Kyylä kirjoitti:
Mutta jos tämä on ainoa argumentti, niin uskoisin heille löytyvän palvelun edullisemmastakin vaihtoehdosta. Mikä estää sairaaloita lähettämästä yhdellä analogisella paikalla "hollantia" ja toisella ruotsinkielistä ohjelmaa. Ei liene mikään ongelma toteuttaa.
En tiedä estääkö mikään, mutten myöskään tiedä velvoittaisiko mikään taho seuraamaan että näin myös tehdään, mikä kuitenkin olisi tuotteen omistajan ja "myyjän" intresseissä. Millä taattaisiin että samaa periaatetta toteuttaneessa taloyhtiössä sitten yhden yksittäisen asukkaan halu nauttia DVB:n hienouksista tulisi tasavertaisesti huomioitua?
Tämä nyt oli vain yksi konkreettisesti hahmotettava esimerkki siitä, miksi YLE pitää tiukkaa linjaa oman tuotteensa ominaisuuksista ja laadusta. Vähän sama homma kuin joku pohjanmaalainen autoliike haluaisi myydä sikäläisille piheille talonpojille itse muuntelemiaan aitoja uusia mersuja, joista nyt vain on kustannuksien vähentämiseksi karsittu tiettyjä ominaisuuksia ja vaihdeltu materiaaleja. Varmasti MB:llä olisi asiaan jotain huomauttamista.
Näinpä Yle teki, mutta ketään ei velvoitettu väritelkkaria ostamaan. Itse asiassa tuolloin muutos osittain maksatettiin niillä, jotka uutta tekniikkaa halusivat. Väritelkkarista kun maksettiin suurempaa lupamaksua.
Nytkin boksin jo hankkineet ovat kustantaneet boksitekniikan kehityskuluja. Ensi vuonna ensimmäisen perusboksinsa hankkivat eivät juuri enää näitä kuluja maksele vaan saavat laitteensa ystävälliseen hintaan. NMT:n hankkineet kuitenkin pakotettiin hankkimaan GSM:t. Tällaiset hyppäykset ovat väistämättömiä eikä niitä koskaan tehdä ennenkuin perusteet ovat järkähtämättömät.
En itse esimerkiksi koskaan ajatellut tarvitsevani internettiä. Silti panee miettimään, että onko tämä kaikki kuitenkaan sen arvoista. Mikäänhän sinänsä ei Pihtiputaan mummon elämässä muutu. Vaikkakin tiedän hänen osaavan käyttää EPG:tä. Telkkari näkyy samoin kuin ennen
Pihtiputaan mummon saarimökissä telkkari näkyy paljon paremmin boksin avulla, joten muutos on silmin havaittava. Lisäksi hän näkee sen avulla useita uusia kanavia, joita katsellessa voi mukavasti liotella jalkojaan lämpimän takkatulen ääressä.
Arvoista puhuminen on tietenkin paikallaan ja jokaisen sopii miettiä, onko telkkari sen saaman ajan arvoista, mutta onneksi jokainen nimenomaan voi tehdä sen puntaroimisen itsekseen. 50e perusboksista ei mielestäni ole mikään älytön hinta jota vastustaakseen kannattaa perustaa puoluetta. Useimmilla on siihen varaa, ja jollei ole, sossu luultavasti sen tulee lisäämään omaan tukeensa perusosaan, joten kotitalouksissa ei pitäisi olla hätää. Isoissa yrityksissä ja julkisissa virastoissa, joissa ruutuja on useita, kustannusrysäys on tietenkin tuntuva eikä sille oikein mitään voi.
vaikka vuosia sitten puhuttiin mullistavasta kaksisuuntaisesta tekniikasta ja netistä kaikkiin olohuoneisiin jne.
Se oli hankkeen markkinointiosaston vikatikki, joka olisi saanut jäädä käyttämättä. Tuollaisia odotuksia ei olisi pitänyt virittää ihmisissä. Toteutumattomat odotukset kääntävät kenet tahansa asiaa vastaan. Nyt jälkikäteen MHP:n heikkoudet/sudenkuopat voi nähdä, mutta ennustaminen on kaikille vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.
Silti, ja sanon tämän painokkaasti, alkuperäinen idea siitä, että ihmisillä ON tarve käyttää "internetmäisiä" (tiedonhaku, viestit) ominaisuuksia myös televisionsa kautta, on yhä voimassa. MHP ei ollut sen toteuttamiseen oikea vastaus, mutta kuten saatat nähdä jo nyt visiitillä AV-alan liikkeeseen, muita Home/Media PC -ratkaisuja on jo tullut tilalle. Kun itse edellä puhuit tarpeiden tunnistamisen tärkeydestä, niin tässä ei ole mielestäni sijaa pilkkalauluille digitv:n rakentajia kohtaan.
Ja tämä onkin sitten se pelottava ajatus. Entäpä jos tämä "muu tekniikka" keksitään viiden vuoden päästä. Ollaan todennäköisesti saman keskustelun ääressä.
Canal Digitalin sivuilta:
http://www.canaldigital.fi/templates/generalarticle____7001.aspx
"HDTV jatkossa:
•C MORE HD lähettää myös urheilua vuonna 2006.
•Canal Digitalille 2-3 uutta HDTV kanavaa.
•2006 jalkapallon MM-kisat osittain HD-tuotantona.
•Pekingin olympialaiset vuonna 2008 kokonaan HD-tuotantona.
•Saksan Premiere suunnittelee aloittavansa HD-lähetykset vuonna 2006.
•Ranskalainen TPS-yhtiö aloittanee jo tänä vuonna.
•BBC suunnittelee tuottavansa kaikki ohjelmat HD:nä jo vuonna 2010.
•Vuonna 2008 arvioidaan 10 %:lla Euroopan kotitalouksista olevan HD-näyttö.
•Pohjoismaissa arvioidaan HD-näyttöjä olevan 23 % ja HD-tilaajia 7 % väestöstä."
Osa harrastajista on sitä mieltä, että Suomi on aikaisemmin jalkapallon MM-loppukilpailussa ja voitta Euroviisut kuin siirtyy HDTV.... hetkinen!
Typeryys tässä asiassa on mielestäni lopulta siinä, ettei Yle edes tarjoa siirtymäaikaa. Tokihan digin tiedettiin tulevan, mutta antaisivat nyt käyttää vanhat telkkarit loppuun
Siirtymäaikaa on annettu ruhtinaallisesti YLElle rahallisesti kalliit kuusi vuotta. Kyllä siinä ajassa ehtii jatkuvassa käytössä oleva tuliterä telkkarikin jo päätyä uransa ehtoopuolelle ja siirtyä vaikka mökille boksin jatkeeksi. Tai ainahan sen voi myydä käytettynäkin sellaiselle joka haluaa katsella boksin kanssa.
Digiboksiin alusta asti satsanneena odotan kyllä todella kuumeisesti sitä että nuo kohisevat analogiset kaistasyöpöt saadaan pois sen myötä lisää signaalia nykyisille digikanaville - se tietää entistä parempaa kuvanlaatua.