Ei sinänsä koska D' Hondtin laskentatapa on käytössä. Minun oikeustajuuni tuo ei silti uppoa. Ei sitten millään. Jos toisella on lähes 3 kertaa enemmän ääniä kun toisella, niin en minä saa päähäni järkevää perustelua miksi Autto pitäisi jättää rannalle. Ja en nyt ota kantaa puolueisiin tai henkilöihin tässä vaan pelkästään numeroihin.
Koitanpa havainnollistaa asiaa kuvitteellisella tilanteella. Tilanteessa on kolme puoluetta (äärivasemmisto, keskellä oleva puolue ja äärioikeisto). Oletetaan, että seuraavasta menee 2 ehdokasta läpi:
P.Hermanni (Äärivasemmisto) 10 000 ääntä
L.Liima (Äärivasemmisto) 3 ääntä
A.Ankka (Äärioikeisto) 10 000 ääntä
K.Kalju (Äärioikeisto) 6 ääntä
M.Mitäänsanomaton (Keskellä) 5 005 ääntä
I.Ihansama (Keskellä) 5 004 ääntä
N.Nukkumatti (Keskellä) 5 003 ääntä
M.Meikäläinen (Keskellä) 5 002 ääntä
T.Tuulipuku (Keskellä) 5 001 ääntä
Näyttäisi siis siltä, että suurin osa mielikuvitusvaltion kansalaisista olisi poliittisesti keskellä, mutta koska keskellä olevilla on viisi hyvää ehdokasta, äänet jakautuvat tasaisesti. Sen sijaan äärivasemmistolla ja äärioikeistolla on kummallakin vain yksi hyvä ehdokas tarjolla (täten saavat siis lähes kaikki puolueensa äänet).
Puolueiden kannatukset ovat siis:
Keskellä 25 000 ääntä
Äärioikeisto 10 006 ääntä
Äärivasemmisto 10 003 ääntä
Suoraan äänien perusteella läpi menisivät tällöin P.Hermanni (Äärivasemmisto) ja A.Ankka (Äärioikeisto).
Suhteellisella tavalla läpi menisivät M.Mitäänsanomaton (Keskellä) ja I.Ihansama (Keskellä).
Mielestäni tämä suhteellinen vaalitapa on kyllä oikeudenmukaisempi, koska se huomio juuri tämän äänten jakautumisen. Tässä esimerkissäni ei nyt tullut esiin sitä ilmiötä, kun "joku vetää toisen mukanaan". Mun mielestä sen voi kuitenkin ajatella samalla tavalla: jos suurin osa mielikuvitusvaltiosta olisi poliittisesti keskellä, ja he kaikki päätyisivät äänestämään M.Mitäänsanomatonta, olisi silti oikeudenmukaisempaa, että hän vetäisi mukanaan myös I.Ihansaman. Jos nuo absoluuttiset äänimäärät saisivat enemmän painoarvoa, voisiko se johtaa jonkinlaiseen taktikointiin siten, että puolueet asettaisivat vähemmän ehdokkaita, ettei äänten jakautumisesta kärsittäisi? Toisaalta se voisi johtaa myös nykyistä suurempaa taktikointiin äänestäjien keskuudessa, kun halutaan se "puolueen kakkosehdokaskin" läpi, koska puolueen ykkösehdokkaan äänistä moni menisi aivan hukkaan.
Toki nämä ovat myös mielipidekysymyksiä, että mikä tuntuu reilulta. Tässä nyt kuitenkin jonkinlainen perustelu nykyisen systeemin puolesta.