.
En nyt näkisi että meidän pitäisi EUsta tai Eurosta erota, mutta on se nyt kumma ettei noita Välimeren vätyksiä voida muka jättää rannalle rantatuoleihinsa tuhlaamaan omia valuuttojaan. Kreikan, Italian ja Espanja paikka ei ole Eurossa, mökin mummokin asian käsittää. Ja varmaan sen käsittävät päättäjätkin lopulta. Mutta ensin pitää vain pumpata miljardeja pankkiirien tileille. Tavallista ihmistä kupataan ja katsotaan kuinka paljon irtisaadaan ennenkuin noustaan vastarintaan.
Kysymyshän taitaa olla oikeastaan siitä, että EMU-maiden suurin talous, Saksa ja sen vahva vientiteollisuus on hyötynyt suuresti nimenomaan heikosta eurosta.
Todennäköisesti saksalaiset (ainakin johtavat poliitikot) ovat koko ajan ainakin jollain tasolla olleet tietoisia ns. mañana-maiden leväperäisestä taloudenpidosta, mutta eivät ole siitä välittäneet, koska euro on erittäin suurella todennäköisyydellä ollut koko olemassaolonsa ajan ulkoiselta arvoltaan heikompi kuin DM olisi ollut, €:lle jatkuvasti hypetetystä yliarvostuksesta huolimatta. Tämä on antanut lisävirtaa saksalaisen teollisuuden EU:n ulkopuolelle tapahtuvalle viennille. Toinen syy välinpitämättömyyteen lienee se, että samassa saatiin Etelä-Eurooppaan lisää velkarahalla pumpattua ostovoimaa, joka taas tuki omalta osaltaan saksalaista teollisuutta, mm. autonvalmistajien EU-sisäistä vientiä.
Näkisin, että euron kasassa pitäminen pitemmällä aikavälillä vaatii välitöntä lähentymistä ja rahaliiton tiivistämistä liittovaltion suuntaan. Yhdenkin maan irrottaminen aiheuttanee ketjureaktion, erityisesti jos irroitettava maa on etelästä, koska sekä Espanja, Italia, Kreikka että Portugali pärjäisivät hyvin mahdollisesti paremmin omine valuuttoineen. Tällä hetkellä yhdenkään irtautuminen ei oikein ole poliittisesti helppoa. Laajempi etelän maiden irtoaminen yhteisvaluutasta jättäisi euroalueeseen liian vähän euron ulkoista arvoa heikentäviä tekijöitä, jolloin Saksa saattaisi viheltää pelin poikki. Saksa ei hyötyisi millään tavalla vahvasta yhteisvaluutasta, kuten ei muuten Suomikaan, päinvastoin.
Toinen vaihtoehto voisi olla (ulko)poliittinen unioni kelluvin, itsenäisin valuutoin, tiedä sitten miten tuommoinen toimisi. Meneekö liian rajuksi keskinäiseksi kilpailuksi?
Kuten sanottua, ei velkaantuminenkaan hyvä ole, mutta en menisi sanomaan että vahva valuuttaunioni/euroa vahvemmaksi muodostuva markka ainakaan parempi olisi. Velkaannutaan kaikki nyt vaan, niin EKP puhaltaa velkakirjapainoinflaatiolla pöydän puhtaaksi, toivottavasti ei karkaa liian rajuksi. Uudelle nousukaudelle sitten tiiviimpää unionia.