Mutta mitäs sitten, kun nämä päätöksentekijät päättävätkin, että tämä asia onkin sen suuruusluokan kysymys, että siitä pitää järjestää kansanäänestys?
Tämä tässä onkin hyvin outoa. On melkoista venäläistä rulettia heittää tuollainen asia kansanäänestykseen (muutamastakin syystä, joista lisää alla) ja siinä täytyy olla taustalla muutakin kuin kansan tahto. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta äänestyksen tai populaation kannan huomioimisen voisi varmaan tehdä muillakin tavoin, kuin noin ehdottomalla äänestyksellä?
Henk koht en ymmärrä tätä kansanäänestystä ollenkaan. Ensinnäkin, eron puolesta äänesti todella niukka enemmistö mikä näin valtavassa, koko maan ja maanosan taloutta ja historiaa mullistavassa asiassa on kohtuutonta. äänestysprosentin ollessa 70%, eroa kannatti käytännössä 36% äänestyskelpoisesta väestöstä. Edelleen tuntuu kohtuuttomalta, että tämä määrä riittää näin valtavan ja äkkipikaisen päätöksen tekemiseen.
Toiseksi, olen kirjoittaja doupin kanssa samaa mieltä siitä että tämä on kansalaisille mahdoton asia päättää. Tämä saattaa kuulostaa alentavalta, mutta ihan oikeasti kun lueskelee ja kuuntelee ihmisten näkemyksiä asiasta (ei siis täällä, vaan yleisesti), niin ei voi olla kuin tätä mieltä, sama koskee puolesta ja vastaan äänestäjiä. Toki on varmaan niitäkin, jotka ihan aidosti ovat niin perehtyneitä asiaan, että pystyvät muodostaan jotenkin realistisen näkemyksen asiasta, mutta väitän sen olevan todella pieni vähemmistö briteistä.
Mielestäni on ihan oikein sanoa, että tämä äänestys käytiin laajalti tunteiden ja mutu-tuntuman, propagandan, vääristelyn, ennakkoluulojen, pelkojen jne pohjalta. Molempiin suuntiin. Kampanjoinnissa oli vahvasti pelissä omat poliittiset agendat (Cameron, Boris Johnson ja kumppanit). EU pääsi myös syntipukiksi todella moneen ongelmaan, jotka johtuvat brittien omasta politiikasta.
Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta tässä on se, että Cameron ymmärtääkseni kampanjoi, että eroprosessi lähtee välittömästi käyntiin jos kansa niin haluaa. Tämä oli melkoista uhkapeliä. Nyt äänestyksen jälkeen Cameron kuitenkin ilmoitti erostaan, ja exit projekti jää täysin hänen seuraajansa vastuulle. onko esim Johnsonilla nyt pokkaa hypätä ruoriin ja käynnistää tuo prosessi? Tästä saadaan aikaan vielä melkoinen sirkus.
Jotenkin myös tuntuu, että tässä kaikessa on taustalla paljon monimutkaisempaa, likaisempaa ja laajamittaisempaa peliä, kun mistä julkisuudessa puhutaan.