EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 593 381
  • 4 708

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
"Kansainvälinen Punainen Risti varoittaa: väkivaltaisia kansannousuja nähdään pian Euroopassa

Euroopassa näkyvät Daccordin mielestä jo samat merkit, jotka ovat yhteisiä nimittäjiä kehitysmaiden kriisien kärjistyessä.

”Kaupunkialueilla on runsaasti työttömiä nuoria. Heidän elämäänsä leimaa kasvava näköalattomuus ja vaihtoehtojen puute. Lähi-idän tavoin kapinoinnilla ei ole selkeitä johtajia, minkä takia siitä on hyvin vaikea saada otetta. Samaan aikaan hallitukset ovat kivettyneet perinteisiin ratkaisumalleihihin, jotka eivät toimi.”

Vaarallisinta on, että eurooppalaisten yhteiskuntien perinteistä solidaarisuuden periaatetta horjutetaan vakavasti."

Kansainvälinen Punainen Risti varoittaa: väkivaltaisia kansannousuja nähdään pian Euroopassa – Suomenkuvalehti.fi
 

kovalev

Jäsen
Tilannetta herkistää se, että esim. Kreikassa "kansannousuja" voi tulla sekä äärioikealta että vasemmalta.
Tosin nyt, kun Kreikan hajanainen vasemmisto on yhdistynyt Syrizan taakse, sillä saattaa olla todellinen mahdollisuus nousta jopa suurimmaksi puolueeksi seuraavissa vaaleissa. Enkä yhtään ihmettelisi tätä. Vasemmiston nousu on oikeastaan ainoa mahdollisuus siinä vaiheessa, kun pankit ovat "liian suuria kaatumaan".
Mutta paikalliset natsit ovat sitten aivan oma lukunsa.


Muutama Kreikka-uutinen:

http://www.talouselama.fi/uutiset/mieli+muuttui+viikossa+schauble+teilasi+kreikan+velkaleikkauksen/a2195881


Tukipaketti vielä ennen vaaleja?

Lhde: Kreikan ensi vuoden kassassa 3,8 miljardin euron vaje | Taloussanomat
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Antaa mennä, kun on alamäki.

Euroalue velkaantuu yhä enemmän - vain Saksa ja Viro saivat vähennettyä velkaansa | Yle Uutiset | yle.fi

Mutta hienoa, että Saksalla ja Saksan pankeilla homma sujuu.

Suomen eurooppaministeri Alexander Stubb visioi euron laajentumista 6.5. Talouselämässä olleessa jutussa seuraavasti. - "vakain valuutta, jota Eurooppa on koskaan nähnyt"

Suomen eurooppaministeri Alexander Stubbin usko yhteisvaluuttaan ei horju.

Stubb sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että euromaiden lukumäärä voi kasvaa muutamassa vuodessa 25:een nykyisestä 17:sta.

"Euro on peruuttamaton siinä mielessä, että se on vakain valuutta, jota Eurooppa on koskaan nähnyt", hän sanoo Bloombergille.

"Ihmismielellä on taipumus unohtaa, mutta katso vain devalvaatioita, revalvaatioita, kultakantaa, inflaatioita ja epävakautta, joita Euroopan valuuttahistoriassa on ollut."

Hänen mukaansa velkakriisi on vain alleviivannut valuuttaliiton kestävyyttä. Euro on nyt niin vahva, että se voisi ottaa uusia jäseniä. Euron arkkitehtuuria on kriisin aikana parannettu, hän sanoo.

"En pidä todennäköisenä, että euro hajoaisi elinaikanani."


Kun taas samana päivänä 6.5. Talouselämässä olleessa jutussa Euron perustajiin kuulunut Saksan entinen valtiovarainministeri Oskar Lafontaine vaatii loppua "katastrofaaliselle" yhteisvaluutalle

Saksan entinen valtiovarainministeri Oskar Lafontaine on vaatinut puheessaan euron hajottamista.

Lafontainen mukaan yhteisvaluutan hajottaminen mahdollistaisi sen, että Etelä-Euroopan talous voisi toipua. Nykylinja johtaa hänen mukaansa "katastrofiin".

Lafontaine sanoo Telegraph-lehden mukaan, että Saksan liittokansleri Angela Merkel joutuu kokemaan ikävän herätyksen, kun Etelä-Euroopan maat yhdistävät poliittisen voimansa ja pakottavat Saksan taipumaan muutokseen kriisinhoitopolitiikassa.

Merkki tästä nähtiin sunnuntaina, kun Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovicin julisti säästökuurit päättyneeksi.

Lafontaine kuului 1990-luvulla euron perustajahahmoihin. Hän sanoo kannattavansa rahaliittoa mutta uskovansa, ettei se ole enää kestävä.

"Toiveet siitä, että euron luominen pakottaisi kaikki osapuolet järkevään taloudelliseen käyttäytymiseen, olivat turhia", hän sanoo.

Kriisimaiden pakottaminen sisäiseen devalvaatioon on hänen mukaansa "katastrofi".

Suomalaiset poliitikot kun myös ottaisivat kiltisti lusikan kauniiseen käteen ja myöntäisivät rehellisesti kansalleen, että eu ja euro ovat olleet Suomen historian suurin virhe ja katastrofi sitten sotien ja ilmoittaisivat Suomen erosta ko. instansseista. Vai onko näiden hölmöjen tarkoituksena itsepäisesti ajaa maamme lopulta täydelliseen taloudelliseen katastrofiin, sulauttaakseen maamme kenties johinkin suurempaan kokonaisuuteen? Siinä pelissä häviävät lopulta myös euroopan maiden päättäjät, kun kansat kääntyvät heitä vastaan levottomuuksien alkaessa.

Suomi ei toisekseen nykyisellään ole edes sitäkään vähää mikään "markkinatalous" kuin monet keski-euroopan maista, joissa peruseläminen ruoka, asuminen etc. on edullisempaa huokeamman verotuksen lisäksi, vaikka palkkataso on niissä sama tai jopa korkeampi. Meillä taloudessa valtaa käyttävät monopolit, klusterit, ja korporaatiot, mitkä yhdessä mielipuolisen verotuksen kanssa pitävät hinnat tapissa. Esim.jossain autoverotuksesssa ollaan ihan eri viivalla muiden eu-maiden kanssa ja mm. Suomen Tulli ei virheitään tulkinnoistaan suostu vapaaehtoisesti hyvittämään takautuvasti kansalaisille vaikka on saanut monta kehoitusta korjata verotuspäätösasiat eu:n tuomioistuimelta. Suomi on nykyisellään naurettava sekoitus vanhan sosialistisen ajan jäänteiden ja hyväveli-monopolien yhteiskuntaa! Maamme poliittista valtaa näennäisesti käyttää 200 korkeapalkkaisen edustajan eduskuntalaitos avustajineen, vaikka oikeastaan kaikki tärkeimmät maatamme koskevat päätökset sanellaan Brysselistä..
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Lainataan välillä kokoomus-mediaa:

"Kreikan velkajärjestelyä ei estä mikään"

- Talous - Verkkouutiset

Ehdin jo pelästyä, kunnes muistin tädin kertoneen, että Kreikalle ei anneta mitään velkoja anteeksi koskaan, takuuksien neuvotteleminen oli niin vaikea prosessi.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Viimeinen kappale on erityistä namikarkkia: "Sopimusmiina vesittää Suomen Kreikka-vakuudet"

Mitä, eikö Suomi teekkään tiliä vakuuksilla? Kyllä joku nyt mielensä pahoittaa tai sitten ei. Saadaan vähän lisää turbulenssia hallitukseen.

Onneksi Kataisen ja Urpilaisen suhde on terveellä pohjalla.
 
