Kahdesta eri lähteestä katsottuna Busquets tuli Barcelonaan 17 vuotiaana. Thiagolla on syntynyt Italiassa, "Puoli-katalaani". Niin kai sitten.
Wikipedia ja kumppanit toki kertovat tuosta 17-vuotiaasta, mutta itse katsoin tuon lukeman osoitteesta
Sergio Busquets | sergiobusquets.info. Voihan tuolla olla sitä "lapin lisää" mukana, mutta ajattelin, että tuolla sivustolla olisi hieman tarkempaa infoa kuin satunnaisessa wikipedia-päivittelyssä. Voin toki olla väärässäkin sen tarkempaa ei tästä toki ole.
Käsittääkseni Thiagolla kuin pikkuveljellään Rafalla on katalaani-äiti, siitä tuo hieno termi "puoli-katalaani". Niin ja Thiago toki muutti isänsä uran mukana sinne tänne. Btw. kokisin itseni suomalaiseksi, mikäli vanhempani olisivat suomalaisia/tai edes toinen, vaikka olisin sattunut syntymään, jossain hevonperseessä, mitä en toki ole, mutta asuisin valtaosan lapsuudestani/nuoruudestani Suomessa. Syntyi Italiassa, mutta ensimmäisen kerran Espanjassa 3-vuotiaana, sitten Brasseissa ja takaisin Espanjaan.
Missä kulkee kasvattamisen ja kehittämisen raja? Eli jos Fabregas lähti 16 vuotiaana Arsenaliin eikä ole Arsenalin kasvatti, millä perusteella Puyol on Barcelonan kasvatti?
Kasvattaminen ja kehittäminen tavallaan tarkoittavat pitkälti samaa. Vai voitko kertoa tarkalleen näiden eron? Tässä alkaa tuntua että FC Barcelonan tapa on ainoa oikea jonka takia muut tavat ovat "vääriä".
Niin no tämä on toki näitä jalkapalloilevanmaailman ikuisuuskysymyksiä, johon melkeinpä jokaisella on se oma mielipiteensä.
En voi tietenkään tarkalleen kertoa näiden eroa kuten ei omasta mielestäni kukaan muukaan voi, mutta en todellakaan miellä, että ne tarkoittasivat "pitkälti samaa" tai toki, mikäli se palvelee sitä omaa ideologiaa ja argumentteja niin...
Kysyisin tätä samaa sinulta sillä olet selvästi nostanut tämän koko aiheen väiteltäväksi ja samalla keskimäärin vanhempia lupauksia kalastavan Arsenalin "paremmaksi kasvattiseuraksi".
Mutta, koska omiin periaatteisiini ei kuulu pelkkä kysymyksien heittely sinne tänne vailla niitä omia vastauksia niin heitän jo omani:
Mielestäni kasvattaminen koskee nuorempia talentteja, jotka siis ovat vasta oppimassa jalkapalloilun tai minkä tahansa lajin saloja.
Kehittäminen puolestaan on jo selvästi valmiinpien lahjakkuuksien lahjojen jalostamista eikä niinkään synnyttämistä/luomista. Mielestäni, ja varmasti monen muunkin, ne kaikkein kriittisimmät vuodet siinä yksittäisen pelaajan kehityksessä ovat paljon ennen tätä ns. kehittämistä ja tämä on sitä ns. kasvattamista, jolloin se pohja luodaan jota myöhemmin voidaan kehittää.
Mielestäni mitään ei voida kehittää, jollei jotain olla voitu jo kasvattaa/luoda.
Tämä on toki sitten se ikuisuuskysymys, missä näiden raja menee ja siihen en ota kantaa. Jokainen luokoot sen itselleen.
Mikäli Cesc olisi Carlesin tavoin pelannut sinne kolmenkympin paremmalle puolelle Arsenalissa niin kaipa miestä olisi suuremminkin lanseerattu omana kasvattina? Ja mikäli tätä löytöä/ryöstöä ei olisi tehty toisesta suurseurasta, mikä osasi myös tehdä siitä metelin niin tuskinpa siitäkään haittaa olisi ollut?
En ymmärrä millä tavalla tämä "katalaani" on sellainen taikasana että sillä perusteella Barcelonan juniorikasvatus on niin ylivoimaista. Noistakin katalaaneista varsin moni on tullut seuraan kohtuullisen myöhäisellä iällä.
En kaikeiti ole tätä miksikään taikasanaksi väittänytkään? Mielestäni se, että ovat paikallisia ja ns. seuran vaikusalueelta kertoo vain siitä, että seurassa osataan hyödyntää sen oman ydinalueen lahjakkuuksi varsin hyvin, mikä jos jokin on merkittävä kasvattamisen ja kehittämisen mittari. Tämän vuoksi käytin boldausta. Toki Lontoossa on selvästi enemmän pääsarjaseuroja kuin Katalooniassa, joskin on kaupungissa (mukana koko metropolialue) myöskin enemmän asukkaita kuin Kataloniassa. Mielestäni vain Katalaani vs. Lontoo tai edes Englanti suhde on vain varsin paljon puhuva ja nimenomaan Barçan hyväksi, mikä vain kertoo, että niin Kataloniassa kuin koko Espanjassa ollaan tehty paljon oikeita asioita.
Verrataan vaikka Athletic Bilbao:n joka peluuttaa edelleen vain baskipelaajia. Kyseisen seuran kohdalla voidaan ihan perustellusti korostaa sanaa baski, tämä katalaani homma tuntuu, sori vaan, pelkältä sanahelinältä. Että kun muutama katalaani sattuu löytymään muuten totaalisesta muukalaislegioonasta, se on loistavan kasvatustyön merkki. Ymmärrän pointin osittain mutta silti: kun löytyy vertailukohdaksi Athletic Bilbao, niin katalaani-kortti kokee melkoista inflaatiota. Onhan siinä pointtia mutta ei ihan niin paljon kuin voisi kuvitella.
Itsehän arvostan korkealle Bilbaon periaatteet ja siksi en rupeaisi haastamaankaan seuran kannattajia tällaisiin väittelyihin sillä tietäisin, että vastusta tulisi ja mitä luultavammin häviäisinkin. Toki voidaan miettiä näiden seurojen kasvattamien todellisten maailmantähtien määrää jne., mutta se ei siis mitenkään vähentäisi Bilbaon historiaa ja saavutuksia. Hieno ja upea seura, jonka mainitseminenkin Arsenalin argumenttina pistää niitä ihokarvoja pystyyn.
Kertoisitko muuten sanatarkalleen missä määrin nyky-Barça on "muukalaislegioona" verttattuna nimenomaan muihin siitä kunnon menestyksestä tosissaan taisteleviin seuroihin (joihin kaiketi Arsunkin haluat lukea, vai?). Bilbaoon verrattuna toki, mutta Arsenaliin ei ikinä.
Lisäksi englantilaisten pelaajien vähyydestä Arsenalissa voi syyttää myös englantilaisten hintoja. Ei tarvitse kuin vilkaista Manchester Unitedin englantilaisia ostopelaajia (Rooney, Carrick, Jones, Smalling, Ferdinand jne), niin kyllähän hinnat ovat olleet korkeat. Jos Arsenal ostaisi kaikki englantilaiset lupaukset hirmuhinnoilla, olisiko Arsenal sitten hyvä kasvattajaseura, kun olisi paljon englantilaisia omia kasvatteja muukalaislegioonassa?
Ei toki, mutta kuka pakottaa hankkimaan tätä muukalaislegioonaa vai voisiko sen sijaan sitä omaa akatemiaa kehittää La Masian kaltaiseksi "tähtitehtaaksi", johon vain yksi sun toinen haluaa tulla? Tällainen osaava ja ajanmyötä maineikaskin akatemia vain imisi nitä paikallisia lahjakkuuksia väkisinkin, jolloin Arsenalin akatamiassa voisi palloilla näitä Englannin kärkilahjakkuuksi huomattavasti enemmän ilman, että joutuisivat pulittamaan hirmuisia summia. Luonnollisesti tämä kustantaisi omat valuuttansa sillä ei La Masiankaan yllämpitäminen, niin laadukkaana kuin se onkin, ole Barçalle mitenkään ilmaista hupia, mutta seuran johdossa katsovat sen hintansa arvoiseksi ja siitä jos jostain olen enemmän kuin iloinen. Tämän vuoksi tuollainen Arsun ryöstökalastus kerää entistä vähemmän ystäviä katalaanien keskuudessa.
Eikö juuri sen pitäisikin olla arvostettavaa, ettei hankita suurella rahalla pelaajia? Yhtäällä haukutaan ostojoukkueet, toisaalla haukutaan Arsenal joka ei osta.
Osittain kyllä ja sanoinkin jo, että arvostana Arsun periaatetta vaikka sen olennaisimman eli menestyksen kannalta se ei ole kovin kummoisia tuottanutkaan. Toisaalta Arsenal ja Wenger ovat hyvinkin lahjakkaita käyttämään eri porsaanreikiä, jonka avulla hankkivat näitä Ceshin kaltaisia lahjakkuuksia härskisti pilkkahintaan, joten arvostusta voi ansaita, mutta sen voi myös menettää... Ymmärrän, että Englannin juniorituotanto ei ole viime aikoina tai monien anti-mielisten mielestä pitkään aikaan ollut samalla tasolla Euroopan huippujen kanssa, mutta kuka kieltää pystystämästä tämän hetken La Masian tasoista tähtitehdasta, jonka myötä tuo muiden varsinkin suurempien seurojen tuotoksien/myöhäisteinien saalistaminen pilkkahintaan jäisi vähemmälle kun näitä olisi tulossa omastakin takaa?
Walcottin hinnassa oli sitä englantilaislisää ja kun Wengerin siirtopolitiikkaa on haukuttu "liian vähän englantilaisia", tuolla hiljensi kritiikkiä edes hieman. Tosin yksin Cescin siirtosummalla kattaa ison kasan Arsenalin nuoria rahalla hankittuja lupauksia.
Tiedostan toki tämän, mutta jotenkin on vain kummallista haukkua toista rahan käytöstä kun ostavat valmiita huippupelaajia, joiden vain pitääkin maksaa (tämä siis viime vuosina, aiemmin Laporta tuhlasi otteensa hieman herpaannuttua erinäiseen segundaankin sievoisia summia) ja sitten oma seura ostaa kovalla rahalla todellisia raakileita, joista varsinkin Walcott olisi jäämässä kaikesta hehkutuksesta huolimatta varsin vaatimattomaksi ja yksipuoliseksi pelaajaksi.
No nyt aletaan olemaan samoilla linjoilla. Yliarvostettua ehdottomasti, tosin onhan siinä arvostettaviakin piirteitä.
Niin no kuka yliarvostaa sitten mitäkin (oma maa mustikka muu maa...)... Hienoa toki, että sinäkin löydät Barçan toiminnasta niitä arvostettavia piirteitä.
Jatkuu...