No joo, totta.Tottakai se myyjää kiinnostaa, sillä spot-hinnalla he sähkönsä pörssistä ostavat (jos eivät itse tuota, jolloin se silloinkin heitä kiinnostaa).
No joo, totta.Tottakai se myyjää kiinnostaa, sillä spot-hinnalla he sähkönsä pörssistä ostavat (jos eivät itse tuota, jolloin se silloinkin heitä kiinnostaa).
Voihan sitä kapinahenkeä kehittää mistä vaan, mutta Suomi on hajaan asuttu maa ja sähkönsiirto on säädeltyä toimintaa, eikä katteet ole pääsääntöisesti kovinkaan kummoiset. Siirron kustannukset ovat sitä korkeammat mitä syrjemmässä asutaan, joten tiiviisti asuvat subventoivat haja-ajatusalueiden siirtomaksuja. Siirron kustannukset ovat kiinteät, joten hinnoittelun soisi olevan myös kiinteähintaista vuosimaksua ja perustuvan vyöhykkeisiin.Sähkön kilpailuttaminen on tehty liki kannattamattomaksi, koska monopolien määrittämät siirtomaksut kattavat yhä useampien laskusta yli 50%. Tämä taas luonnollisesti tuottaa kapinahenkeä, että voisiko moisesta saneluvallasta irtautua ilman oman hyvinvoinnin radikaalia laskua?
Voihan sitä kapinahenkeä kehittää mistä vaan, mutta Suomi on hajaan asuttu maa ja sähkönsiirto on säädeltyä toimintaa, eikä katteet ole pääsääntöisesti kovinkaan kummoiset.
Minun pointtini on dissata kaikenlaista epärationaalista ja epäreilua hinnoittelua, joka ohjaa väärään suuntaan. Esim sähkön säästämisessä ei ole mitään järkeä sähkönsiirron kannalta. Siitä ei tule säästöä tippaakaan, sillä ei ne linjat kulu siitä että siinä siirretään sähköä.Oliko viestisi tarkoitus dissata linkitettyjä hankkeita vai kehua kuinka kaikkien pitäisi muuttaa Vantaalle? Eiköhän tuo siirtomaksu olisi luonnostaan erilainen 80 eri firman toimesta, koska kukin toimii hyvin erilaisella markkina-alueella. Varsinkin tuo Lempäälän keissi on oikeasti mielenkiintoinen.
Itse tykkään tuosta ajatuksesta omavaraisuudesta. Tuo Kalajoen juttu varsinkin tuntuu järkeenkäyvältä kun sähköntuottaminenkin on paikallista. Jos kohta taitaa 400kV linjat olla kohtuullisen pienihäviöisiä nekin - muistaakseni jotain prosentin luokkaa.
Tuo 7% on suuruusluokaltaan järkevä. Toki se voisi olla esim viisikin, mutta jos keskusteluun heitetään sellaisia lukuja kuin 50, niin tärkeää ettei kukaan vaan kuvittele että se olisi millään tavoin merkitsevä numero tai liittyisi asiaan millään tavalla.Mitä sitten pidetään "kummoisina" katteina? Tällä hetkellä oman pääoman tuotto sähkösiirtoyhtiöillä on luokkaa 7%. Aikana, jolloin turvallisina pidetyt valtionlainat tuottavat miinuskorkoja lähes yhtä turvallinen sähköverkko tuottaa melkein saman verran kuin pörssiyhtiöt. Laissa puhutaan, että tuoton pitäisi perustua "valtion 10 vuoden obligaatiokorkoon ja riskipreemioon". Ilmeisesti suomalaiset sähköverkot ovat erittäin riskialttiita sijoituksia, kuin riskipreemio on 7%.
Hyvä jos ollaan samaa mieltä siitä, että suomen sähkönsiirron kalleus ei johdu siitä että katteet olisi niin korkeat vaan siitä, että tuotoilla subventoidaan pitkien siirtoyhteyksien päässä olevia. Tähän ratkaisu ei ole rakentaa ylikapasiteettia tai päälekkäisiä verkkoja vaan muuttaa hinnoittelu vastaamaan kustannuksia. Tuolle epäoikeudenmukaisuudelle ja kohtuuttomuudelle on tosiaan aika laittaakin kapulat rattaisiin. Helppoa ja hauskaa kuin lapsen tekeminen.Onkos joku oikeasti heittänyt tämmöisiä lukuja tuottoihin liittyen?
Itsellä on huoli vain, että kohtuus alkaa häviämään, jos jotkut eivät ala pistämään kapuloita jarruihin.
Tuo 7% on suuruusluokaltaan järkevä.
No saat olla sitä mieltä, mutta vaikka sitä laskettaisiinkin muutama prosentti, niin ei se siirron kustannuksiin kuitenkaan vaikuttaisi kuin suunnilleen sen saman muutaman hassun prosentin eli ei asia sillä juurikaan miksikään muuttuisi.Ei ole, se on historiallinen jäänne siltä ajalta kun rahasta joutui vielä maksamaan korkoa. Nykytilanteessa se on lupa painaa rahaa.
Kaupunkiyhtiö ja 3,41 snt/kwh plus energiavero eli ei tämä minulle henk.koht. ole valtava ongelma.Minkäs siirtoyhtiön alueella itse olet ja millä he perustelevat hintansa?
Ei oman verkkoni alueella ole suurempia tarpeita kompensoida tai subventoida, koska alue on tiivis; ongelmat ovat muiden yhtiöiden alueella.Eli onko se tavallaan kompensoitu?
Sellaistakin tapahtuu, vaikkei kaikissa tapauksissa. Siinähän moiset vajakit sitten maksavat ja nillittävät siitä keskestelupalstoilla, että kallista on.No näin sen itsekin vähän olen kuvitellut menevän, mutta jotkut vajakit levittävät tietoa että perämetsien siirtomaksut tulisivat kaupunkilaisten maksettaviksi.
Muistan muutama vuosi sitten hämmästelleeni jotain lehtijuttuja jossa joku sähköpamppu kertoi ettei siirtohinnat mihinkään tipu, "myös maakaapeliverkon ylläpito maksaa". Mikä järki.Sitten aikanaan kun sähköverkko on kaivettu maahan, käyttö-ja ylläpitokustannukset luulisi tippuvan nykyisestä. On varmaan oletettavaa kunhan sähköverkkoyhtiöt ovat saaneet alkupääomainvestoinnit korkoineen takaisin, siirtohinnat tippuvat kymmeniä prosentteja vuodessa. Jos näin ei jostain syystä tapahtuisikaan, silloinhan voimme vasta puhua rahasammosta.
Tutkimatta asiaa yhtään sen enempää arvaan, että moisen sopimusviritelmän on kehitellyt joku 24-energia, nordic green energy tms. Mitä niitä ns. huijarifirmoja onkaan. Tai onko puhtaasti huijareita, ei aina ja välttämättä, mutta niitä, mistä kaikkien kannattaa pysyä kaukana.Tottuneena myyntisähkön kilpailuttajana törmäsin ensimmäistä kertaa tällaiseen 2v-määräaikaiseen sopimukseen:
Määräaikainen: 24kk
Hinta 3.45 snt/kWh on voimassa ensimmäisen kuukauden ja tämän jälkeen sovittua hintaa voidaan tarkastaa toisinaan.
Määräaikainen: 24kk
Tämä tuote sopii sinulle, jos haluat nauttia markkinoiden ajantasaisista hinnoista, mutta et halua seurata hintojen kehittymistä päivittäin. Kuluvan kuukauden osalta sovelletaan kiinteää tarjoushintaa 3,44 snt/kWh. Seuraavasta kuukaudesta lähtien laskutushinta päivittyy kuukausittain markkinahinnan kehityksen mukaisesti.
Siis hetkinen? Määräaikainen "kiinteä" hinta joka ensimmäisen kuukauden jälkeen voikin pompsahtaa yhtiön ilmoittamana ihan minne vaan ja sopimus sitoo silti edelleen 23kk. Kuka ***** tällaiseen sopimukseen suostuu? Tai siis voin ilmoittaa osoitteen jonne myös voi vapaasti lähettää rahaa.
Tämän talven olen nyt hypähdellyt noiden edullisimpien tarjousten perässä, jotka toki pysyvät luvatuissa hinnoissa vain sen 1-2kk jonka jälkeen yhtiö ilmoittaa äkillisistä "hinnantarkistamistarpeista" ja hyppään seuraavaan. Pientä vaivaa tuo vain kuitenkin tarkoittaa itselle ja säästö näin 15MWh vuosikulutuksella kuitenkin tuntuu lompakossa (tämänhetkinen soppari on n. 2c/kWh edullisempi kuin syksyllä saatu määräaikainen tarjous).
Tutkimatta asiaa yhtään sen enempää arvaan, että moisen sopimusviritelmän on kehitellyt joku 24-energia, nordic green energy tms. Mitä niitä ns. huijarifirmoja onkaan. Tai onko puhtaasti huijareita, ei aina ja välttämättä, mutta niitä, mistä kaikkien kannattaa pysyä kaukana.
No voi vittu! Loppuvuodesta jo tein puolen vuoden määräaikasen silloisessa tilanteessa edullisella hinnalla ja ajattelin sit keväällä tai kesällä napata pidemmän määräaikaisen halvemmalla hinnalla. Lopulta kuitenkin peruin sen ja otin kahden vuoden määräaikaisen noin viiden sentin hinnalla, kun pelkäsin hintojen vielä tuostaan nousevan. Olisi näköjään kannattanut pitäytyä siinä alkuperäisessä suunnitelmassa.Nyt tarjotaan sentään jo vuoden määräaikaista aidosti kiinteää hintaa suht edulliseen hintaan 0€/kk + 3,64c/kWh. Mutta ahne pihi säästäjä malttaa vielä, kun tuo pörssihintainen on tällä hetkellä 3,25c.
Sähköyhtiöitä kilpailuttaessa kannattaa huomioida muutakin kuin hinta. Aina kannattaa googlata, mitä sen halvimman tarjouksen antamasta yhtiöstä kerrotaan ennen kuin tekee sopimuksen. Alla Ylen juttu, joka kertoo sähköyhtiöstä, jonka omistajalla on ollut jo vuosia vaikeuksia myydä sähköä siten kuin sopimus sanoo. Vaikeudet ovat jopa pakottaneet hänet ajamaan kerta toisensa jälkeen sähköyhtiönsä alas, ja sitten perustamaan uuden, mutta aina ne vaikeudet vaan jatkuu.
Näin toimii sähköyhtiö, jonka toiminnasta valitettiin viime vuonna liki 1 000 kertaa – rahojaan ilman jäänyt asiakas: "Viranomaiset ovat aivan kädet pystyssä"
Fi-Nergy työllistää valvovia viranomaisia enemmän kuin mikään muu sähköyhtiö Suomessa.yle.fi