Eduskuntavaalit 2023

  • 360 404
  • 4 401

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ei Suomi menetä maahanmuuttajia verotuksen takia, vaan syinä ovat periferinen sijaintimme Euroopassa, kolkko ilmastomme, vaikea kielemme ja ummehtunut asenteemme. Siinä on vain hyvin vaikeaa alkaa rakentaa elämää maassa, jossa jopa syntyperältään joutuvat vastailemaan kysymyksiin, mistä on kotoisin vain erikoiselta kuulostavan nimen tai ihonvärin takia. Mitä luulette, kysytäänkö Benelux-maissa, Ranskassa tai Saksassa tällaisia? Eiköhän suurin osa suomalaisistakin lähde ulkomaille töihin muista syistä kuin verotuksen. Minä ainakin lähdin.

Muutos pitää lähteä meistä jokaisesta. Veropolitiikka on vain tekosyy väistää vaikeaa kysymystä, koska poliitikot eivät pysty sanomaan tätä suoraan.

Sannan mielestä hoitoalalle voidaan ottaa henkilöitä jotka eivät osaa kieltä, mitä?
En siis katsonut tämänpäiväistä ohjelmaa, mutta olikohan kyse tästä? Eduskuntavaalit | Lähihoitajaliiton puheenjohtaja torjuu Purran puheet kielitaidottomista hoitajista
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Orpo ei ollut hyvä, mutta kohtuullinen+. Puhui kolmintaistelussa paljon katse juontajassa, jolla teki vastaukselleen tilaa. Purra yllätti, sisältö ei. Marin voisi löysätä vasemmistokypäränsä remmiä. Muuten SDP alkaa nousun sijasta menettämään ääniä. En tietenkään laittaisi vastaan.
 

rpeez

Jäsen
Ottaisin tämän väittelyn perusteella
- Kokoomuksen talouspolitiikan
- SDP:n maahanmuuttopolitiikan
- PS:n ilmastopolitiikan varauksin

Väittelyn taistelutappiot: Sanna Savikko
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: LuKi

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei Suomi menetä maahanmuuttajia verotuksen takia, vaan syinä ovat periferinen sijaintimme Euroopassa, kolkko ilmastomme, vaikea kielemme ja ummehtunut asenteemme. Siinä on vain hyvin vaikeaa alkaa rakentaa elämää maassa, jossa jopa syntyperältään joutuvat vastailemaan kysymyksiin, mistä on kotoisin vain erikoiselta kuulostavan nimen tai ihonvärin takia. Mitä luulette, kysytäänkö Benelux-maissa, Ranskassa tai Saksassa tällaisia? Eiköhän suurin osa suomalaisistakin lähde ulkomaille töihin muista syistä kuin verotuksen. Minä ainakin lähdin.
Boldaukset omia.

Juuri tämänkaltaisten syiden takia rasismin vastaiselle viikolle on erittäin suuri tarve vielä 2022. Olkoonkin että erityisesti suurimmilla kaupunkiseuduilla ulkomaalaistaustaisten suomalaisten osuus väestöstä onkin kasvanut, valitettavan suuri osa kansastamme omaa edelleen hyvin vanhakantaisen näkemyksen siitä, että kuka on suomalainen.

Yksikään mannereurooppalaisista maista ei ole täydellinen, eikä vapaa etnisistä konflikteista, mutta tänään Riikka Purran puheita kuunnelessani tuntui, kuin olisi tehnyt aikamatkan jonnekin 1990-luvun alkuun, jolloin "ulkomaalainen" oli kategorisesti kummajainen ja eksotiikkaa. Onneksi täällä PK-seudulla tilanne ei ole ollut tätä vuosikymmeniin, mutta pahaa tekee ajatella Perussuomalaisia mahdollisena pääministeripuolueena.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Suomessa on 200 000 - 250 000 työtöntä, ja hoitoalalla akuutti 20 000 tekijän vaje. Hmmm. Kannustinloukut anyone? Tuon porukan suhteen on vain täysin luovutettu, koetaan että on tehokkaampaa ottaa ulkomailta tekijät.

Tarvitaan molempia. Työperäistä maahanmuuttoa ja vain sitä, mallilla määräaikainen lupa alkuun. Ja tarvitaan rujosti kannustinloukkujen purkua, vaikka siitä ei pisteitä saa, se on joku päivä jonkun kuitenkin tehtävä.
 

Salama44

Jäsen
Olihan vaalitentti ja täytyy sanoa että vaijka Orpon ääni taas välillä värisi nuin hän kyllä selvisi parhaiten vaikka en Kookoomuksen kaikista keinoista parantaa taloutta olekaan samaa mieltä.

Riikka Purra ajaa kaksilla vankkureilla. Hän on tenteissä todella jyrkkä EU-, ilmasto- ja työperäistä maahamuuttoa koskevissa asiossa. Kun puhe kääntyy kynnyskysymyksiin hallitukseen menosta niin hupsista takki kääntyy ja hän on hymyssä suin valmis joustamaan kaikesta ja pyörtämään sanansa. Halu hallitukseen on niin kova.

Sanna Marin aloitti todella hyvin, mutta innostui lopussa liikaa. Kyllä minulle kävisi hallitusneuvottelut myös vaalien kakkospaikalta eikä aina tarvi olla ykkönen ja sanella ehtoja vaikka tottakai jokainen kolmesta suuresta puolueesta siihen pyrkii. Yhteistyölläkin voidaan saavuttaa omia tavoitteita ja jättää välillä se suurin vastuu muille ja antaa myös niiden näyttää.

Lopun huutodebatissa Purra jäi taas alakynteen, koska piti periaatteistaan niin tiukasti kiinni äänestäjien takia. Tätä hän jatkaa vaaleihin asti ja kun tulee hallitusneuvottelut niin taas pyörtää periaatteensa ja puolueohjelmat EU erosta kirjoitetaan uuteen uskoon ja Riikka seuraa työperäistä maahamuttoa sivusta ja ilmaston muutoksen torjunnastakin löytyy sopu vaikka Kokoomus ei tingi vuoden 2035 tavoitteesta.

Itseasiassa en usko että mikään hallitusvaihtoehto on tällä hetkellä toistaan todennäköisempi. Voi olla että maahan syntyy Ruotsin kaltainen vaikea hallitusneuvottelutilanne ja voi syntyä vaikka lyhytaikainen vähemmistöhallitus joka kaatuu herkästi ja pääministerit vaihtuvat tiuhaan. Ei sekään olisi hyvä tilanne.

Demokratia kuitenkin toimii ja kansa saa sirkushuveja. Saa nähdä miten se vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Kyllä nykypolitikoistakin saisi hyvän uuden Isevaltiaat ohjelman:)
 
Viimeksi muokattu:

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
Sannan aikakaudella otettiin muutama kymppimiljardi lisää velkaa, mutta tenteissä Sanna on kaikista eniten huolissaan Kokoomuksen leikkaamasta miljardista. Sannan aikakaudella myös olisi tehty paljon uusiakin juttuja, mutta ei voitu koska Keskusta jarrutti. Aikamoista.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä tuo hoitajien ja lääkäreiden kielitaito on ihan oikeasti validi kysymys terveydenhuollossa.

Vaikka oman juntturan isän lopulta sain menemään terveyskeskukseen, niin kyllä siinä menetettiin monta mahdollisuutta, kun ei vastapää tajunnut kulttuurista eroa - eli äijä ei halua tunnustaa että pyörtyy matkalla hakiessa postia laatikosta ja sanoo vaan että kaikki on ok.

Itse toki varmaan sain intensitiivisintä hoitoa koskaan italialaiselta lääkäriltä, kun löysimme yhteisen kielen.
Varmasti monenlaisia kokemuksia tähän liittyen.

Jouduin viime kesänä ~puolentoista vuorokauden sairaalahoitoon ja leikkaukseen (Sujuvasta toiminnasta kiitos HUS:lle) ja tuona aikana kohtaamistani lääkäreistä ja hoitajista (mukaan lukien leikkauksen suorittanut kirurgi) noin puolet oli ulkomaalaistaustaisia, eikä missään vaiheessa kieli osoittautunut ongelmaksi, vaan kaikki puhuivat sujuvaa suomea allekirjoittaneelle (ja siis osaan myös englantia).
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Päälle puhuminen/huutaminen sopii joihinkin vaalitenttiformaatteihin asiaan kuuluvana joskin kiusallisen lieveilmiönä. Onko silti jokaisen vaalitentin ja -väittelyn altistettava politiikan seuraajat kuuntelemaan härskeimpien puheeenjohtajien päällemölyämistä joka perkeleen kerta?

Ehdotan funtsittavaksi uudenlaista vaalitenttimuotoa. Osallistujille olisi tarkat aikarajat vastausten ja puheenvuorojen pituudelle, ja niitä ei saa ylittää. Sama juttu toisen osallistujan päälle puhumisesta. Rikepisteitä kertyisi joka kerta, kun sääntöjä rikotaan. Kun rikepisteitä on ropissut riittävästi, seuraa vaikkapa 5 minuutin jäähykomennus. Kun rikepistepussi täyttyy toistamiseen, niin ei kun lämpiön kautta pihalle ja taksiin.
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Oli kyllä mielenkiintoinen tentti. Sanna Marin oli jälleen todella aggressiivinen ja lähti selkeästi haastamaan Orpoa ja Purraa, mutta on myös todettava, että ehkä Marinin tulisi pystyä valitsemaan taistelunsa paremmin. Nyt tuntuu vähän siltä, että Marin käy taisteluita kaikilla rintamilla, jolloin homma helposti lähtee lapasesta.

Orpo taasen on välillä vähän turhan passiivinen, ihan kuin oltaisiin otettu sivu Sipilän 2015 pelikirjasta. Mutta nyt tilanne on eri, 2015 Sipilän tarkoitus oli pelaa passiivisesti, päästää vaikka pari maalia omalla passiivisuudella, se ei haitannut kun taululla oli jo iso johto ennen viimeistä erää. Toki välillä tentissä oli perusteltua ettei lähtenyt mukaan huutamaan, mutta kyllä aggressiivisempikin voisi olla, nyt on vähän turhan sovitteleva.

Purra sen sijaan vaikuttaa Marinin tavoin oikeasti menevän tolaltaan, kun erilaisia mielipiteitä vaikka maahanmuutosta esitetään ja sitten homma myös häneltä saattaa lähteä lapasesta. Yleisesti politiikassa ei ole hyvästä, että asiat menevät tunteisiin, silloin asioiden hoitaminen yhdessä vaikeutuu.

Maahanmuutto on kyllä näissä vaaleissa jännä asia. Loppujen lopuksi kyse on arvovalinnasta. Itse näen, että kolmansista maista suuntautuva maahanmuutto matalapalkka-aloille nostanee Suomen elintasoa ja johdattaa Suomen omalta osaltaan kasvun tielle. Mutta on toisaalta myös rehellistä sanoa, että maahanmuutto tuo mukanaan lieveilmiöitä, kuten vaikka katujengit Ruotsissa. Kärjistäen voisi sanoa, että kysymys on siitä, että haluaako Suomeen talouskasvua ja taloudellista hyvinvointia, joka samalla johtaa lieveilmiöihin kuten katujengien tapaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Katujengit ja taloudellinen hyvinvointi vai kurjuutta ja sopeuttamista?

Nyt esimerkiksi Ylen tentissä perussuomalaiset ja SDP heiluttivat leimakirveitä. Vaikka kyse on kuitenkin vain siitä, että SDP on valmis luomaan kasvua tätä kautta, mutta hyväksyy maahanmuuton mukanaan tuomat lieveilmiöt. Perussuomalaiset taasen eivät ole valmiita hyväksymään lieveilmiöitä, mutta ovat valmiita jakamaan taloudellista kurjuutta kansalle. En minä ainakaan osaa sanoa kumpi näistä tavoitteista olisi se ylevämpi ja parempi, mutta valitettavasti vaalipuheissa monien uudistusten ja reformien nurjat puolet jäävät käsittelemättä. Maailma ei valitettavasti ole mustavalkoinen eikä suomalainenkaan politiikkakenttä jakaudu hyviksiin sekä pahiksiin, vaikka välillä näitä leimoja puolin toisin pyritään poliittisiin vastustajiin iskeä.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Päälle puhuminen/huutaminen sopii joihinkin vaalitenttiformaatteihin asiaan kuuluvana joskin kiusallisen lieveilmiönä. Onko silti jokaisen vaalitentin ja -väittelyn altistettava politiikan seuraajat kuuntelemaan härskeimpien puheeenjohtajien päällemölyämistä joka perkeleen kerta?

Ehdotan funtsittavaksi uudenlaista vaalitenttimuotoa. Osallistujille olisi tarkat aikarajat vastausten ja puheenvuorojen pituudelle, ja niitä ei saa ylittää. Sama juttu toisen osallistujan päälle puhumisesta. Rikepisteitä kertyisi joka kerta, kun sääntöjä rikotaan. Kun rikepisteitä on ropissut riittävästi, seuraa vaikkapa 5 minuutin jäähykomennus. Kun rikepistepussi täyttyy toistamiseen, niin ei kun lämpiön kautta pihalle ja taksiin.
Marinille lienee kynnyskysymys vaalitenteissä että päälle saa huutaa.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Ehdotan funtsittavaksi uudenlaista vaalitenttimuotoa. Osallistujille olisi tarkat aikarajat vastausten ja puheenvuorojen pituudelle, ja niitä ei saa ylittää. Sama juttu toisen osallistujan päälle puhumisesta. Rikepisteitä kertyisi joka kerta, kun sääntöjä rikotaan. Kun rikepisteitä on ropissut riittävästi, seuraa vaikkapa 5 minuutin jäähykomennus. Kun rikepistepussi täyttyy toistamiseen, niin ei kun lämpiön kautta pihalle ja taksiin.
Sääntöjen rikkomista vahtimaan ja rikepisteitä antamaan voitaisiin laittaa Jatkoajan ansioituneet moderaattorit.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Huomenna se alkaa. Ennakkoäänensä voi ainakin tällä seudulla antaa aamulla klo 9.
Ehkä jossain jopa aikaisemmin.
Huomenna heti töiden jälkeen uurnille, kuten tapana on. Ehdokas on ollut jo hyvän aikaa selvillä, eli ei tarvitse äänestyskopissa sen asian kanssa painia.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Sääntöjen rikkomista vahtimaan ja rikepisteitä antamaan voitaisiin laittaa Jatkoajan ansioituneet moderaattorit.

Kurri ja Jolle olisi vapaana. Saisi Hjalmarikin puhua välillä.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
En tiedä häiritseekö ketään, että Marin puhuu miljoona sanaa sekuntiin. Tuo puhe on niin nopeaa en ihmettele, että siitä tulee vääriä tulkintoja ympäri maailmaa.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
En tiedä häiritseekö ketään, että Marin puhuu miljoona sanaa sekuntiin. Tuo puhe on niin nopeaa en ihmettele, että siitä tulee vääriä tulkintoja ympäri maailmaa.
Antti Rinteellä on sama ominaisuus. Moni sana vain katoaa jonnekin, kun Rinne pistää suuren vaihteen silmään. Hyvällä tuurilla voi erottaa jonkun sanan alun siitä mölinästä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös