Venäläistä historiaa
Draftissa tehtiin sitten historiaa, kun kahdella ensimmäisellä varausvuorolla varattiin venäläispelaaja. Tietääkseni saman maan kansalaisia ei ole aikaisemmin varattu ensimmäisellä ja toisella varausvuorolla kuin ainoastaan Kanadan tapauksessa.
Ovechkin oli "varma ykkönen" jo puolitoista vuotta sitten, joten hänen ykkössijansa oli etukäteen odotettu. Ovechkinia pidetään uutena Ilja Kovalchukina, vaikka miehet todellisuudessa ovatkin aika erilaisia pelaajia. Sanoisin, että Ovechkin ei ole aivan yhtä taitava kuin Kovalchuk, mutta hän Ovechkin on pelaajana kehittyneempi kuin Kovalchuk oli saman ikäisenä. Ovechkin pystynee tekemään ensi kaudella 20-25 maalia ja 45-50 pistettä NHL:ssä, mikäli kausi pelataan.
Toisena varattiin Magnitogorskin keskushyökkääjä Jevgeni Malkin, joka on yksi draftin nuorimpia pelaajia, lähes vuoden nuorempi kuin Ovechkin. Malkin on noussut suuren yleisön tietoisuuteen oikeastaan vasta tänä vuonna, kun hän nousi kivikovan Magnitogorskin pelaavaan kokoonpanoon ja johdatti Venäjän 18-vuotiaat MM-kultaan keväällä. Malkin on isokokoinen sentteri, jota on verrattu mm. Vincent Lecavalieriin, Joe Thorntoniin ja Mats Sundiniin. Malkin omaa isoksi mieheksi nopeat ja pehmeät kädet, eikä luistelukaan ole lainkaan hassumpaa.
Ensimmäisellä kierroksella varattiin vielä sijalla 15. Moskovan Dynamon Aleksandr Radulov, joka on yksi draftin taitavimpia pelaajia. Radulovia on pelityylinsä puolesta verrattu Aleksei Kovaleviin. Radulov ei viime kaudella pystynyt tekemään läpimurtoa Dynamon ykkösmiehistössä, vaan pelasi lähinnä farmissa. Mutta 18-vuotiaiden MM-kisoissa Radulov oli erinomaisella pelipäällä, ja varmasti tämä vaikutti korkeaan varausvuoroon. Ensi kaudella läpimurto voi tulla myös miesten tasolla. Tosin NHL-työsulku voi tuoda Dynamoon kymmenkunta kovaa NHL-pelaajaa, jolloin paikka ykkösjoukkueessa jäisi varmaan saavuttamatta.
2. kierroksella varattiin neljä venäläispelaajaa, ja 3. kierroksella myös neljä pelaajaa Venäjältä. Ihan OK draft siis venäläisnäkökulmasta.
Tosin voi olla, että Venäjällä pelaajien varauksia ei katsota hyvällä. Maan kiekkoilu on rikastunut viimeisen 5-7 vuoden aikana huimastai ja maan ykkösliiga kykenee maksamaan jopa NHL-tason palkkoja parhaille pelaajille. Se on myös lisännyt venäläisten halua tosissaan taistella NHL:n kanssa parhaista pelaajista, ja uhmata NHL:n hallitsevaa ja jopa määräilevää asemaa kiekkomaailmassa.
Venäläisissä kiekkoihmisissä aiheuttaa paljon närää, että he menettävät parhaat nuoret pelaajansa Pohjois-Amerikkaan. Nyt kun maan kiekkoilussa pyörii miljoonia dollareita, voi olla että näille nuorukaisille pistetään nokan eteen sellainen sopimus, että lähtö Pohjois-Amerikkaan ei välttämättä houkuttelekaan ainakaan yhtä paljon kuin 10 vuotta sitten. Kun palkka Venäjällä on korkeampi kuin mitä NHL:ssa tulokkaille maksetaan, ja kun Venäjällä elinkustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Pohjois-Amerikassa, niin NHL:ään suuntaava nuori pelaaja saattaisi jopa hävitä taloudellisesti! Lisäksi Venäjän jääkiekkoliitto ei varmaankaan tule hyväksymään NHL:n ja IIHF:n välistä tulevaa sopimusta, joka mutkistaa asioita ennestään.
Tosin NHL on edelleen sellainen maaginen juttu, joka houkuttelee pelaajia riippumatta taloudellisista tekijöistä. Loppujen lopuksi useimmat pelaajat haluavat pelata siellä, missä pelin taso on paras. Ainakin toistaiseksi NHL:ssä pelaavat maailman parhaat pelaajat.
Mutta jos ja kun NHL:n työsulku tulee, niin hyvin moni venäläinen palaa kotimaansa sarjaan pelaamaan. Kysymys kuuluukin: Kuinka moni heistä jää lopullisesti Venäjälle? Jos Venäjän liiga onnistuu ensi kaudella houkuttelemaan useamman todellisen venäläishuipun (tai miksei myös tshekkiläishuipun) jäämään maan liigaan, nostaa se varmasti myös nuorten venäläislupauksien kynnystä jättää maan ykkösliiga ja suunnistaa kohti NHL:ää, jossa pelipaikka on epävarma ja tienestitkään eivät niin suuria ainakaan alussa.