Feminismin uhrit

  • 134 918
  • 1 202

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti The Original Jags
Olisi ihan kiva tietää ne syyt, joilla sosiaali- ja terveysministeriö perustelee sitä, etteivät miehet tarvitse ilmaisia syöpäseulontoja.

Tästähän keskusteltiin jo aiemmin. Toki tiedän ja olet jopa tunnustanut, että et sinulle osoitettuja vastauksia lue mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että tähän on jo vastattu.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti The Original Jags
naiset turvautuvat nykyisin miehiä enemmän henkiseen väkivaltaan, kuten (CLIP) seksuaaliseen hylkäämiseen.
Tämä se sitten vasta väärin onkin. Jos Suomi olisi hiukkaakaan oikeusvaltion niin kaikki niiden karvaiden teinivuosien kokemuksien aiheuttajat istuisivat linnassa. Mutta ei ne nyt vaan istu. On se niin väärin!

Ja tämä lainattu kohta on vasta väärin kun ottaa huomioon senkin että myös avioliitossa raiskaaminenkin mentiin kriminalisoimaan tuossa jokunen aika sitten. Mistä sitä sitten saa?!!
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Mitä tarkoittaa seksuaalinen hylkääminen?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ruotsissa feminismi on viime aikoina ollut hieman vastatuulessa.

Kaikki muistamme, kuinka Gudrun Schyman noin vuosi sitten ehdotti miesveroa ja kysyi samalla julkisesti, että "onko meillä varaa miehiin?"

Tuolloin ei Schymania vielä uskallettu suuremmin kritisoida sukupuolirasistisesta lausunnostaan, mutta nyt on muutosta tullut. Eräs feministi, joka myös kuuluu Schymanin feministipuolueeseen, riehui eräässä ruotsalaisessa TV-ohjelmassa rääkäisten mm. että "kaikki miehet ovat eläimiä". Tästä nousu suuri meteli jo ihan lehdistössäkin, joka aikaisemmin ei ole uskaltanut kritisoida feministien ylilyöntejä ja vihanpurkauksia. On ihmetelty, että miksi demokraattiseksi itseään kutsuvassa valtiossa sallitaan tällainen vihanlietsonta yhtä ihmisryhmää (miehiä) kohtaan.

Myös moni ruotsalaisnainen on julkisesti asettautunut puolustamaan miehiä feministien jatkuvassa sarjatulessa. Täältä löytyy erään ruotsalaisen naisen kirjoitus asiasta:

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_9937752.asp
 

Evenuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
ö-ö-ö
Viestin lähetti The Original Jags


3. ainoastaan naisten yleisiä syöpiä kartoitetaan ilmaisilla syöpäseulonnoilla

Totta. Mutta...

Esimerkiksi Tampereen kaupunkin lähettää kutsut kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen (eli siis Papa-kokeeseen) kaikille 30-, 35-, 40-, 45- ja 50-vuotiaille tamperelaisille naisille. Tänä vuonna kutsut lähtivät 30- ja 35-vuotiaille. Eli jos hyvin käy koko ikänsä Tampereella asuvalta naiselta otetaan 5 maksutonta irtosolunäytettä. Hurjaa. Varsinkin kun ottaa huomioon, että Papa-koetta suositellaan otettavaksi vuoden-kahden välein.

Mammografia hoidetaan Tampereella siten, että ensimmäinen tutkimus on 50-vuotiaana ja siitä eteenpäin tutkimus (joskus erittäin kivuliaskin) kahden vuoden välein, kunnes henkilö täyttää 60 vuotta. On se kyllä sitten niin hirveää rahan haaskausta.

Kuten naiset tutkivat rintansa ja käyvät (toivottavasti) säännöllisesti Papa-kokeissa ehkäisyn vuoksi, myös miesten tulisi pitää itse huolta näistä asioista. Eli siis kivekset kouraan sekä vessassa silmä käteen ja katsomaan millainen kaari lentää.

Edit: näin lyhyellä katsannalla en löytänyt muiden paikkakuntien toimintatapoja, pahoittelen kapeaa otantaa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Evenuel,

Onpa kuitenkin tyhjää parempi.

Miehet sairastuvat ja myös kuolevat naisia useammin syöpään, mutta siitä huolimatta ilmaisia verovaroin kustannettuja seulontoja on vain naisilla.

Osaatko sanoa mistä tämä johtuu, ja ennen kaikkea mistä tämä kertoo?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti The Original Jags
Miehet sairastuvat ja myös kuolevat naisia useammin syöpään, mutta siitä huolimatta ilmaisia verovaroin kustannettuja seulontoja on vain naisilla.

Eikös kaikilla ihmisillä ole mahdollisuus julkisessa terveydenhoidossa päästä tutkimuksiin, jos epäilee sairastavansa syöpää?

Sinullehan on tähän kysymykseesi jo vastattu, mutta en ihmettele yhtään, että oletkin taas vaihteeksi toisessa ketjussa trollaamassa samaa huttua.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti msg
Eikös kaikilla ihmisillä ole mahdollisuus julkisessa terveydenhoidossa päästä tutkimuksiin, jos epäilee sairastavansa syöpää?

Ovatko nämä tutkimukset ilmaisia?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Otetaanpa sitten taas lainaus netistä.
Syöpäjärjestöjen sivusto www.cancer.fi kertoo seulonnoista seuraavaa:

Syöpäjärjestöjen seulontasuositukset




SYÖPÄJÄRJESTÖJEN LÄÄKETIETEELLINEN NEUVOTTELUKUNTA
15.11.1999

Yleistä

Yhteiskunnan ylläpitämät ja kustantamat seulonnat voivat perustua vain luotettavaan, tieteelliseen näyttöön vaikuttavuudesta. Tällaisen näytön tulee sisältää tietoa

käytetyn seulontamenetelmän sensitiivisyydestä, spesifisyydestä,
hyväksyttävyydestä ja käyttökelpoisuudesta (feasibility) seulottavassa väestössä,
vaikutuksista elämänlaatuun, mukaanlukien seulonnan ja hoitojen mahdolliset sivuvaikutukset ja
kustannushyödyistä.
Terveydenhuoltojärjestelmän tulee kyetä tarjoamaan tarvittavat lisätutkimukset niille, joiden seulontatulos sitä edellyttää. Ratkaiseva kriteeri seulonnan mielekkyydelle ovat näyttöön perustuvat mahdollisuudet vähentää seulottavan sairauden aiheuttamaa kuolleisuutta.

Parhaimmillaankin seulonta on syöpätautien toissijaista ehkäisyä. Ensisijainen syövän ehkäisy perustuu tunnettujen syy- ja vaaratekijöiden vaikutusten vähentämiseen tai poistamiseen. Oleellinen osa seulontaa on koko toiminnan kattava laatujärjestelmä. Tämän tulee sisältää riittävän peittävyyden takaava kutsujärjestelmä, seulontatapahtuma, seulontamenetelmä (välineet ja niiden käyttö), tulosten luenta, tulkinta ja varmistus, tulosinformaatiojärjestelmä, seulonnan vaikuttavuuden jatkuva arviointi, mahdollinen hoito ja sen jälkeinen seuranta.

Laadukas ja tuloksellinen seulonta edellyttää toiminnan riittävää valvontaa, sekä keskittämistä, joka takaa taidollisten valmiuksien ylläpitämisen. On myös huolehdittava siitä, että uusien seulontamenetelmien vaikuttavuuteen tai käyttöönottoon liittyvällä tutkimuksella, samoin kuin laadukkaalla seulonnalla, on riittävät taloudelliset resurssit. Päätös seulontojen aloittamisesta sen jälkeen, kun kiistaton tieteellinen näyttö vaikuttavuudesta on käytettävissä, perustuu siten asetettuihin prioriteetteihin ja käytettävissä oleviin resursseihin.

Nykyiset seulonnat

Rintasyöpä
Mammografia on toistaiseksi ainoa rintasyövän seulontamenetelmä, jonka vaikuttavuudesta on luotettavaa näyttöä. Tähän näyttöön perustuen Suomessa seulotaan tällä hetkellä 50-59-vuotiaita naisia. Mammografian on osoitettu olevan yhtä hyödyllistä myös 60-69-vuotiailla naisilla, joten myös tämän ikäryhmän seulonta on lääketieteellisesti perusteltua. Seulonnan hyödyllisyydestä alle 50-vuotiailla tarvitaan vielä lisätutkimuksia. On perusteltua keskittää seulonnan osatoimintoja koskeva ohjeistus ja valvonta.

Nykyinen seulontamenetelmä tuottaa melko paljon lisätutkimuksia hyvänlaatuisiksi osoittautuvista muutoksista. Tämän aiheuttamaan ahdistukseen (psyykkinen morbiditeetti) voidaan vaikuttaa kouluttamalla seulonnasta ja ao. varmistustutkimuksista vastaavaa terveydenhuoltohenkilöstöä, sekä kiinnittämällä riittävästi huomiota seulottaville lähetettävään tulosinformaatioon.

Kohdunkaulan syöpä
Kohdunkaulan syövän esiasteiden seulonta PAPA-menetelmällä on esimerkki tuloksellisesta seulonnasta, sillä kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on vähentynyt voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Koska samanaikaisesti vastaavaa myönteistä kehitystä ei ole tapahtunut kohdunkaulan syövän vaaratekijöiden suhteen, on peittävän seulonnan ylläpitäminen edelleen tärkeä keino estää kohdunkaulan syöpää. Ensisijaisena tavoitteena on saada seulontatoiminta peittäväksi 30-60-vuotiaiden keskuudessa. Tämän edellytyksenä on aukoton ja seulonnan jatkuvasta tarpeellisuudesta tiedottava kutsujärjestelmä. Koska kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on viime vuosina suurentunut nuorilla naisilla, on seulonnan laajentaminen nykyistä nuorempiin ikäryhmiin perusteltua.

Nykyisen seulontajärjestelmän ja -menetelmien korkean laadun ylläpito vaatii kattavaa laatujärjestelmää ja jatkuvaa laatukoulutusta erityisesti näytteen ottamisesta ja tulkinnasta. Valtakunnallisesti yhtenäinen, laadukas seulontajärjestelmä edellyttää keskitettyä ohjeistusta, seurantaa ja valvontaa.

Nykyisen seulontamenetelmän luotettavuuden parantamista (esim. PAPNET) ja uusien, papillooma-virusinfektion (HPV) osoittamiseen perustuvien seulontamenetelmien käyttökelpoisuutta tulee aktiivisesti tutkia.


Mahdolliset uudet seulonnat

Eturauhasen syöpä
Prostataspesifisen antigeenin (PSA) veripitoisuuden mittaamiseen perustuvan seulontamenetelmän vaikuttavuutta ei ole vielä luotettavasti osoitettu. Ennen kuin käynnissä olevien tutkimusten tulokset valmistuvat, eturauhasen syövän PSA-seulontaa ei voida suositella yleiseen käyttöön. Väestön vanhenemisen seurauksena myös eturauhasen syöpä on koko ajan lisääntyvä ongelma, joten sekä uusien seulontamenetelmien että syövän hoitomenetelmien kehittäminen on jatkuvasti ajankohtaista.

Paksu- ja peräsuolisyöpä
Ulosteessa olevan veren osoittamiseen perustuvaa menetelmää ja tähystystutkimuksia käytetään sellaisten ryhmien seurannassa, joilla tiedetään olevan suuri riski saada paksu- tai peräsuolisyöpä. Seurannalla voidaan havaita paikallisia tai esisyöpä-vaiheessa olevia muutoksia, joiden hoitaminen parantaa potilaiden ennustetta. Tällaisia ryhmiä ovat tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat, polypoosi-potilaat ja heidän geenivirhettä kantavat lähisukulaisensa. Ulosteen veren ja sitä täydentävien tähystystutkimusten vaikuttavuus seulontamenetelminä väestössä on osoitettu satunnaistetuin tutkimuksin. Varmennustutkimuksissa käytettävistä menetelmistä ja niiden vaatimista resursseista tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Toistaiseksi Suomessa ei ole olemassa valmiuksia yleiseen paksu- ja peräsuolen seulontaan.

Keuhkosyöpä
Keuhkosyövän hoitomahdollisuudet ja ennuste ovat sitä paremmat, mitä varhaisemmassa vaiheessa se todetaan. Tupakan käyttö on hallitsevan keskeinen keuhkosyövän syytekijä, joten ensisijainen primaaripreventio voi perustua vain tupakan käytön lopettamiseen. Keuhkosyövän seulonta voisi olla perusteltua tiettyjen ammattialtistuksien perusteella määritellyissä riskiryhmissä. Koska uudet radiologiset menetelmät antavat mahdollisuuksia keuhkosyövän varhaisempaan toteamiseen, olisi niiden käyttökelpoisuutta seulonnassa selvitettävä kontrolloidussa, satunnaistetussa tutkimuksessa. Myös muiden mahdollisten uusien seulontamenetelmien aktiivinen tutkiminen on tärkeää.

Munasarjasyöpä
Munasarjasyövän seulontaan ei ole olemassa menetelmää, jonka toimivuus olisi osoitettu. Käytettävissä olevat menetelmät ovat joko liian epäspesifisiä (kasvainmerkkiaineet) tai niiden suorittaminen vaatii pitkällisen kokemuksen ja kalliin laitteiston ( ultraääni). Ultraäänellä suoritettavan tutkimuksen väliaika seulonnassa tulisi lisäksi olla tiheä, 6-12 kuukautta. Tulevaisuudessa uusien kasvainmerkkiaineiden tutkimuksen ja kehittämisen myötä voidaan saada mahdollisuus tehokkaaseen seulontaan yhdistämällä ne nyt käytössä oleviin merkkiaineisiin, jolloin parannetaan seulonnan sensitiivisyyttä.

Jos nyt tiivistää niin, että toivonlinnalainenkin voisi ymmärtää:
Seulonnan tarkoitus on säästää kustannuksia toteamalla syöpä varhaisessa vaiheessa.
Tässäkin siis on tavoite vähentää yhteiskunnan menoja.

Jags:
Koska tietosi julkisen sektorin koosta ja virkanimikkeistä on ainakin ennen ollut kovin virheellinen, niin voisitko kertoa meille minkä suuruiseksi tänään arvioisit julkisen sektorin ja miten se koko on viime vuosina muuttunut.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti The Original Jags
Ovatko nämä tutkimukset ilmaisia?

Ei ole olemassa ilmaisia tutkimuksia.
Verovaroistahan nämä maksetaan.
 

Evenuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
ö-ö-ö
Viestin lähetti The Original Jags

Osaatko sanoa mistä tämä johtuu, ja ennen kaikkea mistä tämä kertoo?

Uskaltaisin väittää, että rintasyöpä ja kohdunkaulansyöpä ovat yleisempiä kuin kives- ja eturauhassyöpä. Mutta kiitos seulontojen ja aikaisen diagnosoinnin ovat kuolemaan johtavien sukupuolisidonnaisien syöpien määrä naisilla laskenut.

Mielestäni tämä kertoo naisten ja miesten erilaisista asenteista. Miehethän eivät tunnetusti kehtaa myöntää, että jotain voisi alapäässä olla vikana, kun taas naisille asian käsitteleminen ja sitä kautta tutkimuksiin ja hoitoon ohjautuminen ollut henkisesti helpompaa, kynnys on ollut ns. matalemmalla. Ja tätä kautta on saatu naisille seulonnat.

En siis todellakaan ole sitä mieltä, että miehet tulisi jättää tutkimatta. Mutta kuten jo aiemmin sanoin, jokaisella on mahdollisuus ITSE seurata omaa (tai miksei vaikkapa partnerin :)) tilannetta ja mennä lääkäriin jos siltä tuntuu.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti msg
Ei ole olemassa ilmaisia tutkimuksia.
Verovaroistahan nämä maksetaan.

Tiesit kyllä että tarkoitin tutkittavan ihmisen kannalta ilmaisia tutkimuksia.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Viestin lähetti The Original Jags
Miehet sairastuvat ja myös kuolevat naisia useammin syöpään, mutta siitä huolimatta ilmaisia verovaroin kustannettuja seulontoja on vain naisilla.

Ero miesten hyväksi ei ole kovinkaan suuri. Jos otetaan esimerkiksi keuhkosyöpä pois tilastoista, niin naiset menevät kirkkaasti johtoon. Mistä tämä mielestäsi kertoo?

Viestin lähetti The Original Jags
Osaatko sanoa mistä tämä johtuu, ja ennen kaikkea mistä tämä kertoo?

No se kertoo siitä, että esimerkiksi eturauhassyöpään sairastuvien keski-ikä on 70 vuotta. Eturauhassyöpä on usein harmittomampi kuin hoito, josta tulee runsaasti haittoja. Myös msg:n lainaus kuvaa hyvin tilannetta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti Evenuel
Uskaltaisin väittää, että rintasyöpä ja kohdunkaulansyöpä ovat yleisempiä kuin kives- ja eturauhassyöpä. Mutta kiitos seulontojen ja aikaisen diagnosoinnin ovat kuolemaan johtavien sukupuolisidonnaisien syöpien määrä naisilla laskenut.

Rintasyöpätapauksia todettiin naisilla vuonna 1996 3500 kappaletta. Vuonna 2004 eturauhassyöpiä todettiin miehillä 3000 kappaletta ja määrä on koko ajan nousussa.

Merkittävää eroa syöpien yleisyydessä ei ole olemassa.


Viestin lähetti Evenuel

Mielestäni tämä kertoo naisten ja miesten erilaisista asenteista. Miehethän eivät tunnetusti kehtaa myöntää, että jotain voisi alapäässä olla vikana, kun taas naisille asian käsitteleminen ja sitä kautta tutkimuksiin ja hoitoon ohjautuminen ollut henkisesti helpompaa, kynnys on ollut ns. matalemmalla. Ja tätä kautta on saatu naisille seulonnat.

Siis kysehän on valtion ja ennen kaikkea (naisjohtoisen) sosiaali- ja terveysministeriön asenteista! He päättävät ketä hoidetaan ja kenen syöpiä seulotaan. Ilmeisesti heidän mielestään miesten syövät eivät ole seulomisen arvoisia?

Miesten kynnystä hakeutua hoitoon voitaisiin kenties alentaa sillä, että heille tulisi kutsu seulontaan samaan tapaan kuin naisille. Mutta meidän valtiommehan ei tällaiselle näe tarvetta. Miehet saavat heidän puolestaan kuolla syöpään niinkuin ennenkin.


Viestin lähetti Evenuel

En siis todellakaan ole sitä mieltä, että miehet tulisi jättää tutkimatta. Mutta kuten jo aiemmin sanoin, jokaisella on mahdollisuus ITSE seurata omaa (tai miksei vaikkapa partnerin :)) tilannetta ja mennä lääkäriin jos siltä tuntuu.

Onko tilanne, jossa naiset voivat tutkituttaa itsensä ilmaiseksi mutta miehet eivät, sinusta tasa-arvoinen? Mitä tämä kertoo päättäjien asenteista?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti The Original Jags
Tiesit kyllä että tarkoitin tutkittavan ihmisen kannalta ilmaisia tutkimuksia.

On perusteltua houkutella tutkittavalle maksuttomalla tutkimuksella ihmisiä hakeutumaan tutkimuksiin, jos siten voidaan hoitokuluissa säästää.

Toki tämä malli voidaan romuttaa siinä vaiheessa kun kaikille ei enää anneta mahdollisuutta hoitoon.

Mutta jos kuitenkin ajatus on, että sairastuneet hoidetaan, niin hoitokustannuksia säästävät seulonnat ovat perusteltuja.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti msg
On perusteltua houkutella tutkittavalle maksuttomalla tutkimuksella ihmisiä hakeutumaan tutkimuksiin, jos siten voidaan hoitokuluissa säästää.

Eikö säästöjä aiheutuisi myös miesten yleisten syöpien seulonnalla?
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikä sinusta sitten olisi perusteltu ja yhteiskunnan varoja säästävä seulonta, koska prostataspesifisen antigeenin (PSA) veripitoisuuden mittaamiseen perustuvan seulontamenetelmän vaikuttavuutta ei ole vielä luotettavasti osoitettu?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti The Original Jags
Eikö säästöjä aiheutuisi myös miesten yleisten syöpien seulonnalla?

Ei ainakaan tuon linkittämäni tiedon mukaan.
Et kai halua turhaan lisätä julkisia menoja?
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Viestin lähetti The Original Jags
Huomasitko kysymysmerkin lauseen lopussa?

Huomasitko msg:n lainauksen, jossa puhuttiin eturauhassyövän seulonnan epäluotettavuudesta. Jos tämä seulonta olisi taloudellisesti kannattavaa, en epäilisi hetkeäkään, etteikö seulonta olisi ilmaista.

Pystytkö jollain tapaa perustelemaan seulonnan tarpeellisuutta miehille tällä hetkellä vai esitätkö vain kysymyksiä ja arvailuja?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös