Talkoot on tehty nykypäivänä vaikeammaksi kuin ennen, mikäli noudatetaan lakia.
"Toimeksiantaja ei esimerkiksi saa nimetä tai hyväksyä talkooväkeä. Talkootyö on tilapäistä. Saatu korvaus on käytettävä yleishyödylliseen toimintaan, eikä korvaus voi tulla vain niiden hyväksi, jotka työtä ovat tehneet".
vero.fi
Eli mikäli talkoolaiset on koko kauden hommissa niin katsotaan elinkeinotoiminnaksi koska ei ole tilapäistä tai kertaluontaista toimintaa.
Varmaan joku porsaanreikä löytyy mutta vaikeaksi on talkootoiminta tehty. Toisekseen, ketään joukkueen jäsenistä tai perheistä ei voi velvoittaa talkoisiin, ellei sosiaalista painetta lasketa siihen.
Byroslaviassa ollaan.
Onhan se totta, että lainsäädäntö aiheuttaa erikoisia asioita, mutta tuota pykälää kyllä muut seurat osaa kiertää. Ihan tarkkaan en koukeroita laista tunne, mutta myyntipisteet voi yksinkertaistetusti sanottuna esimerkiksi vuokrata junnuseuroille, jotka on rekisteröityjä yleishyödyllisiä yhdistyksiä, joiden on taas helpompi järjestää satunnaisesti talkoilevaa porukkaa (massaa pelaajien vanhemmissa on niin paljon, että ei siinä kaikkia tarvitse velvottaa talkoilemaan, mutta silti varmasti riittävästi porukkaa olisi tarjolla) - ja tuotothan on silloin ry:lle yleishyödyllisiä, kun menee ry:n toimintaan, halli-oy taas saisi vuokratuottona tulonsa tästä.
Tosin monitoimiareenoiden osalta nuo muut tapahtumat tekee tilapäistä tarvetta myyjähenkilöstölle jääkiekon ulkopuolellakin. Malli toimii paremmin esimerkiksi kaupungin hallissa, jossa ei ole kuin myyntipisteet tarjolla. Jotkut herätysliikkeen kokoukset ei varmaan paljoa vaadi, mutta esimerkiksi konserteissa pitäisi olla riittävästi porukkaa. Samoin areenan käytännössä ammattikeittiötason tilat olisi hyvä saada johonkin muuhun hyötykäyttöön kuin nachojen mikrossa lämmittämiseen, millainen tuntui UMK17:ssa esim klubiravintolan menu olleen.
Tämä ravintolapuolikin on tosin vain yksi osa areenan isoa kokonaisuutta, joka on tällä hetkellä hoidettu omistajan kannalta helpolla tavalla vuokraamalla toiminta jonkun muun hoidettavaksi - mutta samalla se on muodostunut loppuasiakkaan kannalta hyvin raskaaksi, kun tuotteet on mitä on ja maksaa ihan julmetusti.
Täytyy kyllä sanoa, että aiemmin (muistaakseni JOY Cateringin aikaan) tuolla päätyravintolassa oli listalla erittäin hyvä burgeri, joka oli vielä kohtuuhintainenkin, kun noin 20 eurolla sai oluen ja ravintolatason oikeasti tuoreelta maistuneen purilaisen, joka oli vielä oikeasti iso. Eikä vaatinut pöytävarausta, vaan oli ns. "pubimenussa" jonkun kanakorin ja jonkun kolmannen vaihtoehdon kanssa. Jos pienempään annoskokoon saisi tuon burgerin kanssa samalla laadulla tehtyä nopeaa purtavaa tuohon 6-9 euron välille ympäri hallia, pikkupurtavan konsepti olisi asiakkaan kannalta oikeasti erittäin miellyttävä. Eikä siihen kummoista kokkia tai isoa investointia tarvitsisi, että jonkun tuoreen tortillan tai pitakebabin vetää kasaan - miksei jotain muutakin vastaavaa vaihtoehtoa.