Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 299 905
  • 11 239

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Asiallien kyllä, mutta ei ollut selkeä tai ammattimaisesti laadittu ja muutenkin mielestäni melko heikkolaatuinen.

Mestis-seurojen tiedotteessa todettiin, että "Lisäksi Mestis-seurat pitävät ehdottoman tärkeänä, että ennen uuden sarjajärjestelmän julkistusta osapuolet yhdessä varmistavat kilpailulain oikeanmukaisuuden sekä korjaavat muut epäkohdat Liigan ja SJL:n välisestä sopimuksesta, mukaan lukien talouteen liittyvät asiat.".

Onko odetettavissa Mestis-seurojen esitys eduskunnalle kilpailulain muuttamiseksi, jos kilpailulaki ei ole seurojen mielestä oikeanmukainen?

Mikä tai mitkä ovat se tai ne ensisijaiset (eivät siis 'muut") epäkohdat Liigan ja SJL:n välisessä sopimuksessa? Mitä ovat nämä talouteen liittyvät asiat? Tiedote ei näitä kysymyksiä valaise lainkaan.

Aiheeseen perehtynyt ymmärtää mitä tiedotteessa yritetään sanoa, perehtymätön ei kovin helposti ymmärrä. Myös se kenen mielipiteestä tiedotetaan sotkeutuu.
Tässä voi olla, ettei eduskunnan muutokset auta, sillä tässä taidetaan toimia tuon EU lainsäädännön mukaisesti, ja joku sen tällä esiin toikin, ettei ehkä ole mestiksen oletusten takana siltä osin, sillä liigahan käsittääkseni on koko ajan olut auki ammattilaisseuroille haettavaksi.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Taitaa kilpailulaki oli EU säätelyn mukainen, ja ei eduskunnalla ole mahdollisuuksia tehdä kartellin mahdollistavia muutoksia. Sen sijaan Liigan sääntöjä ja sarjajärjestelmää voidaan muuttaa kotimaisin voimin, niin että lainvastainen kartelli puretaan. En edes ymmärrä miksi joku pitäisi hyvänä kartellin mahdollistamista.
Joka tapauksessa mielenkiintoista nähdä löytyykö järkeä vai mennäänkö käräjille.
Eihän se juurikaan sen EU lainsäädännön puitteissa näyttäisi olevan laiton, joten mitään ei silloin voida laittomuusnäkökohdista katsoen purkaa. Täytyy nyt alkaa löytämään joku muu argumentointi, kuin säälin kerääminen erilaisten "lakitietäjien" toimella. Mutta kai tämäkin tässä sitten selviää, että miten tuota EUn puolelta sitten tulkitaan. Selvää lienee, että samaan aikaan ei voi oikein olla laillinen sekä laiton, ellei sitten erityisesti pilkottuna sisällä molempia tulkintoja tukevia yksityiskohtia.

Edelleen se katse sinne liittoon, joka on vain istunut niiden handujensa päällä, ja nautiskellut hedelmistä saamatta yhtään mitään aikaan kenenkään siellä heiluvan toimesta. Melko mukavoitunutta on kyllä porukka ollut. Nyt kun sitten tuli paikka alkaa paukuttamaan henkseliä, niin kaikki syöksyvät kuola suusta roiskuen mölyämään mediaan ja osoittelemaan toisiaan, mutta pääasiassa liigaa, joka siis on aivan perseestä, ja kohta tällekin nauraa jo ne naurismaan aidatkin. Kaikki ovat huomanneet, että nyt on todella hyvä hetki päästä nostamaan statustaan ja saada nassunsa mediaan.

Edit. Tämäkin on ihan hyvä nostaa esiin, sillä Everi puhelee tässä ihan fiksuja, ja jättää kuitenkin hänkin mahdollisuuden sille, että Mestiksestäkin voidaan saada se ammattilaissarja aikaiseksi, mutta niitä keinoja sekä joukkueiden määriä joudutaan ihan varmastikin vielä pohtimaan. Suomi on myös iso maa, mutta tapusalueet eivät ole kovinkaan isoja monessakaan tapauksessa, joten onhan niitä edellytyksiä kuitenkin kyettävä tarkastelemaan myös sitä silmällä pitäen.

 
Viimeksi muokattu:

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tässä yksi hyvä esimerkki, mikä totuus oikeasti on:

Eli kaikki on aivan loistavasti. Työ, se jatkuu.
Tähän ”totuuteen” liittyen, niin kuinkas tähän Liigaan kiinnostavuuden mittaamiseen mielestäsi sopii TV-pakettien tilaajamäärät?. Meinaatko esimerkiksi, että niitä tilaavat vain samat henkilöt ketkä käyvät halleilla, vai voisiko kenties olla olemassa myös sellaisia ihmisiä, jotka katselevat pelejä vain pakettien välityksellä joten eivät näyt noissa paikallaolijoissa? Heitä ei siis Liiga kiinnosta? Eli voisiko ”totuus” oikeasti olla pelkkiä pääsylippujen lunastaneiden laskentaa laajempi juttu?

Se on sinänsä hassu juttu, että näiden TV-pakettien kautta toivotaan lisämiljoonia jaettavaksi (=kait niitä pitäisi myydä sikana lisää, mutta siis vaan halleilla jo käyville), mutta ne kivasti unohdetaan kun mietitään Liigan kiinnostavuutta tietyistä kulmista.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
@CreaseMonkey ja @Kitugränn Molemmille vastausta siteerauksista samaan viestiin.

En tiedä haluaako @CreaseMonkey vain saivarrella nyansseista, mutta mielestäni aika turha nosto tuo eduskuntaheitto. Ei kai siinä kenellekään asiasta kiinnostuneelle ole epäselvää mistä osin puhutaan tästä kilpailulain oikeellisuuden selvittämisestä. Kaikkia tätä saagaa seuraavat ymmärtävät tämän lauseen tiedotteessa tarkoittavan sitä, että onko suljettu Liiga toiminut oikein ja kilpailulain mukaisesti. Tiedotteessa ei myöskään tarvitse eritellä tarkemmin näitä Liigan ja Liiton välisiä epäkohtia esiin yleisesti, vaan tuoda esiin tarve käydä näistä keskustelua. Talouteen liittyvät asiat ovat myös kaikille saagan seuraajille selvillä eli yleistä rahanjakoa koskevat keskustelut sekä tietenkin tuo täysin kohtuuton kynnysraha Liigaan. Kuten itsekin sanoit, niin asiaan perehtyneet kyllä tästä tiedotteesta sen tiedon saavat, mutta muut ei. Jääkiekko ei ole maailman tärkein asia ja siitä ei ole tiedotettava sillä tasolla, että pystymetsästä tiedotteen näkevä olisi asian päällä. Muutoin tiedotteen olisi pitänyt olla todella pitkä ja monisyinen. Lyhyellä tiedotteella tiedotettiin selkeästi niille, keitä tämä asia koskee. Pidän siis mielipiteeni, että tässä oli huomiotu hyvin tiedotteen kohderyhmä ja tiedotettiin suunnattu tiedote Liigan ja Liiton suuntaan. Aivan oikea menettelytapa.

@Kitugränn Mitkäköhän nämä mittarit ovat, joilla mittaat viimeistä 5 vuotta? Seurojen talous Liigassakin on heikolla tolalla, Mestiksessä tippui konkan vuoksi seuroja alemmas jne. Mittarit ovat myös aina tulkinnanvaraisia ja mittareiden taustoja on hyvä myös osata tulkita. Yleisömäärien tiedottamisessa Liiga voi tehdä faktoihin perustuvan analyysin ja kertoa yleisömäärien noususta. Samoilla faktoilla kuitenkin löydetään taulukoita, jotka osoittavat tilanteen olevan vähemmän ruusuinen ja hypen näkyvän enemmän uuden Nokia-areenan vetämänä, mutta ei ulotu lähellekään kaikkiin seuroihin. Lausunto suomella menee hyvin on tyhjä lause ja kaipaa aika paljon perusteluita, kuten esim sen, että määrittää mitä tämä hyvin meneminen tarkoittaa. Selvää on, että Tampereella Liiga-seuroilla menee nyt hyvin, mutta kiekkoa pelataan myös Mikkelissä tai Lappeenrannassa ja väliin jää myös monta seuraa. Ei kaikkialla mene hyvin. Lisäksi Liigan ulkopuolelta löytyy liki 200 seuraa sekä Naisten joukkueet. Suomalaisten seurojen tilanne ei ole mitenkään vahvalla pohjalla ja Liitto on siinä isosti osallisena. Liiga ei ole vastuussa on samaan aikaan totta, mutta myös valhe. Vastuu on tietenkin Liitolla, mutta Liiga on edelleen suomen korkein sarjataso. Liigan päätökset vaikuttavat aina joko suoraan tai välillisesti alempien sarjojen toimintaan ja imagoon. Liigan sulkupäätöksellä on ollut iso vaikutus Mestiksen kehittymiseen ja siihen Liigalla on vastuunsa. Missä tahassa kontekstissa suuremmilla pelureilla on aina vastuunsa ja sitä valta-asemaa ei saa käyttää haitallisesti kokonaiskuvan kannalta. Liiga on paisunut ja Mestis on näivettynyt. Siihen on isona syynä tämä Liigan paisuminen. Mestiksen kehittäminen on haastavaa ja sen joko ymmärtää tai sitten ei. Liigan suunnasta asiaa katsovalla unohtuu usein kokonaiskuvan katsominen ja se on ihan normaalia.

Taloudelliset resurssit määrittelevät huippu-urheilua, mutta se ei automaattisesti poista urheiluromantiikkaa. Avoimessa Liigassa voi aivan samalla tapaa kehittää organisaatioita ja toimia huippu-urheilun ehdoilla. Avoimuus antaa alemmalle sarjatasolle unelman, jota kunnianhimoiset seurat tahtovat tavoitella ja se nostaa näiden seurojen toiminnan tasoa. Tavoitteellisia seuroja löytyy aina alemmistakin sarjoista ja heillä on nousu mahdollista oman toiminnan kautta. Raha on siitä kummallinen asia, että sitä kyllä tässä maailmassa riittää. Rahaa mikä jääkiekkoon vaikuttaa ei ole mitenkään rajattu nykyiseen tasoon. Myyjillä on aina mahdollisuus onnistua myynnissä ja kaikki suomen yritykset eivät ole mukana jääkiekon rahoittamisessa. Se, että vaikka Alavudella Peli-Veikot alkaisivat satsaamaan myyntiinsä ja saisivat Keskisen laittamaan miljoonan joukkueeseen, niin se olisi uutta rahaa lajin pariin, joka ei olisi pois yhdeltäkään toiselta seuralta. Suomeen on täysin mahdollista saada ammattilaisjoukkueita nykyistä enemmän, kunhan löytyy päteviä ihmisiä nostamaan organisaatioiden tasoa. Niukkuusajattelu on kyllä harvinaisen yleistä, mutta se ei ole ainoa totuus. Enkä missään kohdassa väitä, että urheiluseuran pyörittäminen olisi helppoa työtä ja että rahaa tulisi ilman työtä seuroille. Sanon vain, että se on mahdollista. Rahaa voi myös lapioida joukkueeseen ulkomailta, kuten tuore RoKi:n esimerkki osoittaa.
 

Motti-Masa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, PeTo
Paasin kirjoitus eilen Ylellä.

"Heikki, minusta vaikuttaa pikemminkin siltä, että sinä ja Jääkiekkoliitto – ehkä koko suomalaisen lätkän pomoporras – elätte jossain toisessa, omalakisessa todellisuudessa."

 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@CreaseMonkey ja @Kitugränn Molemmille vastausta siteerauksista samaan viestiin.

En tiedä haluaako @CreaseMonkey vain saivarrella nyansseista, mutta mielestäni aika turha nosto tuo eduskuntaheitto. Ei kai siinä kenellekään asiasta kiinnostuneelle ole epäselvää mistä osin puhutaan tästä kilpailulain oikeellisuuden selvittämisestä. Kaikkia tätä saagaa seuraavat ymmärtävät tämän lauseen tiedotteessa tarkoittavan sitä, että onko suljettu Liiga toiminut oikein ja kilpailulain mukaisesti. Tiedotteessa ei myöskään tarvitse eritellä tarkemmin näitä Liigan ja Liiton välisiä epäkohtia esiin yleisesti, vaan tuoda esiin tarve käydä näistä keskustelua. Talouteen liittyvät asiat ovat myös kaikille saagan seuraajille selvillä eli yleistä rahanjakoa koskevat keskustelut sekä tietenkin tuo täysin kohtuuton kynnysraha Liigaan. Kuten itsekin sanoit, niin asiaan perehtyneet kyllä tästä tiedotteesta sen tiedon saavat, mutta muut ei. Jääkiekko ei ole maailman tärkein asia ja siitä ei ole tiedotettava sillä tasolla, että pystymetsästä tiedotteen näkevä olisi asian päällä. Muutoin tiedotteen olisi pitänyt olla todella pitkä ja monisyinen. Lyhyellä tiedotteella tiedotettiin selkeästi niille, keitä tämä asia koskee. Pidän siis mielipiteeni, että tässä oli huomiotu hyvin tiedotteen kohderyhmä ja tiedotettiin suunnattu tiedote Liigan ja Liiton suuntaan. Aivan oikea menettelytapa.

@Kitugränn Mitkäköhän nämä mittarit ovat, joilla mittaat viimeistä 5 vuotta? Seurojen talous Liigassakin on heikolla tolalla, Mestiksessä tippui konkan vuoksi seuroja alemmas jne. Mittarit ovat myös aina tulkinnanvaraisia ja mittareiden taustoja on hyvä myös osata tulkita. Yleisömäärien tiedottamisessa Liiga voi tehdä faktoihin perustuvan analyysin ja kertoa yleisömäärien noususta. Samoilla faktoilla kuitenkin löydetään taulukoita, jotka osoittavat tilanteen olevan vähemmän ruusuinen ja hypen näkyvän enemmän uuden Nokia-areenan vetämänä, mutta ei ulotu lähellekään kaikkiin seuroihin. Lausunto suomella menee hyvin on tyhjä lause ja kaipaa aika paljon perusteluita, kuten esim sen, että määrittää mitä tämä hyvin meneminen tarkoittaa. Selvää on, että Tampereella Liiga-seuroilla menee nyt hyvin, mutta kiekkoa pelataan myös Mikkelissä tai Lappeenrannassa ja väliin jää myös monta seuraa. Ei kaikkialla mene hyvin. Lisäksi Liigan ulkopuolelta löytyy liki 200 seuraa sekä Naisten joukkueet. Suomalaisten seurojen tilanne ei ole mitenkään vahvalla pohjalla ja Liitto on siinä isosti osallisena. Liiga ei ole vastuussa on samaan aikaan totta, mutta myös valhe. Vastuu on tietenkin Liitolla, mutta Liiga on edelleen suomen korkein sarjataso. Liigan päätökset vaikuttavat aina joko suoraan tai välillisesti alempien sarjojen toimintaan ja imagoon. Liigan sulkupäätöksellä on ollut iso vaikutus Mestiksen kehittymiseen ja siihen Liigalla on vastuunsa. Missä tahassa kontekstissa suuremmilla pelureilla on aina vastuunsa ja sitä valta-asemaa ei saa käyttää haitallisesti kokonaiskuvan kannalta. Liiga on paisunut ja Mestis on näivettynyt. Siihen on isona syynä tämä Liigan paisuminen. Mestiksen kehittäminen on haastavaa ja sen joko ymmärtää tai sitten ei. Liigan suunnasta asiaa katsovalla unohtuu usein kokonaiskuvan katsominen ja se on ihan normaalia.

Taloudelliset resurssit määrittelevät huippu-urheilua, mutta se ei automaattisesti poista urheiluromantiikkaa. Avoimessa Liigassa voi aivan samalla tapaa kehittää organisaatioita ja toimia huippu-urheilun ehdoilla. Avoimuus antaa alemmalle sarjatasolle unelman, jota kunnianhimoiset seurat tahtovat tavoitella ja se nostaa näiden seurojen toiminnan tasoa. Tavoitteellisia seuroja löytyy aina alemmistakin sarjoista ja heillä on nousu mahdollista oman toiminnan kautta. Raha on siitä kummallinen asia, että sitä kyllä tässä maailmassa riittää. Rahaa mikä jääkiekkoon vaikuttaa ei ole mitenkään rajattu nykyiseen tasoon. Myyjillä on aina mahdollisuus onnistua myynnissä ja kaikki suomen yritykset eivät ole mukana jääkiekon rahoittamisessa. Se, että vaikka Alavudella Peli-Veikot alkaisivat satsaamaan myyntiinsä ja saisivat Keskisen laittamaan miljoonan joukkueeseen, niin se olisi uutta rahaa lajin pariin, joka ei olisi pois yhdeltäkään toiselta seuralta. Suomeen on täysin mahdollista saada ammattilaisjoukkueita nykyistä enemmän, kunhan löytyy päteviä ihmisiä nostamaan organisaatioiden tasoa. Niukkuusajattelu on kyllä harvinaisen yleistä, mutta se ei ole ainoa totuus. Enkä missään kohdassa väitä, että urheiluseuran pyörittäminen olisi helppoa työtä ja että rahaa tulisi ilman työtä seuroille. Sanon vain, että se on mahdollista. Rahaa voi myös lapioida joukkueeseen ulkomailta, kuten tuore RoKi:n esimerkki osoittaa.
No jos nyt ihan silleen katsellaan noita yleisömääriä, niin ei nyt ihan pelkästään sen Nokia Areenan vuoksi ole nousseet. Toki ne paikallisottelut tuovat lisää keskiarvoon, mutta muuten ei nuo keskiarvot niin suuria kummallakaan ole, että vain sen varaan voitaisiin hommaa perustella.

Ja toisaalta ei ole mitään näyttöä siitä,e ttä ne nousisivat sen nousujenkaan myötä, joten sitä on hitusen ennenaikaista arvioida.
Ja jos tuo ulkomailta lapioiminen onnistuu kovinkin messevästi, niin ei kun hakua liigaan vaan, tai nyt sitten ensin voittamaan se mestis ensi kaudella ja sellaisella miehistöllä, että liigajoukkue itkee ja vikisii RoKin käsittelyssä.
Toisaaltahan tuo lapiointi voi tuoda mukanaan enemmän ongelmia kuin hyvää, mutta jos sieltä jonkin arabialisen massikeisarin saa rakastumaan joulupukin maahan, niin voihan olla että vetää ohi NHL seuroistakin jo kaudella -25. Ja varmasti on liiga auki sen jälkeen, ja varma mestaruuskin tiedossa.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
En tiedä haluaako @CreaseMonkey vain saivarrella nyansseista, mutta mielestäni aika turha nosto tuo eduskuntaheitto.

Kyllä, tarkoitukseni oli saivarrella ja "eduskuntaheitto" liittyi nimenomaan tähän.

Liigan toimintaa ja sen edustajia sekä tiedottamista arvostellaan jokaisen mahdollisuuden kohdalla. Omaan agendaan sopivan tiedotepökäleen pullahtaessa pintaan ollaan, totta kai, sitä mieltä, että nyt on hyvä, vaikka siinä on onnistuttu mokaamaan koko tiedotteen tärkein kohta. Jos tuollainen viritelmä olisi ollut Liigan tekemä, niin olisiko vastaanotto olisi todennäköisesti ollut erilainen.

Jos ja kun Liigan toiminta on ollut poukkoilevaa sekoilua ja tiedottaminen ala-arvoista ja liian monen henkilön toimesta tehtyä, niin ei tämä Mestis-seurojen yhteenliittymäkään tiedottamista kovin vakuuttavasti aloittanut.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Tuo Mestiksen tiedote oli siitä huono, että halusivat keskusteluun paremmin mukaan
ja , että heidän mielipiteitään kuunneltaisiin paremmin kuitenkaan kertomatta tavoitteitaan.
Mitä minä penkkiurheilijana tällä tiedolla teen??
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jukka Rönkän kirjoitus sarjamalleista (eiliseltä)

Enpä tiedä. Suomessa ollaan mestareita kaavailemaan tälläisiä täysin muusta maailmasta poikkeavia rakennelmia, jottei kenellekään tule paha mieli.

Pitää pelata ristiin, pitää saada alemmalle sarjatasolle IFK vetämään kerran paikallisen ladon täyteen, pitää päästä alemmalta sarjatasolta kamppailemaan Suomen mestaruudesta.

Onko se silloin alempi sarjataso, vai olisiko tämä vain 20 joukkueen megasarja jaettuna kahteen lohkoon? Kompromissiratkaisu jossa jokainen saa vähän jotain. Liigan pikkuseuratko tätä Suomikiekon tulevaisuutta johtaa ja muut seuraa kiltisti vetelänä perässä?
 

Motti-Masa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, PeTo
Jääkiekkoliitto kielsi Mestistä julkaisemasta tiedotetta Mestiksen sivuilla. "MTV Urheilu tavoitteli tuloksetta Jääkiekkoliittoa kommentoimaan tiedotteen julkaisematta jättämistä."
Tästä asiasta vielä. Mikä on Mestis? Vastaus: Mestis on Mestis-seurat.

Jos Mestis-seurat ovat laatineet yhteisen tiedotteen, niin kyllä se pitää julkaista Mestiksen sivuilla, vaikka joku liiton sensori yrittäisi sensuroida.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Taitaa kilpailulaki oli EU säätelyn mukainen, ja ei eduskunnalla ole mahdollisuuksia tehdä kartellin mahdollistavia muutoksia.
EU:n urheilun whitepaperissa erotellaan ammattiurheilu ja amatööri- sekä harrasteurheilu. Kilpailulainsäädäntö koskee vain ammattiurheilua. Suomessa viimeisimmän kategorisoinnin mukaan ammattilaissarjoja oli vain yksi. Liiga. Mestis ei ole ammattilaissarja, joten mitään kilpailuasetelmaa tai kilpailun rajoittamista ei synny Liigan ja Mestiksen välille (siis joka olisi kilpailudirektiivin ja siitä implementoidun Suomen lain alasta kilpailun rajottamista). Liiga ammattilaissarjana kilpailulainsäädännön alla vertaantuu siis muihin ammattilaistoimijoihin, kuten SHL, DEL tai NLA (tai Valioliiga, Serie A tai Bundesliiga). Kilpailunrajoittamisperusteet siis voi syntyä näiden välille, samoin kartellit.

Liigan ja Mestiksen välille ei.

Pelaajien näkökulmasta toki sitten työvoiman vapaa liikkuvuus ja sen rajoittaminen voi tulla kyseeseen, koska se koskee kaikkea työsuhteessa tehtävää työtä, mutta maan sisällä tapahtuvaan työvoiman liikkumisrajoitukseen ei EU puutu, vaan se olisi eduskunnan ja työmarkkinajärjestöjen asia (kuten se kiakkoilijoiden etujärjestö).
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Siellä nimenomaan pitäisi nostaa valmennuksen tasoa, niin että siellä on mukana ihan huippuvalmentajat, joiden koulutusta sekä palkkausta voisi esim se liitto tukea voimakkaasti, ettei siellä toimintaa enää pyöritä missään joukkuueessa joku pelaajan vanhempi (ellei sitten ole juuri se huippuvalmentaja).
Ja juuri näinhän Kiekkoliitto on tehnyt.

MM kotikisajen tuotoilla on nimenomaan tuettu valmennusta junnupolulla. Liitto on tuonut palkatutu aluevalmentajat, valmentajakoulutuksen jne. jne. itse rahoittamanaan. Juuri tämän katsotana olevan suomalaisen kiekkoilun nousun takana ysäriltä lähtien.

Pelaajien vanhempia pyörii alimmalla tasolla, joka katsotaan viä harrastukseksi. Heti kun nousee tasolle, jossa tunnistetaan laatuharjoittelun tarve, kuvaan astuu ammattivalemntajat. Kiekkoliitto käyttää tähän valtavan määrän resursseja.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja juuri näinhän Kiekkoliitto on tehnyt.

MM kotikisajen tuotoilla on nimenomaan tuettu valmennusta junnupolulla. Liitto on tuonut palkatutu aluevalmentajat, valmentajakoulutuksen jne. jne. itse rahoittamanaan. Juuri tämän katsotana olevan suomalaisen kiekkoilun nousun takana ysäriltä lähtien.

Pelaajien vanhempia pyörii alimmalla tasolla, joka katsotaan viä harrastukseksi. Heti kun nousee tasolle, jossa tunnistetaan laatuharjoittelun tarve, kuvaan astuu ammattivalemntajat. Kiekkoliitto käyttää tähän valtavan määrän resursseja.
Kuitenkin juuri tästä valmennuksen tasosta ja asioista joita siellä harjoitellaan, antoi mm. Lehkonen tässä taannoin palautetta, että en ihan tiedä millä tolalla tuo tosiasiassa on. Ja nimenomaan niiden yksilötaitojen kehityksessä on puutteita. Pelikirjavalmennus on meillä enemmän siellä priorisoituna ilmeisestikin.

Ja tosiaankin, mestiksen ovat tuntuneet unohtavan täysin. Toki ymmärrän, että sielläkin joukkueilla toki on myös itsellään se vastuu kehittää tuotettaan, ja erityisesti jos hinkua sinne ylemmäs on ollut tai olemassa.
 

91.1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tähän ”totuuteen” liittyen, niin kuinkas tähän Liigaan kiinnostavuuden mittaamiseen mielestäsi sopii TV-pakettien tilaajamäärät?.
Siinä mielessä huonosti, että Liiga on osana pakettia, johon sisältyy sen lisäksi mm. NHL, Mestis, Mestareiden liiga, La Liga, Serie A ja NFL. Hankala siis sanoa, että kuinka paljon tilaajamäärien muutokset johtuvat juuri Liigasta.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Liittohan on priorisoinut maajoukkueen kaiken edelle. Siitä hyvänä esimerkkinä nämä Mestiksen lainasäännöt mitkä ei ole urheilullisuus edellä tehty vaan nuorten kärkiyksilöiden kehityksen. Vielä pahemmin se näkyy U20 sarjassa missä pudotuspeleistä pudonneiden joukkueiden nuoret liigapelaajat menevät hakemaan pudotuspelikokemusta junnuihin ja koko kauden junnuissa pelanneet siirtyvät katsomoon syömään popcornia.

Liitto näkee Mestiksen nuorten pelaajien koulutuskeskuksena. Silti sarjan pitäisi elättää itsensä.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Siinä mielessä huonosti, että Liiga on osana pakettia, johon sisältyy sen lisäksi mm. NHL, Mestis, Mestareiden liiga, La Liga, Serie A ja NFL. Hankala siis sanoa, että kuinka paljon tilaajamäärien muutokset johtuvat juuri Liigasta.
Se kertoo tietysti jotakin kuinka paljon minkäkin joukkueen pelejä katsotaan katsomosta, mutta ei tarkkaa tietoa siitä kuinka monta pakettia on tilattu juuri sen tietyn joukkueen takia. TV-yhtiön kannaltahan tilanne on aika erilainen kuin esim liigan isojen seurojen. TV-yhtiön etuhan olisi mahdollisimman monta liigaseuraa koska se tietäisi mahdollisimman montaa potentiaalista tilaajaa.
 

91.1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Se kertoo tietysti jotakin kuinka paljon minkäkin joukkueen pelejä katsotaan katsomosta, mutta ei tarkkaa tietoa siitä kuinka monta pakettia on tilattu juuri sen tietyn joukkueen takia. TV-yhtiön kannaltahan tilanne on aika erilainen kuin esim liigan isojen seurojen. TV-yhtiön etuhan olisi mahdollisimman monta liigaseuraa koska se tietäisi mahdollisimman montaa potentiaalista tilaajaa.
Toisaalta kun se Mestis on tosiaan samassa paketissa, niin ne potentiaaliset tilaajat ovat potentiaalisia tilaajia, pelasi heidän joukkueensa sitten kummassa sarjassa tahansa. Toki jos vaikka Kiekko-Espoo nousisi Liigaan, niin varmaan nykyistä useampi heidän kannattajansa saattaisi paketin tilata, ainakin aluksi.

Oleellisinta olisi TV-yhtiönkin kannalta se, että peleissä olisi mahdollisimman paljon panosta. Merkityksettömät pelit kiinnostavat katsojia/tilaajia vähemmän kuin sellaiset, joissa on urheilullista panosta.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toisaalta kun se Mestis on tosiaan samassa paketissa, niin ne potentiaaliset tilaajat ovat potentiaalisia tilaajia, pelasi heidän joukkueensa sitten kummassa sarjassa tahansa. Toki jos vaikka Kiekko-Espoo nousisi Liigaan, niin varmaan nykyistä useampi heidän kannattajansa saattaisi paketin tilata, ainakin aluksi.

Oleellisinta olisi TV-yhtiönkin kannalta se, että peleissä olisi mahdollisimman paljon panosta. Merkityksettömät pelit kiinnostavat katsojia/tilaajia vähemmän kuin sellaiset, joissa on urheilullista panosta.
Hyvin harvoin taitaa olla ollut tilannetta, jossa viimeisestä/viimeisistä PlayOff paikoista ei olisi pelattu ihan viime kierroksiin asti, joten lopulta ne merkityksettömät pelit -kaikista huhuistakin huolimatta- jäävät melko vähiin.

Lopulta jää siisi viisi joukkuetta ulos poffeista, ja todennäköisesti vain 2-3 on kokonaan ulkona tuota poff paikan tavoittelusta.
Eli ei se nyt ihan niin synkkää ole, kuin täälläkin annetaan ymmärtää. Ja oikein hyvin tuossa juurikin Everi asiaa avasi, ettei ymmärrä tätä itkua pelaajien lainoista muihin seuroihin, sillä liiketoiminnasta kuitenkin on kysymys, ja tietenkin joukkue siinä kohtaa kun huomaa asioiden menneen vihkoon suhteessa sijoitukseensa, pyrkii tekemän kaikki korjausliikkeet sen tulevaisuuden ja työpaikkojen säilyttämiseksi.

Se taas, että muissa maissa on nousut ja muut tilpehöörit, ei mitenkään tarkoita autommaattisesti, että täälläkin pitäisi olla. Yhtö hyvin täälläkin voidaan pelata vain ammattilaissarjaa, johon siis tullaan mukaan vain ja jos arvioidaan seuran voivan edes jollakin edellytyksellä tuoda lisäarvoa liigalle.

Tämä eiis nyt tarkoita, että vastustan nousua, mutta kyllä sille toisen puolen innolle pitää olla kuitenkin jotakin vastapainoa, ettei tässä ihan hötkyilemään lähdetä.

Liigan jatkuva missaaminen omien intressien totetumiseksi on ihan hemmetin tyhmää puuhaa, sillä kyllä sillä Liigalla kuitenkin ihan näyttöäkin on siitä, ettei se nyt ihan sitä paskaa ole ollut, mitä täällä eräätkin jatkuvasti toitottaa.

Edelleenkään se, että se oma seura -oli sitten IHAN MIKÄ HYVÄNSÄ- on joskus omat juttunsa sössinyt, ei tee oikeutta dissata sen vuoksi koko ajan liigaa, ja yrittää antaa ymmärtää, että automaattisesti asiat olisivat jatkossa paremmin, jos liigaan väkeä tulee ihan miltä pohjalta vaan hötkyilemään tai jojoilemaan. Liigan arvolle ei kuitenkaan ihan kaikki touhuilu sovi, kuten vaikkapa sellaiset maks 2000 katsojan ladot. Ei siis millään pahalla, mutta kyllä siellä on kuitenkion pakko ajatella muutakin kuin sitä urheiluromantiikkaa, vaikka se veisikin joiltakin yöunet.
 

McMulligan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hyvin harvoin taitaa olla ollut tilannetta, jossa viimeisestä/viimeisistä PlayOff paikoista ei olisi pelattu ihan viime kierroksiin asti, joten lopulta ne merkityksettömät pelit -kaikista huhuistakin huolimatta- jäävät melko vähiin.

Lopulta jää siisi viisi joukkuetta ulos poffeista, ja todennäköisesti vain 2-3 on kokonaan ulkona tuota poff paikan tavoittelusta.
Eli ei se nyt ihan niin synkkää ole, kuin täälläkin annetaan ymmärtää. Ja oikein hyvin tuossa juurikin Everi asiaa avasi, ettei ymmärrä tätä itkua pelaajien lainoista muihin seuroihin, sillä liiketoiminnasta kuitenkin on kysymys, ja tietenkin joukkue siinä kohtaa kun huomaa asioiden menneen vihkoon suhteessa sijoitukseensa, pyrkii tekemän kaikki korjausliikkeet sen tulevaisuuden ja työpaikkojen säilyttämiseksi.

Paitsi kun vuodesta toiseen siellä tuntuu olevan samat seurat tyhjennysmyyntejä järjestämässä. Onko niillä seuroilla edellytyksiä tosiaan pelata Liigassa, kun pärjäämisestä eivät edes uskalla unelmoida ja tekohengittävät toimintaansa vain tyhjennysmyyntien kautta, jotta seuraavallakin kaudella pääsisivät toistamaan samaa kaavaa.

Everin vuoden takaiset vertaukset NHL:n kapteenien myynteihin ja palkkakattoihin ovat absurdeja ja sen ymmärtää jokainen yhtään järjellä ajatteleva. Palkkakattoon tilaa tekemisessä ja Liigan tyhjennysmyynneissä ei ole mitään yhtäläisyyksiä keskenään.

Liigan arvolle ei kuitenkaan ihan kaikki touhuilu sovi, kuten vaikkapa sellaiset maks 2000 katsojan ladot. Ei siis millään pahalla, mutta kyllä siellä on kuitenkion pakko ajatella muutakin kuin sitä urheiluromantiikkaa, vaikka se veisikin joiltakin yöunet.

Liigan arvolle näyttää kuitenkin hyvin sopivan 2500-3500 katsojan keskiarvot useammallakin seuralla, joten miksi ei täyteen ammuttu 2000 katsojan lato?
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paitsi kun vuodesta toiseen siellä tuntuu olevan samat seurat tyhjennysmyyntejä järjestämässä. Onko niillä seuroilla edellytyksiä tosiaan pelata Liigassa, kun pärjäämisestä eivät edes uskalla unelmoida ja tekohengittävät toimintaansa vain tyhjennysmyyntien kautta, jotta seuraavallakin kaudella pääsisivät toistamaan samaa kaavaa.

Everin vuoden takaiset vertaukset NHL:n kapteenien myynteihin ja palkkakattoihin ovat absurdeja ja sen ymmärtää jokainen yhtään järjellä ajatteleva. Palkkakattoon tilaa tekemisessä ja Liigan tyhjennysmyynneissä ei ole mitään yhtäläisyyksiä keskenään.Liigan arvolle näyttää kuitenkin hyvin sopivan 2500-3500 katsojan keskiarvot useammallakin seuralla, joten miksi ei täyteen ammuttu 2000 katsojan lato?
Sitähän siellä juuri halutaan vähentää, ettei olisi liikaa joukkueita, mutta helppoa se tietenkään ei ole.
Toisaaltahan se on sinun mielipiteesi, että onko tuo vertaus NHLn validi vai ei.
Pointti taisi kuitenkin olla, että varmaankaan ei pyritä kaatamaan koko paskaa, joten jos tuo pelaajien -myynti/vuokraus- on asia, joka seuraa auttaa, niin ei ainakaan mulla ole mitään sellaista argumenttia jolla sen kieltää, vaikka en siitä pitäisikään. Joten ihan hyvä että tekohengittelevät ennemmin kuin kaatavat koko joukkueen, jos se tällä voidaan välttää. Onhan siellä mestiksessäkin joukkue, joka on tekohengitellyt, ja herätelty suunnilleen kuolemasta aina vaan uudestaan, ettei tule paha mieli, joten kai senkin kannattajat siitä iloisia ovat, että edelleen löytyy mahdollisuus tulevaisuuteenkin.

Se ei siis sinänsä liene merkityksellinen asia, että onko, vai eikä ole, siellä samat joukkueet pelaajia myymässä, sillä osinhan kyse oli kuitenkin siitä, että kuinka pajon todellisuudessa pelataan niitä turhia otteluita sen sijoituksen suhteen. Ja osa näistä "samoista" joukkueista on pelaillut ihan korkeallakain tasolla liigassa vaikka nyt onkin huonossa jamassa, josta ainkain osin saadaan syyttää huonoa joukkueen johtoa, josta niinikään lienee kokemusta parillakin mestisjoukkueella, jotka kuitenkin vastoin odotuksia siellä touhuilevat.

Tietenkin, jos joukkueen asenne on sellainen, että pääseehän sinne poffeihin kuitenkin, niin ei väliä miten runkosarja pelaillaan -se tietenkin on vähän huono juttu, mutta toisaaltahan tähän ei varsinaisesti ratkaisua tule esim. lisäämällä poff joukkueiden määrää. Laskeminenkaan ei hyödyttäisi -vaikka siitä voisinkin pitää- sillä silloin juurikin noita turhia otteluita alkaa olemaan.

Hassu juttu kuitenkin on sekin, että se "turhakin" ottelu tietenkin voi olla sitä viihdettäkin, kun kuitenkin joillakin on ihan elämäntapa mennä halliin vain sen oman joukkueen pelaamisen vuoksi. Tässä valossa tietenkin ymmärrän haavetta vaikkapa Sallan naruskan kiekkojääkarhujen kannattajien haaveen saada joukkue liigaan, ja katsella pelejä siellä ulkojäillä, vastustajien jäätyessä pystyyn kahdensadan ympäristön asujan ja parin jääkarhun mörähdellessä katsomossa.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Semmoista mietin että jos liigassa pelaisi kymmenen joukkuetta niin eikö joukkueiden palkkakulut nousisi aika paljon? Oletuksella että parhaat pelaajat pelaa liigaa niin tuskin pelaajat palkkojaan lähtisi innolla laskemaankaan.
Tai vaihtoehtoisesti pelaajien palkat laskevat, sillä on vähemmän enää liiga paikkoja, ja tarjolla vain mestispaikkoja, mahdollisesti todella pienellä palkalla, joten jännän äärellä ollaan sitten siinä, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Liiga kuitenkin lienee varmemmin se "isompi näkyvyys" pelaajalle, joten joutuu punnitsemaan, että jos sinne haluaa niin joutuu ehkä laskemaan palkkavaatimustaan, tai etsimään paikkaa paremmin maksavalta tasolta, joka siis ei liene Suomessa.
Tietenkään tässä yhtälössä ei niitä paikkoja ole loppumattomasti muuallakaan, sillä jo nyt Sveitsissäkin -huhujen mukaan- on jo liikaa pelaajia, kun napsittu pelaajia markkinoilta vain siksi, että niitä siellä on ollut.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Semmoista mietin että jos liigassa pelaisi kymmenen joukkuetta niin eikö joukkueiden palkkakulut nousisi aika paljon? Oletuksella että parhaat pelaajat pelaa liigaa niin tuskin pelaajat palkkojaan lähtisi innolla laskemaankaan.

Joo siis 10 joukkuetta nyt muutenkin on liian vähän ihan jo senkin takia, että pelataan liian usein samaa vastustajaa vastaan. Lähinnä naurettavan typistetty sarja, ja tarkoittaisi että 5 joukkuetta nykyisestä pois. Ei mitään järkeä mun mielestä, siksi pidä ollenkaan mistään 10+10 mallista.

Ehkä 14 voisi olla sopiva määrä, kun Liigakin on auki. Siinä on ihan tarpeeksi +10:ntä kun Mestis on olemassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös