Jääkiekko on nykyään niin intensiivinen ja nopeatempoinen peli, että ei oikein voi täydessä vauhdissa miettimään minne nyt seuraavaksi syöttää. Noita avaus/karvauskuvioita yms hangataan tuhottomasti harjoituksissa ja ne ovat aika automaatioita.
onhan näitä nyt jumalauta hangattu jo lajin alusta saakka.
taas kerran pitää tulla sanomaan tänne "asiantuntijoiden" pohdinnan keskelle, että jääkiekko ei lajina ole tarvinnut, eikä tule jonkun itseriittoisen toimittajan takia tarvitsemaan, sanastoonsa termiä pelikirja.
toistuvat haut, toistuvat karvauskuviot. niitä tosiaan jääkiekossa on, mutta niitä ei toteuteta orjallisesti, kuten niissä lajeissa, joissa puhutaan OIKEASTI pelikirjasta. koripallo, amerikkalainen jalkapallo pari mainitakseni.
toisin sanoen, "Glen Hanlonin pelitapa" olisi oikea termi ja otsikko tälle ketjulle.
pelitapaa toteutetaan. pelitapa sanana kertoo jo oleellisen. tapa on jokin toistuva maneeri, mutta tapa ei rajoita.
pelikirja sen sijaan on tiukka ohjeisto siitä, miten missäkin sovitussa pelikirjan kohdassa pelataan.
jääkiekossa tilanteet tulevat niin nopeasti eteen, että on täysin sama, onko pelikirjaa. vaikka olisi kirjoitettu puhelinluettelon paksuinen kirja siitä, miten homma pitäisi hoitaa, on jääkiekko laji, jossa pelaaja ratkaisee tilanteet a) luovalla taidolla b) opitulla ratkaisumallilla, jota soveltaa.
esimerkkinä opitun ratkaisumallista ja sen soveltamisesta: ottaako kiekon mukaansa luistimella, ottaako kiekon mukaansa mailalla vai ottaako sen sijaan vastustajan levyksi ja antaa takana tulevan joukkuetoverin viedä kiekon.
pelikirjalla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa.
jääkiekko on siis jatkuvaa pelitavan (joka antaa suuntaviivat), opitun taidon ja henkilökohtaisten taito-ominaisuuksien yhdistelemistä, joihin ei ole mahdollista soveltaa pelikirjamaista lähestymistapaa.
pahoittelut off-topicoinnista, mutta näen punaista kun minulle rakkaan lajin yhteydessä puhutaan jostakin termistä, joka on vain yksittäisen toimittajaksi itseään kutsuvan henkilön narsistisen mielihyväntuottamisen väline.