Viimeksi muokattu:

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Saksassa on vaalit, niin tehdään perinteinen kusetus talousluvuilla. Niitä voi aina korjata alaspäin kuukauden päästä, kun vaalit ovat ohi. Näin tehdään aina, joten ei siitä sen enempää.
Euroalue pääsi taantumasta - heiveröinen elpyminen alkoi | Yle Uutiset | yle.fi

Herlinin paja pistää paremmaksi:

Ilouutinen hetki sitten: Euroalueen taantuma päättyi | Uusi Suomi

Linkki UusiSuomi-uutiseen.

Eikä oikeasti mitään taantumaa ole ollutkaan, pölhöpopulistipersujen juttuja vaan.
 

kovalev

Jäsen
Kanniainen puhuu viisaasti.

Mutta ongelmahan on se, että kiihkotonta ja vakavasti otettavaa keskustelua eurosta ja euro-erosta on mahdotonta saada, koska edes pää-persut eivät kannata euro-eroa.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Kanniainen puhuu viisaasti.

Mutta ongelmahan on se, että kiihkotonta ja vakavasti otettavaa keskustelua eurosta ja euro-erosta on mahdotonta saada, koska edes pää-persut eivät kannata euro-eroa.

Kyllä ne todellisuudessa kannattaa. Eivät vain uskalla sanoa sitä ääneen vielä, koska median aivopesemä kansa kannattaa euroa yhä edelleen. Lähtisi muuten liian suuri siivu persujen kannatusprosenteista. Kansa tulee tajuamaan kusetuksen vasta silloin, kun on jo liian myöhäistä. Silloin toki persut voivat muodostaa yksinään enemmistöhallituksen, mikäli demokratia on enää valtiomuoto, mutta savuavien raunioiden lisäksi jäljellä on enää IMF ja jutkupankkiirit, jotka ryöstävät Suomen luonnonvaroja velkoja vastaan. Pohjavedetkin viedään.
 

Andrew

Jäsen
Kreikka ilmeisesti tarvitsee taas vaihteeksi tukipaketin... Olisi oikeasti mielenkiintoista tietää kuinka paha vaikutus Kreikan eurosta erolla olisi muille jäsenvaltioille?

Tuntuu, että Kreikka ei saa mitään säästöjä aikaiseksi ja valuutan devalvointi olisi ainoa mahdollisuus maalle päästä takaisin jaloilleen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tuntuu, että Kreikka ei saa mitään säästöjä aikaiseksi ja valuutan devalvointi olisi ainoa mahdollisuus maalle päästä takaisin jaloilleen.

No, siis suuri julkisen kulutuksen karsiminen laman aikana johtaa siihen, että minkä toisaalta säästää niin toisaalta menettää työttömyyden ja erinäisten sosiaalitukien myötä. Näitäkään ei voi loputtomiin karsia, kun voivat koko yhteiskunnan rakenteet romahtaa (kysykää vaikka Saksan valtiontalouden 30-luvun alussa tasapainottaneelta kansleri Brüningiltä). Kirjoitin oheisen toiselle foorumille, ihan selviä asioita nämä, mutta ei kannata etsiä täkäläisistä pääkirjoituksista tai poliitikoiden kommenteista:

Se että Kreikka painostettiin tähän "avun" kierteeseen johtui siitä, että haluttiin pelastaa sille lainannut finanssisektori, mikä oli ja on pelottavan heikoilla kaikkien uhkapeliensä jälkeen. Elivät kuin pellossa, mutta ennen euroa tämä pellossa eläminen oli kunkin maan oma ongelma, vasta euro ja pankkien silmitön spekulaatio tekivät Kreikan poliittisen eliitin vastuuttomuudesta koko Euroopan ongelman. Suomen poliittinen eliitti ei tätä halua tunnustaa, eivätkä nämä viisaat pääkirjoittajat ja kolumnistit. Kreikan itsensä kannalta paras vaihtoehto, vaikka sekin hyvin tuskallinen, oli default (sorry vaan pankit, bisneksessä on riskinsä) ja palaaminen omaan valuuttaan ja sen suuri devalvoituminen.
 

kovalev

Jäsen
Tuntuu, että Kreikka ei saa mitään säästöjä aikaiseksi ja valuutan devalvointi olisi ainoa mahdollisuus maalle päästä takaisin jaloilleen.

Kyllä siellä säästöjä on tehty ja jo valmiiksi köyhimmiltä viety loputkin murut.
Veroja ei ilmeisesti vieläkään kovin moni viitsi maksaa, ainakaan ne joilla olisi millä maksaa.

Kreikan ongelma on tuo täysin kestämätön velkataakka korkomenoineen.
Oma valuutta ja sen voimakas devalvoituminen olisi luonnollisesti hyvä alku.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Kyllä siellä säästöjä on tehty ja jo valmiiksi köyhimmiltä viety loputkin murut.
Veroja ei ilmeisesti vieläkään kovin moni viitsi maksaa, ainakaan ne joilla olisi millä maksaa.

Kreikan ongelma on tuo täysin kestämätön velkataakka korkomenoineen.
Oma valuutta ja sen voimakas devalvoituminen olisi luonnollisesti hyvä alku.

Näin olisi myös Suomen kohdalla.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Näin olisi myös Suomen kohdalla.

Tätä ei jaksa ymmärtää.. devalvaatio on varainsiirtoa palkansaajilta vientiteollisuudelle. Se on aikoinaan ollut keino olla tehostamatta toimintaa paperiteollisuudessa, kun veronmaksajat on devalvaation kautta maksanu teollisuuden mokat. Jos eurosta jotain etua on ollu, se on juurikin se, että enään ei voi devalvaatiolla käydä kansan taskulla paikkaamassa teollisuuden kilpailukyvyttömyyttä.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Jos eurosta jotain etua on ollu, se on juurikin se, että enään ei voi devalvaatiolla käydä kansan taskulla paikkaamassa teollisuuden kilpailukyvyttömyyttä.

Kansan taskuissa oleva raha on peräisin vientiteollisuudesta.

Teollisuuden kilpailukyvyttömyys ja lakkaaminen rasittaa kansan kukkaroa enemmän kuin devalvaatio.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kansan taskuissa oleva raha on peräisin vientiteollisuudesta.

Teollisuuden kilpailukyvyttömyys ja lakkaaminen rasittaa kansan kukkaroa enemmän kuin devalvaatio.

Taisi olla Outi Ojala, joka kuvasi devalvaatiota suurinpiirtein näin. Se on selkeä tulonsiirto työntekijöiltä vientiteollisuudella, siten ettei suurinosa ihmisistä tajua sitä.

Vastaavan tulonsiirron voisi tehdä tänäänkin, sen toisin suurinosa ihmisistä tajuaisi.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Taisi olla Outi Ojala, joka kuvasi devalvaatiota suurinpiirtein näin. Se on selkeä tulonsiirto työntekijöiltä vientiteollisuudella, siten ettei suurinosa ihmisistä tajua sitä.

Vastaavan tulonsiirron voisi tehdä tänäänkin, sen toisin suurinosa ihmisistä tajuaisi.


Minä väitän, että nyt sitä tajuaisi vielä harvempi.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Mielestäni oppositio ja vasemmisto ovat aikalailla huutaneet yrityksille annetuista helpotuksista.

Minä puhuin tämän päivän suomalaisista, puoluekannasta riippumatta.

Vientiteollisuuden tukemista ei kai ole pahemmin vastustanut kukaan. Muiden alojen yritysten tukeminen valtion toimesta on kansantalouden kannalta, joko kutakuinkin hyödytöntä, tai jopa haitallista.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Taisi olla Outi Ojala, joka kuvasi devalvaatiota suurinpiirtein näin. Se on selkeä tulonsiirto työntekijöiltä vientiteollisuudella, siten ettei suurinosa ihmisistä tajua sitä.

Vastaavan tulonsiirron voisi tehdä tänäänkin, sen toisin suurinosa ihmisistä tajuaisi.

Ihmiset kenties ymmärtävät nykytilanteessa tulonsiirron helpommin kotimaisille vientiyrityksille, jotka ehkäpä välillä jopa työllistäisivät heitä. Nythän hallituksemme on jo kauan aikaa perustellut tulonsiirtojaan eli tukipakettejaan ja "takuitaan" muulle euroopalle kotimaisten työpaikkojen säilymisellä. No, olemme viime aikoina nähneet onko vientiteollisuutemme näistä paketeista huolimatta ollut liputtamatta tuotantoaan kiihtyvällä vauhdilla halvempiin maihin?

Valtion ja kuntien palkkalistoillakin olevien työläisten tulisi ymmärtää tämä asia jos Suomi jatkossa aikoo saada yleensäkään verotuloja, joilla maksaa heidänkin palkkansa. Valtio ottaa lisääntyvällä tahdilla velkaa, että pystyisi pitämään infrastruktuurin edes jollain tasolla ja maksamaan palkat työntekijöilleen.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ihmiset kenties ymmärtävät nykytilanteessa tulonsiirron helpommin kotimaisille vientiyrityksille, jotka ehkäpä välillä jopa työllistäisivät heitä. Nythän hallituksemme on jo kauan aikaa perustellut tulonsiirtojaan eli tukipakettejaan ja "takuitaan" muulle euroopalle kotimaisten työpaikkojen säilymisellä. No, olemme viime aikoina nähneet onko vientiteollisuutemme näistä paketeista huolimatta ollut liputtamatta tuotantoaan kiihtyvällä vauhdilla halvempiin maihin?

Valtion ja kuntien palkkalistoillakin olevien työläisten tulisi ymmärtää tämä asia jos Suomi jatkossa aikoo saada yleensäkään verotuloja, joilla maksaa heidänkin palkkansa. Valtio ottaa lisääntyvällä tahdilla velkaa, että pystyisi pitämään infrastruktuurin edes jollain tasolla ja maksamaan palkat työntekijöilleen.

Työpaikkojen säilyminen on vain viimeisimpiä hätävalheita tai ainakin puolitotuuksia, joilla taistellaan seuraavasta hallituspaikasta. Työpaikkojen säilyminen olisi todella ihanaa, mutta arkielämässä näyttää siltä, että niitä lakoaa oikealta ja vasemmalta huolimatta Jutan ja Jyrkin tekemisistä. Tilanne on vaikea, kansa ehkä kuitenkin arvostaisi enemmän realismia ja rehellisyyttä kuin väsähtäneitä sloganeita takuuksista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Valtion ja kuntien palkkalistoillakin olevien työläisten tulisi ymmärtää tämä asia jos Suomi jatkossa aikoo saada yleensäkään verotuloja, joilla maksaa heidänkin palkkansa. Valtio ottaa lisääntyvällä tahdilla velkaa, että pystyisi pitämään infrastruktuurin edes jollain tasolla ja maksamaan palkat työntekijöilleen.

Mikäli viittaat tällä minuun, ole huoleti, olen peräänkuuluttanut kuntaorganisaatioiden rakenneuudistusta jo 90-luvulla. Tällä hetkellä tilanne taitaa olla sellainen, että nykyiset verotulot eivät riitä Suomi nimisen firman nykyisten perustoimintojen ylläpitoon.

Ja mielestäni puheet joissa käytetään sanoja "edes jollain tasolla ja maksamaan palkat työntekijöille", ovat populistista höpinää. Suomessa on enemmän rahaa kuin koskaan, valitettavasti sitä ei osata/ haluta käyttää fiksusti.

Ketjun aiheesta olen edelleen sitä mieltä, että en osaa sanoa mikä olisi euron kohdalla järkevintä. Tämä ei tietysti ole yllätys, kun asiantuntijatkin antavat täysin ristiriitaisia lausuntoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös