Etelä-Amerikka – planeettamme vapaamatkustajien manner?

  • 21 915
  • 127

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Presidentin palatsikin on ilmeisesti vallattu, vaan Lula ei ollut siellä sillä hetkellä. Samaa meininkiä tuntuu olevan rapporttien mukaan mitä USA:ssakin oli, että osa poliiseista ottaa siellä selfieitä mellakoijien kanssa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ikävältä tosiaan näyttää, eivätkä nämä tapahtumat todellakaan tule edistämään erittäin kahtiajakautuneen kansan eteenpäinmenoa. Haavat tulevat olemaan syviä pitkään.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Enempää asiaa tuntematta kysyisin, että jos Brasilian armeija marssii sotilaineen ja panssareineen kadulle, ottaako armeija vallan itselleen, vaiko Lulalle vai Bolsonarolle?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Paljon tulee varmasti riippumaan, miten Bolsonaro tulee kommentoimaan tapahtumia. Mikäli ex-presidentti suorasanaisesti komentaisi kannattajansa palaamaan koteihinsa, olisi tämä käytännössä valtiomiesteko, kun taas levottomuuksien lietsominen Haag-kutsu.

Toivottavasti kammottavan jälkipyykin jättänyt Bolsonaro tulisi järkiinsä, isänmaallisena brasilialaisena kun hän varmasti itseään pitää.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Bolsonaroa kutsuttiin kansainvälisessä mediassa toisinaan nimellä Tropiikin Trump. Näköjään ei ihan turhaan...
Bolsonarohan oli samanlainen sekoilija kuin Trump esim. koronan suhteen ja hänellähän on myös taloudellisia epäselvyyksiä melkoisesti selvittämättä kuten amerikkalaisella virkaveljelläänkin.

Myös virka-asunnon oli onnistunut melko hyvin tuhoamaan ja pöllinyt sieltä jotain taideteoksia, joiden nykyisestä olinpaikasta ei ole tietoa.

Nämä kaksi ex-presidenttiähän ovat hyvin samasta muotista veistettyjä kaikkine salaliittoteorioineen ja kusetuksineen.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Uutistoimisto AFP:n mukaan kongressitalo olisi viranomaisten hallussa. Kenties tämä tästä.
 
Paljon tulee varmasti riippumaan, miten Bolsonaro tulee kommentoimaan tapahtumia. Mikäli ex-presidentti suorasanaisesti komentaisi kannattajansa palaamaan koteihinsa, olisi tämä käytännössä valtiomiesteko, kun taas levottomuuksien lietsominen Haag-kutsu.

Toivottavasti kammottavan jälkipyykin jättänyt Bolsonaro tulisi järkiinsä, isänmaallisena brasilialaisena kun hän varmasti itseään pitää.
Uutisissa sanottiin että Bolsonaro olisi tuominnut virka-asuntoon tunkeutumisen. Ehkä tuo lähtee de-eskaloitumaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Pelén takia julistettu suruaika vuodenvaihteessa taisi häiritä kapinoitsijoita, eivät uskaltaneet toimia sen aikana.
Bolsonaro tiettävästi matkusti Floridaan miettimään syntyjä syviä. Huhujen mukaan kaverinsa luokse Mar-A-Lagoon, mutta tästä ei ole vahvistettua tietoa. Ei yllättäisi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aika sekavalta tuo bolsonaristien temppu kyllä vaikutti. Oliko suunnitelmana niinkin yksinkertainen, että väkimassalla hallintorakennuksiin ja sitten vaan odotellaan, että armeija asettuisi tukemaan ja/tai Lula luopuisi vallasta?

Vaikka onneksi näyttääkin siltä, että tämä rynnäkkö osoittautui näyttävyydestään huolimatta hylsyksi, eivät tapahtumat silti lupaa hyvää hyvin kahtiajakautuneen maan eteenpäinmenolle. Arjen kun pitää jatkua tänäänkin.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Pelén takia julistettu suruaika vuodenvaihteessa taisi häiritä kapinoitsijoita, eivät uskaltaneet toimia sen aikana.
Bolsonaro tiettävästi matkusti Floridaan miettimään syntyjä syviä. Huhujen mukaan kaverinsa luokse Mar-A-Lagoon, mutta tästä ei ole vahvistettua tietoa. Ei yllättäisi.
"Fake Newsin" mukaan Orlandossa sairaalassa.

JOL
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onhan se selvää, että ennemmin Etelä-Amerikasta kaivaisin positiivisia uutisia kuin kielteisiä uutisia, mutta niin niitä jälkimmäisiä vain pukkaa melkein maasta kuin maasta vähintään viikoittain:


Argentiinassa on presidentinvaalit lokakuussa. Yhtenä ehdokkaana on Javier Milei, 52, jota kuvataan radikaaliksi anarkokapitalistiksi. Nykyinen presidentti on peronistilainen ja Kirchnerien klaaniin kuuluva Alberto Fernández. Mielenkiintoista nähdä, miten homma etenee siellä.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Siirretään tänne, kun asia ei juuri puolueiden eduskuntavaaligalluppeja enää koske. Voi olla ihan itsestäänselvää asiaa monelle, mutta kun aina välillä kuulee meilläkin näitä Yhdysvaltojen oikeistolta varastettuja juttuja Venezuelan tiestä, niin käydäänpä tässä nyt vähän läpi sitä Venezuelan tietä.

Suomen tämän hetken johtopoliitikkojen sosialistinen aatemaailma ja Venezuelan sosialistinen yhteiskuntakokeilu käytännössä.

Valtion velkaantuminen, inflaation kiihtyminen, ostovoiman heikkeneminen, lääkkeiden saatavuuden heikkeneminen, ongelmat energian saatavuudessa, julkisten palveluiden rapautuminen jne. Tämä ei tarkoita, että Suomi on uusi tai tuleva Venezuela, mutta nämä ovat totista totta myös Suomessa.

Ja sanotaan nyt vielä, että tietenkään kaikki tämä ei johdu nykyhallituksesta, mutta nyt nähdyt toimet eivät tätä kehitystä hidasta tai pysäytä, vaan päinvastoin.
Mikään noista luettelemistasi asioista ei ole meillä lähelläkään sitä mille tasolle nuo ongelmat ovat Venezuelassa nousseet, puhumattakaan siitä että ne johtuisivat yksinomaan hallituksen toimista, kuten Venezuelassa. Valtion velkaantuminen on toki ollut viime vuosina meilläkin liiallista ja inflaation kiihtyminen on asia, josta olla aidosti huolissaan, kuten myös julkisista palveluista - lääkkeiden ja energian puolesta taas tilanne taitaa kuitenkin olla tällä hetkellä varsin hyvä.

Venezuelaa ei ajanut tuhon tielle yksinään mikään sosialistinen aate tai yhteiskuntakokeilu, vaan ennemminkin sama mikä näissä tällaisia kokeiluja tekevissä valtioissa tuppaa yleensä toistumaan: keskittynyt valta ja sen mukanaan tuoma valtava korruptio. Venezuela laski aikanaan kaiken yhden kortin, eli öljyn, varaan. Chavezin valtakauden alkupuolella tuo tietysti kannatti, kun öljyn hinnat nousivat mukavasti ja siten öljytuloja tuli valtiolle ovista ja ikkunoista, jopa ihan liiallisesti. Tällaisiin rikkauksiin ei maassa oltu viime vuosina totuttu. Chavez sitten toki ihan ideologiansa mukaisesti alkoi syytää rikkauksiaan kaikenlaisiin sosiaalisiin ohjelmiin.

Mitä taas tulee noihin sosiaaliohjelmiin, niin aluksi ne toimivat hienosti: köyhyys laski, kansa kukoisti, lähestulkoon Chavezin aikakauden loppuun saakka. Ennemminkin ongelmana oli yhtäältä valtion lepsu rahankäyttö (ja ei, tätä ei todellakaan voi edes verrata mihinkään Suomen hallituksen jakamiin koronatukiin, vaikka niissäkin pitkälti epäonnistuttiin), eli öljyvaroja ei edes pyritty rahastoimaan esimerkiksi Norjan tapaan, vaan kaikki mikä tuli myös meni, jopa siis ihan pakonomaisesti tuhlaamalla. Ihan suoranaisen typerää politiikkaa, oli aate taustalla mikä hyvänsä. Samalla ongelmaksi muodostui, että koska Chavez saavutti aluksi suurta suosiota näillä sosiaaliset ohjelmilla eli "missioilla" (linkki Wikipediaan), ohjelmia perustettiin lisää ja lisää ja ne paisuivat paisumistaan ja lopulta saivat myös rahankäytössä prioriteetin, mikä osaltaan johti terveydenhuolto- ja koulujärjestelmien kuihtumiseen, kun sinne tarkoitettuja varoja kanavoitiin näille missioille.

Toisaalta taas viimeistään valloilleen räjähtänyt korruptio tuhosi valtion edellytykset jatkaa mitään sosiaalisia kokeiluja. Kun öljyn hinta sitten tuon 2000-luvun piikin jälkeen laski ja valtion tulot hupenivat, herättiin Venezuelassa siihen, että perkele, eihän tästä infrasta ole kukaan pitänyt lainkaan huolta. Tässä kävi samaan tapaan kuin Venäjän armeijalle: piti olla priimaa ja valtavat varat, mutta kaikki rahat olivatkin valuneet korruptioon. Toimivia tuotantolaitoksia ei juuri ollut kun ne viimeisetkin hajosivat käsiin, poraamot olivat paskana ja jalostuslaitokset samaten, eikä näiden kunnostukseen ollut enää olemassa minkäänlaisia varoja. Eli nyt valtio on tilanteessa, että sillä on lähes mittaamattomat rikkaudet öljyä hallussaan, mutta ei minkäänlaisia edellytyksiä hyödyntää näitä rikkauksia, koska korruptio on tuhonnut kaiken alkuunsa. Viime vuosinahan maa on joutunut tuomaan öljyä (mm. Venäjältä on ostettu ihan helvetisti fossiilisia, öljyä ja kaasua) omiin tarpeisiinsa, kun omaa tuotantokapasiteettia ei noista mittavista reserveistä huolimatta ole olemassa.

Sosiaalisten ohjelmien ohella sitä rahaa käytettiin tietysti ihan kaikkeen muuhunkin: esimerkiksi yrityksille jaettiin valtiontukia satoja miljoonia vuodessa, ja jossain vaiheessa nämä tuet siirtyivät investointien puolelta pelkästään käyttömenoihin kohdistuviksi. Todella tuhoisaa markkinoiden kannalta. No nostivatko ne tuet edes tuottavuutta alkuunkaan? Eivät helvetissä, vaan valuivat korruptioon. Kuvaavaa on, että valtion kouluruokailuista vastaava yritys taisi olla ykkösenä tukiaisten saajissa, mutta viimeistään Maduron valtakaudella kouluruokailut oli käytännössä lopetettu täysin, mikä taas johti siihen, ettei moni köyhä lapsi enää käynyt koulua lainkaan. Hienosti tuettu!

Saman kohtalon kokivat toki kaikki muutkin valtiolliset toimijat, mutta erityisesti tuo öljyinfran laiminlyönti osoittautui maalle tuhoisaksi. Toimivalla infralla ja järkevällä rahankäytöllä (siis esimerkiksi niillä rahastoilla) maa voisi menestyä yhä vain - toki tämä on melkoista utopiaa, kun on puhe sosialistisesta eli keskusjohtoisesta valtiosta. Eihän tuo ikinä todellisuudessa noin mene kun valtaa keskitetään, mutta teoriassa näin, jos siis Chavez olisi lupaustensa mukaan pitänyt Venezuelan demokratian tiellä.

Samalla rakas naapuri Kuuba kuppasi Venezuelalta öljyä ilmaiseksi itselleen - Chavez sai näistä satojentuhansien barreleiden lasteista Castrolta palkkioksi muun muassa mittavat henkivartijakaartit, lääkäreitä ja opettajia ynnä muuta asiantuntija-apua, vaan ei rahaa, jota valtio olisi juurikin kaivannut. Nuokin pitkälti vainoharhaisen Chavezin turvallisuushuolia paikkaamaan tuhlatut barrelit olisi voitu myydä ja rahastoida, mutta ei. Chavez siis varsinkin loppuvuosinaan käytännössä ympäröi itsensä kuubalaisilla, kun ei enää luottanut maanmiehiinsä ja pelkäsi selkäänpuukotusta. Samalla nämä kuubalaiset tietysti kuiskailivat Chavezin korviin Castron valheita ja kierre jatkui. Ihan yltiöpäiset määrät valtion varoja, eli lähinnä öljyä, tuhlattiin yksinomaan Chavezin vainoharhojen takia ihan turhaan. No, Castrolle varmaan kelpasi.

Tuhlasipa valtio öljyvarojaan myös siihen, ettei bensiinin hinnan annettu muodostua markkinoilla, vaan valtio subventoi sitäkin ja käytännössä jakoi kansalaisilleen pitkään ilmaista bensiiniä. Tähän hupeni siis myös ihan huomattava määrä valtion tuloja. Bensan hinnasta huolissaan olevat, tässä on teille siis se unelmavaltio!

Tässä nyt joitain yksittäisiä mieleen tulevia pääpointteja siitä Venezuelan tiestä - pitkä teksti, mutta aiheesta kirjoittaisi helposti vielä pari liuskaa lisääkin. Maduron valtakauteen (jolloin valtaosa ongelmista vasta räjähti käsiin ja valtion repressio kansalaisiaan kohtaan kiihtyi ennennäkemättömälle tasolle) en edes päässyt, mutta nähdäkseni kaikki nykyisten ongelmien siemenet on kylvänyt Chavez, yllä mainituilla tavoilla. Toisaalta taas esimerkiksi ainoastaan öljyn varaan laskemisella on maassa paljon pidemmätkin perinteet.

Eihän ole Suomi lähelläkään tuota, enkä oikein löydä mitään yhtäläisyyksiä maiden tilanteesta. Tietysti velkaantumisestamme on syytä olla huolissaan, mutta joku raja näihin vertailuihinkin, vaikka toki tuo Venezuelan tie kuulostaa asiaan perehtymättömän korvaan varmaan tosi iskevältä ja osuvaltakin. Todellisuudessa me emme ole samalla tiellä, millään lailla.

Aiheestahan on muuten tehty ansioikas ja ihan supisuomalainenkin tietokirja, suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälän kirjoittama Kun yö saapuu Venezuelaan - taistelu oikeusvaltiosta. Jos aihepiiri kiinnostaa yhtään enempää, suosittelen lukemaan!
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka Bolsonaroon nähden Lulan voineekin mieltää "hyvikseksi", ei hän liene kovin suosittu Ukrainassa.

Vähintään EU:n olisi syytä herätä BRICS-maiden nousuun, etenkin mikäli organisaation poliittinen ulottuvuus nostaa merkitystään.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tämä on vekkuli ajatus tämä "moninapainen maailma", josta nämä BRICS maat haaveilevat. Putinit, lulat, xiit ja kumppanit kehuvat kovasti, että tämä "moninapainen maailma" - niin tämä se vasta hyvä idea onkin! Se ongelma siinä kuitenkin taitaa olla, että se mitä Lula ajattelee "moninapaisen maailman" olevan, ajattelee Putin käytännössä aivan eri tavalla päässään. Venäjällehän tuo "moninapainen maailma" on etupiiriajattelua, jossa se on jakanut lähinaapurinsa omaan etupiiriin. Jos ei halua kuulua Venäjän etupiiriin, niin on USA:n vasalli ja Venäjälle uhka = yksinapainen maailma.

Hyviä nostoja sulta @Ann Arbor
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
En väitä olevani sosiologian saralla asiantuntija, varsinkaan Latinalaisen Amerikan osalta, mutta epäilisin yhdeksi syyksi taantumukselle olevan se, ettei länsimaisittain kriittistä laajaa ja hyvinvoivaa keskiluokkaa päässyt missään alueen maassa oikein muodostumaan. (Chile taitaa tätä nykyä olla rajatapaus.) Vaan kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on johtanut luokkayhteiskuntaan. Myös poliittinen lähihistoria on tunnetusti ollut myrskyisä.
Kun Amerikat löydettiin tilanne oli se että Etelä-Amerikka oli edellä. Pohjois-Amerikan maa oli köyhää ja luonnonvarat vähäisemmät. Etelä-Amerikassa olosuhteet maanviljelylle olivat paremmat ja maaperä pursusi arvokkaita mineraaleja.

Pohjoisessa maa pilkottiin saapuville asukkaille ja annettiin yksityisomistukseen. Koska omasta omaisuudesta pidetään hyvää huolta ja poliittiset olosuhteet kehittyivät suotuisasti alkoi pohjoinen nopeasti vaurastua.

Etelässä sen sijaan omaisuus keskittyi valtaviksi plantaaseiksi jotka olivat pienen piirin omistuksessa. Seurauksena isoja tuloeroja ja poliittista epävakautta. Omaisuutta pikemminkin jaettiin mitä kehitettiin niin että uutta vaurautta olisi syntynyt kuten pohjoisessa. Jäljet näkyvät edelleen.

Tästä asiasta näkyi kerran dokkari Yleltä. Minusta hyvä analogia myös sille miksi high-tech yrityksiä kannattaa organisoida niin että annetaan pienistä kokonaisuuksista päätäntävaltaa ruohonjuuritasolle asti.

Edit: näimmä @El Gordo kirjoitti tämän saman asian jo aiemmin hieman eri sanoin.
 
Viimeksi muokattu:

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

Yllä oleva on myrsky vesilasissa. Siitä huolimatta uutinen toi mieleeni muutamia ajatuksia.

Onkohan odotettavissa uusintamatsia Falklandinsaarten, Malvinassaarten, herruudesta brittien ja argentiinalaisten välillä?

Britannia ja Argentiinahan ottivat matsia saarista vuonna 1982, jolloin Argentiina sai tuossa kovasti nokkaansa. Pikku-Lemponen silloin inhosi kovasti Argentiinan sotilasjunttaa, joka pilasi jo neljä vuotta aiemmin jalkapallon MM-kisat fasistisella meiningillään, joten sympatiat olivat brittien puolella. Tänä päivänähän on taas vaikea ymmärtää, että miksi briteillä on pikkuinen saariryhmä Argentiinan mantereen edustalla? Toisaalta, Argentiina kun on persaukinen, niin miksi muuttaa saarten hallintaa?

Aamulehden vastaavassa jutussa kerrottiin, että ilmeisesti v. 2013 kansanäänestyksessä 99,8 prosenttia Falklandinsaarten asukkaista on äänestänyt Yhdistyneen kuningaskunnan perheen osana pysymisen puolesta.

Samaisessa Aamulehden jutussa kerrottiin, että Argentiina ilmoitti maaliskuun alussa vetäytyvänsä Britannian kanssa tekemästään Falklandinsaarten yhteistyösopimuksesta ja haluavansa neuvotella uudelleen saariryhmän asemasta. Britannia on torjunut ehdotuksen. Argentiinalla ei ole heikon taloudellisen tilanteen johdosta oikein pelimerkkejä tuoda pöytään neuvotellessaan saarten tulevaisuudesta.

Kiista saarista on ikivanha. On osa maailman geopolitiikkaa, esim. vuonna 2022 Kiina ilmoitti tunnustavansa saaret osaksi Argentiinaa. Vastaavasti Argentiina tunnusti Taiwanin osaksi Kiinaa.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oleellista on mielestäni se, että vaikka Falkland sijaitseekin tuhansien kilometrien päästä Britanniasta, ovat saarten asukkaat brittisiirtolaisten jälkeläisiä ja saaret ovat täysin englanninkielisiä. Euroopan maiden omistamat saaret eri puolilla maailmaa ovat toki kolonialististen imperiumien rippeitä, mutta yhtä vähän Argentiinalla on mielestäni oikeus Falklandiin kuin Turkilla lähellä mannertansa sijaitseviin kreikkalaissaariin.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös