Jalkapallo, jääkiekko ja urheilukansan yleiset mielikuvat
Luulen, että jalkapalloihmisten inho jääkiekkoa ja sitä seuraavia kohtaan kantautuu lähinnä urheilukansan yleisistä mielipiteistä.
Yritän nyt eritellä tätä lausetta esimerkkien kautta.
Olen monesti törmännyt hokemaan, jossa Veikkausliigaa haukutaan surkeaksi ja tasottomaksi sarjaksi. Tälloin olen esittänyt vastakysymyksen. Montako ottelua sinä olet nähnyt tällä kaudella? Vastaus on ollut turhan usein, että "En ole nähnyt yhtäkään." Hämmästyttävän usein väitteen esittäjä ei ole nähnyt kuin väläyksiä otteluista urheilu-uutisten kautta. Herää väistämättä kysymys: Mistä mielikuva sitten pohjautuu? Eikö ole varsin turhauttavaa kuulla tämänkaltaista ignoranttia ininää?
Samankaltaisissa keskusteluissa Veikkausliigan tasoa on verrattu ulkomaalaisiin jalkapallon huippusarjoihin. Aluksi haluaisin nostaa esiin vertailun mielekkyyden. Sarjat ovat eritasoisia. Eikö jokaisesta sarjasta voisi vain koittaa erikseen nauttia? Veikkausliigan otteluissa odotusarvo tulee asettaa matalemmaksi kuin esimerkiksi La Ligan huippuotteluissa. Mutta eihän suomalainen jääkiekkofanikaan aseta peliin kohdistuvia odotuksia yhtä korkeiksi nyt alkavissa MM-kisoissa verrattuna taannoisiin Olympialaisiin? Edelleen; tuskin suomalainen kiekkofani pitää jääkiekon SM-liigaa NHL:n tai KHL:n tasoisena sarjana?
Joskus olen myös kuullut vertailtavan Veikkausliigan ja SM-liigan pelillistä tasoeroa. Aluksi on sanottava, että vertailu on täysin järjetön - niin erilaiset lajit ovat kaikin puolin kyseessä. Jos vertailua kuitenkiin jollain tavoin haluttaisiin suorittaa, niin paras mittari lienee sijoittaa liigat paremmuusjärjestykseen omissa lajeissaan. Veikkausliiga lienee Euroopassa siellä noin 25 kovimman liigan joukossa. Tarkempaa arviota on todella vaikea tehdä. SM-liiga taas on maailmanlaajuisesti parhaimmillakin tahdolla mitattuna vasta viidenneksi kovin liiga kaikki maat huomioon ottaen. (Sanon vasta viidenneksi kovin, koska maailmasta löytyy vain 12 maata, jossa on yli 10 000 jääkiekon harrastajaa.) Jos liigojen pelillistä tasoeroa vertaillaan näiden sektoreiden avulla, voitaisiin melkein sanoa, että liigan tasoeroissa ei ole suurtakaan eroa. Molemmat liigat ovat omissa lajeissaan keskitason - joko alempaa tai ylempää - luokkaa.
Suomessa vallitseva yleinen mielikuva kuitenkin on, että jääkiekon SM-liiga on hyvätasoinen sarja, joka on vertailukelpoinen melkeinpä NHL:n kanssa. Veikkausliiga taas on sen sijaan näkemättä paskaa. Tämä mielikuva on täysin absurdi. Voidaan ajatella, että tämänkaltainen mielikuva vie resursseja jalkapallosta monella eri tavalla. Eri tekijöitä voivat olla esimerkiksi yleisömäärät, pelaajat tai vaikkapa sponsorit. Jääkiekosta on onnistuttu tekemään vetävä brändi kansan syvissä riveissä. Miksei suomalainen jalkapalloväki saa olla hieman suivaantunut ja ehkä jopa kateellinen tästä asiasta?
Jos palataan vielä lajien vertailuun, niin voidaan myös huomata jotain muuta mielenkiintoista. SM-liiga on Veikkausliigaa edellä monella tasolla mitattuna. Esille voidaan nostaa vaikkapa keskimääräisesti korkeammat yleisömäärät ja olosuhteet. Toisaalta taas uskallan väittää kumpaankin lajiin varsin laajasti tutustuneena, että fanikulttuuri yleisesti on suomalaisessa jalkapallossa jääkiekkoon verrattuna sitoutuneempaa ja elävempää. Esimerkiksi yksi Suomen kuuluisimmasta faniporukoista, Stadin Kingit, on alun perin jalkapallon kautta noussut ryhmittämä. Kyseinen faniporukka vastaa nykyisin myös esimerkiksi käytännössä täysin Nordiksen tunnelmasta jääkiekko-otteluissa. Kehittyneempää fanitoimintaa on myös tavattavissa jalkapallon puolelta maajoukkuetasoa tarkastellessa. Jalkapallossa Suomella on yli 2 000 kannattajan organisoitunut faniryhmittymä, kun taas jääkiekon puolelta vastaava puuttuu.
Suomalaisessa urheilukeskustelussa nostetaan myös usein esiin jalkapallon heikko menestys A-maajoukkuetasolla jääkiekkoon verrattuna. Nostaisin jälleen esiin vertailun mielettömyyden. Maailmasta löytyy noin 1,5 miljoonaa jääkiekon harrastajaa; jo pelkästään Saksassa on tuon verran jalkapallon harrastajia. Keskustelun mielettömyydestä kertoo myös se, että varmasti missään muussa maassa tätä vertailua ei vakavasti tehtäisi. Toki voidaan vielä mainita, että mukavaa olisi, jos Suomi olisi joskus jalkapallossa arvokisoissa (MM -tai EM-kisat) ollut tai sinne piakkoin pääsisi. Mukavaa olisi myös, jos Leijonat onnistuisivat voittamaan arvokisoissa kultaa nykyistä useammin. Mielestäni molempien lajien kohdalla voidaan esittää sama kysymys: Onko menestys ollut resurssien mukaista?
Nimimerkki Ojamiehelle suosittelen peiliin katsomista. Mitä ihmettä ylipäätäänsä teet foorumilla, jossa tarkoituksena on keskustella jalkapallosta, jos et edes pysty seuraamaan lajia? Jos kuitenkin haluat foorumilla jostain syystä olla, niin eikö silloinkin parasta olisi olla esittämättä noin provakatiivista aloitusta. No, taidan olla hieman moralistinen nyt. Toimit kuten parhaaksi näet.