Espoo Metro Areena

  • 680 072
  • 2 666

Heketys

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Julkisuudesta vuosiksi kadonnut Jussi Salonoja kertoo, miten hän hukkasi sadan miljoonan omaisuuden
Laitetaan tänne, kun en keksinyt muutakaan paikkaa. Maksumuurin takana, ja lopulta kauhean paljon lätkästä ei lopulta kirjoitettu.

”Eräänä päivänä isä oli todennut, että ostetaan pojalle jääkiekkoseura, Espoo Blues. Isä sanoi, että saadaan sullekkin jotain tekemistä. Mä olin vaan, että aha. Vaikutti siltä että faija yritti vaan päästä musta eroon, hän yritti ostaa mut onnelliseksi”.

Kolumnissa puhutaan mm. Salonojan kokaiinin käytöstä, siitä miten hän syyttää isäänsä monessa asiassa, pieleen menneistä bisneksistä ja holtittomasta rahan käytöstä.

Espoo Unitedista sanoo, että hän ei osannut päästää irti ja ”kaipasi sitä tunnetta, että hän olisi jotain”.

Metro-areenan omistajuus sitten onkin sekava. Taustayhtiössä liki 95% äänioikeudesta kuuluu RE stadium, jonka omistaa kokonaan luxemburgilainen vakuutusyhtiö. Samalla monitoimiareena ja re stadiumin edunsaajaksi on rekisteröity Salojona. Hänen mukaansa halli tekee tällä positiivista tulosta, arvo olisi nousussa ja mikäli nyt möisi sen niin velkapoistojen jälkeen siitä jäisi hänelle jotain käteen.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tuossa jutussa oli paljon uhriutumista, mutta myös paljon inhimillisyyttä.

Jussi olisi varmasti espoolaisen kiekon ympärillä saanut oikeitakin ystäviä, jos olisi osannut mennä sinne, missä niitä olisi ollut.

Ja itse ihmisenä Jussia arvostan kyllä. Ihmiset pitää ottaa ihmisinä ja asiat asioina.
 

Ballo

Jäsen
Antoihan Jussi paljon, todella paljon espoolaiselle kiekolle, vaikka paljon huonoakin mahtui matkalle. Olihan se kiva seurata 2000-luvun alussa Bluesin touhua, kun oli nimekkäät ja kalliit joukkueet. Toivottavasti joskus taas...
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Pitää muistaa ettei Jussi missään vaiheessa halunnut mitään pahaa kiekkoseikkailuissaan. Jussin sosiaaliset ja taloudelliset taidot oli vaan hyvin vajavaiset. Eikä asiaa varmasti helpottanut se perskärpästen armeija joka pörräsi koko ajan Jussin sadan miljoonan euron omaisuuden kimpussa. Siinä on todella vaikea luottaa keneenkään. Siinä myös rahan arvo oli ihan hämärän peitossa. Ton jutun mukaan Jussilla meni joskus Räikkösen kanssa 100 000 euroa viikonlopussa. Siihen kun peilaa niin pystyy käsittämään miksei Jussi ymmärtänyt sitä että Jääkiekkojoukkue tarvitsee niitä muutaman tonnin maksavia yhteistyökumppaneita. Jutun mukaan mies on nyt oppinut toisenlaista elämää. Sellaista missä pitää laskea menoja että saa rahat riittämään elämiseen.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ehkö aggregaattoriin. Valitettavasti Jussin mokat olivat myös niin suuria, että ne nollaavat niitä hyviäkin asioita.
Ei ne olleet pelkästään Jussin mokia, vaan kyllä niistä vastuun saisi ottaa myös ne vanhat verkostoituneet espoolaiset kiekkotahot käydessään valtataistoon äkkirikasta isänsä menettänyttä nuorukaista vastaan. Kunnioitus kulkee molempiin suuntiin, ja ymmärrän, että tahot, jotka olivat rakentaneet Espoo-kiekkoa aladivareista liigaan eivät pitäneet tuoreesta miljonääristä, eivätkä halunneet luopua omista visioistaan, mutta voi jälkikäteen pohtia olisiko asiat menneet toisin, jos he olisivat oikeasti ottaneet isänsä menettäneen Jussin mukaan yhteisöönsä lämpimästi, antaneet tälle arvostusta jota hän kipeästi kaipasi ja pyrkineet yhdistämään omaa visiotaan Jussin vastaavan kanssa.

Ja hieman olen myös eri mieltä siitä, että Jussi olisi itse tehnyt jotain erityisen isoja mokia. Itselleen hän kaivoi ison kuopan, mutta ei niiden pitäisi nollata niitä hyviä asioita joita hän teki joukkueen eteen. Hän oli kuitenkin rakentamassa organisaatiota, joka tuotti maailmalle hyviä junnuja, loi peräänantamattoman ajokoira-identiteetin, voitti 7 parhaalle seuralle tunnustettua Aaro Kivilinna-palkintoa ja kaksi SM-hopeaa, joista molemmat olisivat periaatteessa voineet päätyä myös mestaruuksiksi. Samaan aikaan Liigassa pyöri isommilla pelaajabudjeteilla operoivia joukkueita, joiden pelillinen identiteetti oli täysin kadoksissa (jos verrataan meidän tulosta muihin seuroihin). Moka oli toki ainakin näennäisesti se, ettei tänä aikana onnistuttu rakentamaan taloudellisesti riippumatonta organisaatiota. Mutta ei sekään ollut yksin Jussin moka, sillä kyllähän Jussi sitä yritti ja palkkasi pätevän oloisia henkilöitä joukkueen toimareiksi.

Omasta mielestäni Espoo-kiekon isoin moka oli se, ettei kyetty tekemään yhteistyötä. Se tuhosi lopulta Bluesin ja esti sen, ettei laajaa yhteisöllisyyttä syntynyt seuran taakse. Toisessa nurkkauksessa oli karrikoiden itsepäinen rahaa havittelevilla jees-miehillä ympyröity miljonääri, joka uskoi, että rahalla pystyi ostamaan menestystä (ja kyllähän sillä tiettyyn pisteeseen kykenikin, mutta se ei alkanut tuottaa rahaa kun ei ollut taitoa rakentaa taloutta), ja toisessa nurkkauksessa oppositioon vaipuneet katkerat old school puritanistit Pihalta päätyyn -kirja kainalossaan, muistuttamassa heitä vanhoista hyvistä ajoista ja siitä kuinka asiat tehdään ainoalla oikealla tavalla oikein (vaikka olivat itsekin ajaneet seuran taloudellisiin ongelmiin). Jussin valtakaudella nämä vanhat tahot olivat jatkuvasti piikki Jussin lihassa, ja kun nämä vanhat tahot lopulta hankkivat Bluesin uuden kärjen (Raution ja kumppaneiden) johtamana, oli Jussin aika olla piikki lihassa. Kauna molemmin puolin oli suurta ja molemmat osapuolet voisivat jakaa siitä vastuun.

Karrikoin tässä toki j vedän mutkia suoraksi, mutta kabinetit oli tuolloin hyvin pahasti kahtiajakautuneet. Vanhat fanit varmasti muistavat nämä ajat, sillä sama ideologinen kahtiajakautuminen, katkeruus ja vastaleirin syytteleminen näkyi isosti myös meidän fanien keskuudessa. Sekään ei varmasti auttanut tilannetta, sillä molemmat leirit saivat varmasti fanien osalta turhan tylyäkin palautetta - ainakin Jussi sai. Tämä yritti vielä Espoo Unitedin muodossa pelastaa espoolaista kiekkoilua, mutta oli paljon faneja, jotka toivoivat tämänkin projektin tuhoutumista vain siksi, että se oli Jussin vetämä. Loistavaa katkeruutta tämäkin.

Mutta toivottavasti ainakin me fanit voisimme tällä yrittämällä hillitä sitä ideologista vastakkainasettelua ja näyttää omalta osaltamme esimerkkiä yhtenäisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Palautetta on hyvä antaa ja näkemyksistä keskustella - väitellä jopa, hyvä vaan kun touhu herättää tunteita puolesta ja vastaan, mutta jos pidetään mielessä se, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa ja visioita tehdä asioita, niin ehkä fanirintamammekin kasvaa isommaksi ja yhtenäisemmäksi tällä kertaa.

Pitkä teksti tuli, enkä varmasti jäsennellyt kaikkia ajatuksiani oikein, mutta yhteenvetona sanoisin, että astumme väärällä jalalla uuteen alkuun jos alamme sälyttää menneisyyden epäonnistumisia vain tietyn tahon niskaan. Jussi yritti parhaansa. Rautio yritti parhaansa. Aikaisemmat Espoo-herrat yrittivät parhaansa. Kaikki epäonnistuivat lopulta talouden suhteen, mutta tärkeintä on mielestäni yrittää parhaansa. Ehkä myös me fanit epäonnistuimme jossain määrin, koska myös meillä on mahdollisuus levittää ympäristöömme asenteita, innostusta ja informaatiota, luoda tunnelmaa ja houkutella katsojia hallille?
 

Hokiameeba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Tulee varmasti muutamassa pelissä käytyä ens kaudella, kun Liiga tulee vartin ajomatkan päähän. Nyt kun Espooseen tulee nykyaikanen videokuutio, niin toivottavasti K-Espoo panostaa myös alkushow:hun. Nykyliigassa ainoastaan Ilves, Tappara ja TPS tarjoaa upean elämyksen, muut tuntuu jääneen sinne kultaiselle 90-luvulle. Luulis, että yleisömenestyjä IFK tarjoaisi edes parempaa, mutta ei! Nordikselle tulee ilmeisesti isompi kuutio, jotain parannusta! Nyt olis Espoolla näytön paikka.
 

Hannutic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Pitkä teksti tuli, enkä varmasti jäsennellyt kaikkia ajatuksiani oikein, mutta yhteenvetona sanoisin, että astumme väärällä jalalla uuteen alkuun jos alamme sälyttää menneisyyden epäonnistumisia vain tietyn tahon niskaan. Jussi yritti parhaansa. Rautio yritti parhaansa. Aikaisemmat Espoo-herrat yrittivät parhaansa. Kaikki epäonnistuivat lopulta talouden suhteen, mutta tärkeintä on mielestäni yrittää parhaansa.
Tämän kun ihmiset ymmärtäisivät, niin maailma olisi aika paljon parempi paikka. Siis että ihmiset kyllä yrittävät parhaansa - omista lähtökohdistaan.

Jussi on erittäin tärkeä osa seuran historiaa ja tätä ei poista se että ikäviäkin asioita on tapahtunut. Minä olen valmis antamaan Jussille täydellisen anteeksiannon vaikkei hän sitä minulta ole pyytänytkään. Tähän vaikuttaa aikalailla tuo viimeisin hänestä kirjoitettu juttu. Kun edes jollain tavalla ymmärtää mistä lähtökohdista hän joutui asioita pyörittämään, niin on vaikeaa kokea voimakkaita negatiivisia tunteita - varsinkaan jostain 15 vuoden takaisista jutuista.
Ehkä myös me fanit epäonnistuimme jossain määrin, koska myös meillä on mahdollisuus levittää ympäristöömme asenteita, innostusta ja informaatiota, luoda tunnelmaa ja houkutella katsojia hallille?
Kannattajilla on valtavan suuri merkitys ja tämä on hyödyllistä tiedostaa. Esimerkiksi jos jatkuvasti ja julkisesti kyseenalaistetaan seurajohtoa vaikkapa internetin keskustelupalstalla, niin se vaikuttaa seuraan ja yhteisöön negatiivisesti. Ääriesimerkkinä jokavuotinen kitinä siitä että seura ei tee tarpeeksi houkutellakseen katsojia. No, tämä itsessään pilaa tunnelmaa ja karkottaa ihmisiä pois.

Mutta kuten @Lystikäs ylläolevassa viestissä totesi, ei kaikista asioista tarvitse (eikä pidä) olla samaa mieltä. Asiat voi kuitenkin esittää monella tavalla. Jos ahdistaa, niin silloin kannattaa sanoa että ahdistaa. Se mitä sen jälkeen sanoo aiheuttaa luultavasti huomattavan paljon vähemmän vasta-argumentteja. Onhan nimittäin turhaa alkaa väittämään vastaan siitä mitä toinen tuntee ja kokee. Tältä tämä asia ainakin musta tuntuu.

Tulee varmasti muutamassa pelissä käytyä ens kaudella, kun Liiga tulee vartin ajomatkan päähän. Nyt kun Espooseen tulee nykyaikanen videokuutio, niin toivottavasti K-Espoo panostaa myös alkushow:hun. Nykyliigassa ainoastaan Ilves, Tappara ja TPS tarjoaa upean elämyksen, muut tuntuu jääneen sinne kultaiselle 90-luvulle.
Alkushow ja maalishow ovat tärkeitä! Alkushow jää ikimuistoisesti mieleen kun käy ensimmäistä kertaa seurajääkiekkoa paikan päällä katsomassa. Siinä tulee kyllä selväksi mitä joukkuetta kuuluu kannattaa. Sama juttu kun kotijoukkue tekee maalin. Siinä saattaa ensikertalaisella pää kääntyä, varsinkin jos vierasjoukkue on jo maalin ehtinyt maalaamaan.

Mutta pliis pliis, ei keinotekoista yleisökohinaa ylikovalla kaiuttimista alkushowhin tai mihinkään muuallekaan. Kun biisi on hyvä ja show muuten toimiva, niin ei tarvitse sitä volumeakaan ihan sinne 11-asentoon laittaa. Jos tarvitsee niin on jo epäonnistuttu.
 

Hokiameeba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Alkushow ja maalishow ovat tärkeitä! Alkushow jää ikimuistoisesti mieleen kun käy ensimmäistä kertaa seurajääkiekkoa paikan päällä katsomassa. Siinä tulee kyllä selväksi mitä joukkuetta kuuluu kannattaa. Sama juttu kun kotijoukkue tekee maalin. Siinä saattaa ensikertalaisella pää kääntyä, varsinkin jos vierasjoukkue on jo maalin ehtinyt maalaamaan.

Mutta pliis pliis, ei keinotekoista yleisökohinaa ylikovalla kaiuttimista alkushowhin tai mihinkään muuallekaan. Kun biisi on hyvä ja show muuten toimiva, niin ei tarvitse sitä volumeakaan ihan sinne 11-asentoon laittaa. Jos tarvitsee niin on jo epäonnistuttu.
Tämä on ihan totta. Mitään keinotekoisia elementtejä ei alkujuttuihin eikä maalibiiseihin tarvita. Tietty jollain Tapparalla itse maalibiisissä on jo yleisön taputtamista ja rytmikästä hei hei hei tms. huutoa, mutta tuskin sitä tässä ajoit takaa. Yksi asia mitä harrastetaan joillain paikkakunnilla on nää ärsyttävät clap your hands-videokehotukset ja kuuluttajan yleisönhuudattamisyritykset. Ne laskisin samaan kastiin tuon keinotekoisen yleisönkohinan kanssa.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Espoossa poliittinen päätöksenteko kestää järkyttävän kauan. Hyvä esimerkki on Tapiolan uimahallin remontti, josta kesti vuosia päättää. Sama homma futisstadionin kanssa, aikailu tappoi Hongan.
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Espoossa poliittinen päätöksenteko kestää järkyttävän kauan. Hyvä esimerkki on Tapiolan uimahallin remontti, josta kesti vuosia päättää. Sama homma futisstadionin kanssa, aikailu tappoi Hongan.
Kieltämättä hieman koomista, että futisstadion-projektin aikana Honka on ehtinyt jo kaksi kertaa mennä konkurssiin ja siinä välissä toki nousi kakkosesta takaisin Veikkausliigaan muutamaksi kaudeksi. Mutta ainahan Espoossa on ollut hankalaa näiden kanssa. Eikös Metro Areenankin kanssa ollut rakennusvaiheessa jotain viivästyksiä? Vai liittyivätkö enemmänkin rahoituspuoleen?
 

Cold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjanousija
Hyvä esimerkki on Tapiolan uimahallin remontti, josta kesti vuosia päättää.
Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta eikö uimahallin kanssa ongelma ole se, että kyseessä on (ainakin osittain) suojeltu kohde? Joten mikä vaan remontti ei ole mahdollista ja ne mitä voi tehdä maksavat aivan älyttömästi. Joten ei ihme, että asia ei etene.
Sama homma futisstadionin kanssa
Futisstadionhan on edennyt oikein vauhdilla, etenkin julkiseksi rakennukseksi, kun vaan päätös tehtiin, että kaupunki on vetäjänä projektissa. Kaikki aiemmat virittelyt, jotka eivät ikinä päätyneet suunnitelmia pidemmälle, olivat pääosin yksityisiä hankkeita.

Ja tosiaan ihan vain ja ainoastaan Esport ja Färid tappoivat Hongan viime syksynä. Siinä ei ollut kaupungilla osaa eikä arpaa.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Kaupunki mietti vuosia, korjataanko halli vai rakennetaanko kokonaan uusi. Mikään ei pakottanut istumaan asian päällä niin pitkään. Kaupunkilaiset siitä kärsivät.
Mitä jalkapallostadioniin tulee, on sitä viritelty kymmeniä vuosia. Kaupunki on asettanut yksityisille mahdottomia ehtoja, eikä toisaalta ole itse saanut mitään aikaiseksi.
Alunperin kaupunki päätti rakentaa jäähallin Leppävaaraan, mutta Kespoo sanoi, että sekus, mutta me emme sinne tule. Näin ollen Kespoo rakensi itse nykyisen. Siitä tuli liian kallis ja Salonoja tuli siinä vaiheessa hätiin.
Kaupunki on lähinnä sabotoinut espoolaista urheilurakentamista.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Kaupunki mietti vuosia, korjataanko halli vai rakennetaanko kokonaan uusi. Mikään ei pakottanut istumaan asian päällä niin pitkään. Kaupunkilaiset siitä kärsivät.
Mitä jalkapallostadioniin tulee, on sitä viritelty kymmeniä vuosia. Kaupunki on asettanut yksityisille mahdottomia ehtoja, eikä toisaalta ole itse saanut mitään aikaiseksi.
Alunperin kaupunki päätti rakentaa jäähallin Leppävaaraan, mutta Kespoo sanoi, että sekus, mutta me emme sinne tule. Näin ollen Kespoo rakensi itse nykyisen. Siitä tuli liian kallis ja Salonoja tuli siinä vaiheessa hätiin.
Kaupunki on lähinnä sabotoinut espoolaista urheilurakentamista.
Tuo koko 90-luvun hallikeskustelu oli jälkikäteen katsottuna ihan absurdia. Muistaakseni yhdellä äänellä ratkesi se, ettei Tapiolaan rakennettu hallia heti nousun jälkeen.

Sen jälkeen visioita oli paljon, joista tuo Leppävaaran urheilupuisto sai kannatusta niin tapiolalaisilta "nimbyiltä" Paavo Nikula etunenässä kuin lepuskin suunnan edustajilta - ihan yli puoluerajojen. Tämä kuitenkin kaatui jääkiekkoyhteisön vastustuksen lisäksi siihen, että silloin koettiin myös urheilun edustustasoon kelpaavien paikkojen olevan julkisen puolen ulkopuolista toimintaa, joten koko hallihanke meni jäihin - ja yksityistä rahaa ei Lepuskin hallille riittänyt.

Sitten vihdoin yksityinen ryhmittymä Iso-Masan johdolla sai kaupungilta lopulta tontin Urheilupuistosta ja rakensi hallin sinne.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös