä opiskelikavereista on samanlaisia kiinnostuksen kohteita, joten työparikin on jo valmiiksi valittuna.
 

Rygge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Jaro
Ensimmäistä kertaa elämäni aikana asiaa tähän ketjuun. Eli nyt sen ison G:n vääntäminen sitten pikkuhiljaa pitäisi aloittaa, aluksi aineistoa kasaan ja sen jälkeen lopullisen aiheen valitseminen, tutkimussuunnitelma ja siitä se sitten alkaa muodostua. Aiheesta sen verran, että jotain kilpailuoikeudesta se on. Tarkemmin tuo aihe on vasta omassa päässä, vielä se ei ole päässyt ulos sieltä mutta ehkä jonain päivänä.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Eilen tuli sitten G palatettua proffalle. Korjauksia odotellaan...

Ihan OK siitä tuli. Ei mikään maailmoja mullistava, aika sellaista diiba-daabaa, mutta pasakankos sillä väliä kunhan loppun asti sai. Särmätään sitten työelämässä.
 

Blågula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
No niin, minäkin ilmoittaudun tähän angstiseen ketjuun jossa harrastetaan itsekuria. Viikko sitten graduryhmäni kokoontui ensimmäisen kerran ja se oli kyllä varsin ankea päivä. Koko kesän ajan minulla on ollut ihan hyvä fiilis gradun suhteen: aihe on selvillä ja myös se miten aion suorittaa tutkimukseni. Silti tuntui varsin masentavalta istua graduryhmässä kuuntelemassa graduvaatimuksia: 60 sivua jnejne.

Omalla kohdallani suurin haaste on teoreettinen osuus ja menetelmä-osuus. Nämä ovat aiheita joita olen lahjakaasti onnistunut välttämään aiemmin opintourani aikana. Nyt välttäminen ei enää onnistu. Kunhan saisin kasattua parikymmenisen sivun verran joitain teoreettisia pohdintoja niin uskoisin että loppu hoituu kui itsestään.
Varsinainen tutkimustyö vaikuttaa nimittäin ennakkoon ajatellen varsin selkeältä, työtunteja se tulee tosin vaatimaan aika lailla mutta se nyt ei ole mikään iso ongelma.

Ja tavoite vielä viestin päätteeksi: ennen joulua kasassa tulisi olla 25 sivua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sen verran kuulin hieman yllättäen pomolta, että olen periaatteessa tehnyt diplomityötäni jo kesästä asti... no tämä on kuulemma jotain alustavaa juttua, mutta joka tapauksessa askel lähempänä valmistumista ollaan. Homma meni siis käytännössä niin, että pomo sanoi seuraavaa: "Everything you will do during this project comes to your MSc Thesis..."

No joo, ennen valmistumista pohdin kuitenkin seuraavaa. Menee ketjun aiheesta ehkä hieman off-topiciksi, mutta veikkaisin monen täälläkin kirjoittelevan pohtivan tai pohtineen joskus samaa asiaa:

Itse olen vähän miettinyt tässä, että josko lukisin tähän DI-tutkinnon päälle vielä yhden sivuaineen humanisti-yliopistolta. Lähinnä meinasin pedagokisia opintoja. Tämä on kuulemma helpompaa nykyään, kiitos "vierailuopiskelumahdollisuuden", eli JOO-opintojen.

Onko kenelläkään kokemusta moisesta? Ja olisiko tuosta mitään hyötyä työelämää ajatellen? Siis tietysti koulutus ei mene hukkaan, mutta vaivaan nähden saavutettu etu saattaa olla melkoisen pieni.

Olen keskustellut asiasta useaankin otteeseen ohimennen opintoneuvojan kanssa. Hän on siis henkilökohtainen tuttuni, en sentään ole niin suuresti tätä sivuainetta vielä harkinnut, että tuon takia juoksisin jonkun virallisen neuvojan puheilla. :)

Mutta lähinnä siis omakohtaisia kokemuksia. Olisiko tällaisesta hyötyä. Muutkin, kuin DI:t ja teekkarit saavat kernaasti vastata.
 

Dave T

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Pedagogisista

Suoritan itse parhaillani pedakokisia opintoja. Uskoisin että niistä on apua mille alalle tahansa. Ihmisen oppiminen on niin monimutkainen prosessi, että jos siitä on jonkinlaista käsitystä niin siitä saa aineksia sekä omaan toimintaan että muiden johtamiseen.

Jos opinnoista aikoo saada jotain käteen, niin helppoa se ei tule olemaan. Moni tuntuu kuittaavan kasvatustieteeseen kuuluvia keskusteluja ja ongelmia paskanjauhamiseksi. Asiat ovat vaikeita ja opettajilla ei ole annettavanaan niinkään vastauksia, vaan kysymyksiä. Ilman avointa asennetta ja halua oikeasti heittäytyä opintoihin mukaan ei kannata lähteä.

Olen vasta näiden opintojen alussa, joten kovin kattavaa käsitystä minulla ei ole. Joka tapauksessa tämä syksy on ottanut ja antanut paljon.
 

FourForty

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Viestin lähetti Sistis
Tämä on kuulemma helpompaa nykyään, kiitos "vierailuopiskelumahdollisuuden", eli JOO-opintojen.

Onko kenelläkään kokemusta moisesta?

Ennen kuin alat tehdä mitään suurempia suunnitelmia, suosittelen varmistamaan tiedekunnastasi (tai vastaavasta, en tiedä onko teekkaripuolella käytössä samat termit), että heillä on rahaa puoltaa mahdollista JOO-oikeutta muualle. JOO-opiskeluhan siis tarkoittaa taloudellisesti sitä, kuten varmaan tiedätkin, että oma oppilaitoksesi maksaa vähän rahaa sille laitokselle jossa JOO-opintosi suoritat, siitä hyvästä että saat siellä opiskella. No esimerkiksi oma tiedekuntani (humanistinen tiedekunta, Jkln yo) ei tällä hetkellä puolla JOO-opiskelua juuri mihinkään aineeseen tai maantieteelliseen suuntaan siksi, että rahaa ei yksinkertaisesti ole. En nyt muista mikä toinen tiedekunta, mutta joku niinikään tästä yliopistosta ilmoittaa nettisivuillaan yksiselitteisesti, ettei tällä hetkellä puolla JOO-oikeutta mihinkään eikä kellekään, koska rahaa ei tiedekunnalla ole.

Tämä rahanpuute ei toki koske kaikkia oppilaitoksia eikä tiedekuntia, joten jossain päin maata homma varmasti toimii niin kuin pitääkin ja silloin sitä toki kannattaa hyödyntää, jos jotain kiinnostavaa toisista oppilaitoksista löytää. Mutta sitten paikoin, kuten täällä päin, JOO-sopimus ei todellakaan käytännössä ole sellainen kuin millaisena sitä mainostetaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiitokset kaikille vastauksista! Sekä tähän ketjuun tulleista, että YV:llä saaduista. Se, mitä ystävältäni kuulin, ainakin meidän osastomme tekee suosituksia JOO-opintojen suhteen ja sen pitäisi käydä sangen helpohkostikin - ainakin tällä hetkellä. Käytännössä se olisi siis muodollisuus. En tiedä sitten, mikä olisi tilanne ensi huhtikuun lopulla, jolloin on haun dedline. 30.10. on myös deadline koskien kevään opintoja, mutta siihen en vielä ehdi mukaan.

Pitänee selvitellä tätä ja myöskin kysellä pomon suhtautumista asiaan. On totta, että töiden teko saattaisi kärsiä melkoisesti ja reissaaminen kahden yliopiston välillä (vaikka vain vartin bussimatka) stressaa pidemmän päälle.

Suunnitelma on tosiaan vielä arviointivaiheessa, joten katsotaan mitä tuleman pitää.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Joo...tuntuu että tähän vaiheeseen törmää yllättäen, vaikka johan YO-touhuissa alkoi jo neljäs vuosi ja kandityö jo takana. Onneksi vielä syksyn voi vielä pitää G-voimat taka-alalla, mutta keväällä tämäkin koitos on edessä. Joten miksi kirjoittelen jo nyt?

No, tänään tuli kuunneltua graduseminaarissa 7 valmiin IT-alan gradun opponointi, ja yllättäen sekä itsestä että opiskelijakollegoista tuntui, että aika heppoisillakin tekeleillä saa pääsee nykyään keskitason arvosanoille. Olipa erään arviointiraportin mukaan sisältö arvosteltu luokkaan "improbatur" (lat. roskaa ;), mutta silti työ oli hyväksytty graduksi...Jopa eximiakin näytti irronneen aika kevyillä perusteilla - opiskelijaopponoijat arvioivat järjestään esimerkkigradut huonommaksi kuin itse tarkastajat. Tosin eipä oltu tietoisia siitä, että rajatapauksissa vaaka kallistuu opiskelijan eduksi.

Tosin voi olla, kun itse alkaa gradua vääntämään, niin saattaapa olla 4 kk:n jälkeen yksi v:n hailee, minkälaisella munkkilatinalla se menee läpi - kunhan menee. Mutta silti älytön graduun kohdistuva hypetys ihmetyttää...

Tämä päivä pudotti omilta harteiltani paineita melkoisesti, kun näki konkreettisesti, ettei sen gradun tarvitse olla mitään suurta, ihmeellistä tai mullistavaa. Kunhan on riittävän pitkä, näin kärjistäen. Kun kandityökin sai kanteensa keväällä leiman ET, niin eiköhän tästäkin touhusta selvitä kuivin jaloin. Positiivisin mielin tästä eteenpäin...
 

Rygge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Jaro
Viestin lähetti Huerzo
Tämä päivä pudotti omilta harteiltani paineita melkoisesti, kun näki konkreettisesti, ettei sen gradun tarvitse olla mitään suurta, ihmeellistä tai mullistavaa. Kunhan on riittävän pitkä, näin kärjistäen. Kun kandityökin sai kanteensa keväällä leiman ET, niin eiköhän tästäkin touhusta selvitä kuivin jaloin. Positiivisin mielin tästä eteenpäin...

Itse olen tässä käsityksessä vakaasti elänyt miltei koko opiskeluaikani. Ja edellisinä vuosina suoritetut harjoitusseminaarit ym. ovat vain vahvistaneet tätä käsitystäni.

Itse en myöskään ymmärrä sitä, miksi gradun teko ylipäätään pidetään niin ylivoimaisen vaikeana. Keneltäkään ei kuitenkaan siinä vaiheessa vaadita mitään maailmoja mullistavaa, hyvin pitkälti riittää se, että tutustut riittävän kattavasti aiheestasi jo olemassa olevaan tutkimukseen jota käsittelet omassa työssäsi ja jonka pohjalta muodostat jonkinlaisen oman käsityksesi aiheesta ja päädyt edes johonkin. Helppoa, ainakin näin teoriassa. Ja uskon olevan kaikille mahdollista myös käytännössä.

Omasta projektista sen verran, että aihe alkaa olla suurin piirtein paketissa ja lähteitäkin on hankittuna (tai ainakin kartoitettuna) jo melkoinen määrä. Pää on täynnä kaikenlaisia ideoita ja mieli tekisi jo alkaa kirjoittamaan. Ensin kuitenkin pitää tehdä alta pois eräs ryhmätyö sekä itse graduun liittyvä harjoitusaine. Viimeistään marraskuun alusta ajattelin sitten itse gradua alkaa kirjoittamaan. Hyvänä tavoitteena voisi pitää sitä, että vuoden loppuun mennessä olisi joku 20-30 sivua valmista tekstiä koneella. Mutta nähtäväksi jää, miten edetään.
 

masu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Viestin lähetti Sistis

:

Itse olen vähän miettinyt tässä, että josko lukisin tähän DI-tutkinnon päälle vielä yhden sivuaineen humanisti-yliopistolta. Lähinnä meinasin pedagokisia opintoja. Tämä on kuulemma helpompaa nykyään, kiitos "vierailuopiskelumahdollisuuden", eli JOO-opintojen.



Pedat ovat sisällöltään helppo nakki, mutta sitä pakollista istumista on aivan homona. Vuosi niihin menee päätoimisena. Tosin hyvä bonus tuo on, opettajan hommia ainakin vielä riittää, joten niitä voi tehdä paremman puutteessa.

Gradu ei ole edennyt :(

masu
 
Printtasin äsken graduni "viimeisen" version ja jätin sen ohjaajan postiin "lopullista" tarkastusta varten. 58 sivua. Ohjaaja sanoi että hän tutkii sitä noin viikon verran ennen kuin sanoo mielipiteensä. Odottelua. Kusi ei ole sukassani, vaan uskon, että graduni on hyvä.

Käyttämälläni ladontasoftalla on helppo tehdä tiivistelmästä ja gradusta PDF-versiot. Voisin laittaa ne nettiin kaikkien tämän ketjun lukijoiden luettaviksi.
 

Rygge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Jaro
Viestin lähetti operational error
Käyttämälläni ladontasoftalla on helppo tehdä tiivistelmästä ja gradusta PDF-versiot. Voisin laittaa ne nettiin kaikkien tämän ketjun lukijoiden luettaviksi.

Laita ihmeessä, niin muut graduaan vääntävät saavat vähän kannustusta ja positiivisen esimerkin siitä, mitä työnteolla voi saada aikaan. Ja onnittelut projektin saamisesta kunnialla päätökseen.
 

lakimies

Jäsen
Vinkkiä...

Viestin lähetti Rygge
Aiheesta sen verran, että jotain kilpailuoikeudesta se on.

Ainakin julkisten hankintojen puolelta löytyy paljon tutkimisen arvoisia ongelmia. Lisätään vielä aihe on todella ajankohtainen, ja esim. kuntahallinnossa ryssitään hommia jatkuvasti kun ei osata toimia julk.hank.lain mukaisesti. MAO:ssa riittää ruuhkaa.

Niin ja omasta gradusta. Tekstiä on nyt vajaa parikytä sivua ja vakaa aikomus saada työ valmiiksi jouluun mennessä. Aiheeksi on täsmentynyt Vahingonkorvaus turvaamistoimien aiheuttamasta vahingosta.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
operational error:

tuota, itselleni on fysiikan cum laude ja laudatur-labraselkkareista jäänyt selkärankaan kaava "tiivistelmä-johdanto-teoria-mittaukset(mikäli niitä on ts. jos kyse on tutkimuksesta)", mutta tuossa gradussasi mentiin suoraan johdantoon?

Käsittääkseni ainakin fysiikan puolella tiivistelmä/abstract on ihan heti ensimmäisenä, vai jätitkö sen pois sen takia, että erillisessä tiedostossa on sitten gradutiivistelmä (joskin ohjeitten mukaan tiivistelmä ja gradun tiivistelmä eivät voi olla välttämättä edes suoraan copypastea).

Matematiikassa toki kaikki voi olla toisin, mutta kun tuossa keväällä/kesällä/ehkä jos olen laiska niin syksyllä pitäisi aloittaa itsekin gradua tekemään niin olen sellaisen kuvan saanut, että samaa tiivistelmä-johdanto-teoria-kolmiyhteyttä pitäisi käyttää gradussakin.
 
Viestin lähetti varjo
operational error:

Käsittääkseni ainakin fysiikan puolella tiivistelmä/abstract on ihan heti ensimmäisenä, vai jätitkö sen pois sen takia, että erillisessä tiedostossa on sitten gradutiivistelmä (joskin ohjeitten mukaan tiivistelmä ja gradun tiivistelmä eivät voi olla välttämättä edes suoraan copypastea).

Helsingin yliopiston matematiikan laitoksen (vanhan) gradun ohjeita on netissä:

http://mathstat.helsinki.fi/opetus/pro_gradu/

Ohjeissa sanotaan, että tiivistelmiä on vain yksi kappale. Se on sivun mittainen kaavake, ja luovutetaan gradun kansilehden alla.

Teknisistä syistä ne ovat nyt eri tiedostoissa.

Malligraduja:

http://ethesis.helsinki.fi/matmatgra.html
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös