Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 315 541
  • 11 333

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kertoi, että prosessi osakkeen maksamiseksi oli raskas.

Se on se osallistumismaksu, mikä tästä leikistä pitää maksaa. Kun se on hyväksytty, se pitää maksaa, Välimaa sanoo.

KooKoon toimitusjohtajan arvion mukaan liigaosake verotti pelaajien hankkimista merkittävästi.

 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Siis eivätkö kaikki liigaosakkeesta maksaneet seurat ole maksaneet tuon osakkeen osissa?

Vastaus kuuluu, kyllä ovat.

633 000 euroa per vuosi noususta seuraavan kuuden vuoden ajan kuulostaa mielestäni huomattavasti 3,8M kertamaksua realistisemmalta!?
Ovat ja eikös maksukin ole suoraan otettu TV-rahoista pois, joten varsinaisesti rahaa seuralta liigalle tai sen osakkaille päin ei ole liikkunut. Tämä käsitys minulla ainakin oli.

Näin tuo pitäisi hoitaa jatkossakin ja miksi ei hoidettaisi? Toki tuo rokottaa seuraa kaikessa, mutta on tuosta Sport, KooKoo ja Jukuritkin selvinnyt, miksei ei sitten K-Espoo, Jokerit tai jopa TUTO.
 

Warrior

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kertoi, että prosessi osakkeen maksamiseksi oli raskas.

Se on se osallistumismaksu, mikä tästä leikistä pitää maksaa. Kun se on hyväksytty, se pitää maksaa, Välimaa sanoo.

KooKoon toimitusjohtajan arvion mukaan liigaosake verotti pelaajien hankkimista merkittävästi.

Mielenkiintoinen artikkeli, joka mennyt aikanaan sivusuun allekirjoittaneelta. Tuossa oli linkki vuoden 2019 juttuun, jonka mukaan Sport olisi ottanut lainaa ja maksanut sillä osakkeen Liigalle. Eli, mahtaako olla niin, että makselevat sitä jopa edelleen, mutta nyt korkojen kanssa? Jos näin ja kuten Välimaakin toteaa, ei ihan helppo rasti ole ollut tuo 1.8m€, niin mitä sitten tuplasumma.

Liigan nousijajoukkueet maksavat yhä liigaosakettaan – Jukureilla kuitattavaa vielä yli miljoona euroa: ”Vaihtoehtoja ei ole”
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viimeinen sammuttaa valot. Mestis jatkaa ensi kaudesta siitä mihin tällä kaudella jäädään ja kausi kaudelta kehittää toimintaansa. Eiköhän tästä vielä hyvä tule.
Tuo olisi kyllä mahtavaa! Liigaseurat alkaisivat kilpailemaan siitä, kuka pääsee pelaamaan urheilullisempaan ja paremmin johdettuun Mestikseen. Liigaa johdetaan niin päin persettä, ettei tuo skenaario ole kohta enää utopiaa.

Jokereilta täysin oikea päätös jyrähtää Liigan suuntaan. Kärjistetysti voisi sanoa, että Liigan pitäisi maksaa Jokereille siitä, että palaa Liigaan. Jokerit toisi Liigaan niin paljon urheilullista ja taloudellista hyvää, että Liigan vittuilun Jokereita kohtaan soisi jo loppuvan.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Sittenhän tuo olisi ihan hyvä ilmoittaa muodossa "3 kauden TV-tulot", eikä sitoa rahamäärään. Ei kait kukaan oleta, että ilmaiseksi Liigaan tultaisiin pelaamaan ja tuotoista nauttimaan? Summan suuruudesta ja sen järkevyydestä on kyse.
Boldaus oma.

No juuri näinhän se pitäisi olla. Ei Veikkausliigaan nouseva seurakaan joudu maksumieheksi siitä, että saa TV-tuloja.
 

spaceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, #26, #15, #11, #45
En ymmärrä: ensin ulistaan, että Liigassa pelaa liikaa köyhiä seuroja (kuten SaiPa) ja taso on huono. Sitten kun yksi köyhä divarijengi toteaa ettei ole varaa maksaa osallistumisesta niin yhtäkkiä Liigaa pitäisi avata enemmän ja hintoja laskea ja kaikille kenkää?

Ei sitä lisenssiä ole pakko maksaa, jos keväällä 2025 häviää karsinnat. Problem solved.

Jos voittaa karsinnat ja haluaa pelata Liigaa, niin luulisi tuo suhteellisen pieni summa löytyvän vaikka jonkun Jokereita kannattavan somevaikuttajan sponssaamana. Jokereille tiedoksi, että kustannukset ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana eikä vähiten veli Venäjän vaikutuksen vuoksi.


***

Vitsit sikseen. Toivottavasti Liigan ja Jokereiden välille löyty joku tolkku vuoden aikana. Olisihan se hienoa saada narrit takaisin.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Olin tulossa linkkaamaan samaa. Entistä enemmän haiskahtaa, että nyt on päätetty laittaa Liigalle systemaattisesti painetta:

– Liigan lisenssitoimikunta kysyi meiltä prosessiin tiettyjä lisäselvityksiä. Meidän pitää esimerkiksi esittää heille osakkeen rahoitusmalli. Esitimme heille tiettyjä lisäkysymyksiä, mutta lisenssitoimikunta ohjasi ne Liigalle.

Prosessissa ei ole aikaa hukattavaksi.

– Laitoin 9. marraskuuta kysymykset puheenjohtaja Heikki Hiltuselle ja toimitusjohtaja Mikko Pulkkiselle. Ei ole vastauksia vielä tullut, Hollmen sanoo.

– Meidän pitää jättää kaikki lisenssihakemukseen vaadittavat paperit 16. marraskuuta mennessä. Taitaa tulla kiire.

Tuto esitti Liigalle kiinnostavia kysymyksiä.

– Kysyimme esimerkiksi, mistä liigaosakkeen hinta koostuu ja miten se pitäisi maksaa. Eli kuinka monessa osassa ja missä ajassa, Hollmen sanoo.

Lisäksi turkulaisia kiinnostaisi tietää se, mitä mahdollisen liigaputoajan osakkeelle tai konkurssiin menevän joukkueen osakkeelle tapahtuisi.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Sittenhän tuo olisi ihan hyvä ilmoittaa muodossa "3 kauden TV-tulot", eikä sitoa rahamäärään. Ei kait kukaan oleta, että ilmaiseksi Liigaan tultaisiin pelaamaan ja tuotoista nauttimaan? Summan suuruudesta ja sen järkevyydestä on kyse.

Tämä on kyllä todella hämmentävää. Jotenkin itse pidin itsestäänselvänä että liigan avaaminen = liigaosakejärjestemän poistaminen. Tai siis oliko ysärillä kun liiga oli oli auki, joku maksullinen osake? Ajat olivat toki silloin erilaiset mm siten, että Liiga oli maailman toiseksi kovin sarja. Kalpalta varmaan osake vaadittiin jo 2005 mutta silloin Liiga oli jo kiinni?

Osakkeestaan maksaneet ovat maksaneet oikeudesta päästä suljettuun sarjaan josta ei voi pudota ja ovat saaneet siitä nauttia aivan riittävän kauan. Välimaakin totesi jo vuonna 2020 että "Totta kai olisi ollut kiva, jos sitä ei olisi tarvinnut maksaa" ja luulenpa että muut ovat samaa mieltä, niin nythän he ovat päättämässä että tarvitseeko sitä maksaa. Miksi Lukon tai vaikka Ässien pitäisi saada rahaa siitä, että vaikka Ilves tippuu ja Jokerit nousee?
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Mikä on muuten se erikoisuus mikä estää nousemisen ja laskemisen? Valioliigan omistavat siinä pelaavat seurat. Niitä on ollut 50 seuraa vuosien aikana. Melkoinen vaihtuvuus siis. Koko ajan on ollut käytössä suora putoaminen ja nouseminen. Raha liikkuu aina seurojen suuntaan. Sitä saa niin noustessa kuin pudotessa. Miksi Suomessa tämä on olevinaan niin vaikeaa?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kun itse olen täällä profiloitunut "suljetun" Liigan kannattajaksi, niin täytyy kyllä myöntää, että hivenen hymyilyttää nyt tämä kauhistelu. Eli siis ensin Mestis pitäisi voittaa ja sitä varten pitää Mestiksen mittapuulla olla kallis rosteri kasassa ja sen jälkeen pitäisi vielä karsinnat voittaa. Eikös tämä ole juuri sitä, mitä täällä ketjussa on kaipailtu jo vuosien, ellei vuosikymmenten ajan?

Muistelisin myös, että useampi nimimerkki on täällä heilutellut käsiä, että kun tällainen systeemi saadaan joskus aikaan, niin markkinatalous pitää huolen siitä, että seurat eivät ota liian suuria riskejä vaan kuin napin painalluksesta osaavat alkaa säätämään taloudellista tekemistään, ympäristön vaatimusten mukaiseksi (tai menevät konkkaan, joka avaa mahdollisuuden sitten seuraaville jonossa yrittää nousua).

Kaikkein huvittavin päätös tälle saagalle saattaisi olla se, että nämä nykyiset nousija kandidaatit vaatisivat paluuta vanhaan, jossa vain noustaisiin, eikä sen jälkeen olisi vaaraa putoamiselle. Eli että pääsisivät rakentamaan omaa juttuaan rauhassa, niinkuin Sport, Kookoo ja Jukuritkin ovat nyt päässeet tekemään.

Mutta jos nyt sitten mietitään, miten tästä voitaisiin mennä eteenpäin jollain vaihtoehtoisella mallilla nykyiseen verrattuna?

Vaihtoehto yksi olisi vain purkaa osakeyritys ja jatkossa Liigassa pelattaisiin lisenssillä, joka ei vaatisi miljoonia rahaa. Tv-raha jaettaisiin sitten vuosittain lisenssihaltijoiden kesken. Voisi kuvitella, että osakeyrityksen purkamiseen vaadittaisiin yksimielisyyttä tai ainakin suurta enemmistöä, eli voisi olla vaikea toteuttaa, jos useampi seura haluaisi asiaa jarrutella. Toisaalta tässä mallissa Mestikseen tippumisen jälkeen nousu takaisin Liigaan ei olisi talouden näkökulmasta niin haastava rasti, kuin se nyt mitä ilmeisimmin on.

Vaihtoehto kaksi voisi olla se, että nykyinen osakkuusmalli pidettäisiin ja lähdettäisiin rakentamaan ne tulevaisuuden kaksi sarjaporrasta Liiga rakenteen sisään. Sillä tavalla myös nykyiset nousija kandidaatit voisivat Sportin, Kookoon ja Jukureiden kaltaisesti rauhassa rakentaa omaa juttuaan, nousemisen jälkeen. Liiga yhteisöä kasvatettaisiin siis aina sitä mukaan, kun Mestiksestä ilmoittautuisi valmiita nousija kandeja. Kun sitten jossain vaiheessa oltaisiin päästy 24 joukkueeseen, niin sitten alettaisiin pohtimaan karsintojen palautusta.

Vaihtoehto kolme. Mentäisiin nykymallilla, mutta sellaisella twistillä, että nousijajoukkue saisi aina esim. kolmen vuoden suoja-ajan Liigassa (eli että saisi ikäänkuin maksamansa osakkeensa rahat takaisin). Tämä tietenkin olisi urheiluromanttisessa mielessä ehkä skidisti korvia säristävä vaihtoehto, mutta sillä poistettaisiin mahdollisen nousijan riskejä taloudellisessa mielessä. Eli jos joku joukkue nousisi, niin seuraavana vuotena karsintoihin menisi viimeinen Liiga joukkue, lukuunottamatta tätä uusinta nousijaa.

Vaihtoehto neljä. Jos osakasmalli pidettäisiin jotenkin kilpailua rajoittavana, mutta sitä ei silti haluttaisi purkaa, niin Liiga pelaisi jatkossa vain Liigan mestaruudesta ja Suomen mestaruus ratkottaisiin jatkossa Mestiksessä tai jonkinlaisella kilpailulla, jota pelattaisiin Liigan ja Mestiksen rinnalla ja johon osallistuisi jollain kaavalla joukkueita kummastakin kilpailusta. Eli Liiga seurojen osalta runkosarja menisi esim. siten, että noin 30 peliä Liigan runkosarjaa ja noin 30 peliä runkosarja vaihetta kilpailussa, jossa ratkottaisiin Suomen mestaruus.
 

Glove

Jäsen
En ymmärrä: ensin ulistaan, että Liigassa pelaa liikaa köyhiä seuroja (kuten SaiPa) ja taso on huono. Sitten kun yksi köyhä divarijengi toteaa ettei ole varaa maksaa osallistumisesta niin yhtäkkiä Liigaa pitäisi avata enemmän ja hintoja laskea ja kaikille kenkää?

Ei sitä lisenssiä ole pakko maksaa, jos keväällä 2025 häviää karsinnat. Problem solved.

Jos voittaa karsinnat ja haluaa pelata Liigaa, niin luulisi tuo suhteellisen pieni summa löytyvän vaikka jonkun Jokereita kannattavan somevaikuttajan sponssaamana. Jokereille tiedoksi, että kustannukset ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana eikä vähiten veli Venäjän vaikutuksen vuoksi.


***

Vitsit sikseen. Toivottavasti Liigan ja Jokereiden välille löyty joku tolkku vuoden aikana. Olisihan se hienoa saada narrit takaisin.

Se lisenssihän ei edelleenkään maksa yhtään mitään, vaan Liigan osake.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tossa Tuton jutussa on tämä kohta jännä:

Turkulaisille liigaosake maksaisi 3,6 miljoonaa euroa, Jokereille maanantaiaamuisen tiedon mukaan 3,8 miljoonaa.

Eli liiga laskee 200 000 euron vuotuisen arvon kasvun osakkeelle. Millähän logiikalla jos tv-soppari tarjoaa kiinteän tulon?
 

ilu

Jäsen
Tossa Tuton jutussa on tämä kohta jännä:

Turkulaisille liigaosake maksaisi 3,6 miljoonaa euroa, Jokereille maanantaiaamuisen tiedon mukaan 3,8 miljoonaa.

Eli liiga laskee 200 000 euron vuotuisen arvon kasvun osakkeelle. Millähän logiikalla jos tv-soppari tarjoaa kiinteän tulon?

Liigan ja Telian alkuperäinen sopimus oli voimassa kauteen 2023-2024 ja sitä jatkettiin vuonna 2022 kauteen 2026-2027. Lienee syytä olettaa, että myös lähetysoikeuksista maksettavaa korvausta on tarkastettu ylöspäin kaudesta 2024-2025 alkaen. Riippuen Telian tilityksistä Liigalle ja Liigan tilityksistä seuroille, voi olla että ero johtuu yksinkertaisesti tiedossa olevien mediatulojen määristä eri vuosina.

Mikään ei tietenkään estä sitäkään, että TV-sopimuksen arvo itsessään kasvaisi vuodesta toiseen sopimuskaudella.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Samaa mieltä, ei Euroopassa ole missään sarjassa kynnysrahoja. Laittomia ne olisivatkin.
KooKoo, Sport ja Jukurit siis maksoivat kukin liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa euroa. Tarkoitatko kynnysrahoilla liigaosaketta ja jos niin mihin lakiin viittaat, jos tarkoitat, että liiga on rikkonut lakia velvoittaessaan kyseisten seurojen maksamaan tuon summan liigaosakkeesta? Jos lakia on rikottu, niin silloin liigan pitäisi maksaa 1,8 miljoonaa euroa takaisin KooKoolle, Sportille ja Jukureille.
 

starcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hohhoijaa, VMP.

Korkeintaa joku 100-200k indeksikorotus tuohon osakkeeseen olisi voinut tulla.
Tuota ensiksi pitäisi osakkeelle määritellä oikeasti realistinen hinta. Sitten se pitäisi sitoa indeksiin jonka jälkeen hinta siis seuraisi indeksiä ja sen hinta ilmoitettaisiin vaikka kerran vuodessa. Ei osakkeen hinta voi olla mitä sen omistja milloinkin keksii siitä pyytää.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuota ensiksi pitäisi osakkeelle määritellä oikeasti realistinen hinta. Sitten se pitäisi sitoa indeksiin jonka jälkeen hinta siis seuraisi indeksiä ja sen hinta ilmoitettaisiin vaikka kerran vuodessa. Ei osakkeen hinta voi olla mitä sen omistja milloinkin keksii siitä pyytää.

Ihmettelen, jos ei pian muutama nousua (tai muutosta) hamuileva seura pyydä osakkeen käyvän arvon arviointia konsultointiyhtiöltä. Antaisi vähän tukea keskustelulle.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Tosin aiemmin on voitu ajatella, että tulevaisuudessa tulot peilautuvat jollain lailla nykyiseen tv-soppariin. Kaikille on varmaan selvää, muutamaa denialistia lukuunottamatta, että liigan seuraava tv-sopimus on merkittävästi nykyistä huonompi taloudellisesti. Tuo on riski, joka esim. Kiekko-Espoon on nyt punnittava: miten paljon tulevaisuudessa voi laskea tuloja tuolle, esim. jos osakkeen hinta rahoitetaan lainalla.
Nykyisen sopimuksen korvanneet SHL-mallinen tv+vedonlyönti sopimus mikä kylläkin nostaa sopimuksen arvoa huomattavasti mikäli hallituksen kaavailema ruotsista kopioitu vedonlyönnin lisenssimalli menee läpi 2026 mennessä.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Siis eivätkö kaikki liigaosakkeesta maksaneet seurat ole maksaneet tuon osakkeen osissa?

Vastaus kuuluu, kyllä ovat.

633 000 euroa per vuosi noususta seuraavan kuuden vuoden ajan kuulostaa mielestäni huomattavasti 3,8M kertamaksua realistisemmalta!?
Ovathan ne (ainakin uusimmat tulokkaat), mutta ainakin Jokereiden puheenjohtaja kertoo seuraavaa:

Pelaajabudjetin pitäisi olla minimissään noin kaksi miljoonaa ja liigaosakkeesta pitäisi maksaa mainittu 3,8 miljoonaa. Siinä ollaan jo kuudessa miljoonassa. Ja tietenkin organisaatiota pitäisi kauttaaltaan vahvistaa ja erilaisia asioita hankkia. Mennään siis ensimmäisen kauden kustannuksissa helposti yli seitsemän miljoonan euron, Saarni avaa.
Saarni antaa ymmärtää, että liigaosake tulisi maksaa kokonaan ja heti ekan kauden aikana. Voi tietenkin olla, ettei hän tiedä mistä puhuu, mutta se olisi nolompi homma se.

edit: muokkaus


edit2: Pekka Jalonen "paskaseuroineen" asialinjalla: 
Viimeksi muokattu:

Oligopoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ehdotan myös sellaista järjestelmää, missä Tuomas Nyholm ei vastaa tiedottamisesta. Todella raskas selittelijä jolla ei ikinä riitä valtuudet kommentoimaan mitään, silti tulee aina keskustelemaan viestintäjohtajan tittelillä milloin mihinkin show:hun.
 

ilu

Jäsen
Ihmettelen, jos ei pian muutama nousua (tai muutosta) hamuileva seura pyydä osakkeen käyvän arvon arviointia konsultointiyhtiöltä. Antaisi vähän tukea keskustelulle.

Mikä on "realistinen" arvo Liiga-osakkeelle? Osake oikeuttaa osuuteen Liigan media- ja muista korvauksista. Tällä hetkellä osakkeen hinta vastaa noin kolmen vuoden aikana osakkeenomistajille tilitettäviä korvauksia, joten esitettyä hintaa voi pitää jopa alhaisena.

Toki myös seurojen taseista voi käypää arvoa lähteä hakemaan. Joku palstan tilintarkastaja varmaan osaa kertoa paremmin substanssiarvon ja tuottoarvon määrityksestä, mutta seurojen tilinpäätöksissä osakkeen tasearvo vaihtelee ainakin nollan euron ja kahden miljoonan välillä. Sekään ei tietenkään anna täyttä kuvaa osakkeen todellisesta arvosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös