Laskettelukeskus ei toki sinänsä tuo materiaalista tuottoa, mutta jos muu talous sisämarkkinoilla pystyy tuottamaan riittävästi hyödykkeitä, laskettelukeskus voi olla ihan pätevä elinkeino. Eli jos sisämarkkinat tuottavat "ylijäämää", tästä ylijäämästä voidaan jakaa myös laskettelukeskuksen omistajalle, sitä vastaan että hän antaa muiden lasketella rinteillään. Tähän kaikki palveluammatit perustuvat.
Esimerkki: Erkillä on peltoa, lehmiä ja karjaa. Erkki tuottaa elintarvikkeita yli omien tarpeiden, joten päättää antaa osan naapurin Pentille. Vastineeksi Pentti antaa Erkin laskea maillaan sijaitsevalla mäellä. Erkin elintaso nousee, koska hän voi nautiskella vapaa-ajalla laskettelusta. Myös Pentin elintaso nousee koska hän saa ruokaa pöytään.
Riittävän kehittyneessä yhteiskunnassa kaikkien ei tarvitse osallistua alkutuotantoon. Kun alkutuotanto (ravinto, raaka-aineet, yms.) on tarpeeksi kehittynyttä, riittää että pieni osuus tuottaa näitä. Sen jälkeen loput voivat parantaa koko yhteiskunnan elintasoa esimerkiksi rakentamalla laskettelukeskuksia tai tarjoamalla hierontapalveluita. Vaihtoehtoisesti he toki voisivat kasvattaa perunoita tai rakentaa polkupyöriä, ja vaihtaa niitä intialaisiin mausteisiin tai sveitsiläisiin käkikelloihin. Mutta jos suomalaiset mielummin makoilevat hierottavana tai laskettelevat tuntureilla, kuin syövät maustettua ruokaa tai katselevat käkikelloja, ei näiden "muiden" kannata keskittyä vientiin vaan tuottaa niitä palveluita, joille on eniten kysyntää. Ei se sen vaikeampaa ole.