Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 277 251
  • 11 198

defenderJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
NuPS Hockey
Laskussa yleisömäärät eivät ole. Tästä uutisesta voi vertailla tilannetta (8.10 tehty uutinen) viime kauden vastaavaan ajankohtaan, viimeinen taulukko:

Puhuinkin tekohengittämisestä, tosta kun otetaan Tampere ja Helsinki pois, niin mitä jää jäljelle? Lisäksi paljonko oikeasti halleissa on kokonaiskatsojamääristä maksavia asiakkaita, on toinen erittäin hyvä kysymys.
 

ilu

Jäsen
Kuinka monella seuralla se osake on "maksanut itsensä takaisin"? Viimeksi kun tarkistin, iso osa liigaseuroista tekee tappiota kausi toisensa perään ja muutamat on lähes konkurssikypsiä. Eikä ne muutamatkaan seurat käytännössä mitään merkittävää tulosta tee, joilla pää on veden pinnan päällä. Lukuunottamatta ehkä Ilves ja Tappara, joilla Nokia Areena on pitänyt tuloksesta huolta.

Tässä hyvänä huomioida myös lisenssin hinta (1,8 m€) silloin, kun Jukurit, Sport ja KooKoo nousivat Liigaan. Summa on nyt jotakuinkin tuplattu. Vastaavassa ajassa kuitenkin esimerkiksi pelaajabudjetit ovat pysyneet jotakuinkin samoissa lukemissa ja seurojen talous sakkaa entistä enemmän. Perustele siinä sitten tuplattua lisenssihintaa varsinkaan sillä, että se maksaa itsensä takaisin...

Jännä nähdä, mitä K-Espoo meinaa tuon osalta tehdä ja miten he pitävät taloutensa hengissä, jos meinaavat tosiaan tuon summan riihikuivaa kantaa HIltusen työpöydälle.
Vähän nyt menee tekstissä sekaisin lisenssi ja osake. Lisenssi ei maksa mitään, osake maksaa lehtitietojen mukaan tällä hetkellä 3,8 miljoonaa euroa, joka perustuu laskennalliseen kahden vuoden TV-tuloon sekä Liiga Oy:n oman pääoman osuuteen (kiitos tarkennuksesta @Oligopoli).

Osake oikeuttaa osuuteen Liigan media- ja muista tuloista. JYP:n tilinpäätöksen mukaan mediatulojen osuus on 1,25 miljoonaa euroa vuodessa, mutta myös muita (korkeampia) lukuja on esitetty. Osake siis maksaa itsensä tällä hetkellä takaisin kolmessa vuodessa ja tämän jälkeen tuottaa voittoa. Osake tietysti myös säilyttää arvonsa, ellei järjestelmää nyt yhden tai kahden seuran hyväksi alettaisi jostain syystä purkamaan. Liigaseurat ovat myös (aivan oikein) vieneet osakkeen arvon taseisiinsa, jolloin järjestelmän purkaminen alkaisi välittömästi aiheuttaa myös taloudellisia ongelmia suurelle osalle seuroista taseiden romahtaessa miljoonilla.

Kuten jo mainitsinkin, Everi ehdotti lisenssien ja osakkeen erottamista toisistaan, mikä on tietenkin mahdollista. Käytännössä ilman osaketta pelaava seura kuitenkin antaa sen 1,25-1,75 miljoonaa euroa vuodessa taloudellista etumatkaa osakkeellisille seuroille, joten tähän tuskin kovin monen seuran kannattaa tarttua. Päinvastoin, luulen että ainakin isoista seuroista useampikin hankkisi itselleen mielellään lisää osakkeita, jos niitä vain olisi mahdollista hankkia.

Toinen vaihtoehto olisi käsittääkseni maksaa osissa eli maksaisivat jonkun käsirahan ja loppusumma vähennettäisiin vuosittaisesta TV-tulosta? No, Liigaseurojen budjetit ovat ns. vakiintuneet ja kaikilla on tuo 1.75M€ (tai paljon onkaan) vähintään rahaa käytössä vuosittain. Näin ollen Jokerit jäisivät ilman tuloa mutta uskottavan joukkueen ja toiminnan käynnistämiseksi tarvisi tuon erotuksen 1.75M€ kaivaa taas sijoittajien kukkarosta.

Toisena vaihtoehtona siis käytännössä muiden seurojen pitäisi subventoida Jokerien toimintaa vajaalla kahdella miljoonalla vuodessa. Kuulostaa reilulta. Taitaa Liigan talouden kannalta olla parempi, että jatketaan nykyisillä joukkueilla vaan eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:

ralph cox

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, AS Roma, Blues
On ihan mahdollista, että joku haluaa katsoa Liigan nykyisten sarjajärjestelmä- ja osakesääntöjen juridisen pitävyyden oikeudessa. Sen verran laho, epäoikeudenmukainen ja kilpailua estävä se on.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ei. Tai Jokerit taisi maksaa Liigalle kun yksipuolisesti poistui osakassopimuksesta, johon olisi tarvittu enemmistön suostumus. Muuten ei.

Se, että kompensoi sopimusrikkomuksensa on täysin eri asia kuin osakkeesta maksaminen eikä sitä pidä tähän sotkea. Ymmärtänet sen itsekin.

Eli, kun Liigan osakeyhtiö aikanaan perustettiin sen oma pääoma sikisi pyhästä hengestä ja nykyisistä osakkaista kaikki paitsi Sport, Jukurit ja KooKoo pääsivät mukaan maksutta.
 
Viimeksi muokattu:

Nigi

Jäsen
Puhuinkin tekohengittämisestä tosta kun otetaan Tampere ja Helsinki pois, niin mitä jää jäljelle? Lisäksi paljonko oikeasti halleissa on kokonaiskatsojamääristä maksavia asiakkaita on toinen erittäin hyvä kysymys.

Viimeinen taulukko, kuten aiemmassa viestissäni mainitsinkin. 13/15 joukkueella näyttää plussaa viime kauteen verrattaessa. Kokonaismäärä myös plussalla, en sanoisi laskusuunnaksi.

Kyllähän aiemminkin halleissa on ilmoitettu myydyt liput eikä aidosti paikalla olevat, näin muistelisin?

Ja sitten kun halutaan vertailla pidemmälle, niin on myös otettava huomioon se, kuinka helpoksi pelien katsominen kotoa käsin on tehty.

En kuvailisi nykytilannetta siten, että ketään ei kiinnosta ja yleisömäärät ovat laskussa.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Se, että kompensoi sopimusrikkomuksensa on täysin eri asia osakkeesta maksaminen eikä sitä pidä tähän sotkea. Ymmärtänet sen itsekin.

Eli, kun Liigan osakeyhtiö aikanaan perustettiin sen oma pääoma sikisi pyhästä hengestä ja nykyisistä osakkaista kaikki paitsi Sport, Jukurit ja KooKoo pääsivät mukaan maksutta.
Varmaan joku alkupääoma on pistetty per seura, tuskin kuitenkaan isoa. Puhutaan summista, jotka eivät ole lähelläkään tuota 1,6 miljoonaa.
 

ralph cox

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, AS Roma, Blues
Katsojatilastointi tosiaan muuttui tähän kauteen, mikä selittää osan noista katsojalukujen nousuista. Aiemmin osa seuroista ilmoitti paikalla olevien määrän mukaan, tämän kauden alusta kaikki seurat ilmoittavat myytyjen lippujen määrän mukaan ml kausikorttilaiset, ovat sitten paikalla tai ei.
 
Viimeksi muokattu:

defenderJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
NuPS Hockey
Jos tuo 3,8 miljoonaa lisenssistä perustuu osittain mediasopimuksesta tuleviin tuloihin, niin millä varmuudella tuleva mediasoppari tulee olemaan yhtä tuottava? Urheilumedioiden taloudelliset vaikeudet ovat fakta (esim Viaplay) ja tvoikeuksista onkin maksettu viimevuosina merkittävää ylihintaa. Entä jos esimerkiksi Telialla tai Mtv:llä ei ole kiinnostusta tehdä enää yhtä avokätistä tarjousta?
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Mistä seuroista tässä puhut?
Niistä, jotka SM-Liiga oy:n aikanaan perustivat. Tai olivat tuota osakkushommaa rakentamassa. Nyt mainitun 1,6 miljoonan summan Liigaosakkeesta ovat maksaneet vain Jukurit, KooKoo ja Sport. Näiden seurojen kohdalla maksuaikaa oli 5 vuotta ja rahat kerättiin maksamalla alennettua tv-rahaa nuo vuodet.

Nyt Liiga taas haluaa koko 3,6 (ensi vuonna) ja 3,8 (sitä seuraavana vuonna) miljoonaa heti. Osakkeen saa liigan mukaan laittaa "lainan pantiksi". Voitte arvata, ettei mikään rahoituslaitos lähde tuollaiseen diiliin mukaan. Tai jos lähtee, niin korko on melkoisen suuri, koska riskikin on valtava. Ei riitä 10 % vuosittaisiin korkokuluihin.

Miksi lähteä Espoon tai Jokerien kohdalla maksamaan lähes 4 miljoonaa siitä, että voi tulla Liigaan tekemään tappiota jääkiekon pelaamisella? Kovin moni seura ei Liigassakaan nimittäin tee tulosta puhtaasti jääkiekolla.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Ei osakkaiden arvoja ihan hatusta voi heitellä, jos ei halua esim. verottajan kanssa vääntää. Arvonmäärityksille on olemassa tietyt kaavat, joilla arvoa lasketaan. Tuo summa oli tiedossa jo kauan, ei keksitty Jokereita tai muitakaan varten.

Mikä sen arvon pitäisi olla? On varmasti ylihinnoiteltu hieman. Mutta miksi eri nousijoille se pitäisi erilaisesti määritellä. Ihan järkeenkäyvältä tuo 3xtvsopimuksen arvo vuodessa kuulostaa, jos sitä on ennenkin käytetty.
Eipä tota arvoa mistään hatusta voi vetää, verottaja jo pitää huolen siitä. Ja luulenpa että 15 liigaosakkeen omistajaa jo pitää huolen siitä, että liigaosake on kunnolla arvioitu. Tuskinpa kaikkien 15 seuran johto ihan ulapalla ovat asiasta.

Ihan mielenkiinnosta, kiinnostaako verottajaa jos tuosta maksetaan ylihintaa? Eikös verottajaa yleensä kiinnosta vain jos jotain myydään alle käyvän arvon ja koitetaan välttää näin verojen maksamista?

Kun tuosta myydään osake (tai osakkeita), niin eikös siitä lankea silloin verot myös maksettavaksi. En ole varma miten "suunnatussa annissa" tämä menee, mutta kuitenkin kaikkien muiden omistusosuus pienenee, jolloin periaatteessa kuuluu saada jotain extraa. Varsinkin kun nykyinen tv-sopimus on kiinteä, niin ei Jokeritkaan merkittävää arvonnousua tuo heti. Jos vie 1/16 osan tv-sopimuksen tuloista, niin saako tuotua lipputuloina tuon takaisin kaikille muille seuroille?
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Jokerit pelaa kovaa peliä ja aloitti tinkimisen liigaosakkeen hinnasta. Tietäen Liigan selän notkeuden, rakennetaan halutuille nousijakandidaateille kevyt maksuohjelma. Tyyliin milli ja maksa loput erissä kun jaksat.
Siis eivätkö kaikki liigaosakkeesta maksaneet seurat ole maksaneet tuon osakkeen osissa?

Vastaus kuuluu, kyllä ovat.

633 000 euroa per vuosi noususta seuraavan kuuden vuoden ajan kuulostaa mielestäni huomattavasti 3,8M kertamaksua realistisemmalta!?
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
633 000 euroa per vuosi noususta seuraavan kuuden vuoden ajan kuulostaa mielestäni huomattavasti 3,8M kertamaksua realistisemmalta!?

Tähänkin mennessä kaikki nousijat ovat maksaneet osissa. Tai oikeastaan eivät edes ole maksaneet, vaan summa on otettu TV-tuloista pois. Kaiken järjen mukaan on syytä olettaa, että samaan tyyliin olisi mennyt nytkin. Ainut kyseenalainen juttu nykysysteemissä on tuo 3.8 miljoonan hinta. Olisi hyvä, jos jotenkin avattaisiin mistä tuo muodostuu.
 

IceMaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Trashers, Flyers
Tähänkin mennessä kaikki nousijat ovat maksaneet osissa. Tai oikeastaan eivät edes ole maksaneet, vaan summa on otettu TV-tuloista pois. Kaiken järjen mukaan on syytä olettaa, että samaan tyyliin olisi mennyt nytkin. Ainut kyseenalainen juttu nykysysteemissä on tuo 3.8 miljoonan hinta. Olisi hyvä, jos jotenkin avattaisiin mistä tuo muodostuu.

Just näin. Mystinen koko Liiga-lisenssi. Nykyisen tv-sopparin tuotto sen päättymisen jälkeen on tasan 0 euroa. Sitten tehdään uusi sopimus, joka perustuu siihen hetkeen. Jokeritkin sen tietää, että heillä on Liigalle annettavaa ja tuovat arvonlisän mm. tv-sopparille. Nyt pitäisi Liigassa herätä.

Avoimessa sarjassa nousijoiden ei tulisi saada laskua toimistolle onnistumisesta, vastaavasti shekkiä ei tarvitsisi lähettää pudonneen toimistolle.
 

sixpack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähänkin mennessä kaikki nousijat ovat maksaneet osissa. Tai oikeastaan eivät edes ole maksaneet, vaan summa on otettu TV-tuloista pois. Kaiken järjen mukaan on syytä olettaa, että samaan tyyliin olisi mennyt nytkin. Ainut kyseenalainen juttu nykysysteemissä on tuo 3.8 miljoonan hinta. Olisi hyvä, jos jotenkin avattaisiin mistä tuo muodostuu.
Niin olisi. Jos vertaillaan siihen 1.6 tai 1.8 mitä nuo viimeksi tulleet seurat ovat maksaneet niin ainakin TV-rahat ovat nousseet. Muistaakseni n. 500 000€/joukkue/kausi. Sanomat maksoivat n. 14 000 000€ ja Telia n. 23 000 000. Jatkosta ei kyllä tiedä koska mikään kultakaivos nuo oikeudet eivät ole.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tähänkin mennessä kaikki nousijat ovat maksaneet osissa. Tai oikeastaan eivät edes ole maksaneet, vaan summa on otettu TV-tuloista pois. Kaiken järjen mukaan on syytä olettaa, että samaan tyyliin olisi mennyt nytkin. Ainut kyseenalainen juttu nykysysteemissä on tuo 3.8 miljoonan hinta. Olisi hyvä, jos jotenkin avattaisiin mistä tuo muodostuu.
Korjaan sen verran edellistä viestiäni, eli osakeyhtiölain mukaan lisenssi pitää maksaa viiden vuoden aikana.

Eli tuolloin voisi jakaa tuon 3,8M viidelle vuodelle ja siitä tulisi noin 750 000 per vuosi.

Muodostuuko tuo kolmen vuoden tv-tuotoista, niin näin voisi äkkiseltään olettaa.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit suomalaisessa sarjassa
Jäin miettimään, mitä Liigan tapauksessa osakkeen ostaminen tarkoittaa verrattuna normaalin osakeyhtiön kaupankäyntiin. Jos Liiga laajenee 16 joukkueen sarjaksi ja jokainen "osakas" maksaa tuon 3,8M€ osakkeista, onko Liigalla kassassa reilun 60 miljoonan osakepääoma? Tuo on kuitenkin aika huikea potti rahaa, miten sen olemassaolo on näkynyt Liigan toiminnassa?

Vastaavasti jos osakas haluaa luopua osakeomistuksistaan, miten tämä käytännössä järjestetään?
 

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Niistä, jotka SM-Liiga oy:n aikanaan perustivat. Tai olivat tuota osakkushommaa rakentamassa. Nyt mainitun 1,6 miljoonan summan Liigaosakkeesta ovat maksaneet vain Jukurit, KooKoo ja Sport. Näiden seurojen kohdalla maksuaikaa oli 5 vuotta ja rahat kerättiin maksamalla alennettua tv-rahaa nuo vuodet.
Tarkennetaan sen verran, että ainakin KooKoo ja Jukurit maksoivat liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa euroa.
En tiedä maksoiko Sport sitten tuon hieman pienemmän summan 1,6 miljoonaa.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Niin olisi. Jos vertaillaan siihen 1.6 tai 1.8 mitä nuo viimeksi tulleet seurat ovat maksaneet niin ainakin TV-rahat ovat nousseet. Muistaakseni n. 500 000€/joukkue/kausi. Sanomat maksoivat n. 14 000 000€ ja Telia n. 23 000 000. Jatkosta ei kyllä tiedä koska mikään kultakaivos nuo oikeudet eivät ole.
Harmi kun missään ei ole mitään lukuja, että paljon noita tilattu. Myös olisi ihan kiinnostavaa tietää minkä verran matsit keräävät katsojia keskimäärin.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tarkennetaan sen verran, että ainakin KooKoo ja Jukurit maksoivat liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa euroa.
En tiedä maksoiko Sport sitten tuon hieman pienemmän summan 1,6 miljoonaa.
Sport maksoi neljän vuoden aikana 300 000 € per vuosi ja ennen 1.8.2019 viimeisen suuremman eli viidennen erän 600 000 €.

Tästä tulee yhteensä 1,8M.
 

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jäin miettimään, mitä Liigan tapauksessa osakkeen ostaminen tarkoittaa verrattuna normaalin osakeyhtiön kaupankäyntiin. Jos Liiga laajenee 16 joukkueen sarjaksi ja jokainen "osakas" maksaa tuon 3,8M€ osakkeista, onko Liigalla kassassa reilun 60 miljoonan osakepääoma? Tuo on kuitenkin aika huikea potti rahaa, miten sen olemassaolo on näkynyt Liigan toiminnassa?

Vastaavasti jos osakas haluaa luopua osakeomistuksistaan, miten tämä käytännössä järjestetään?
Käsittääkseni nykyisten osakkaiden ei tarvitse maksaa enää mitään ja eihän normaalin osakeyhtiön kaupan käynnissäkään nykyisten osakkaiden tarvitsisi kesken kaiken mitään maksaa. Muut nykyiset liigaseurat eivät ole maksaneet mitään liigaosakkeesta. Ainoastaan Sport, KooKoo ja Jukurit ovat kukin maksaneet liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa euroa.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Muodostuuko tuo kolmen vuoden tv-tuotoista, niin näin voisi äkkiseltään olettaa.

Sittenhän tuo olisi ihan hyvä ilmoittaa muodossa "3 kauden TV-tulot", eikä sitoa rahamäärään. Ei kait kukaan oleta, että ilmaiseksi Liigaan tultaisiin pelaamaan ja tuotoista nauttimaan? Summan suuruudesta ja sen järkevyydestä on kyse.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös