Mitä sieltä draftista sitten jäi käteen?
#1 Aaron Ekblad, P, 193cm/98kg, right: No tuskin tarvitsee sen enempää esittelyjä. Tasan 20-vuotta sitten Panthers varasi koko tilaisuuden ensimmäisenä miehenä puolustajan, jonka piti olla seuran tulevaisuus. Toivottavasti tällä kertaa pelillinen taso on vähintään sama ja koko ura sujuisi Catseissa. Saanee tulevalla kaudella vähintään sen määrän otteluita, ettei sopimuksen ensimmäinen kausi kulu. Eikä ole mikään mahdottomuus, vaikka pelaisi koko kauden ylhäällä.
#32 Jayce Hawryluk, C/OLH, 178cm/87kg, right: Toisella kierroksella napattu sentteri, joka Panthersin esittelyn mukaan pystyy pelaamaan myös laidalla. Laiturina pelaamisesta ei liiemmin muuten löydy puhetta. Kuten sanoin, oma valinta olisi osunut seuraavana varattuun Ivan Barbasheviin, mutta näillä mennään. Ennakkovarauksissa hänet oli laskettu toisen kierroksen loppuun tai kolmannelle kierrokselle. Pienikokoinen pelaaja, jonka suurimpiin vahvuuksiin ei kuulu luistelu. Pelaa kuitenkin aggressiivisesti ja peliäly on hyvää luokkaa. Ominaisuuksien perusteella köyhän miehen Granlund. Oli WHL-joukkueensa paras pistemies. Erityisen paljon miellyttää, että tehotilasto oli joukkueensa ylivoimaisesti paras. Tuskin asiaa NHL-miehistöön parin seuraavan kauden aikana.
#65 Juho Lammikko, VLH, 189cm/86kg, left: Kolmannella kierroksella tiensä Panthersin listoille löysi suomalainen Lammikko. Osassa julkaisuista Lammikko listattiin kolmannen kierroksen loppupäähän, osassa vasta viidennelle/kuudennelle kierrokselle. Tallon näki käyttöä hyväraamiselle ja monipuoliselle hyökkääjälle. Lammikolla on myös kohtalaiset kädet, niistä osoituksena 42 pistettä 37 ottelussa junnujen SM-liigassa ja lisäksi Lammikko oli Suomen paras pistemies kevään u18 kotiskaboissa. NHL-sopimus on mahdollinen 2-3-vuoden kuluttua.
#92 Joe Wegwerth, OLH, 191cm/104kg, left: Neljännen kierroksen varauksella ei ainakaan haeta uutta Barkovia. Wegwerth teki viime kaudella USHL:ssä huikeat kolme pinnaa 25 ottelussa, mutta mahtui silti USA:n u18 MM-kisajoukkueeseen. Kertoo aika paljon. Yksi draftin kovimmista taklaajista, röyhkeä, suoraviivainen ja on natiaisena tehnyt jokusen pisteenkin. Tulevat kaudet sujuvat yliopistosarjassa ja kiekollisen kehityksen kannalta NCAA on juuri oikea paikka Wegwerthille, toivottavasti kaikki röyhkeys ja ilkeys ei katoa matkan varrella.
#143 Miguel Fidler, VLH, 183cm/84kg, left: Viidennen kierroksen varauksesta ei ole paljoa tietoa tarjolla. Teki USA:n High school -sarjassa mukavasti pisteitä koulunsa riveissä (25 pelissä 41 pistettä). Sarjan tasosta minulla ei ole mitään käsitystä, mutta samassa sarjassa pelasi myös suomalainen Arttu Lamberg, joka jäi kiikaritehoille toissa kaudella b-nuorten SM-sarjassa Ässien riveissä. Lamberg teki 26 ottelussa 128 pistettä, eli lähes 5 pinnaa/peli.
Mitään käryä sarjan tasosta ei ole, mutta kaveri varattiin vuosi sitten USHL:n draftissa 15. kierroksella. Ei pitäisi dumata, kun ei ole mitään käsitystä sarjan tai miehen tasosta, mutta kyllä mua ihmetyttää mitä potentiaalisempaa tässä jannussa on, kuin esimerkiksi Edgars Kuldassa. Toki puhutaan eri roolien pelaajista, mutta silti. Miksi ihmeessä käyttää viidennnen kierroksen vuoro johonkin, josta saattaa joskus ehkä tulla kolmos-nelosketjun pelaaja? Toivottavasti olen väärässä ja Miguel tulee ansaitsemaan edes NHL-sopimuksen jotain päivänä, pelipaikasta puhumattakaan.
#182 Hugo Fagerblom, MV, 199cm/92kg, left: Frölundan B-junnujoukkueen maalivahti, joka ei ollut edes selkeä ykkösvahti. Juniorisarjoissa valittu parhaaksi maalivahdiksi, sen enempää ei miehestä ole juuri tietoa tarjolla. Lähes kaksimetrinen kolossi on nykyaikainen, isokokoinen maalivahti. Maalivahtien kehittymistä on aina vaikea arvioida, joten jätän arvioinnin tähän.
Kaikkiaan Ekbladia lukuunottamatta drafti oli pettymys. Toisaalta Tallonin tavoitteena oli ilmiselvästi löytää korkean työmoraalin pelaajia ja siinä hän mitä ilmeisimmin onnistui.