Toinen juttu, joka PITÄÄ saada suomalaiseen jääkiekkoon takaisin on karsinnat, mutta tämän lisäksi ehdottaisin suoraan, että Liigan sijat 16 ja 15 tippuisivat suoraan Mestikseen. Tämä loisi paljon enemmän painetta oikeasti pelata kausi loppuun asti, koska tippumisen riski karsintojen kautta on kuitenkin suht pieni. Sen lisäksi, että Mestiksen 2 parasta joukkuetta (vaikka nyt play-offien voittaja ja runkosarjan voittaja) nousevat Liigaan ja Liigan 2 huonointa tippuvat Mestikseen Liigan sijat 14 ja 13 joutuisivat Mestiksen 3 ja 4 joukkueita vastaan karsintoihin. Mestiksestä voisi siis parhaimmassa tapauksessa nousta ylös neljä joukkuetta per vuosi. Se, miten Mestiksen "sijat" voitaisiin laskea menisi vaikka näin (prioriteettijärjestyksessä): 1. pudotuspelien voittaja 2. runkosarjan voittaja 3. toinen finalistijoukkue 4. runkosarjan toinen 5. pronssimitalisti (vaihtoehtoisesti, jos Mestis-pronssista ei pelata niin se semifinaalissa hävinnyt joukkue, joka oli runkosarjassa paremmalla sijalla) 6. jne...
Mun ratkaisu Liiga/Mestis järjestelmään on se, että Liigaan ja Mestikseen otetaan molempiin 16 joukkuetta. Tämä sen takia, että nykyinen ja entiset sarjajärjestelmät ovat urheilullisesti naurettavia siitä syystä, että joukkueet pelaavat eri määrän pelejä toisiaan vastaan ja vielä lisäksi joitakin joukkueita vastaan enemmän kotona/vieraissa kuin toisia. Tämä tekee toisten joukkueiden peleistä vaikeampia. 16 joukkueella olisi nätisti kaikkia 15 vastustajaa vastaan 2 koti- ja 2 vieraspeliä, jolloin pelien määrä runkosarjassa olisi vielä tasan 60. Aikataulutuskin olisi viikkotasolla helpompaa. Jos halutaan kierros, jolloin jokainen Liigajoukkue pelaa niin se on mahdollista. Esimerkiksi viikonloppuisin voitaisiin tehdä niin, että 4 peliä lauantaina ja 4 peliä sunnuntaina, vielä aikaporrastetusti esim. niin että kunakin päivänä 2 peliä alkaa klo 15 ja 2 klo 18:30. Näin olisi mahdollisimman vähän pelejä samaan aikaan. Järjestelmä ja aikataulu olisivat yksinkertaisempia ymmärtää jne.
Toinen juttu, joka PITÄÄ saada suomalaiseen jääkiekkoon takaisin on karsinnat, mutta tämän lisäksi ehdottaisin suoraan, että Liigan sijat 16 ja 15 tippuisivat suoraan Mestikseen. Tämä loisi paljon enemmän painetta oikeasti pelata kausi loppuun asti, koska tippumisen riski karsintojen kautta on kuitenkin suht pieni. Sen lisäksi, että Mestiksen 2 parasta joukkuetta (vaikka nyt play-offien voittaja ja runkosarjan voittaja) nousevat Liigaan ja Liigan 2 huonointa tippuvat Mestikseen Liigan sijat 14 ja 13 joutuisivat Mestiksen 3 ja 4 joukkueita vastaan karsintoihin. Mestiksestä voisi siis parhaimmassa tapauksessa nousta ylös neljä joukkuetta per vuosi. Se, miten Mestiksen "sijat" voitaisiin laskea menisi vaikka näin (prioriteettijärjestyksessä): 1. pudotuspelien voittaja 2. runkosarjan voittaja 3. toinen finalistijoukkue 4. runkosarjan toinen 5. pronssimitalisti (vaihtoehtoisesti, jos Mestis-pronssista ei pelata niin se semifinaalissa hävinnyt joukkue, joka oli runkosarjassa paremmalla sijalla) 6. jne... Tämä sen takia, että runkosarjalla itsellään olisi hyvä olla merkitystä, koska sen voittaja on osoittanut tasaista menestystä läpi koko kauden. Pudotuspeleillä puolestaan pitää olla merkitystä sen takia, että se on jääkiekon urheilullisuuden suola.
Takaisin Liigaan. Itse heittäisin säälipleijarit pois. Suoraan 8 parasta pudotuspeleihin. Sijat 9-12 kausi loppuu runkosarjaan.
Loin tämän mallin pääsääntöisesti eilisen kävelylenkin aikana, joten se on vielä aika alkuvaiheessa. Kehitysideoita otetaan vastaan.
Kuva vielä helpottamaan malliani.
Tämmöisenä nopeana kommenttina, että missä vaiheessa nuo Mestiksen pudotuspelit pelataan? Odottaisiko SM-liigajengit viikkoja karsintojen alkamista vai pelattaisko Mestiksen 60 sarjakierrosta nopeammassa tahdissa kuin SM-liiga?
Itse en kyllä keksi hyvällä tahdollakaan ketä tällainen malli palvelisi. Tuo johtaisi aika nopeasti tilanteeseen jossa Liigassa on 14 Liigajoukkuetta ja 2 vuosittain vaihtuvaa pienellä budjetilla pyörivää turistijoukkoa. Aika vaikea tuota olisi ainakaan urheilullisuudella perustella.
Yleisökadon perusongelma on yleisön ikääntyminen ja jääkiekko ei puhuttele nuoria juuri lainkaan. Jääkiekko puhuttelisi nuoria paremmin, jos jääkiekko edes yrittäisi luoda rakenteita, jotka tukevat nuorten peliharrastusta. Se ei vain ole intresseissä. Yksi tällainen helppo tapa olisi käyttää kiinteitä pelipäiviä, jolloin mahdollisuus avautuisi useammin. Tämä on se suljetun sarjan että avoimen sarjan kannattajille sulosointu, koska heikot yleisömäärät kutsuvat luokseen helppoja ratkaisuja. Ja juuri näillähän niitä helppoja ratkaisuja on.
Monimutkaiseen ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua.
Itse kuulun siihen tapauskovaisten lahkoon - juoksen pelissä aina kun voin ja omistan kausikortin. Sillä on minulle monenlaisia henkilökohtaisia merkityksiä, jotka lähtevät Tapparan tukemisesta aina siihen saakka, että halli on todistetusti itselleni about ainoa paikka maailmassa, jossa oikeasti voin unohtaa muut murheet ja keskittyä palautumaan itse. Jääkiekolla voi olla tällaisia hyvin yksilöllisiä merkityksiä, mutta merkitykset syntyvät vasta vuosien varrella.
Jyväskylässä hallissa näkee paljon lapsia, mutta sitten vähän isommat lapset (teinit) puuttuu aikalailla. Sitten aikuisia laajemmalla skaalalla, sekä ne samat tyypit jotka muistan omasta lapsuudesta. Nuorille ja nuorille aikuisille on niin paljon muuta tekemistä nykyaikana, ettei suhteellisen kallis jääkiekkomatsi ole kovin kiinnostava elementti. Toki Kyllä varmasti tuo 3000 katsojaa menisi rikki kaikkialla, jos monet ihmiset eivät olisi vielä kakat housussa viruksien kanssa...silti se on aika kaukana täysistä halleista tai edes 4000 katsojasta pienemmissä halleissa.
Ehkä nuo sukupolvien väliset kuilut ovat suurempi ongelma tulevaisuudessa, johon varmasti pitäisi herätä ajoissa...eikä sitten kun se tapahtuu.
Kommentti: SM-liigan pomo oli Ruotsissa, eikä nähnyt metsää puilta
SM-liigan rajusti pudonneita yleisömääriä ei voi panna kokonaan koronan piikkiin. Kannattaa katsoa, miten homma toimii länsinaapurissa, kirjoittaa Jussi Paasi.yle.fi
Tai kiertävä kombo Liiga - SHL - Mestis, kerta oikeudet löytyy, tällöin joka viikko olisi ilmaispelit, mutta liiga silti näkyisi vain noin kerran kuukaudessa.Toimittaja tosiaan koittaisi tuossa jutussa maalata kuvaa, jossa sarjojen avaaminen olisi se taikatemppu, jolla kaikki korjaantuisi. Siksi tuntuukin hassulta, kun samainen toimittaja tuossa jutussa kertoo kuinka HJK:n yksittäisessä jatkosarjan pelissä (pelaavat mestaruudesta) oli 1017 katsojaa. Tilaa olisi yli kymmenelle tuhannelle katsojalle. Vieressä on kiekkohalli, jonne mahtuu vain 8200 katsojaa. Siellä pelaa seura, joka pelaa suljettua sarjaa ja katsojaluvut menee aivan toisilla tuhat luvuilla.
Vaikkei välttämättä se ratkaisevin asia, niin näkisin että yksi iso asia verrattuna "entiseen" on jääkiekon katoaminen maksumuurin taakse samaan aikaan, kun tuntuu että vapaa-ajan aktiviteettien valikoima kasvaa koko ajan. Joku kuukauden peli Subilta ei vaan riitä vaan kyllä meidän pitäisi päästä takaisin siihen sunnuntaisiin hockey night lähetyksiin ja jos maikkarilla ajatellaan, että ilmaispeli joka sunnuntai on liian "kallista" kun maksavat tuotteesta itse isosti, niin voisiko sellaista ajatella, että joka toinen sunnuntai tulisi Liiga peli ja joka toinen sunnuntai SHL peli (kun heillä oikeudet siihenkin on). Meinaa nyt kun menettävät formulatkin viasatille, niin olisiko aika tuoda hockey night takaisin ja totuttaa suomalaiset urheilukuluttajat siihen, että sunnuntaisi tulisi kiekkoa klo 15 telkkarin ilmaiskanavilta.
Miltä kuulostaisi, jos Jokerit ja Riian Dynamo tulisivat pelaamaan Suomen sarjaan jo ensi kauden alkaessa? Ehkä Tallinnakin tulisi myöhemmin mukaan. Tietysti pitäisi aloittaa Suomi-sarjasta ja siitä karsintapelien kautta askel kerrallaan ylöspäin.
Ei ole kovin realistista kuvitella, että Jokerit saisivat rakennettua taloudellisesti ja kilpailullisesti kilpailukykyisen organisaation muutamassa kuukaudessa. Pelaajamarkkinoilla ovat suttamattomasti myöhässä, eikä kukan varmaan halua joukkuetta, jossa on neljä neloskenttää. Nykyisistä pelaajista tuskin kovin montaa saataisiin pidettyä ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että savat paremmat rahat muualta Euroopasta. Jokeirt voi mielestäni ottaa sille tasolle, millä sillä on realistista toimia. Oli se sitten Mestis, Suomisarja tai jotain alempaa.
Miltä kuulostaisi, jos Jokerit ja Riian Dynamo tulisivat pelaamaan Suomen sarjaan jo ensi kauden alkaessa? Ehkä Tallinnakin tulisi myöhemmin mukaan. Tietysti pitäisi aloittaa Suomi-sarjasta ja siitä karsintapelien kautta askel kerrallaan ylöspäin.
Ei kait Dynamo Riikaa pitäisi Suomen systeemeihin sotkea. Kunnon Euroopan laajuinen joku liiga erikseen vanhoilla KHL-joukkueilla ja joillakin muilla jos nyt sellainen saataisiin pystyyn.
Baltiassa pitäisi kyllä saada kolmen maan oma liiga pystyyn jos ei sellainen onnistu. Tallinna, Tartto, Narva, Riika, Liepaja, Vilna, Kaunas tms..
Pitäisin tuosta karsintamallista, mutta oma ehdotukseni olisi 12+10 joukkuetta, koska ammattimaisia joukkueita on kuitenkaan hädin tuskin kahtakymmentä. Uskon kuitenkin joidenkin Mestis-joukkueiden kasvamiseen, jos Liigaa supistetaan ja kilpailua lisätään. Espoossa, Joensuussa ja Kupittaalla tähän voi olla mahdollisuus. Muutoin kuilu Liigaan on valtava. Moni pienempi Euroopan sarja on Mestistä yhä kilpailukykyisempi, mistä avaa esim. Lauri Kärmeniemi.Oma ehdotus on Liigassa 14 ja Mestiksesssä 10 joukkuetta. Liigassa 2 viimeistä ja mestiksen 2 parasta karsintaan. Näin saataisiin 24 ammattimaista organisaatiota Suomeen(tällä hetkellä 29), sekä rehellisen mahdollisuuden kilpailla. Tietysti tällä hetkellä on paljon esteitä matkalla jo ihan sopimusteknisistä syistä