Itseäni on aina mietityttänyt miksi Venäjä oli niin surkea kuin olikaan. Kuitenkin miesmäärä, sotia harjoiteltu pitkin vuosisataa ja muutenkin suuri maa luulisi antavan hyvät resurssit sotaan vai oliko venäjän varustelun ja taktiikan laatu samaa mitä saksalaisilla tai Itävalta-Unkarilla vai oliko sodanjohto vain niin pihalla?
Venäjällä oli massaa, mutta ei laatua juurikaan, mitä olen I maailmansodasta ymmärtänyt. Oli heillä silti eräs eliittiarmeija, joka oli armeijan paras iskunyrkki, mutta se taidettiin pistää juurikin Tannenbergissä aivan paskaksi - sotilaat päätyivät joko hautaan tai vangeiksi. Sinne meni siis se eliittiosasto, joka oli myös kova isku Nikolain vallalle sillä se oli myös hyvin lojaali Tsaarille. Tannenbergin taistelun mahdollisti eräs puute, joka oli suojaamaton radioliikenne. Venäjän armeijalla ei ollut välineitä salata radioliikennettä koko sodan aikana, joten Saksa tiesi aina mitä Venäjä suunnitteli. Kuulostaa aika uskomattomalta, mutta näin todella oli. Toisaalta ei tainnut kaikille asevelvollisille olla edes kenkiä tarjottavana, joten varusteista oli pulaa muutenkin.
Venäjä oli tosin hyvin kärryillä konekiväärien merkityksellisyydestä, niitä heillä olikin kunnolla ja siihen oli panostettu. Tähän muistaakseni vaikutti kokemukset niiden tehosta Port Arthurista Japanin-Venäjän sodassa kymmenisen vuotta aikaisemmin, mutta saattoivat myös muuten tajuta aseen tehon. Saksa oli toinen valtio, joka konekiväärien tehon ymmärsi ja valmisti niitä todella paljon sekä loi erillisen koulutusryhmän niiden käytölle. Saksalla oli tässä suhteessa mielenkiintoinen etu, sillä siellä nähtiin konekiväärit ensimmäistä kertaa Maximin koenäytössä, jossa paikalla oli Keisari Wilhelm II. Muut maat olivat nihkeämpiä konekivääreille, koska Gatlingit ja Gardnerit (eivät täysin konekiväärejä, mutta niiden esiaste) olivat epäluotettavia ammusten laadun takia. Maximilla tätä ongelmaa ei ollut, joten saksalaisilla olikin Suuren sodan syttyessä 16 konekivääriä pataljoonassa - briteillä oli huikeat kaksi.
Eivätkä britit meinanneet edes sodan alussa sitä konekiväärin merkitystä sotilasjohdossa tajuta, vaan varusteluministeri David Llyod George joutui väkisin runnomaan niitä tarvittavan määrän läpi. Sodan alussa Britannialla oli Vickers-konekiväärejä 1792 kappaletta mikä tarkoitti että rintamalle olisi jokaiselle pataljoonalle kaksi konekivääriä, mutta silloin ei olisi yhtään koulutusta varten. Kenraali Kitchener oli sitä mieltä, varusteluministerin painostaessa, vuonna 1915 että kaksi konekivääriä per pataljoona on riittävästi ja yli neljän menevä määrä on ylellisyyttä. George päätti välittää piut paut kenraalin mielipiteestä ja kuusintoistakertaisti hänen ehdottomansa määrän, jolloin brittien konekivääriongelma saatiin ratkaistua. Tämäkin onnistui sen avulla, että rintamalta palanneet sotilaat kertoivat hänelle niiden tehosta ja vaikutuksesta.
Miksi sitten konekivääreiden voimaa ei tajuttu? Niiden vaikutus ja teho oli kuitenkin huomattu Port Arthurissa ja siirtomaasodissa. Syynä oli upseerien vanhanaikaisuus, sillä he kävivät perinteisesti edellistä sotaa. Edelleen luotettiin pistinrynnäkköön, luotettiin jopa sodan jälkeen ja vielä 30-luvulla Iso-Britannian armeijassa koulutettiin pistinrynnäkön olevan oleellinen osa sodankäyntiä. Kyllä, jopa Suuren sodan massateurastuksen jälkeen pistinrynnäköstä ei osattu luopua. Halveksuihan osa upseereista jopa kiväärejä ja piti miekkoja tehokkaampana ja ylevämpänä aseena, sillä sota nähtiin miehisenä koitoksena. Tämä siitä huolimatta että seitsemän saksalaista 65 000 kaatuneesta tai haavoittuneesta Ranskan-Preussin sodassa sai vammansa miekasta. Port Arthurissa 0,4% 170 600:sta venäläisestä kaatuneesta tai haavoittuneesta sai sen pistinrynnäkön seurauksena. Myös ratsuväenrynnäkköä osa piti vieläkin toimivana taktiikkana, vaikka monet totesivat ratsuväen ainoan hyödyn olevan hienommat uniformut.
Konekiväärien ongelman ydin olikin upseerien vanhanaikaisuus sekä oikeasti aika valtava läpimurto aseteknologiassa. Jos joku osapuoli olisi tehnyt vielä pidemmälle meneviä päätelmiä niiden tehosta, olisi sota varmasti mennyt aivan toisin. Nyt kun niitä ei ymmärretty, juoksutettiin miehiä vuosia yli ei-kenenkään maan pistinrynnäköissä konekiväärejä vastaan.
Lähteinä lukemille konekivääreistä ja muutenkin suurelle osaa tietoa on Aseiden ase - Kalashnikovin tarina. Kyseisessä kirjassa käydään todella hyvin läpi sarjatuliaseiden kehitystä ja etenkin vaikutusta I Maailmansodassa.