Pakko sanoa että vaikka en Sharksista ollenkaan tykkää niin siellä ollaan kyllä jo todella pitkään tehty erinomaista työtä Doug Wilsonin johdolla. Hyvä esimerkki on juuri tuo Couturen hankinta. Niin, mitenkäs Sharks sen Couturen sai? No treidasi Mark Bellin ja Vesa Toskalan Leafsiin, josta vaihturina tuli 12th (Lars Eller) ja 44th. (Aaron Palushaj) No nuo lähtivät vielä eteenpäin Bluesiin josta vaihdossa tuli se yhdeksäs pickki jolla varattiin Couture. Jos nyt pidettäisiin tuo 2007 drafti uudestaan niin Couture voisi hyvinkin olla top-3 pick draftissa. Kane nyt varmaan lähtisi ykkösenä yhä edelleen, mutta kakkospaikasta kisaisivat nämä Couturet, Subbanit, Bennit ja McDonaghit.
Niinpä, ja tuossa avainasemassa ovat juuri ne treidit. On myös uskallettava luopua, jotta voi saada. Onhan San Jose muutenkin ollut kohtalaisen aktiivinen treidimarkkinoilla.
Eikä nyt mitenkään dissauksena esim. Pittsburghia tai Chicagoa kohtaan niin kyllähän nimenomaan tällaista Sharksien tai Red Wingsin kaltaista organisaatiota on pakko arvostaa eri tavalla. Rakennetaan joukkuetta viisaasti ja samalla pärjätään jatkuvasti sen verran hyvin, että ollaan playoffeissa mukana. Cuppi toki Sharksilta puuttuu enkä sitä heille mitenkään pysty toivomaankaan, mutta olisihan se pikkuhiljaa jo ansaittua. Vähän eriasia rakentaa voittavaa joukkuetta ilman rämpimistä ja top-kolmosen can't miss-pickejä.
Holland ehdottomasti rakensi joukkuetta hyvin aikakaudella, jolloin palkkarajoitteita ei ollut ja omistaja oli (ja on) valmis latomaan taaloja tiskiin loputtomasti. Tämän aikakauden rungollahan Holland edelleenkin osittain on operoinut cap-aikakaudella. Kyllä miehen oikea taso katsotaan vasta kohta puoliin, kun nämä aikaisempien olosuhteiden tuottamat edut rupeavat häviämään. Minä en itse todellakaan laskisi Hollandia "uuden ajan" tarkastelussa koviten meritoituneiden kaverien joukkoon, joskaan ei hän missään nimessä surkea ole edelleenkään.
Mutta tuolla "väärin voitettu/rakennettu" -sloganilla on sitten hyvä tulevaisuudessa itseään lämmitellä. :) (ja tämä nyt sitten ei-vakavasti otettavaksi).
Detroit-kannattajien ylimielisyys on kyllä huikea juttu. En kyllä pysty hyvällä tahdollakaan viimeisen neljän vuoden ajalta kauheasti mitään ylimielisyyttä löytämään näistä keskusteluista. Enemmän tämä Detroit-ketju muistuttaa Bostonin kuin Pittsburghin kausiketjua.
Ylimielisyys ei mielestäni ole oikea sana. Joskin jonkinlainen jo mainitsemani naiivi usko "perfect skenaario"-lähtökohtaan perustuvaan ajatteluun elää aika vahvasti ko. "yhteisössä". Joskin tietty optimismi kuuluu värilasihommiin. Tosin silläkin omat rajansa on.
Tosiaan laiturit ovat tulevaisuuden kannaltakin ihan hyvillä kantimilla. Nyquist, Jurco, Tatar ja Mantha tullee tulevaisuudessa miehittämään top-kutosen. Bottom-kutoseenkin löytyy pelaajia Abdelkaderin, Helmin, Anderssonin, Glendeningin, Ferraron jne. muodossa. Sheahan on tulevaisuudessa max. kakkossentteri. Tatar-Sheahan-Jurco voisi tulevaisuudessakin olla ihan toimiva kakkoskenttä, mutta näitä nyt on ihan mahdotonta ruveta vielä sanomaan. Lähinnä se sentteriosasto tällä hetkellä mietityttää, mutta en siitäkään vielä oikein huolestunut osaa olla. Enkä varmaan ikinä tule niin huolestunut olemaan kuin mitä nämä tietyt nimimerkit täällä nyt paasaavat että tulisi olla.
Onhan Detroitilla potentiaalisia "complementary"-palasia hyvin hallussa. Pointti onkin siinä, että pelkillä sellaisilla ei mitään contendereita nykyään rakenneta (ei edes Babcockin alaisuudessa, jonka hänenkin osaltaan mahdollinen "karkaaminen yliopistomaailmaan" tuo oman pilvensä Red Wings -tulevaisuuteen). Kuitenkin Detroitilla tulee olemaan pian noiden waiver-kelpoisuuksien menettämisen kanssa hieman ongelmia, sillä esim. ensi kauden jälkeen noin kentällinen "nuorisoa" menettää sen. Voi hyvinkin olla siis, että tuo tilanne ajaa jonkun kohtaloon "nyqvist", jossa pelaaja pelaa pidempään kuin olisi järkevää, tasolla, joka ei tue enää kehittymistä niin hyvin kuin kovemmassa kilpailussa pelaaminen, pelkästään sen takia, että hän sattuu olemaan waiver-vapaa ja jotkut muut, heikompitasoiset, eivät ole.
Tuo jatkuva viittaaminen johonkin huolestuneisuuteen kyllä mielestäni oirehtii jonkinasteisesta ärtymyksestä. Ehkä se pilvilinna rakoilee, sillä muussa tapauksessa tuollaiseen ei tarvetta liene olisi. Joskin kyllähän se imarteluna kannattaa ottaa, onhan Detroit erittäin mielenkiintoinen seurattava tuon erittäin hyvin menneen 20 vuoden ansiosta, ja tottakai silloin huomiota - myös kriittistä - "ansaitsee".
Datsyuk nyt ei pitkään aikaan ole ollut se shut-down sentteri. Kyllähän Zeta sitä shut-down hommaa on hoitanut viime vuodet. En tiedä mitä tilastoja olet Dissonanssi lukenut, mutta ainakin Rob Vollmanin Player Usage Charttien mukaan Datsyukin corsi on hyökkääjistä neljänneksi paras. Ainoastaan Jurcolla, Sheahanilla ja Tatarilla olisi parempi. Ja nämä paljon helpommilla minuuteilla ja suuremmalla offensive-zone start %:lla. Ja paljon matalammalla QoC:lla.
Ihan Behind The Netista katsoin, ja siellä Datsyukin QoC-lukema oli joukkueen kolmanneksi huonoin. Ero esim. Zetaan oli todella iso. En siis puhunut tuosta "puhtaasta" corsista. Myös Datsyuki offzone-start-määrät indikoivat sitä, että tosiaan tuossa shtudown-roolissa miestä ei enää käytetä. Tuo lukema on miltei 10% suurempi kuin esim. Bergeronilla, joka vielä pelaa laadullisesti kovempia minuutteja.
Detroitia olen aika vähän seurannut otteluiden osalta, mutta aika yllättynyt olen Datsyukin osalta noista tilastoista, jos niitä ei kerta mikään muukaan seikka selitä.
Mutta Corsitkin voi lyödä ihan höpöhöpötilastoksi siinä kohtaa kun sen mukaan Kyle Quincey on pelannut paremmin kuin Danny DeKeyser.
Niin tai sitten voi sanoa, että joku rakentelee olkiukkoja. Kukaanhan ei ole mielestäni väittänyt, että mistään tilastosta voi suoraan tulkita pelaajan x olevan
parempi kuin pelaaja y. Se kyllä kertoo tietyn laskennallisen eron pelaajien välillä, josta joko voidaan tehdä (mahdollisesti käyttämällä apuna muita "välineitä") todellisuutta vastaavia tai vastaamattomia johtopäätöksiä.
Valottakaahan pojat meikäläisellekin tätä tilastoa, ja kertokaa samalla joitain hyviä, NHL.com:n ulkopuolisia statistiikkasivustoja, missä hienostellaan eri nippelitilastoilla, esim juuri pelaajakohtaisia, kuka pelaa ketäkin vastaan ja miten-tilastoja...
BEHIND THE NET: Hockey Analysis and Statistics [new host] (linkki vie behind the net -sivustolle)
Tuolta löytyy aika paljon. Itselläni kyllä edelleen on hieman vaiheessa noihin menetelmiin (ja niiden "episteemiseen" puoleen) tutustuminen. Täytyy ottaa se epistolaksi jossain vaiheessa, jotta sitten pystyy niitäkin tilastoja vielä paremmin tulkitsemaan.