EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 596 271
  • 4 708
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
En nyt haluaisi jälkiviisastella, mutta yli 2 vuotta sitten sanoin tämän olevan edessä. Silloin sain vain naureskeluja osakseni, taisipa joku foliohattupääksikin nimitellä.Eipä ole kommenttia tullut näiltä henkilöiltä enää asian tiimoilta.

Onko täällä vielä sellaisia henkilöitä, jotka kannattavat nykyistä linjaa? Jos on, niin haluaisin kuulla perustelut. Tämäkin ketju on herännyt vasta tässä viime aikoina aktiivisemmaksi, että ovatko ihmiset heränneet vasta nyt asian vakavuuteen.
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Kohta ollaan kaulaa myöten Etelä-Euroopan ulostamassa paskassa. Mutta eipä hätää, tässä strategia miten selvitään sen jälkeen kun Jyrki ja Jutta ovat onnistuneet siirtämään viimeisetkin sentit valtion kirstusta monolopankkien holveihin.

Vaihe 1. Liitytään Natoon. Jos Nato ei meinaa haluta pers'aukista härmää liittoumaan, niin annataan "vakuuksina" Ahvenanmaa Natolle tukikohtaluodoksi. Taffelin sipsitehtaat voidaan siirtää vaikka Salon tyhjiin teollisuuskiinteistöihin.

Vaihe 2. Kun liittymisasiakirjat on ratifioitu, siirretään pimeällä ja hissukseen taistelujoukot Lappiin.

Vaihe 3. Hyökätään Norjaan. Kun molemmat maat ovat Nato-maita niin artikla 4 ei voida jenkkien toimesta ottaa käytäntöön.

Vaihe 4. Heti rajanylityksen jälkeen ammutaan pari laukausta ilmaan, jonka jälkeen nostetaan kädet pystyy ja heilutetaan valkoista lippua.

Vaihe 5. Suoritetaan täydellinen antautuminen ja ilmaistaan halu siirtyä Norjan siirtomaaksi. Niinistö käy istumassa pari vuotta rytimäistä tuomiota hyökkäyssodan aloittamisesta norjalaisessa viidentähden vankilassa.

Vaihe 6. Nautitaan velattomasta valtiosta ja öljyrahasta. Talviolympialaisissa menestys olisi taattua. Pasila - soittakaa Bergeniläisten marssi!
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pitäisköhän sen Käteisenkin alkaa vähitellen vittu vaatia siellä jotain. Kyllähän asiansa hoitaneilla valtiolla pitäs olla tässä vaiheessa valttikortit kädessään.

Juuri näin. Miksi pitäisi olla nöyrä mallioppilas? Ei siitä mitään saa, ei edes hymypoikapatsasta jaeta. Moraalisesti Italiaa ja Espanjaa voidaan moittia, mutta sikäläiset poliitikothan tekevät tässä asiassa juuri sitä, mitä omilta poliitikoiltamme haluaisimme, eli ajavat parhaansa mukaan oman maansa etua.

Huomasit varmaan viestissäni olevat kysymysmerkit?

Kyllä huomasin, mutta en oivaltanut mistä laajenemisajatus olisi voinut tulla ennen kuin nataSin viesti avasi asian.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kohta ollaan kaulaa myöten Etelä-Euroopan ulostamassa paskassa.

Itse asiassa Etelä-Eurooppa ei ole tehnyt juuri mitään muuta kuin osoittanut, miksi euro on nykyisellään mahdoton yhtälö. Kuten sanottu, Espanjalla oli pieni valtionvelka ja ylijäämäinen budjetti, kun se ajautui ilman mitään omaa vaikutusmahdollisuutta yksityisen sektorin ylikuumenemiseen. En keksi mitään syytä, miten voitaisiin meiltä käsin moralisoida Espanjan ja Irlannin tilannetta. Kreikka puolestaan on pieni ruputalous, jonka omaan jalkaan ampuminen ei järjellisessä valuuttaunionissa olisi hetkauttanut edes Albaniaa saatikka maailman suurinta talousaluetta. Ylivoimaisesti suurimmat ulostajat tässä surkuhupaisessa sotkussa ovat Berliini, Frankfurt ja Bryssel. Pitäisiköhän rehellisesti myöntää, ettei mikään merkittävämpi organisaatio pysty toimimaan järkevästi, jos se perustuu siihen, että kaikissa asioissa tehdään kompromissi, jossa Saksa saa 60% ja Ranska 40% haluamistaan asioista läpi?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Toki sekin pitää muistaa, että se mikä Saksaa ja Ranskaa on pohjimmiltaan ajanut näihin absurdeihin ratkaisuihin on eurooppalaisten suurpankkien radikaali heikkous, joka syntyi finanssisektorille viime vuosikymmeninä pesiytyneestä kupla- ja spekulaatio-kulttuurista. Pankit ovat periaatteessa konservatiivisia, pienellä marginaalilla vakaata bisnestä tekeviä de facto semijulkisia laitoksia, eivät jännittäviä kasinoja, joissa tehdään sekunneissa miljardivoittoja erilaisilla spekulaatiovälineillä ja jotka voitot sitten lykätään luottoina kaikille mahdollisille vastaantulijoille ja paketoidaan niin hyvin, ettei pirukaan ota selvää siitä, kenelle mahdollinen lasku lankeaa. No jaa, pirukaan, pankit kyllä tiesivät: veronmaksajathan tämän laskun hoitavat. Voitot yksityisiä, tappiot julkisia - perusta pankki, et voi hävitä. Heads we win, tails you lose.

Suomi ei ole tässä maksamassa kreikkalaisille eläkeläisille senttiäkään vaan miljardeja Saksan, Ranskan ja Britannian vastikkeettomaan pankkitukeen. Tosi hienoa, tosi riemukasta tämä EU-politiikka.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tilanteen kulku Suomen kannalta:
1. Jyrki ja Jutta sanovat, että Suomi vaatii vakuudet kaikelle.
2. J&J ilmoittavat, että Saksa on Suomen linjalla.
3. Muut haistattavat paskat.
4. Saksa ilmoittaa hyväksyvänsä Italian ja Espanjan vaateet.
5. J&J ilmoittavat, että Suomi ja Saksa ovat olleet koko ajan samalla linjalla.
6. Suomalaisia taas kusetettiin, ja kunnolla. Ketkä kusettivat? V: J&J

Vai uskoiko joku, että Suomen äänenpainoilla on todella voimaa isojen poikien (ja tyttöjen) hiekkalaatikolla?
 
Ei ole mitään järkeä samaistaa Espanjaa ja Italiaa. Espanjan julkinen talous oli ylijäämäinen. Se että siellä syntyi yksityisellä sektorilla asunto- ja pankkikupla johtui siitä, ettei euroalue taipunut Espanjan erityistarpeisiin vaan korot ja valuuttapolitiikka noudattivat ennenkaikkea Saksan sykliä. Suomi olisi samassa tilanteessa kuin Espanja, jos olisimme mekin olleet eri tahdissa kuin Saksa. Kun tähän yhdistää sen, ettei ECB muutenkaan toimi kuten normaali keskuspankki eli sen ainoa velvollisuus on noudattaa vahvan valuutan ja lähes olemattoman inflaation politiikkaa niin tätä tulee jatkossakin tapahtumaa niin kauan kun liitossa on muitakin jäseniä kuin Saksa. Valuvika.
Espanja ja Italia ovat samaistuskelpoisia nimenomaan siksi, että kumpikaan ei ole valmis maksamaan hintaa heikosta taloudenpidostaan. Espanjan budjettialijäämä oli alkuvuodesta 8,5% BKT:sta eli jotakuinkin 124 mrd€. Tuollaisesta alijäämästä ei ole vastuussa kukaan muu kuin Espanja itse. Kyvyttömyys sopeuttaa talouttaan ja karsia julkisen sektorin menoja. Täysin samaa mieltä siitä, että muutoksia ei tule tapahtumaan niin pitkään kuin euroalue koostuu nykyisistä jäsenvaltioista.

Euro on juosten kustu, ja joko muodostetaan (de facto) Berliinistä hallittu todellinen liittovaltio, jossa Suomi on samassa asemassa kuin Minnesota USA:ssa (paitsi että meiltä puuttuisi tällöinkin järjellinen keskuspankki ja kansalaisilta reaaliset mahdollisuudet muuttaa palvelutyömarkkinoilta toisille) tai sitten Suomen on erottava euroalueesta, mikä vaikuttaisi meidän suvereenin tasavaltamme kannalta paljon paremmalta vaihtoehdolta: jos Ruotsi ja Tanska pärjäävät niin piru vie, kyllä Suomikin siihen pystyy. Muodostetaan vaikka pohjoismainen valuuttaalue, jos ei muu auta. Tämä meno ottaa niin päähän ettei tosikaan. Järkyttävää tunarointia Suomen ja EU:n ja (etenkin) Saksan eliiteiltä. Ei mikään ihme että hävisivät kaksi maailmansotaa 6-0.
Eikös Minnesota ole köyhin tai lähes köyhin osavaltio, joka on jatkuvasti saamapuolella liittovaltiolta? Suomi on EU:ssa tai euroalueella täysin päinvastainen jäsenmaa. Euroopan Kalifornia pikemminkin. Olen samaa mieltä siitä, että Suomen on syytä jättää tämä valuutta osaltaan historiaan ja tutkia muita vaihtoehtoja.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vai uskoiko joku, että Suomen äänenpainoilla on todella voimaa isojen poikien (ja tyttöjen) hiekkalaatikolla?
On tämä kyllä uskomatonta säätämistä ja nimimerkki mjr:n tavoin ottaa päähän niin, ettei tosikaan.

Mielenkiinnolla odotan sitä, miten ja millä selityksillä vasemmistopuolueet Urpilaisen ja Arhinmäen johdolla kiemurtelee tästä suosta ylös. Nythän siis vakuusrahastojen senioriteetistä lainamaksun suhteen ollaan luopumassa, rahoitusta suostutaan antamaan ilman vastineeksi saatavia säästötoimia (tarkoittanee siis myös Irlannin, Portugalin ja Kreikan pakettien osittaista höllentämistä) ja myös pankkien suora pääomittaminen vakuusrahastojen kautta aiotaan mahdollistaa. Toisin sanoen, vakuuksia ei ole eikä tule ja vaikka Jutta kuinka löisi nyt käsilaukkua pöytään, niin pienen ja vaikutusvaltaisen AAA-Suomen vaatimuksilla pyyhittiin Italian, Espanjan ja Ranskan toimesta persettä.

Erityisen mielenkiintoinen on tuo EVMn senioriteettistatuksesta luopuminen, koska se on kirjattu vasta hyväksyttyyn lakiin ja näinollen lakia pitää muuttaa. En ole lainoppinut, mutta eiköhän siitäkin kiemurrella ohi jotenkin niin, että lakiin tehdään vaivihkaa joku lisäys, koska Suomelle luvattiin euroopasta täysillä vakuuksilla täytetty pingviini.

Edit. Ja sitten tämä yksi h*lvetin tollo meni vielä eilen paukuttelemaan henkseleitä sen suhteen, että Suomella on vahva asema neuvotteluissa:

Stubb: Suomella vahva neuvotteluasema, emme huutele puskista

"Kun meidän kynänjälkemme näkyy Eurooppa-neuvoston päätelmistä, se tarkoittaa sitä, että meitä kuunnellaan, emmekä huutele puskista"

Ottaako joku vielä ton sällin tosissaan? Lisäksi herää kysymys, että mikäköhän mahtaa neuvottelujen tulos olla Suomen kannalta silloin, kun neuvotteluasema ei ole vahva?

Linkki vie Hesarin nettisivuille.
 
Viimeksi muokattu:

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Jos edes jotain vakuuksia saisi, niin miten olisi pysyvä paikka jalkapallon EM ja MM-kisoissa?

Vähän sama kuin antaisi Kenialle vakipaikan lätkän MM-kisoihin.

Nyt Irti Eurosta. Nyt on se hetki kun voisi oman valuutan saada hyvälle kurssille. parin vuoden päästä voi olla myöhästä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Espanja ja Italia ovat samaistuskelpoisia nimenomaan siksi, että kumpikaan ei ole valmis maksamaan hintaa heikosta taloudenpidostaan. Espanjan budjettialijäämä oli alkuvuodesta 8,5% BKT:sta eli jotakuinkin 124 mrd€. Tuollaisesta alijäämästä ei ole vastuussa kukaan muu kuin Espanja itse. Kyvyttömyys sopeuttaa talouttaan ja karsia julkisen sektorin menoja.

Kerran populisti, aina populisti. Tuo alijäämä tuosta tulee muuten vielä todella räjähtämään käsiin. Sen siitä saa vahvan valuutan (käytännössä Espanjan, tai siis kaikkien maiden jotka eivät ole Saksa, suhteen semi-kultakannan) ja passiivisen keskuspankin kanssa. Tietenkään anti-keynesiläisyys ei ole myöskään tilannetta oikein, hmm, auvoittanut. Outoa todella on, että kaikki Keynesiin perustuneet makrotaloudelliset ennustemallit ovat tässä kriisissä toimineet kuin junan vessa, vaan silti Berliini, Frankfurt ja Bryssel eivät usko vaan takovat päätään sitkeästi, hmm, Ardennien mäntyyn.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jaahas, homma menee koko ajan mielenkiintoisemmaksi. Katainen toteaa pokkana, että homma meni suurin piirtein niin kuin pitikin, mutta virallisissa lausunnoissa ja esim. kv uutisvirrassa tulkinnat ovat tyystin toisenlaisia.

Katainen: Aika tavalla meni, kuten Suomi ajoi

Jykä toteaa mm. seuraavasti: "Katainen on tyytyväinen myös siihen, että Euroopan pysyvässä vakausmekanismissa EVM:ssä säilyy ensisijaisen velkojan asema."

Toisaalta, kokouksen loppulausumassa todetaan seuraavasti: "We reaffirm that the financial assistance will be provided by the EFSF until the ESM becomes available, and that it will then be transferred to the ESM, without gaining seniority status."

Joko Jykä ei siis ole tajunnut mistä on kyse tai sitten on niin, että Espanjan tukipaketti hoidetaan poikkeustoimin EVMn kautta siten, että Espanjan pankeille annetuilla lainoihin EVMllä ei ole senioriteettiasemaa. Tämähän luonnollisesti tarkoittaa sitä, että Jutan pitää lähteä lyömään käsilaukkua pöytään ja vaatimaan vakuuksia.

Noh, odotellaan nyt rauhassa toisen kokouspäivän päättymistä ja lopullisia lausuntoja. Varmaa tässä vaiheessa lienee kuitenkin se, että aikaa ostettiin korkeintaan kesän yli ja syksyllä palataan kriisikokouspöytien ääreen.
 
Kerran populisti, aina populisti. Tuo alijäämä tuosta tulee muuten vielä todella räjähtämään käsiin. Sen siitä saa vahvan valuutan (käytännössä Espanjan, tai siis kaikkien maiden jotka eivät ole Saksa, suhteen semi-kultakannan) ja passiivisen keskuspankin kanssa.
Maan talous pitää sopeuttaa vallitseviin olosuhteisiin. Espanja liittyi EMU:un tietoisena valuutan vahvuudesta. Euro oli tuolloin jotain 166pesetaa.


mjr kirjoitti:
(ja välillisesti Suomen roolista Saksan alusmaana - ehkä Kokoomuksen intoa selittää tässä se, että olemme palaamassa kesän 1918 tilanteeseen, löytyisiköhän sieltä vielä sopivaa prinssiä kuninkaaksi?
Piti Euroopasta saataman parhaita, noita takuutuksia armaita, mutta huippukokous Juttaa kaupoissa jutkautti ja rahat Suomelta sutkautti.
 
Kerran populisti, aina populisti. Tuo alijäämä tuosta tulee muuten vielä todella räjähtämään käsiin.
On populismi ilmeisesti tarttunut myös Keskustan uuteen puheenjohtajaan, jonka mukaan suomen verotasolla espanja hoitaisi sadan miljardin kriisin joka vuosi.

Viimeisten tietojen mukaan EVM:n ensisijaisuutta ei olla poistamassa kuin tässä Espanjan tapauksessa, jossa pankkituki aloitetaan ERVV:llä ja siirretään myöhemmin EVM:lle. Ja Suomi on siis Jutta-tädin johdolla lähdössä hakemaan vakuuksia. Kuten myös Hollanti ja ilmeisesti jotkin muut euromaat.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei sentään! Juuri radiossa Katainen veti taas sellaista tuubaa, ettei edes itsekään saati sitten meidän Erkki tajunnut. Miksei se tajua, että ainakin kuset on housuissa? Ei mennyt nyt Jyrkillä niin kuin Strömsössä, ja voi olla että kaksoisleuka-Jutta on myös melko hissukseen.
 
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Suomen eurohemulit alkaa ihan oikeasti jo hävettämään. Ovatkohan saaneet paskanpuhumisessa konsultaatiota itseltään Irakin ex-tiedotusministeriltä?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Pyllerö se vaan heittelee oppositiossa sutkauksia kun toiset hallituksessa päättää asioista ja Pyllerön friikkisirkuksen välikysymyksetkin kaatuvat kerta toisensa jälkeen selvin numeroin.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Pyllerö se vaan heittelee oppositiossa sutkauksia kun toiset hallituksessa päättää asioista ja Pyllerön friikkisirkuksen välikysymyksetkin kaatuvat kerta toisensa jälkeen selvin numeroin.

Kyllä, unohdit jostain syystä SMP:n konkurssin. Se oli/on kuitenkin huomattavasti merkittävämpi juttu, kuin tämä populistien keksimä eurokriisi. Eihän näistä tukipaketeista ym.. edes keskustella Euroopassa, sanoi Vittu-Allukin.

Kyllä siellä näköjään jo Sailas ja Holmkin alkaa olla Pyllerön kanssa samaa mieltä, mutta msg ja Juttiksen käsilaukku ei taivu. Onneksi on vastuunkantajat päättämässä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös