1. Onko yksissä arvokisoissa jonkinlaista maasäteilyä, jonka jälkeen jääkiekkokannattajien aika ei riitä enää koskaan seuraamaan Suomen jääkiekkomaajoukkueen otteluita?
2. Miksi Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattaja ei kannata Suomen jalkapallomaajoukkuetta nyt?
3. Entä jos Suomi voittaisi olympiamitalin lentopallossa, joka on nykytasoon nähden aivan realistista. Tämähän olisi paljon kovempi saavutus kuin jalkapallon arvokisojen osallistumispaikka. Mitkä prosenttiosuudet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueen kannattajista siirtyisivät tuolloin lentopallomaajoukkueen kannattajiksi?
Miten määritellään todellinen kannattaja? Tunnistaako todellisen kannattajan joistakin symbooleista tai rituaaleista? Voiko todellinen kannattaja kannattaa useamman lajin maajoukkueita?
Mitä se merkitsee? Miksei lentopallomaajoukkueen kannattajalle merkitse Suomen menestys konkreettisesti?
Asiasta ei ole ilmeisesti tehty tutkimusta joten yleistykset ovat yleistyksiä, varsinkin stereotyyppiset. Mutta, hei sosiologit. Tässä gradun aihe.
Sosiologina ja kandi aiheesta jalkapallon merkitys yhteiskunnalle takana palaan vielä aiheeseen.
1. Lajien kannatuksen ei tietenkään tulisi sulkea toisiaan pois. Suomessa jalkapallokulttuurin kasvaessa ja kiriessä kiekkoa tulee väkisin vastakkainasettelua, varsinkin nuoremmissa ikäluokissa. Tämä on tietenkin luonnollinen kehitysilmiö katsottaessa rekisteröityneitä pelaajia, sekä lajien kokoja globaalisti. Vastakkainasettelussa voitaisiin ehkä puhua tietyn kohortin "ongelmasta".Enkä puhu tässä 1990 ja jälkeen syntyneistä. Sanoisin ehkä ennemminkin 70-luvun puolivälin jälkeen syntynyttä väestöä. Ennenhän tilanne oli että niin kiekkoilijat kuin palloilijat pyörivät molemmissa pääsarjoissa pelaamassa että kannattajat katsomoissa. Jako kiekkoilutalven ja pallokesän välillä oli selvä ja ei kilpaileva. Nykyään vapaan markkinatalouden ja markkinakilpailun kasvaessa vastakkainasettelu tietysti kasvaa jo ihmistä itsetään riippumattomista.
2. Mitä kannattamiseen tulee, ja vertailuun onhan SMJK täysin edellä käyvä ryhmä mihinkään muihin kannatta ryhmiin nähden. Silti lajien kannatuskulttuurit ovat ja historiallisesti erilaisia. Jääkiekko- ja jalkapallokatsomoissa on perinteisesti käyttäydytty/kannatettu eritavalla. Myös suomalainen kannatuskulttuuri ylipäätänsä on erilainen kun esimerkiksi Keski-Eurooppalainen. SMJK taas on matkinut ja luonut imagoaan Keski-Eurooppalaista kulttuuria toistaen ja täten luoden loistavan tunnelman yhteisöllisyyden avulla (=kaulahuivit, chantit ja mahdollisesti tifot).
3. Lentopallojutut nyt voidaan jättää pois asittomuuksina. Niin, tiedän että Lentopallon lajiliitto on maailman suurin mutta lajina ei verrattavissa jalkapalloon tai suomessa jääkiekkoon jonka luulisi kirjoittajan tietävän?
ps. pitäisin edelleen mm-kisoihin pääsyä kovempana saavutuksen kun lentopallon olympiamitalia. Toki nämä eivät ole mitään faktoja vaan puhtaita mielipiteitä. Kaiken hulluutena, sanoisin että kisoihin pääseminen on vaikeampaa kuin kisoissa menestyminen, Suomen tapauksessa siis.