Mainos

Eduskuntavaalit 2015

  • 229 555
  • 1 981

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Kovastihan Sipilä on korostanut juuri tuota luottamusta. Eli hallitukseen haluavien pitäisi jotenkin vakuuttaa julma-Juha siitä, että pysyvät sitten hallituksessa hamaan loppuun asti. Soinin kohdalla homma on helpompaa, sillä uskon Soinin pystyvän pitämään puolueensa suht kurissa, ja ainahan joku eduskuntaryhmän jäsen voidaan laittaa pellolle tarvittaessa. Mutta Kokoomuksen ja demarien kohdalla pelkkä puheenjohtajan sana ei riitä mihinkään, sillä ne voivat hyvin vaihtaa puheenjohtajaa kesken kauden ja heittäytyä sitten vaikeiksi.

Mutta Sipilän sanoin hallituksen muodostamisessa tärkein on saada luottamus, sitten tulevat ohjelmat ja sitten puolueiden eduskuntavaalipaikat.
Joo. Veikkaisin että Soini kyllä pitänee porukan ruodussa mitä äänestämisiin yms. tulee mutta eiköhän sieltä jotain möläytyksiä ja temppuja "teukoilta" nähdä. Nuo on kuitenkin sellaisia sivuseikkoja että tuskin ne sentään hallituksen kaataisivat.

Hyvä pointti tuo puheenjohtajuus-asia noilla puolueilla. Ja eikös vasureista myös joku läpi mennyt ehdokas jo ehtinyt ilmoittaa että on haastamassa Arhinmäen? Sielläkin voi siis piillä pieni riski.
 

Morgoth

Jäsen
Samoin onhan tuo Sipilä aika läheltä nyt seurannut ettei Rinne ja Stubb oikein tahdo mahtua samaan huoneeseen. Varma ei voi olla mutta veikkaisin että luottamuksella tarkoitetaan juuri noita asioita. Olisi ihan kiva nähdä ajatuskupla Juhan pään yläpuolella mutta nyt ei voi kuin spekuloida.

Katselin Sipilän tiedotustilaisuutta ja Sipilä ainakin kertoi luottavansa Timo Soiniin ja Perussuomalaisiin, kun joku ruotsalainen toimittaja asiasta kyseli. Totesi myös, että Antti Rinne on ilmoittanut hänelle ettei SDP mahdu kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen. Ihan kenties oma tulkintani, mutta jäi vähän vaikutelma, että Juha ei kenties luota Anttiin ihan täysillä tuon takia. Stubbista ei sanonut mitään. Vihreisiin vain totesi jotenkin hieman kylmästi, että kutsu palaveriin on jätetty myös Niinistölle. Ei vaikuttanut Juha erityisen kiinnostuneelta, vaikka Ville itse tuskin huosuissaan pysyy.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Morgoth, ei kai Sipilä niin tyhmä ole ettei näe millaisia selkäänpuukottajia demarit ja varsinkin Rinne on!? Ihan oikein auringonlaskun puolueelle on jäädä oppositioon ruikuttamaan. Muuhun eivät kelpaakaan.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Minun mielestäni tuo keskustelu maahanmuutosta on vieläkin pielessä.

Terho sen tiivisti hyvin, että kaikessa maahanmuutossa on tähdättävä positiivisiin vaikutuksiin yhteiskunnalle ja tyydyttävä neutraaleihin, negatiivisia vaikutuksia ei saa hyväksyä. Eli myös kiintiöpuolelle pitää luoda sellaiset elementit, joilla henkilöt pakosti omaksuvat ja kunnioittavat kulttuuria johon he tulevat sekä kantavat sen oman osansa yhteiskunnan eteen - riippumatta siitä että mistä maasta tai mistä oloista he tänne tulevat. Samoin käännytyksissä ja rikollisuuden käsittelyssä vs. oleskeluluvat on ryhtiliikkeen paikka.

Tässä on tullut ilmeisesti vahingossa varteenotettava huomio. Kaikkinainen maahanmuutto voi olla suomen etu, mutta vain, jos kotoutus on oikeasti kunnolla ja hyvin organisoitu. Näin voisi olla, mutta ilmaista se ei olisi. En ole huomannut kuitenkaan, että nämä Sampo Terhot sun muut olisivat missään esittäneet, että panostetaan siihen, missä on mahdollisuuksia tulevaisuudessa jotain saavuttaa, tai edes olisivat millään tavoin sanahelinää enemmän koko asiasta kiinnostuneet. Tyypillistä suomalaista bisnesajattelua siis. Silti tuossa yllä särähtää kovin sanat pakotetaan jotkut omaksumaan sitä sun tätä tyyliin isis, fasismiltahan tuo kalskahtaa, enkä ole koskaan huomannut fasismilla saavutetun positiivisia tuloksia maahanmuuton suhteen tai ihmisarvon. Oletettavampaa on, että jos tulija kokee, että voi menestyä ja pärjätä omana itsenään eläen turvallista arkea, myös seisoo sen yhteiskunnan takuumiehenä, joka tämän hänelle tarjoaa. Rikosten suhteen meillä on olemassa rikoslaki, joka sanktioi rikokset, mikään ihonväri/uskonto/mielipide erillinen seuraamuslaki ja tuomioistuin kuulostaa kyllä kammottavalta, eiköhän keskitysleirien aika voisi olla jo historiaa, ainakin meidän kolkillamme.

Odotan kovasti mielenkiinnolla, että PS alkaa esittää rahaa kotouttamisen organisoinniksi ja tehden asiasta vaikka kynnyskysymyksen hallituskumppanuudelle, kelpaisi kyllä. Mikä riemu siinä repeäisikään, kun kustannukset kansalle ja poliittisille kumppaneille selviäisivät. On siis pelkästään häpeällistä valehtelua tämmöisiltä Sampo Terhoilta ratsastaa asialla, jonka eteen ei oikeasti ole valmis rikkaa ristiin panemaan, vaan kovin tavallista suomalaisessa poliittisessa teatterissa. Joskus tuntuu, että poliitikko voisi käydä vääntämässä tortut kansalaisen nenän eteen ja tämä ei osaisi muuta kuin kiittää.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Rikosten suhteen meillä on olemassa rikoslaki, joka sanktioi rikokset, mikään ihonväri/uskonto/mielipide erillinen seuraamuslaki ja tuomioistuin kuulostaa kyllä kammottavalta, eiköhän keskitysleirien aika voisi olla jo historiaa, ainakin meidän kolkillamme.
Johan Suomessa nytkin karkoitetaan ulkomaalaisia rikoksentekijöitä, mutta vasta kolmen rikoksen jälkeen. KAMALAA RASISMIA kun laitetaan ihmisiä eri arvoiseen asemaan.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Onhan tuo persujen keikkuminen noin kovissa luvuissa edelleen jokseenkin käsittämätöntä, varsinkin kun katsoo ehdokkaita ja näiden kompentenssejä hoitaa asioita, niin kuka näkee parhaaksi vaihtoehdoksi nuo. Populistiset lupaukset ja kurssin kääntäminen heidän teesein tuskin onnistuu, mutta toivottavasti "joutuvat" hallitukseen, että voivat toteuttaa politiikkaansa.
Eiköhän tuo Soinikin vaan ole niin juonikas ja älykäs, että jos/kun tulee hallituksessa vastaan jotain, missä pitäisi joustaa tai syödä populistisiä lupauksia, niin lähtevät oppositioon kovalla rummutuksella, että vika on muissa.

Eikä tuo keskustankaan politiikka oikein vakuuta, kun Sipilä ei ota mihkään kantaa ja näiden avujen kanssa keikkunut gallupien kärjessä. Ministereiksi väykkyä ja juhantaloa? Noh, uskon kuitenkin kepun olevan aika reippaasti fiksumpi porukka kuin persujen ja toivon, että saavat suomen kuntoon. En sitten tiedä, uskonko tähän.

Demarit saivat ylimielisyytensä kanssa tasan sitä, mitä tilasivat. Jos he eivät opi katsomaan omia virheitään tai pyrkivät kosiskelemaan äänestäjiä persuista persujen aseilla (kreikka, populismi), niin kyyti on kylmää. Kyllä demareiden tarvitsee uudistua ja opetella tekemään kompromissejä, ehkä jopa joustamaan jossain heitä koskevassakin. Tuo orastava lakko pääsiäisenä tuskin toi sympatiaa puolueelle johtajansa kanssa hirveästi lisää.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Aivan ja jos tekee rikoksia kolme kappaletta (eikä ymmärrä muuttaa toimintaansa vs. oleskelu on vaakalaudalla) tai yhdenkin sieltä vakavasta päästä, niin tällöin se menee kyllä jo yksikön vastuun puolelle. Ei aina törmätä kotouttamiseen tai yhteiskuntaan, vaan kyllä se kotikulttuuri/kasvatus ovat valtavassa roolissa ja niitä on vaikea muuttaa, ellei sitä kehitetä lähteellä. Esimerkkinä naisen asema, näin se vain on että tietyt kultuurit opettavat kotona jotain aivan muuta totuutta naisen asemasta ja arvosta kuin mikä on yhteiskuntamme yleinen oppi/arvo. Miten kotouttamisella päästään tähän kiinni? Varsinkin jos kulttuurit pääsevät klusteroitumaan omiin piireihinsä, eivätkä lähde sieltä ns. sulautumaan.

Jäädäänkö vain seuraamaan sivusta ja tyytymään siihen, että "parempi antaa olla", kuten ollaan tehty romanien kanssa? Lopetetaan vaatiminen ja hyssytellään? Sillä se ei ainakaan kehity. Ja sillä välin esimerkiksi naisopettajat tai naispuoliset terveydenhuollon ammattilaiset saavat tästä arvokasvatuksesta maistiaisia jatkuvasti. Opettajilta olen kuullut näitä esimerkkejä vaikka kuinka paljon, kun kotona on ohjeistettu naisopettajan arvovallasta tiettyä tasoa tai että mies tulee vanhempainiltaan, mutta ei suostu kättelemään naisopettajaa ja kysyy kaikkien edessä, että luokalle voisi saada miesopettajaa. Terveydenhuollon puolella tuli tuossa oltua sairaalassa, kun lapsi oli sairaana ja tuli myös todistettua erikoista toimintaan maahanmuuttajien puolelta tämän osalta kuten myös hygieniamääräysten noudattamisten osalta infektio-osastolla.

Nämä nyt eivät tietty laajaa kokonaiskuvaa tuo, mutta ei siellä kenellekään muulle tuottanut ongelmia sisäistää infektiopuolen yksinkertaisia hygeniaohjeita ja ohjeistusta sekä korjauspyyntöjä tuli kyllä, niin henkilökunnalta kuin huonetovereilta. Kotouttamisen vikaa vai yksilön vastuuta? Olkoon kansalaisuus mikä tahansa, niin vastaus on yksilössä ja olkoon tausta mikä tahansa ja tilanne mikä tahansa, niin tämän yhteiskunnan on osattava vaatia yksilöltä enemmän.

Meni sivuraiteille, mutta toivottavasti eduskuntavaalien jälkeen liikumme yhteiskunnassa hieman enemmän siihen suuntaan, että emme holhoa ja hyssyttele. Vaan puhumme avoimesti ongelmista ja korjaamme niitä, sekä tunnistamme myös paremmin yksilöt osana kaikkea toimintaa.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Ylläolevalta voisi kysyä, että mitenkä nämä suomalaiset "hoitoalanammattilaiset" läskikasat jotka vai valittavat kiireestä (kun ei tästä todennäköisesti tiedä) ja ylimielisyydellään eivät jaksa/viitsi hoitaa kunnolla?
Ovat myös täysin väärällä alalla, kun saa helpolla työtä ja sitten verhotaan oma "katkeruus" ja epäpätevyys muiden viaksi. Nojoo, vähän sivuraiteille, mutta tuo on iso porukka. Jotkuthan siellä toki joutuu näidenkin hommat tekemään, oli sitten suomalainen tai ei.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Nämä on tietysti mielipiteitä vaan, mutta Kokoomus taitaa olla ainut puolue, jossa on ymmärretty kuinka vaikeaa ja isoriskistä on ihmisten palkkaaminen nykypäivän suomessa. Ei tämä loputtomiin voi jatkua näin, että yritykset eivät uskalla palkata suomalaisia töihin niin paljon kuin haluavat tai tarvitsisivat, koska taustalla on pelko niin vahvoista irtisanomissuojista ja ties mistä ammattiyhdistysten tuomista asioista. Kyllä liittojakin tarvitaan, ja itsekin kuulun erääseen liittoon, mutta ne eivät saa sanella liikaa ehtoja työllistymiselle. Tällä hetkellä pankit muuten eivät enää itsestäänselvästi edellytä vakituista työtä (tai sitä nimikettä siis, kuten aina ennen), ja onkin ihan ok että on erilaisia työmuotoja. SDP:llä on tosi vanhanaikasia asenteita liittyen työsuhteisiin. Se ei ole oikea suunta enää kyllä.
Niin kun valinta oli että potkitaanko uudesta tehtaasta Suomessa vai vanhasta tehtaasta Ranskassa, niin yllättäen se duunari läks Suomesta vittuun vaikka oli viimesen päälle koneet ja investoinnit. Euroopassa kun pitää maksaa sille paskalle 2 vuoden liksa jos sen kenkii. Olisko sulla vielä lisää näitä olkiukkoja vedettäväksi kaapista? Hyvin on taas mennyt EK:n ja Kokkarien valeet perille asti on imastu ja nielastu koukkuineen päivineen.
 
Heikki Autto sai 6261 ääntä ja häntä ei valittu.
Matti Semi sai 2139 ääntä ja hänet valittiin.

Kyllä luit oikein.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Heikki Autto sai 6261 ääntä ja häntä ei valittu.
Matti Semi sai 2139 ääntä ja hänet valittiin.

Kyllä luit oikein.

Ei kai tuossa mitään tavatonta ole - nämä toki vieläpä eri vaalipiireistä. Joka vaaleissa tuontyyppisiä tilanteita, viimeksi toki P-Karjalan kohdalla enemmänkin, minkä ansiosta tuli ns. Lex Cronberg näihin vaaleihin. Esimerkiksi vuoden 2007 vaaleissa saman vaalipiirin sisällä oli vastaava asetelma Uudellamaalla Risto Kuisma 4765 ulos - Pirkko Ruohonen-Lerner 1058 sisään.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Niin kun valinta oli että potkitaanko uudesta tehtaasta Suomessa vai vanhasta tehtaasta Ranskassa, niin yllättäen se duunari läks Suomesta vittuun vaikka oli viimesen päälle koneet ja investoinnit. Euroopassa kun pitää maksaa sille paskalle 2 vuoden liksa jos sen kenkii. Olisko sulla vielä lisää näitä olkiukkoja vedettäväksi kaapista? Hyvin on taas mennyt EK:n ja Kokkarien valeet perille asti on imastu ja nielastu koukkuineen päivineen.

On varmasti, jos kahlaat ketjua vähän lisää ;)

Missään nimessä ei ole tarkoitus puolustella irtisanomisia, vaan pointti oli yksinkertaisuudessaan se, että jos niitä tapahtuu, on ihmiset saatava nopeasti uusiin töihin. Eli palkkaamisen kynnystä tulisi madaltaa. Vaikuttaa olevan varsinkin SDP:lle täysin uusi asia se, ettei työmarkkinat olekaan 2015 samanlaiset kun 1980-luvulla.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Nämä nyt eivät tietty laajaa kokonaiskuvaa tuo, mutta ei siellä kenellekään muulle tuottanut ongelmia sisäistää infektiopuolen yksinkertaisia hygeniaohjeita ja ohjeistusta sekä korjauspyyntöjä tuli kyllä, niin henkilökunnalta kuin huonetovereilta. Kotouttamisen vikaa vai yksilön vastuuta? Olkoon kansalaisuus mikä tahansa, niin vastaus on yksilössä ja olkoon tausta mikä tahansa ja tilanne mikä tahansa, niin tämän yhteiskunnan on osattava vaatia yksilöltä enemmän.
Infektio-osaston hygieniasääntöjen noudattamiseen pakottaminen särähtää korvaan. Siinä pakotetaan jotkut omaksumaan sitä sun tätä tyyliin isis. Fasismilta kalskahtaa, enkä ole koskaan huomannut fasismilla saavutetun positiivisia tuloksia maahanmuuton suhteen tai ihmisarvon.

Eiköhän keskitysleirien aika voisi olla jo historiaa, ainakin meidän kolkillamme?

T:Sergei (kunhan tuuraan JypFabua)
 
Ei kai tuossa mitään tavatonta ole

Ei sinänsä koska D' Hondtin laskentatapa on käytössä. Minun oikeustajuuni tuo ei silti uppoa. Ei sitten millään. Jos toisella on lähes 3 kertaa enemmän ääniä kun toisella, niin en minä saa päähäni järkevää perustelua miksi Autto pitäisi jättää rannalle. Ja en nyt ota kantaa puolueisiin tai henkilöihin tässä vaan pelkästään numeroihin.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Näin juuri. Kokoomus tarjoaa hallitusohjelmaan NATO-selvitystä, jonka tuloksena tuotetaan ympäripyöreä suattaapi olla hyvä tae sitten ei -dokumentti. Tämä on varmasti Keskustalle ok, koska pelkkä selvitys ei velvoita tekemään mitään konkreettista. Paitsi ehkä perustamaan jatkoa varten puoluerajat ylittävän työryhmän, jonne asia on hyvä haudata odottamaan pahempia aikoja.

Sipilä sanoi jossain tentissä myöskin, että haluavat Nato selvityksen, eli eivät ole Natoa suoranaisesti vastaan. Samaa sanoi myös Timo Soini vaikka ei ensisijaisesti Natoon halua.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei sinänsä koska D' Hondtin laskentatapa on käytössä. Minun oikeustajuuni tuo ei silti uppoa. Ei sitten millään. Jos toisella on lähes 3 kertaa enemmän ääniä kun toisella, niin en minä saa päähäni järkevää perustelua miksi Autto pitäisi jättää rannalle. Ja en nyt ota kantaa puolueisiin tai henkilöihin tässä vaan pelkästään numeroihin.

Koska meillä on ensisijaisesti listavaalit: ensiksi katsotaan kuinka moneen paikkaan lista on oikeutettu (ok, suosii jonkin verran isompia puolueita) ja sitten katsotaan järjestys listan sisäisesti. Minusta tämä on ihan hyvä kompromissi lista- ja henkilövaalien välillä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ei kai tuossa mitään tavatonta ole - nämä toki vieläpä eri vaalipiireistä. Joka vaaleissa tuontyyppisiä tilanteita, viimeksi toki P-Karjalan kohdalla enemmänkin, minkä ansiosta tuli ns. Lex Cronberg näihin vaaleihin. Esimerkiksi vuoden 2007 vaaleissa saman vaalipiirin sisällä oli vastaava asetelma Uudellamaalla Risto Kuisma 4765 ulos - Pirkko Ruohonen-Lerner 1058 sisään.
Ei tosiaankaan ole tavatonta, puhumattakaan kunnallisvaaleista, joissa niissäkin sovelletaan samaa vaalitapaa. Ylivoimainen ääniharava voi vetää perässään läpi muita ehdokkaita samalta listalta, vaikka nämä muut olisivat kukin saaneet vain hyvin pienen määrä ääniä.

Vaaliliitot ovat aikoinaan olleet hyödyllinen väline, jolla vaaliliiton äänillä on koetettu saada edes yksi ehdokas läpi, kun liitossa olevat ryhmät eivät erikseen tähän yltäisi. Perinteisesti kristilliset ovat olleet taitava porukka hakeutumaan vaaliliittoihin, joissa he sitten äänet yhdelle ehdokkaalle keskittämällä pyrkivät olemaan se taho, joka ulosmittaa kaiken hyödyn vaaliliitosta. Tosin vuoden 1995 eduskuntavaaleissa kristillisten kaavailut epäonnistuivat pahoin Pirkanmaalla, jossa silloisen Ekologisen puolueen Veltto Virtanen meni läpi kristillisten kanssa tehdyn vaaliliiton avulla. Eipä moni hurmoskristitty ihan saanut sitä mitä tilasi. Hyvä opetus tuokin siitä, miten vaaliliitot toimivat.
 
Koska meillä on ensisijaisesti listavaalit: ensiksi katsotaan kuinka moneen paikkaan lista on oikeutettu (ok, suosii jonkin verran isompia puolueita) ja sitten katsotaan järjestys listan sisäisesti. Minusta tämä on ihan hyvä kompromissi lista- ja henkilövaalien välillä.

Minun mielestäni ei, silloin jos äänimäärien erot ovat kolmikertaiset läpipääseen ja rannalle jääneen välillä. Ja tuo isojen suosiminen vituttaa. ja vaalipiirejä on liikaa. (ja kaikki on perseestä ja mikään ei toimi :) ).
 

karotenoidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Canucks, PYRY
Minun mielestäni ei, silloin jos äänimäärien erot ovat kolmikertaiset läpipääseen ja rannalle jääneen välillä. Ja tuo isojen suosiminen vituttaa. ja vaalipiirejä on liikaa. (ja kaikki on perseestä ja mikään ei toimi :) ).
Entäs kymmenkertaiset erot kahden läpipäässeen välillä, sekö ei ole väärin? Se oikeudenmukaisuus tulee siitä, että sen ääniharavan ylijäämääänet vetävät samanhenkisiä ehdokkaita perässään sisään.
 
Nämä on tietysti mielipiteitä vaan, mutta Kokoomus taitaa olla ainut puolue, jossa on ymmärretty kuinka vaikeaa ja isoriskistä on ihmisten palkkaaminen nykypäivän suomessa. Ei tämä loputtomiin voi jatkua näin, että yritykset eivät uskalla palkata suomalaisia töihin niin paljon kuin haluavat tai tarvitsisivat, koska taustalla on pelko niin vahvoista irtisanomissuojista ja ties mistä ammattiyhdistysten tuomista asioista. Kyllä liittojakin tarvitaan, ja itsekin kuulun erääseen liittoon, mutta ne eivät saa sanella liikaa ehtoja työllistymiselle. Tällä hetkellä pankit muuten eivät enää itsestäänselvästi edellytä vakituista työtä (tai sitä nimikettä siis, kuten aina ennen), ja onkin ihan ok että on erilaisia työmuotoja. SDP:llä on tosi vanhanaikasia asenteita liittyen työsuhteisiin. Se ei ole oikea suunta enää kyllä.
Mielipiteitä tosiaan, jotka perustunevat osin uskomuksiin.

Keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna meidän työvoimakustannukset on ihan ok-tasolla, ja irtisanominen helpompaa.
Irtisanominen on Suomessa helppoa ja halpaa | Yle Uutiset | yle.fi
Meilläkö liikaa liksaa? Suomen työvoimakustannukset ovat kaukana Euroopan kärjestä - Uutiset -Talouselämä

En toki kategorisesti sitä sano, etteikö kustannuskilpailukykyä silti voisi yrittää parantaa. Varsinkin helpotukset oikeiston unohtamille pienyrityksille olisivat kasvun ja työllisyyden kannalta tervetulleita, toivottavasti persut saa aikaan edes jotain hyvää siltä osin.

Ja ehdottoman samaa mieltä siitä, että SDP:n on määriteltävä itsensä uudestaan työväenpuolueena, tilanne oli sama jo viime vaalien jälkeen ja nyt valittu Rinteen ay-linja ja sen nähty kannatus vain asiaa vahvistaa. Moni duunari jota kiinnostaa vain oma perse ja tili on siirtänyt pysyvästi poliittisen kotinsa persuihin, eikä demariaate koskettele tyhjiöstä politiikan seuraamisen piiriin saapuvaa nuorempaakaan polvea, vaikka arvot ja eturyhmänsä sinänsä mätsäisivätkin.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei sinänsä koska D' Hondtin laskentatapa on käytössä. Minun oikeustajuuni tuo ei silti uppoa. Ei sitten millään. Jos toisella on lähes 3 kertaa enemmän ääniä kun toisella, niin en minä saa päähäni järkevää perustelua miksi Autto pitäisi jättää rannalle. Ja en nyt ota kantaa puolueisiin tai henkilöihin tässä vaan pelkästään numeroihin.

Koitanpa havainnollistaa asiaa kuvitteellisella tilanteella. Tilanteessa on kolme puoluetta (äärivasemmisto, keskellä oleva puolue ja äärioikeisto). Oletetaan, että seuraavasta menee 2 ehdokasta läpi:

P.Hermanni (Äärivasemmisto) 10 000 ääntä
L.Liima (Äärivasemmisto) 3 ääntä
A.Ankka (Äärioikeisto) 10 000 ääntä
K.Kalju (Äärioikeisto) 6 ääntä


M.Mitäänsanomaton (Keskellä) 5 005 ääntä
I.Ihansama (Keskellä) 5 004 ääntä
N.Nukkumatti (Keskellä) 5 003 ääntä
M.Meikäläinen (Keskellä) 5 002 ääntä
T.Tuulipuku (Keskellä) 5 001 ääntä

Näyttäisi siis siltä, että suurin osa mielikuvitusvaltion kansalaisista olisi poliittisesti keskellä, mutta koska keskellä olevilla on viisi hyvää ehdokasta, äänet jakautuvat tasaisesti. Sen sijaan äärivasemmistolla ja äärioikeistolla on kummallakin vain yksi hyvä ehdokas tarjolla (täten saavat siis lähes kaikki puolueensa äänet).

Puolueiden kannatukset ovat siis:
Keskellä 25 000 ääntä
Äärioikeisto 10 006 ääntä
Äärivasemmisto 10 003 ääntä

Suoraan äänien perusteella läpi menisivät tällöin P.Hermanni (Äärivasemmisto) ja A.Ankka (Äärioikeisto).
Suhteellisella tavalla läpi menisivät M.Mitäänsanomaton (Keskellä) ja I.Ihansama (Keskellä).

Mielestäni tämä suhteellinen vaalitapa on kyllä oikeudenmukaisempi, koska se huomio juuri tämän äänten jakautumisen. Tässä esimerkissäni ei nyt tullut esiin sitä ilmiötä, kun "joku vetää toisen mukanaan". Mun mielestä sen voi kuitenkin ajatella samalla tavalla: jos suurin osa mielikuvitusvaltiosta olisi poliittisesti keskellä, ja he kaikki päätyisivät äänestämään M.Mitäänsanomatonta, olisi silti oikeudenmukaisempaa, että hän vetäisi mukanaan myös I.Ihansaman. Jos nuo absoluuttiset äänimäärät saisivat enemmän painoarvoa, voisiko se johtaa jonkinlaiseen taktikointiin siten, että puolueet asettaisivat vähemmän ehdokkaita, ettei äänten jakautumisesta kärsittäisi? Toisaalta se voisi johtaa myös nykyistä suurempaa taktikointiin äänestäjien keskuudessa, kun halutaan se "puolueen kakkosehdokaskin" läpi, koska puolueen ykkösehdokkaan äänistä moni menisi aivan hukkaan.

Toki nämä ovat myös mielipidekysymyksiä, että mikä tuntuu reilulta. Tässä nyt kuitenkin jonkinlainen perustelu nykyisen systeemin puolesta.
 
Minua ei noin suuri optimismi vaivaa. Tänään ylen aamu tv:ssä huvitti suuresti Simon Suoranta: tultuaan oikaistuksi, ettei suomi voi juuri tämän vähempään maahanmuuttoon taipua, ilman irtisanoutumista kansainvälisistä sopimuksistaan esim. yk:n kanssa, herra sössötti sormi pystyssä, että tämän vuoksi hänet on valtaan äänestetty ja kaiken voi muuttaa ja kaikki muutetaan.

Nämä juttusi ovat kyllä kaikin puolin loistavaa huumoria, ja nyt taisit vielä paljastaa miksi Suorantaa ei ole viimeaikoina kokoonpanossa nähty. Tyyppi on siis lähtenyt kesken finaalisarjan puhumaan maahanmuuton ongelmista. Kerrassaan loistavaa sitoutumista Suomen asioiden hoitoon!
 
HS:n "hallituskone": Keskusta - Persut - Kokoomus

- Koti, uskonto ja isänmaa ovat politiikan arvopohja (94%).
- Velkaantuminen on lakkautettava palveluiden ja etuuksien leikkauksilla (98%) koska nykyiset palvelut ovat liian raskaita (70%), julkisten palvelujen ja sosiaalietujen leikkaaminen on parempi idea kuin verojen korotukset (77%).
- Julkinen sektori on liian suuri, sitä on pienennettävä (89%), julkisia palveluja tulisi ulkoistaa enemmän yksityisille (62%).
- Hyvin tienaavien verotusta ei pidä kiristää (56%).
- Yksityiset terveyspalvelut nostettava julkisen sektorin rinnalle (66%).
- Kuntien määrää ei tule vähentää (82%) vaan valtion (Helsingin) on maksettava pikkukuntien viulut (77%).
- Rahat puolustusvoimille (99%).
- Lisää ydinvoimaa (58%), ei luovuta fossiilisista polttoaineista(59%).
- Kouluista tulee parempia kovalla kurilla (63%) - Sipilä muuten sanoi ennen vaaleja, että koulutusta pitää "tehostaa" etä- ja verkko-opetuksella.
- Homo- ja lesbopareille ei kuulu samoja oikeuksia kuin heteroille (56%).
- Markkinatalouden ei tule koskea takseja (71%)
Suhteellisen karu lista ja kertoo kyllä hyvin siitä mihin me ollaan kansakuntana menossa.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
"- Koti, uskonto ja isänmaa ovat politiikan arvopohja (94%)."

Tuo on jotain käsittämätöntä, mitä minä en ymmärrä 2010-luvulla. Lähinnä kyllä tuo kohta uskonto, miten se liittyy politiikkaan tänä päivänä?
Ei ole pelkoa sen suhteen, että tällä kaudella kirkko erotettaisiin valtiosta, mikä olisi tasapuolisuuden nimissä pitänyt tehdä jo kauan sitten.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
HS:n "hallituskone": Keskusta - Persut - Kokoomus

- Koti, uskonto ja isänmaa ovat politiikan arvopohja (94%).
- Velkaantuminen on lakkautettava palveluiden ja etuuksien leikkauksilla (98%) koska nykyiset palvelut ovat liian raskaita (70%), julkisten palvelujen ja sosiaalietujen leikkaaminen on parempi idea kuin verojen korotukset (77%).
- Julkinen sektori on liian suuri, sitä on pienennettävä (89%), julkisia palveluja tulisi ulkoistaa enemmän yksityisille (62%).
- Hyvin tienaavien verotusta ei pidä kiristää (56%).
- Yksityiset terveyspalvelut nostettava julkisen sektorin rinnalle (66%).
- Kuntien määrää ei tule vähentää (82%) vaan valtion (Helsingin) on maksettava pikkukuntien viulut (77%).
- Rahat puolustusvoimille (99%).
- Lisää ydinvoimaa (58%), ei luovuta fossiilisista polttoaineista(59%).
- Kouluista tulee parempia kovalla kurilla (63%) - Sipilä muuten sanoi ennen vaaleja, että koulutusta pitää "tehostaa" etä- ja verkko-opetuksella.
- Homo- ja lesbopareille ei kuulu samoja oikeuksia kuin heteroille (56%).
- Markkinatalouden ei tule koskea takseja (71%)

Tässähän on hyviä ja huonoja kohtia vaikkakin osaa noista kohdista on joku vääristellyt. Koti, uskonto ja isänmaa ovat aivan erinomainen arvopohja, mutta ideologinen julkisen sektorin pienentäminen riippumatta siitä onko se tehokasta vai ei on ison luokan virhe. Yleensäkin mikäli velkaantumista edes yritetään hoitaa vain leikkauksilla, niin sehän ei edes onnistu, puhumattakaan siitä mitä sen yrittäminenkin aiheuttaa.

Muistaakseni alkuperäinen kuntien lukumäärää koskeva kysymys kysyi pitäisikö kuntien määrää vähentää vaikka pakolla. Siihen ei kannata mennä, koska on olemassa perustalakivaliokunta, eli erittäin hyvä, että pakkoa vastustetaan. Kuntien määrä sinällään varmaan tippuu. Puolustusvoimien lisärahoituksen tukemisen prosentti 99% ihmetyttää, kuka helvetti kehtaa olla puolustusta tukematta - vai olisiko tullut näppäilyvirhe? Ydinvoiman saama tuki on hyvä, mutta turhan pieni prosentti. Homo- ja lesboparien oikeudet- kohta mahdollistaa sen idioottimaisen homoliittolain purkamisen, toki tämä on närpertelyä, mutta jokatapauksessa järjen voitto hedonismista.

Taksien kohdalla pitää kerrankin ottaa mallia Ruotsin surkeista kokemuksista, vapauden sijaan tuli villi länsi, joten on aivan erinomaista että yli 71% on tutustunut tilanteeseen.

Eli aika paljon hyvääkin tuossa olisi. Enitenhän tuossa huolettaa talouden hoito, jos se tuon mukaan menisi, niin meillähän olisi edessä Kreikan kohtalo. Eiköhän tuossa kuitenkin viimeistään parin vuoden pään seinään hakkaamisen jälkeen järki voita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös