Elokuu – kesän sunnuntai

  • 3 352
  • 53

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomalainen kesä on perinteisesti ollut hyvin etupainotteinen. Koulut klousaavat jo touko-kesäkuun vaihteessa, kesäjuhlista se suurin juhannus on melkein heti sen perään ja heinäkuussa Suomi sitten on ns. kiinni vain palatakseen sorvin ääreen elokuussa, jolloin myös skolet aloittavat lukuvuotensa.

Olenko palstan ainoa, joka diggaa elokuuta?

***

Kansainvälisessä, tai ainakin eurooppalaisessa kontekstissa Suomihan on enemmän tai vähemmän luonnonoikku. Olen antanut itseni ymmärtää, että Manner-Euroopassa juurikin elokuu on the lomakuukausi, mikä täällä virheellisesti näytetään miellettävän jopa osaksi syksyä, vaikka täällä Pohjois-Euroopassakin lämpimiä kesäpäiviä ja leutoja, näyttävästi pimeneviä kesäiltoja on tarjolla pitkälle syyskuun puolelle.

Olen itse jo monta vuotta laittanut kesälomatoiveeni elokuulle. Kesällä kun on muutenkin kivaa, niin mikä onkaan hienointa kun touko-, kesä-, heinäkuun lämmössä tajuta, että vuosittaiset kissanpäivät ovat vasta edessä. Onko palstalla ketään muuta näin tekevää?

Elokuussa ilmassa alkaa toki vähitellen tuoksua syksy, vaikka valoa ja lämpöä riittäisikin. Lätkäkausi alkaa, poliittinen syksy alkaa jne. Illat alkavat pidentyä ja luonto osoittaa merkkejä valmistautumisesta taas kerran koittavaan talveen ja kaamokseen. Silti elokuu on ainakin allekirjoittaneelle se kuukausien kuukausi.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ihan kivaa tämä on, että elokuussa on lämmintä, mutta ei tämä silti ihan kesältä enää tunnu. Ainakaan allekirjoittaneen mielestä. Ja Lapissa vielä vähemmän, vaikka siellä nyt juuri tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen lämmin elokuu. Aurinko hiipuu meidän leveyspiireillä (ja varsinkin siellä Lapissa) elokuussa jo niin, että se enää hönkii hieman lämpöä. Muualla euroopassa elokuu saattaa olla vielä täyttä kesää, mutta meillä on se puolivälistä eteenpäin syyskesää. Saniaiset, kielot ja pihlajat sen ensimmäisenä kertovat aloittaen ruskan. Koululaisten kesäloma on siksi Suomessa ihan oikealla paikallaan, silloin kun täällä on kesä ja valoisat yöt. Emme ole keski-Eurooppaa ilmastomme puolesta.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sama täälläkin, elokuulla tykkään minäkin kesälomani viettää.

Koulujen alettua alkaa jo menokin hiljetä pikku hiljaa ja aivan täyttä kesäähän se tämäkin vuosi taas ollut on.

Korkeintaan pimenevistä illoista lähestyvän syksyn havaitsee, mutta ne nyt tekevät tästä elokuusta vielä mukavan tunnelmallisenkin.

Tänä vuonna bonarina on ollut vielä revontuli-näytöskin tuossa.

Kaiken kaikkiaan on yksi lemppari-kuukausi tämä elokuu.
 

Falling Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Olenko palstan ainoa, joka diggaa elokuuta?
Lyhyesti, et ole.

Elokuu on oma suosikki koko vuodesta, johan se (elo) nimestä löytyy. Valtaosa lomasta alkaa aina elokuun ekasta viikonlopusta. Minä vihaan liiallista lämpöä ja auringonpaistetta ja ennen kaikkea sitä, että se paistaa läpi yön. Kesäkuu on yleensä yhtä helvettiä. Elokuussa valon määrä on ideaali ja lämpötilat passelit. Yöllä saa nukuttua ja pimeä alkaa tulla sopivaan aikaan. On tunnelmallista nautiskella viiniä terassilla illan hämärtyessä ja lämpimänkin päivän jäljiltä alkaa sisätilat viiletä mukavasti. Pimeydessä alkaa taas synkempi musiikki maistumaan normaaliin tapaan mahdollisesti kesällä hetkeksi kevyemmäksi herpaantuneen valikoiman tilalle. Uimaan pääsääntöisesti pääsee lähes läpi kuukauden. Huonoja puolia en ole tästä löytänyt. Sateistakin, lämpimistä, pidän kovasti. Urheiluihmisenä on tietysti sekin aspekti, että yleensä näitä main alkaa harrastusrintamalla ja penkkiurheilun puolella uudet sarjat/kilpailukaudet. Paras kuukausi ja selvällä marginaalilla, ennen, sanoisinko maaliskuuta.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Elokuusta tulee sellaiset luopumisen fibat. En ikinä pitäisi vuosllomaani elokuussa kuin pakotettuna. Silloin kaikki alkaa olla jo ns ohi.
Itselläni on aina joka kolmas kesäloma elokuussa. Seuraavan kerran on heinäkuu ja sitten taas elokuu.

Itse tykkään elokuusta paljonkin. Aurinko paistaa, mutta ei ole liian kuuma. Yölläkin saa nukuttua, kun on viileät yöt ja pimeää...lisäksi lapsilla on koulut alkanut, niin voi päivällä sitten touhuta omiaan.

Toisaalta pidänkin kaikista vuodenajoista aika tasaisesti, niin asialla ei ole merkitystä.
 

Rinkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Petteri Nikkilä, Maso Lehtonen, Hotsi
Vuoden parasta aikaa syyskuun kanssa. Ilmat alkavat hieman viiletä mutta usein pärjää hyvin t-paidalla ja shortseilla. Elokuun lopussa alkaa olemaan jo hieman alkavan syksyn tuntua. Voisin sanoa että elo, syys, ja lokakuu ovat vuoden parasta aikaa minulle joka ei helteistä niin välitä. Mukava ulkoilla kun ei ole liian kuuma ja luonto on kaunis puiden lehtien vaihtaessa väriä, ilmassa on myös mukava tuoksu. Nyt mentiin jo vähän elokuuta pidemmälle, mutta on myös omasta mielestä vuoden parasta aikaa. Olen myös syntynyt elokuussa. Lisäksi liigan harjoitusottelut alkavat elokuussa mikä tekee elokuusta vielä paremman.
 
Viimeksi muokattu:

Straight Edge

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Leafs, Jokerit
Ennen pidinkin elokuusta, mutta en oikeastaan enää. Olen aina tässä vaiheessa niin totaalisen kyllästynyt kesään, ja kaipaan raikasta syksyä. Muutenkin mieli on muuttunut niin, että parasta kesää on touko-kesäkuu. Itikoita on toki ihan hitosti silloin, niitä kun ei enää elokuussa juuri ole. No - ei meillä pk-seudulla nyt muutenkaan hyttysiä oo, mutta jospa sitä käy jossain muuallakin.
 
Suosikkijoukkue
HPK
Elokuu on kesäkuukausien mersu. Aina pyrkinyt pitämään lomia elokuun aikana ja lomalla tässä parhaimmillaan ollaan.

Elokuussa ylivoimaisesti parhaat kelit lomailla. Lämpimät päivät ja viileät, sekä hämärät illat. Niistä nautin!

Saattaa olla niin, että jatkossa joudun pitämään lomat heinäkuussa, kun lapsi menee päiväkotiin ja ne tuppaavat yleensä olemaan kiinni heinäkuun.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Elokuusta tulee sellaiset luopumisen fibat. En ikinä pitäisi vuosllomaani elokuussa kuin pakotettuna. Silloin kaikki alkaa olla jo ns ohi.

Alkusyksyn hönkäys, se haikeuden tuo..

Sama. Päivät lyhenevät, yöt viilenevät ja arki alkaa rullata kohti joulua. Ankea fiilis, kun kesä tuntuu olevan ohi.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Minäkin tykkään elokuusta, juurikin pimenevät illat ja Suomen avautuminen on ne jutut. Lomien sijaintiin en opettajana voi vaikuttaa, mutta voisin kuvitella, että mielellään lomailisin tähän ajankohtaan. Elokuun eka viikko osuu tietty kesälomaan kyllä. Joskin toisaalta pimenevät illat auttaa sitten arkirutiineihinkin palatessa töiden alkaessa.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Muutama vuosi sitten kun aloitin nykyisessä työpaikassani osuivat kesälomat elokuulle. Minulla ei ollut siinä vaiheessa lapsia, joten annoin ihan suosiolla muiden ottaa lomansa juhannuksen ympärille.

Sään puolesta elokuu on loistava lomakuukausi ja pimenevien iltojen ansiosta yöt ovat viileämpiä kuin heinäkuussa. Valitettavasti kotimaassa matkaillessani huomasin sen ilmiön, että elokuussa monessa kohteessa lomakausi alkaa olla jo ohi. Kävimme kyseisenä vuonna elokuun loppupuolella Hangossa, ja yhdessä Suomen parhaista kesäkaupungeista oli jo laitettu ravintoloita ja muita palveluita syksyksi kiinni. Sään puolesta ei olisi ollut sellaiselle vielä tarvetta.

Nykyisin, kun on lapsia, tulee kyllä suosittua perinteistä juhannuksen ympärillä lomailua. Esimerkiksi päiväkotien kesäaukiolot on suunniteltu heinäkuussa lomailun ympärille.
 

1313

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olenko palstan ainoa, joka diggaa elokuuta?
Elokuu on ihan jees.
Sopivan lämmintä ja sopivan valoisaa, mutta kyllähän tässä on sellaisen käden ulottuvilla olevan syksyn - eli kuoleman - tuntu.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Pidän elokuusta, syyskuukin kiva. Kesän lopulla/syksyn alussa ei tarvitse inhota mitään. Katupölyjä ei ole, lehdet vielä puissa, vettäkään ei aivan saavista vielä tule, eikä ole liukasta. Olihan muutama vuosi sitten karmeita helteitä vielä elokuussa, mutta noista tokeni.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Olen töiden takia viimeiset vuodet ajoittanut lomani siten, että aloitan lomailun viikko-kaksi juhannuksesta. Siitä neljä viikkoa on asiakasrintamalla yleensä hiljaisinta.

Parina viime kesänä on jotenkin tuntunut, että kesä puksuttaa jo täysillä ja pitkällä siinä vaiheessa, kun itse vielä olen töissä. Siinä mielessä tekisi mieli vähän aikaistaa lomaa ensi vuonna. Erinomainen malli oli myös sellainen, että pidin alkukesästä viikon tai pari, ja loput sitten esimerkiksi elokuun alussa.

Mitä ketjun varsinaiseen aiheeseen tulee, niin elokuussa on paljon noita hyviä puolia, mitä täällä on lueteltu. Mutta toisaalta itseeäni ällöttää se kosteus ja mätänemisen tuoksu luonnossa. Sisällä ei onneksi enää tarvitse kosteudesta välittää, kiitos ilmalämpöpumpun.

No joo, puolensa ja puolensa elokuussakin. Sunnuntai on kyllä hyvä vertaus!
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: 1313

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Elokuu on juurikin kesän sunnuntai, kuukausi, joka peilautuu tunnelmaltaan hyvin sunnuntaipäivään. Se on toisaalta alkavan luopumisen aikaa, jolloin kesä alkaa antamaan periksi tulevalle syksylle ja talvelle, toisaalta hektisen lomakauden jälkeinen seesteinen kiireetön aika kalastuksineen, marjastuksineen ja sienestyksineen.

Olin kaverin kanssa purjeveneellä heinäkuun viimeisen reilun viikon kiertelemässä Saaristomeren satamia, joissa vilinää ja kävijöitä riitti, hyvä, että sekaan mahduttiin. Kaverini, toista kymmentä vuotta noita tienoita kolunneena totesi, että koulujen alkuun mennessä isotkin satamat, Hanko, yms. ovat lähes tyhjiä eikä pienimpien saariston satamien fasiliteetit ole enää välttämättä edes toiminnassa.
Toisaalta, olimme vaimon kanssa viime viikolla Espanjassa, heidän ruuhkaisimpaan loma-aikaan, joka oli kyllä tiedossakin. Kuitenkin, vaimon loman osuttua elokuulle, teimme moisen ratkaisun, joka ei kyllä välttämättä enää toistu, sen verran ruuhkaista Aurinkorannikolla oli.

Elokuun taika Suomessa: ylitsevuotavan runsas, rehevä luonto, pimenevät, lämpimän haikeat illat - kuka suomalainen niitä voisi ylenkatsoa...
 
Viimeksi muokattu:

MegaForce

Jäsen
Elo-syyskuussa on se hyvä puoli pitää kesälomaa, että pääset lomalle silloin, kun kollegasi palaavat takaisin toimistolle/sorvin ääreen. Kesällä töissä on muutenkin hiljaista, ja pomo ei ole hengittämässä niskaan. Tänä vuonna lomani on niinkin myöhään kuin syyskuussa, jonka ajan vietän täysin Välimeren lämmössä. Kesä siis jatkuu osaltani ainakin kuukauden vielä. Hamassa tulevaisuudessa unelmana on, että syyskuun aikoihin voisi muuttaa lämpimään ja oleskella siellä noin vapun tienoille saakka, käyden vain jouluna pyörähtämässä Suomessa.

Muuten elokuu on mielestäni haikea kuukausi, juuri kesästä luopumisen takia. Onhan tässä nytkin ajatus mielessä, että nopeasti se kesä taas meni.

Itsessään Elokuun lämpötiloissa ja keleissä ei ole valitettavaa. Erityisesti pidän pimeistä ja lämpimistä illoista, jolloin hetken aikaa tunnelma on kuin olisi ulkomailla. Muuten säiden puolesta itselleni toukokuun +20 asteiset päivät ovat sitä vuoden parasta aikaa, jolloin luonnallakin on kevättä rinnassa, lämpö hellii ja mikä parasta - parhaat kelit ovat vielä edessä päin.
 
Viimeksi muokattu:

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Itsellä on jo vuosien ajan suurin osa kesälomasta ajoittunut nimenomaan elokuun puolelle. Ennen pyrin pitämään lomat siten, että se menisi jaksolle heinäkuun puoliväli - elokuun puoliväli, mutta vuodesta 2019 alkaen se on alkanut heinäkuun viimeisellä (kokonaisella) viikolla ja loppunut siitä sitten neljän viikon päähän. Tänä vuonna menin vielä pykälää pidemmälle kun kesäloma alkoi virallisesti 29.7. ja paluu töihin on sitten ensi maanantaina eli 26.8.

Kyllä mä tästä vaan tykkään. Tykkään kuitenkin esim. lenkkeillä päivittäin ihan hyviäkin aikoja, niin elokuun lämpötiloissa se on paljon mukavampaa mitä heinäkuun hirmuhelteillä, vaikka toki niistäkin selviää kun vaan muistaa nesteytyksen. Viime viikolla puolestaan tuli käytyä parikin eri luontopolkua kulkemassa, kyllä sekin vaan maistui siinä reilun 20 asteen lämpötilassa huomattavasti paremmin kuin jos olisi ollut 10 astetta enemmän mittarissa. Lisäksi enää ei ole hyttysiä juurikaan häiritsemässä ulkoilua.

Viime kesänä tosin pidin kesälomani huomattavasti normaalia aiemmin koska oli kaveriporukan kanssa ulkomaanreissu, eli jäin jo heinäkuun ekan viikon jälkeen lomalle ja kyllä se kieltämättä tuntui vähän oudolta palata takaisin sorvin ääreen jo selvästi elokuun alkupuolella. Joskus voisi ihan huvikseen kokeilla jopa vieläkin myöhempää ajankohtaa lomalle, tosin itsellä on se kun perinteisiin kuuluu Kuopiorockiin meneminen ja tavallaan siitä se kesäloman starttaus, joten siinä mielessä tämä ajankohta sopii hyvin minulle.

Perheellisten näkökulmasta toki ymmärrän että elokuu ei enää varsinaisesti lomakuukautena ole ihan paras mahdollinen, mutta niin kauan kuin itsellä on tämä vapaus pitää loma suurelta osin elokuussa, niin pyrin kyllä jatkossakin sen silloin pitämään.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Elokuu taitaa olla vuoden kolmanneksi paras kuukausi heti heinäkuun (1.) ja kesäkuun (2.) jälkeen. Toukokuun edelle pääsee sillä, että minulla on nykyisin kevät masennusta niin alkanut vähän menemään paras terä siitä kuukaudesta. Elokuun huonona puolena on se, että öisin alkaa olemaan jo viileää eikä voi olla terassilla enää shortseissa ja t-paidassa yötä myöten. Pimeys öisin ei niin haittaa kun asuu muutenkin valaistulla alueella ettei sillä ole niin väliä.

Noh marjoja ja omenia olisi poimittavana, mutta eipä sitä jaksa kierrellä sukulaisten nurkissa sellaisia tekemässä kun on yleensä helvetisti aktiviteettia vielä syyskuun alussakin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muistan koulujen kesälomien siirtämisestä myöhäisempään ajankohtaan keskustellun säännöllisesti ainakin sen parikymmentä vuotta. Tiedä sitten, miksi asia on jäänyt vain keskustelun tasolle ja konservatiivisesti pidättäydymme nykyisessä syklissä?

 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mielelläni vaihtaisin suomalaisen lomakauden alkamaan juhannusviikolta ja päättymään elokuun lopussa, tämä sopisi myös kouluille hyvin. Hyvin monessa eurooppalaisessa maassa palataan koulun penkille vasta 1.9., syksyn myötä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielelläni vaihtaisin suomalaisen lomakauden alkamaan juhannusviikolta ja päättymään elokuun lopussa, tämä sopisi myös kouluille hyvin. Hyvin monessa eurooppalaisessa maassa palataan koulun penkille vasta 1.9., syksyn myötä.
Jos en ihan väärin muista, niin ihan etelänaapurissamme Virossa koulut päättyvät nimenomaan juhannukseen. Kaiketi suomalaiset kuitenkin arvottavat kesäkuun kaksi ekaa viikkoa niin korkealle, ettei tahtotilaa muutokselle ole riittävästi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos en ihan väärin muista, niin ihan etelänaapurissamme Virossa koulut päättyvät nimenomaan juhannukseen. Kaiketi suomalaiset kuitenkin arvottavat kesäkuun kaksi ekaa viikkoa niin korkealle, ettei tahtotilaa muutokselle ole riittävästi.
Kaikki muutokset ovat aina suhteettoman vaikeita tehdä vaan sitten kun ne saadaan läpi niin suurin osa ei ymmärrä, että miksi ihmeessä asiasta joskus kränättiin. Toki tämä on sitten myös oma riskinsä, jos tehdäänkin suuria virheitä, kuten esim nyt tämä surullisen kuuluisa sote-uudistus. Kun on luotu rakenteita ja organisaatioita niin ne sitten puolestaan haraavat järkeviä muutoksia vastaan kaikella voimallaan.
 

lasaleiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lukeudun siihen joukkoon, jotka eivät kovimmista helteistä niin välitä. Ei kuitenkaan vielä kylmää ole, millään asteikolla, vaan sopivan lämmintä. Se sopiva lämpö + pimenevät illata on kiehtova yhtälö, vaikka myös keskikesän yöttömässä yössä on puolensa.

Nuorempana, siis kouluikäisenä en kyllä arvostanut elokuuta juuri yhtään, juurikin kesäloman päättymisen ja koulun alkamisen takia. Silloin elokuussa oli ne @Sonny Burnett mainitsemat luopumisen fibat. Mutta tuo asenne muuttui työelämään siirryttyä.

Elokuu on kieltämättä varsin mukavaa loma-aikaa, silloin kun siihen on mahdollisuus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös