Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

 • 1 295 025
 • 11 239

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Niin tässäpä se ongelma onkin. Liigaa "kehitetään" niiden ehdoilla, ketkä eivät tiedä "ihan" kaikkea. Liigaa sopisi kehitettävän urheilun ehdoilla, kyllä raha silloin seuraa perässä. Sveitsistä ja Ruotsista voi kysyä mallia.

Ehkä näin, mutta tämä taho on se joka lopulta kantaa sen (taloudellisenkin) vastuun omastan asiantuntemuksestaan tai "asiantuntemuksestaan".
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Sveitsistä ja Ruotsista voi kysyä mallia.

Ruotsissahan mentiin muistaakseni vuonna 2018 jopa niin pitkälle, että suljettua sarjaa ajanut sarjan toimari potkittiin pihalle, kun faniryhmät keräsivät yhteisen addressiin, jossa vastustivat jyrkästi sarjan sulkemista. Lopputuloksena syntyikin sitten omasta mielestäni helvetin hyvä sarjajärjestelmä.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Sveitsistä ja Ruotsista voi kysyä mallia.

Näissä maissa onkin jotain mitä meillä ei ole: maksavia asiakkaita.

Jotenkin täällä kuvitellaan, että nämä Liigan omistajat ovat jotain Roope Ankkoja jotka uivat rahassa, kun tosiasia on se että jääkiekko on äärimmäisen heikkoa bisnestä ja on vain pari-kolme seuraa jotka oikeasti pystyvät nyt pyörittämään toimintaansa liiketalouden ehdoilla... ja tämäkin on vaatinut sen, että liiga on ollut suljettu.

(Tästä olen sitä mieltä, että seurat ovat epäonnistuneet suuresti, kun eivät ole paremmin pystyneet hyödyntämään tätä toimintaympäristöään.)

Kyllä minäkin unelmoin siitä, että olisi avoin sarja sekä, että katsomot olisi täynnä väkeä, mutta ongelmana on se, että niitä halleja pitäisi täyttää muulloinkin kun finaaleissa, välierissä tai karsintasarjoissa. Saati sitten, kun se oma jengi tippuu sarjaporrasta alemmaksi.
 
Viimeksi muokattu:

Motti-Masa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, PeTo
Joko tämä kommenttikirjoitus oli laitettu tänne ketjuun?

"Ylen lähteiden mukaan KKV:n puoleen on kääntymässä Pelaajayhdistyksen lisäksi joukko Mestis-seuroja."

Katkeruus kartellia vastaan on varmaan suurta. Erityisesti kummallista on, että jääkiekkoliitto pelaa liigan herrojen pussiin, vaikka liiton tehtävä olisi ajatella koko lajin etua, eikä vain muutaman liigaseuran etua.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Katkeruus kartellia vastaan on varmaan suurta. Erityisesti kummallista on, että jääkiekkoliitto pelaa liigan herrojen pussiin, vaikka liiton tehtävä olisi ajatella koko lajin etua, eikä vain muutaman liigaseuran etua.

Ehkä liitto ajattelee koko lajin etua juurikin, eikä sitä miten minimi kustannuksella ja mahd nopeasti saadaan Jokerit ja Espoo Liigaan. Jos liitto saisi päättää, niin nuo pysyisivät liiton Mestiksessä varmasti jokusen vuoden. Kartellista tai aseman väärinkäytöstä Liigan tapauksessa ei luultavasti ole kysymys. Pieniä tarkennuksia ja vaatimuksia täytyy ehkä vielä tehdä, ettei nousijoilta vaadita jotain mitä nykysiltä osakkailta ei vaadita. Liigaosakkeen maksuehtoihin myös tullee varmaan helpotuksia. Olihan edellisilläkin nousijoilla jokunen vuosi aikaa maksaa.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Tulee mieleen pelaajayhdistyksen vikinöistä jotkut ammattiliitot jotka vängen vänkää kitisee asiasta kuin asiasta. Nimien kerääminen asiansa tueksi osoittaa enemmänkin puuhastelua.
Se mikä on parasta suomalaiselle jääkiekkoilulla on se että on riittävän tasoinen pääsarja joka tuottaa huippuyksilöitä. Suomessa ei ole kovin montaa paikkakuntaa tai seuraa jotka pystyy ihan minkä tahansa resurssien puitteissa pelaamaan pääsarjatasolla, et sen suhteen täysin jonninjoutavaa kitinää pelaajayhdistykseltä. Uskaltaisin väittää että liigan avaaminen ja esim Lieksan hurttien nousu liigaan, vaikka olisi voittanut mestiksen ei olisi mahdollista. Eikä tähän maahan riitä mitään resursseja muodostaa kahta tasokasta pääsarjaa. Liiga voisi olla tasokas 10-12 joukkueen sarja ja sitten mestis olisi muutaman joukkueen osalta sanottakoon hyvä ja sitten loput olisi mutasarjan joukkueita.
 
Pelaajayhdistys voisi vaatia pelaajapalkkioihin samanlaisen systeemin kuin monessa P-Amerikan sarjoissa. Eli palkkakatto/palkkalattia. Pelaajille maksettaisiin tietty osuus (vaikka 50%) Liigan/Mestiksen tuotoista eli Liigan tulot määrittäisivät palkkakaton. Seurat myös vaadittaisiin käyttämään tästä kattosummasta vähintään 70 prosenttia pelaajien palkkoihin. Näin olisi aika tasaiset joukkueet jatkossa. Veikkaan vaan, että pelaajabudketit olisivat Liigassa keskimäärin 1500000€ ja Mestiksessä alle 200000€. Mitkähän olisivat ne summat palkkakatossa, jos oikeasti Liigan tulot määrittäisivät pelaajien palkat?
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Uskaltaisin väittää että liigan avaaminen ja esim Lieksan hurttien nousu liigaan, vaikka olisi voittanut mestiksen ei olisi mahdollista.
Vaikka esimerkki onkin kaukaa kolmosdivarista haettu ja hallikaan ei ole Liiga-kelpoinen, niin mitä haittaa siitä olisi, että Lieksan Hurtat kävisi pelaamassa vuoden Liigaa?

Otetaan tämmönen kuvitteellinen skenaario, missä kaikkien pelkäämä epätodennäköisin skenaario toteutuisi:

Lieksan Hurtat pelaa Mestistä 80k pelaajabudjetilla. Talous pyörii omillaan, eli nollissa. Hurtat voittaa Mestiksen ja voittaa vielä karsintasarjan Liiga-joukkuetta vastaan. Hurtat saa Liigaan noususta tv-korvauksia 1,25 miljoonaa euroa. Liigaan noususta ei tarvitsisi maksaa. Miksi Hurtat ei voisi kokeilla tuota vuotta Liigaa pienellä pelaajabudjetilla ja tippua sitten JOS karsinnoissa joku ajaa ohitse? Perusteluina on käytetty, että ei Liigaan haluta mitään heittopussia. No mikä tämä karsinnat häviävä Liigan viimeiseksi jäänyt joukkue sitten on jos ei heittopussi?

Edelleen, jos vedät kautesi niin vihkoon, että oot Liigan viimeinen ja vielä häviät karsinnat, ansaitsetkin tulla hakemaan vauhtia alemmasta sarjasta.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Joko tämä kommenttikirjoitus oli laitettu tänne ketjuun?


Työsulku? Jos työsululla tarkoitetaan työnantajapuolen toimenpiteitä, niin miksi ihmeessä työnantajapuoli tässä tapauksessa lähtisi työsulkuun? Eikös pelaajayhdistyksessä ole kuitenkin vain rajallinen määrä Liiga pelaajia? Eli jos syntyisi tilanne, jossa Liigalla ja pelaajayhdistyksellä ei olisi sopimusta ja pelaajayhdistykseen kuuluvia pelaajia kieltäytyisi pelaamasta, niin kyllähän niitä korvaavia pelaajia silti riittäisi ja avaisi uusia mahdollisuuksia esim. junnuille/pelaajayhdistykseen kuulumattomille mestispelaajille.

Eikä toimittaja näytä ollenkaan haastavan myöskään ajatusta "avoin sarja tuo lisää työpaikkoja". Jos tuollainen toiveajattelu pitäisi paikkaansa, niin silloinhan jo heti ensi kaudella toiminta alkaa pikkuhiljaa muuttumaan ammattimaiseen suuntaan myös Mestiksessä ja sinnekin alkaa syntymään lisää kiekkotyöpaikkoja. Ja ei sillä, kyllä minäkin toivoisin, että niin kävisi, mutta kyllä se inhorealisti itsessä sanoo, että todellisuus tulee lyömään kovaa naamalle tällaisia haihattelijoita.

Ja pikkusen ihmetyttää myös tuo, että jos/kun "KKV:n ovea kolkutellaan, niin alkaisi parin kuukauden prosessi". Viimeksi kun sitä ovea kolkutettiin yhden pelaajan asialla, niin asian selvittäminen kesti hyvin monta kuukautta enemmän, kuin vain pari ja nyt kyse olisi kuitenkin varmaan paljon isommasta kokonaisuudesta. Edelleen voisi kuvitella, ettei ne siellä KKV:ssa myöskään missään tynnyrissä elä. Eli jos Liiga ja liitto on nyt neuvottelemassa sarjajärjestelmän uudistuksesta ja jos sellainen olisi tulossa käyttöön jo ensi kaudeksi, niin palveleeko minkäänlaista tarkoitusta käyttää viranomaisresursseja siihen, että tutkitaan onko mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa pois jäävä malli ollut sääntöjen mukainen vai ei.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Edelleen, jos vedät kautesi niin vihkoon, että oot Liigan viimeinen ja vielä häviät karsinnat, ansaitsetkin tulla hakemaan vauhtia alemmasta sarjasta.

Tässähän tämä on kiteytettynä. Lisäksi nykyinen järjestelmä on mahdollistanut sen että Liiga-seurojen valmennuksissa ja operatiivisissa johdoissa on saatu rauhassa kokeilla(ja pahimmillaan pitää yllä pitkään) ties mitä puuhasteluvirityksiä, koska suurin riski on ollut "vain" play-off tulojen menetys.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Mielestäni yhden joukkueen takia tällainen poru liigan aukaisemisesta ja paljonko joutuu maksamaan kynnysrahaa on naurettavuuden huippu. Ei sota yhtä miestä kaipaa, eikä liiga yhtä joukkuetta, oli se sitten mikä hyvänsä. Vuosien saatossa on joukkueita noussut tai otettu liigaan jos ovat täyttäneet ne kriteerit joita sille on asetettu. Pitäisikö nyt sitten säälistä sinne ottaa joukkue joka ei vielä ole edes kunnolla esittäny olevansa mestiskelpoinen? Tosiasiassa tämän joukkueen olisi pitänyt taistella itsensä vielä alemmista sarjoista urheilullisesti mestikseen.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Pitäisikö nyt sitten säälistä sinne ottaa joukkue joka ei vielä ole edes kunnolla esittäny olevansa mestiskelpoinen?

Pitäisikö säälistä pitää Liigassa joukkuetta, joka ei sinne kuuluisi?

Ja edelleen, onko Jokerit sinne Liigaan edes hakenut vai miksi viittaat Jokereihin? Jokereiden tulo Mestikseen on nostanut tämän keskustelun uuteen kukoistukseen, mutta ei Jokerit ole missään vaiheessa (tämän organisaation aikana) vaatinut mitään oikopolkua Liigaan. He, kuten muutkin Mestis-seurat sekä SJRY ja myös suurin osa kuluttajista haluavat nähdä aitoa kilpailua suomalaisessa jääkiekossa. Ei nyt nähtyä suhmurointia, jossa epäterveitä organisaatioita roikotetaan väkisin mukana tukien ja tyhjennysmyyntien avulla.

Kriteerit pitää olla tottakai, mutta jos kriteerit on mahdottomat täyttää, puhutaan kartellista.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Mielestäni Liigan joukkuemäärää tulisi karsia, ei nostaa. Ilmeisesti sitä ollaan nyt kuitenkin nostamassa? 16 joukkuetta on ihan liikaa pelin laadun kannalta, mutta itse sarjajärjestelmän ja 60 ottelun runkosarjan kannalta täydellinen. Saadaan urheilullisesti paras ratkaisu kun joukkueet kohtaavat toisensa neljä kertaa kaudessa.

Itse olisin kuitenkin 12-14 joukkueen kannalla. Ehkä mieluummin tuon 14 joukkueen. Sääliplayoffit ja niiden tavoittelu tuo oman lisämausteensa kauteen mikä uupuisi, jos joukkueita olisi vain 12 Liigassa. Liigassa kahden viimeisen joukkueen pitäisi keskenään vääntää karsintasarja ja hävinnyt joukkue kohtaisi sitten Mestiksen parhaan. Mitään ylisuuria ehtoja ei pitäisi nousuun liittää.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kriteerit pitää olla tottakai, mutta jos kriteerit on mahdottomat täyttää, puhutaan kartellista.

Jos Kiekko-Espoo on ensi kaudella Liiga-seura, on aika vaikea argumentoida kriteerien olevan mahdottomia. Viime vuosina kolme muutakin Liigan ulkopuolista seuraa ovat silloiset kriteerit täyttäneet ja liittyneet sarjaan.

Sen kysymyksen osalta, että kenen ehdoilla Liigaa tulisi kehittää, niin eikö vastaus ole itsestään selvä: Liiga-seurojen ehdoilla. Liiga on seurojen oma, yksityinen hanke, ja Liiga-yhtiön osakkeenomistajina seurat kantavat hankkeen onnistumiseen liittyvän residuaaliriskin. Millään muulla taholla (kuluttajat, pelaajat, liitto, Mestis-seurat) ei vastaavanlaista intressiä Liigan onnistumiseen liity.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Jos Kiekko-Espoo on ensi kaudella Liiga-seura, on aika vaikea argumentoida kriteerien olevan mahdottomia. Viime vuosina kolme muutakin Liigan ulkopuolista seuraa ovat silloiset kriteerit täyttäneet ja liittyneet sarjaan.

Kriteerit olivat alunperin lähes mahdottomia Kiekko-Espoolle. Sen vuoksi niistä neuvoteltiin. Edelleen mediassa esiintynyt hinta on käytännössä mahdoton kaikille muille paitsi PK-seudun jengeille.

Kysymyshän on kai siitä myös, halutaanko kehittää Liiga-kiekkoa vai Suomi-kiekkoa….
 

Heketys

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Huttusen twiitti
Huttunen twiittailee, että Kiekko-Espoo pitää huomenna klo 16:30 tiedotustilaisuuden. Seura ei ole omaan someen mitään asiasta ilmoittanut, mutta epäilemättä jotain Liigaprojektiin liittyvää tiedossa.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Ei nyt nähtyä suhmurointia, jossa epäterveitä organisaatioita roikotetaan väkisin mukana tukien ja tyhjennysmyyntien avulla.
Suhmurointia ja epäterveitä organisaatioita on liigassa ollut pilvin pimein eikä siitä päästä minnekkään, oli sarjajärjestelmä mikä hyvänsä. Tälläkin hetkellä useampi joukkue on siinä tilanteessa että laittaa miettimään mistähän moinen johtuu. Pelaajasiirtoja on jokainen joukkue tehnyt kauden aikana ja tulee tekemään jos sitä ei kielletä. Eikä tuota jokunen vuosi sitten jokerissakaan tiennyt ketä harjoituksiin aamulla tuli, kun ovi kävi suuntaan sun toiseen. SaiPan osalta homma on perseestä, mutta jos kuusi lähti ja viisi tuli ovesta sisään kauden aikana, niin jos sitä tyhjennysmyynniksi voi kutsua, niin aivan sama. Nekin jotka lähti oli hinta laatusuhteeltaan paskoja, jonka sarjataulukko hyvin näyttää... Hyvä että jollekkin kelpasi...
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Jos Kiekko-Espoo on ensi kaudella Liiga-seura, on aika vaikea argumentoida kriteerien olevan mahdottomia. Viime vuosina kolme muutakin Liigan ulkopuolista seuraa ovat silloiset kriteerit täyttäneet ja liittyneet sarjaan.
En tiedä minkä verran olet seurannut julkista keskustelua aiheesta, mutta ne kriteerithän nyt Espoon nousun jälkeen muuttuvat ja siksi tästä on noussut poru. Näillä Espoon ehdoilla nousu olisi täysin mahdollinen 3-5 Mestisseuralle, mutta niin montaa Liiga ei voi ottaa vastaan. Jotenkin sitä sarjan paisumista piti yrittää hillitä ja nyt ollaan tässä.

Jokerit ilmoitti kesällä tavoitteekseen olla Liigakelpoinen kaudelle 25-26, mutta veti sen heti takaisin kun Liiga linjasi, että Mestiksen lisäksi pitää voittaa karsinnat ja siihen päälle vielä maksaa 3,6-3,8 miljoonan kynnysraha. Näistä vaatimuksista toinen olisi vielä tehtävissä, joskin urpoja järjestelmiä nekin, mutta yhdistettynä täysin kohtuuton ja suorastaan mahdoton tehtävä kaikille muille paitsi Jokereille, eikä heillekään realismia vuosikausiin.

KKV:lle pääsevät nyt sitten perustelemaan miksi Liigaa voi pelata vain osakkeella ja miksi osake maksaa miljoonia. Kyllä se vähän vaappuu ja ääntelee kuin määräävän markkina-aseman väärinkäyttäjä.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Kyllä se vähän vaappuu ja ääntelee kuin määräävän markkina-aseman väärinkäyttäjä.
Tää on vähän sama kun menisin jonkun firman ovelle ja sanoisin et teidän on otettava minut töihin, tai kaupan ovelle ja vaatisin kaupan ottamaan tuotteeni myyntiin. Onhan se niin että jos R kioskissa myydään vaikka XX firman olutta, niin firma XX maksaa vuokraa siitä paikasta mihin kylmäkaappinsa lykkää..
Onhan se päivän selvää että jos liiga on vuosien varrella luonut brändin ja neuvotellut tv, jne sopimukset, niin pitäisikö jonkun joukkueen päästä nauttimaan näistä eduista ilman mitään korvausta.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuosta Liiga-osakkeesta ovat riihikuivaa maksaneet ymmärtääkseni vain Sport, KooKoo ja Jukurit. Kaikki muut ovat sen "maksutta" saaneet, tai sanotaan näin että osakearvo oli nolla ja nyt arvostus on kasvatettu lukemiin mistä seuraa paljon uusia ongelmia. Jospa nuo osakerahat palautettaisiinkin noille kolmelle takaisin ja rakentuisi malli, missä Liiga-osake ei kytkeytyisi itse pelaamiseen.
Ymmärtääkseni CHL-sarjankin omistaa laaja joukko kiekkoseuroja, mutta eivät he pelkästä omistuksestaan mitään rahaa saa elleivät satu sarjaa pelaavan.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Jos Kiekko-Espoo on ensi kaudella Liiga-seura, on aika vaikea argumentoida kriteerien olevan mahdottomia. Viime vuosina kolme muutakin Liigan ulkopuolista seuraa ovat silloiset kriteerit täyttäneet ja liittyneet sarjaan.
Noin jos asiaa miettii, niin eiköhän Imatran Ketterä olisi ennen vuorossa, kun Espoo... ?
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tää on vähän sama kun menisin jonkun firman ovelle ja sanoisin et teidän on otettava minut töihin, tai kaupan ovelle ja vaatisin kaupan ottamaan tuotteeni myyntiin.
Ja tämä kauppa ottaisikin normaalisti sinun tuotteesi jos se tuote on parempi kun kaupan huonoiten myyty tuote. Ja jos kauppa vielä arvottaisi parhaiden myydyn tuotteen Suomen parhaimmaksi tuotteeksi, tällöin muilla tuotteilla pitäisi olla tasavertainen mahdollisuus näyttää kyntensä kilpailussa.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

 • 1
 • x
 • 2
 • 1
 • x
 • 2
 • 1
 • x
 • 2
Kazakstan vs Puola
 • 1.72
 • 5.10
 • 3.35
Suomi vs Tanska
 • 1.17
 • 9.00
 • 13.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös