Tässä on tullut seurattua englantilaisia ja ranskalaisia uutiskanavia. Kaikenlaisia koskettavia tarinoita.
Varsinkin tuo, kun aselepo oli jo saapunut, mutta tieto ei vielä ollut kentälle kiirinyt ja henki lähti.
Ensimmäinen maailmansota on varsinkin hyvä esimerkki aatelismulkkujen keskinäisestä perheriidasta, jossa serkukset eli Venäjän tsaari, Saksan keisari ja Englannin kuningas vähän päättivät setviä siniveristen perheriitoja ja kokonaislaskuksi koitui kymmeniä miljoonia kuolleita.
Ekan mähinän seurauksista puhuttaessa on hyvä muistaa myös vaikutukset luokkayhteiskuntaan - moni palvelija ja kokkipoika jäi palaamatta herransa palvelukseen joko sen vuoksi, että puski horsmaa Belgiassa, tai että oli löytänyt muun tavan elättää itsensä maailmaa nähtyään.
Minulle se tuli ihan tilattuna kotiin. Luin mielenkiinnolla sodan "innoittamista" keksinnöistä sekä missä ns. kuuluisat ihmiset sodan aikana ja miten se vaikutti heihin. Muita artikkeleja olen lueskellut (kuten siitä miten hyökättiin loppuun saakka). Vaikka olen kiinnostunut historiasta niin sodat ei ole minun juttu. Olin kyllä vähän pettynyt kun uusin TK:n historia-lehti tuli... Voi hitsi, pelkkää sota koko lehti. Mutta ymmärrän kyllä että nyt tuli täyteen tämä sadan vuoden virstanpylväs ja se ansaitsi teemanumeron.Tästä oli Tieteen Kuvalehden uusimmassa teemanumerossa paljonkin juttua (hyvä numero, koko lehti pelkkää ensimmäistä maailmansotaa, suosittelen ostamaan ja lukemaan.)
Yhdysvalloissa asiasta nousi polemiikkiakin, mutta poliitikot halusivat painaa asian villaisella ja jättää kenraaleja ynnä muita tuomitsematta.
Vai pitäiskö sanoa, että pääesikunnat oppivat ymmärtämään mistä modernissa sodassa on kyse.Tämä sitten näkyi WWII armeijan toiminnan huomattavana tehostumisena.
Varmasti molemmista kyse, lisäksi ensimmäisen sodan jälkeen poliittinen tilanne Euroopassa oli sellainen, ettei vallanpitäjät välttämättä uskaltaneet ihan samaan tyyliin piiskata duunaria sinne etulinjaan kuolemaan kun erilaisia kumousviritelmiä taisi olla joka maassa, UK mukaan lukien. (Tappamisen) Tekniikkahan kehittyi toki toiseen maailmansotaan mennessä huimin harppauksin, aloitteelliset osapuolet tajusivat että riski on jälleen tuhlata ihan perkeleesti ukkoja vanhentuneilla taktiikoilla niin kävivät harjoittelemassa mm. Abessiniassa (Italia) ja Espanjassa (Saksa ja N-liitto, joka ei tosin tuntunut paljon oppia ottaneen ja toisaalta samaan aikaanhan isä aurinkoinen murhasi sotilasjohtoaan kiivaimpaan tahtiin, mikä toki oli onni Suomelle).Vai pitäiskö sanoa, että pääesikunnat oppivat ymmärtämään mistä modernissa sodassa on kyse.
Vai pitäiskö sanoa, että pääesikunnat oppivat ymmärtämään mistä modernissa sodassa on kyse.
BBC:n striimejä voi katsella selaimen "telly" lisäosalla, tai sopivalla VPN:llä jota eivät ole vielä blokanneet. Redditin r/Documentaries subredditin kommenttiketjuista löytää ihan YouTube, Google Drive, yms. linkkejä joista voi katsella ilman ylimääräistä säätöä, mutta nämähän syntyvät ja kuolevat nopealla tahdilla oikeudenhaltijoiden pelataessa kissa-hiiri-leikkiään.
Tuossa @kahden suunnan sentteri ansiokkaasti kertoikin erilaisia konsteja tämän dokumentin katsomiseen. Tärppäsikö mikään?
Viimeksi tänään muistelin Mustan kyyn maailmansotakohtausta, missä kenraali Melchett esittelee onnessaan hyökkäyksellä saavutettua maa-alaa. Pöydällä vihreä lämpäre, kapteeni Blackadder kysyy että mikä on kartan mittasuhde, niin 1:1 (oli siis siinä pöydällä se vallattu alue kokonaisuudessaan). Muistelo liittyi luentoon maankäyttösuunnittelusta ja eri hallintotasojen summittaisista karttamittasuhteista (valtiotason yksi miljooniin -> paikallinen 1:10000 tai pienempikin).Kevennyksenä sotien järjettömyyden tuskaan voi joskus katsoa huumoriteeveetä. Briteistä löytyy aina jännää settiä, Monty Pythonia ja myös Musta Kyy-sarja veti mielestäni rankkaa aateliupseeriston koodiston kritiikkiä, kunnian kaipuun hölmöyden naurettavuutta:
Blackadder Goes Forth - Wikipedia
Toinen klassinen on se kun Melchett sanoo, että heillä on salainen suunnitelma hunnien lyömiseen. Blackadder sitten kysyy onko ideana kävellä rivissä kohti saksalaisten linjaa.Viimeksi tänään muistelin Mustan kyyn maailmansotakohtausta, missä kenraali Melchett esittelee onnessaan hyökkäyksellä saavutettua maa-alaa. Pöydällä vihreä lämpäre, kapteeni Blackadder kysyy että mikä on kartan mittasuhde, niin 1:1 (oli siis siinä pöydällä se vallattu alue kokonaisuudessaan). Muistelo liittyi luentoon maankäyttösuunnittelusta ja eri hallintotasojen summittaisista karttamittasuhteista (valtiotason yksi miljooniin -> paikallinen 1:10000 tai pienempikin).
Juu näitähän oli. Länsirintaman pomomies kenraali Haig antoi viimeisessä jaksossa myös Blackadderille hienoja niksejä kuinka selvitä rintamapalveluksesta. Kentsu oli jäänyt Edmundille (tosin en äkkiseltään muista käytettiinkö Blackadderin hahmolla etunimeä muissa kuin ensimmäisen kauden jaksoissa, mutta arvaan että sama etunimikin säilyi) henkensä velkaa, kun Blackadder oli pelastanut hänet jossain siirtomaasodassa terävällä kumkvatilla aseistautuneen alkuasukkaan kynsistä. Toivat siis hieman perspektiiviä sille, millaisissa koettelemuksissa britit olivat sotataidon mestarien maineensa, sekä voittoisat taktiikkansa, hankkineet.Toinen klassinen on se kun Melchett sanoo, että heillä on salainen suunnitelma hunnien lyömiseen. Blackadder sitten kysyy onko ideana kävellä rivissä kohti saksalaisten linjaa.
Kevennyksenä sotien järjettömyyden tuskaan voi joskus katsoa huumoriteeveetä. Briteistä löytyy aina jännää settiä, Monty Pythonia ja myös Musta Kyy-sarja veti mielestäni rankkaa aateliupseeriston koodiston kritiikkiä, kunnian kaipuun hölmöyden naurettavuutta:
Blackadder Goes Forth - Wikipedia