Eurooppaa ei voi määritellä yksiselitteisesti pelkästään maantieteen pohjalta, mutta alueiden jakaminen karkeasti kyllä onnistuu, ja se on ihan vakiintunuttakin. Alueet ovat vain pienempiä ja moninaisempia.
Skandinavia on Islannin, Tanskan, Norjan, Suomen ja Ruotsin muodostama kokonaisuus.
Pohjois-Eurooppaan voidaan laskea äsken mainittujen lisäksi Baltian maat sekä osittain myös Venäjä, joskin se kuuluu pääasiassa
Itä-Eurooppaan, joka puolestaan kattaa Venäjän lisäksi ainakin Ukrainan, Valko-Venäjän, Puolan ja Balkanin maat.
Myös Balkan lasketaan kuuluvaksi Itä-Eurooppaan. Balkanin maita ovat Slovenia, Kroatia, Serbia, Bosnia ja Herzegovina, Romania, Bulgaria, (Kosovo), Albania, Makedonia ja Kreikka.
Keski-Euroopan maita ovat tavallisimman käsityksen mukaan Tanska, Saksa, Puola, Tsekki, Slovakia, Itavalta, Unkari, Sveitsi sekä Benelux-maat. Toisinaan myös Ranska lasketaan kuuluvaksi tähän ryhmään, sillä vanhahtavasata termistä Länsi-Eurooppa on tässä kontekstissa alettu luopua.
(Länsi-Euroopalla on perinteisesti tarkoitettu Irlannin, Iso-Britannian, Ranskan, Portugalin, Espanjan, Italian, Sveitsin, Itävallan ja Benelux-maiden, sekä tietyllä tapaa Norjan, Tanskan ja Ruotsin (osittain myös Suomen) muodostamaa aluetta. Terminä se on kuitenkin hyvän aikaa tarkoittanut jotain muuta, kuin alueellisesti määriteltyä maiden joukkoa: Pikemminkin sillä viitataan länsimaiseen kehitykseen, joka on tavallaan kehkeytynyt kylmän sodan aikaisesta vastakkainasettelusta. Juuri tästä näkökulmasta termi "Länsi-Eurooppa" on vanhahtava. Tämä aiheuttaa toki vaikeuksia Ison-Britannian ja Irlannin integroimiselle eurooppalaisen määrittelyn sanavarastoon, mikä on näkynyt siten, että toisinaan puhutaan Keski- ja toisinaan Länsi-Euroopasta. Hyväksyttäköön se niin.)
Etelä-Eurooppa on helppo: Se tarkoittaa yksinomaan Välimeren valtioita Portugalia, Espanjaa, Ranskaa, Italiaa, Maltaa, Kyprosta, Kreikkaa, Bulgariaa, Kroatiaa, Albaniaa ja miksei myös Sloveniaa.
Pikkuvaltiot, kuten Andorra, San Marino, Vatikaani ja Monaco lienevät liian helppoja saadakseen oman mainintansa (oikeasti en jaksa enää lisäillä tässä vaiheessa).
Mun mielestä on aivan helvetin hienoa ja ihanaa, että Eurooppaa ei voi määritellä yksiselitteisesti mallia pelkän viivottimen kanssa. Vuosituhantinen kulttuurillinen jatkumo luo omat mausteensa siihen, miten kutakin aluetta tai valtiota voi tutkailla. Esimerkiksi Itävallan leimaaminen yhdellä ainoalla tavalla on vastaansanomattomasti mahdotonta: Se lukeutuu Eurooppaan todella monin erilaisin ja osin ristiriitaisinkin tavoin, joten yksiselitteistä luokittelua vastassa olisi aina vedenpitävä argumentti. Sama koskee muitakin perinteisiä sivistyksellisiä ja kulttuurisesti voimakkaita valtioita, kuten Venäjää, Saksaa, Ranskaa ja Kreikkaa (jne). Toisaalta puhuttaessa Balkanista, puhutaan täysin eri asiasta, kuin joukosta lounaisen Itä-Euroopan maita: Nimitys kertoo jo itsessään jotain, kun sivistynyt ihminen käyttää sitä puhuakseen eurooppalaisesta alueesta jostain tietystä näkökulmasta.
AI ETTÄ! Pääsin johonkin yltiöromanttiseen "tää on niin mun juttu"-flow'hun, joten lähdempä menemään tästä ketjusta.