FutureHockey
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- TPS - Connorit Bedard & McDavid
Avaan ketjun painavista syistä jo nyt, vaikka Bedard on varattavissa NHL:äänkin vasta kesällä 2023. Nopealla scouttauksella ainoastaan Sidney Crosby sekä Connor McDavid ovat saaneet omat ketjunsa NHL-puolelle ennen NHL-varaustaan ja nähdäkseni Connor Bedard jos kuka, on oikea jatkaja tälle tielle.
Olen viime ajat syventynyt todella erityiseen nuorukaiseen - Connor Bedardiin. Poikaan, jota varsin arvostettu jääkiekkoaviisi The Hockey News tituleerasi jääkiekon tulevaisuudeksi marraskuussa 2018. Bedard oli tuolloin 13-vuotias. 13-vuotias! Mitä SINÄ teit ollessasi 13-vuotias? Itse tuli juostua kujajuoksua tyttöjen perässä viikonloput suurimman murheen ollessa lähinnä se, että mitenhän se ensi viikon matikankoe tulee menemään..
Kun olen avannut maailmani lopullisesti nuorukaiselle, pelaajalle nimeltä Connor Bedard, olen lopullisesti vakuuttunut, että tässä on käsissä jotain aivan käsittämättömän hienoa, jonka kutsun jokaisen lukijan kokemaan kanssani tässä nyt ja tulevaisuudessa. Me olemme se ikäluokka, joka saa nähdä ja kokea hänen tarinansa - Tarinan, joka ei ole vielä edes kunnolla alkanutkaan, mutta joka on jo nyt tuleva olemaan samaa kastia muuan Sidney Crosbyn tai Connor McDavidin vastaavien kanssa. Reilun 20 vuoden matkani jääkiekon kanssa olen ollut todella, todella harvasta pelaajasta yhtä innoissani kuin Bedardista. Hyviä nuoria pelaajia on ollut paljon. Erinomaisia nuoria lopulta todella vähän. Niistä erinomaisista kun poimitaan vielä ne, jotka ovat olleet suoraan toiselta planeetalta, jää jäljelle vain kourallinen pelaajia - Jos sitäkään.
Jotkut voivat (äysin oikeutetusti enkä teitä tuomitse tästä mielipiteestä) tässä kohtaa jo ajatella, että "hyvä luoja mitä lässynläätä - Todella viisasta lähteä arvioimaan pelaajaa, josta ei vielä tiedä mitä hän tulee olemaan yhden, viiden saatika kymmenen vuoden päästä". Koitan kuitenkin parhaan kykyni mukaan luoda teille tässä avauksessa käsityksen siitä kuka Connor Bedard on ja miksi hänestä puhuttiin jo 13-vuotiaana (!) jääkiekon tulevaisuutena? Miksi meikäläinen on hypännyt all-in panostuksella Bedardin hypebussiin ja miksi uskon, että hän tulee olemaan pelaaja, jonka urasta ja teoista puhutaan vielä vuosikymmenien päästä?
Connor Bedard - Triviat
Kuka? - Connor Bedard, Syntynyt 17. heinäkuuta vuonna 2005 North Vancouverin kaupungissa Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa.
Mitat? - Viimeisten mittausten mukaan Bedard on 175 senttiä (5'9'') pitkä ja painaa 82 kiloa (181 Ibs).
Sukulaisuussuhteet? - Bedardin setä on entinen NHL-vahti Jim Bedard. Bedard on varmasti monelle suomalaisellekin kiekkoseuraajalle tuttu hahmo, sillä pelasihan hän yhteensä 14 kauden ajan Suomessa SM-liigaa ja silloista I-divisioonaa 1980- ja 1990-luvulla. Seuroina Bedardilla toimivat Liigassa TPS sekä HPK, I-divisioonassa Ketterä, TuTo sekä Kiekko-67. Pelaajauransa jälkeen Jim Bedard aloitti uransa maalivahtivalmentajana. Hän toimi NHL-joukkue Detroit Red Wingsin maalivahtivalmentajana yhteensä 20 vuoden ajan.
Lempijoukkue? - Vancouverin kasvattina vähemmän yllättäen Vancouver Canucks on ollut Bedardin suosikkijoukkue koko hänen ikänsä. Lempipelaajakseen (Vancouverista) Bedard mainitsi taannoin haastattelussa Tyler Motten.
Connor Bedard - Uran alkuvuodet
Connor Bedardin ura on ollut jo nyt menestystarina. Bedard on kuulunut ikäluokkansa parhaimmistoon käytännössä niin kauan kuin on luistimet jalkaansa laittanut, mutta viimeistään 11-vuotiaana Bedard alkoi erottumaan toden teolla muista ikäisistään. On todella absurdia puhua 16-vuotiaan pelaajan kohdalla "uran alkuvuosista", koska niitähän eletään tälläkin hetkellä! Tosiasia on kuitenkin se, että nykyaikana yhä nuorempien jääkiekkoiloijen urat löytyvät tilastoituina todisteena heidän saavutuksistaan ja niitä käytetään isona osana esimerkiksi sopimusneuvotteluita ja osana pelaajatarkkailua.
Kuten kuitenkin jo sanoin, alkoi Bedard viimeistään kaudella 2016-17 11-vuotiaana keräämään isompia otsikoita osakseen rapakon tuolla puolen. Tuolloin North Vancouver Stormin junioripolkua läpikäynyt Bedard valittiin Pro Hockey Hutsonin riveihin alle 12-vuotiaiden World Selects Invitation -turnaukseen. Reilu kymmenvuotisen historian aikana turnaus on kerännyt yhteen maailman sen hetken lupaavimpia pelaajia eri ikäluokista ja mukana ovat olleet mm. NHL:ään varatuista pelaajista Cole Sillinger, Wyatt Johnston sekä Dylan Duke. Turnaus onkin kasvanut aikojen saatossa yhdeksi kauden päätapahtumista ikäluokalleen ja sen arvostus etenkin P-Amerikassa on kasvanut kasvamistaan.
Bedard ei jättänyt turnausdebyytissään mitään arvailujen varaan, vaan nakutti kuudessa ottelussa taululle tehopisteet 9+7=16 ja voitti turnauksen maali- ja pistepörssin. Kuvaavaa on se, että turnauksessa Bedardin joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja, Zach Benson, jota pidetään myös huippulupaavana pelaajana, teki puolet vähemmän pisteitä kuin Bedard (3+5=8).
Turnauksessa pelasivat myös Suomen U12-pelaajista kasattu joukkue, johon kuuluivat mm. Emil Järventie sekä tuolloin toista kertaa turnaukseen valittu, lopulta ennätyksellisesti kolmet U12-turnaukset pelannut, Aron Kiviharju.
The Star was born.. Kauden 16-17 turnaus oli kuitenkin vasta alkusoittoa Bedardille. Seuraavalla kaudella 2017-18 Bedard sai vähemmän yllättäen jälleen kutsun oman ikäluokkansa WSI-turnaukseen, Draftday Hockey Selectsin joukkueeseen ja U13 ikäluokkaan. Bedard oli turnauksessa pitelemätön ja teki käytännössä mitä tahtoi voittaen turnauksen pistepörssin ylivoimaisen murskaavasti tehden seitsemään peliin tehopisteet 24+8=32 pistekeskiarvon ollessa mykistävä 4.57! Pistesaldo on edelleen turnaushistorian piste-ennätys yhdessä turnauksessa. Seuraavaksi tehokkain pelaaja turnauksessa, Tshekin Dominik Petr, jäi Bedardista yhdeksän tehopistettä (9+14=23) ja toiseksi tehokkain joukkuekaverikin, Anthony Romani, 12 tehopistettä (9+11=20). Todettakoon muuten, että turnaushistoriassa toiseksi parasta pistekeskiarvoa pitää hallussaan Venäjän Alexander Legkov, mutta hänkin jää lukemallaan 3.22 kauas Bedardista.
Seuraavaksi kaudeksi Bedard siirtyi pelaamaan Läntisen Vancouverin akatemiajoukkueeseen CSSHL:ään (Canadian Sport School Hockey League). Bedard pelasi kauden pääasiassa U15-ikäluokan kanssa ja voi pojat, että pelasikin. Vastassa pääasiassa vuoden vanhempia pelaajia uudessa ympäristössä ja uudessa Liigassa. Mitä teki Bedard? Ei enempää eikä vähempää kuin nappasi CSSHL:än U15 ikäluokan maali- ja pistepörssin voiton iskiessään 30 ottelussa tehopisteet 64+24=88. Pistepörssin voitto irtosi 12 tehopisteen erolla seuraavaan (Koehn Ziemmer 29. 37+39=76), maalipörssin voitto hieman vaatimattomammin 22 maalin erolla seuraavaan (Bowden Singleton 29. 42+24=66).
Paremmalla pistesaldolla samanikäisenä ovat pelanneet ainoastaan tulevan kesän draftin Top-3:een laajasti ennakoitu Matthew Savoie (2017-18: 30. 28+69=97) sekä tällä kaudella järisyttävän kovaa jälkeä iskenyt, toisen polven kiekkoilijalupaus Noah Kosick (29. 22+74=96).
Bedardin maalisaldo oli kuitenkin sarjan tilastoitu yhden kauden maaliennätys (seur. Logan Stankoven 2017-18 57 maalia). Seuraavaksi tehokkain 13-vuotias maalintekijä sarjassa on ollut yllä lueteltu Savoie, jonka maalisaldo on siis yli tuplasti pienempi kuin Bedardilla.
Mainittakoon myös, että samaisella kaudella 2018-19 Bedard kävi myös pyörähtämässä muutaman ottelun verran pelaamassa CSSHL:n U16 sarjaa. Kaksi peliä, tehopisteet 3+1=4 ja nimi mieleen.
Samalla kaudella Bedard sai jälleen kutsun World Selects Invitation turnaukseen, tällä kertaa vuotta vanhempien mukaan U15-ikäluokkaan ja Pacific Selectsin joukkueeseen. Aiemmin nähtyä ilotulitusta ei tuossa turnauksessa Bedardilla nähty, mutta kun paikalla ovat ikäluokkansa parhaimmat, jotka ovat vuoden vanhempia kuin sinä, niin annettakoon anteeksi. Eikä Bedard turnauksessa mikään heittopussi ollut kuitenkaan, vaan oli joukkueensa maalipörssin ykkösenä ja pistepörssissä toisena iskettyään viiteen peliin tehopisteet 4+1=5.
Seuraavaksi kaudeksi Bedard siirtyi pelaamaan Läntisen Vancouverin riveissä CSSHL:än U18 ikäluokkaa. 14-vuotiaana, vastassa kolme vuotta vanhempia pelaajia. This kid is gonna have some troub... No, he won't. Tilille kilahti jälleen sarjan maali-ja pistepörssin voitto saldolla 36. 43+41=84. Sarjan seuraavaksi tehokkain Bedardin ikäinen oli venäläinen Andrey Manov tehopistein 2+9=11.
Connor Bedard - Exceptional Status
Bedard pääsi liittymään kesällä 2020 harvinaiseen joukkoon saatuaan Kanadan junioriliigalta (CHL) ns. erityisen pelaajan statuksen, joka antaa pelaajalle luvan pelata CHL:n pääsarjassa "alaikäisenä" eli 15-vuotiaana vakituisesti. Kyseinen status edellyttää, että pelaaja on ikäistään edellä taidoiltaan ja kypsyydeltään. Bedard oli vasta historian seitsemäs pelaaja, joka on kyseisen luvan saanut. WHL:n historiassa Bedard oli ensimmäinen kyseisen statuksen pelaaja. Kaikki tuon statuksen saavuttaneet pelaajat alla:
Vaikka usein kuuleekin todettavan, että tuo exceptional status -termi on kokenut inflaation kun sitä varsinkin tuossa 2010-luvun alkupuolella "viljeltiin", niin kyllähän kun tuota porukkaa ja heidän taustojaan katsoo niin kyseinen joukko on sen pääasiassa ansainnut, Bedard mukaanlukien.
Connor Bedard - Regina Pats ja maineteot nuorten maajoukkueissa
Regina Pats siis varasi Bedardin kesän 2020 WHL Bantam Draftin ensimmäisenä pelaajana. Regina Pats on WHL:n perinteisimpiä joukkueita, jota tosin menestys on kiertänyt häkellyttävällä tavalla pitkään. Joukkueen historiasta löytyy lukuisia upeita pelimiehiä aina Esa Tikkasesta ja Mike Sillingeristä Derek Boogaardiin, Rick Rypieniin sekä Jordan Eberleen. Sen viimeisin mestaruus on vuodelta 1980. Tuon jälkeen Pats on esiintynyt WHL:n finaaleissa kolmesti vain todetakseen vastustajan paremmaksi kerta toisensa jälkeen, viimeisimpänä keväällä 2017. Tuon kauden jälkeen Reginan meno on ollut laskusuhdanteista, joten Connor Bedardin kaltaisen pelaajan saaminen joukkueen riveihin on kirjaimellisesti lottovoitto joukkueelle.
Helppoon paikkaan Bedard ei tullut, se käy selville hyvin nopeasti kun vilkaisee Reginan taustaa. Kaudella 2016-17 kun joukkue edellisen kerran ylsi WHL:n finaaleihin, voitti se runkosarjassa hulppeat 52 ottelua 72 mahdollisesta keräten yhteensä 112 pistettä runkosarjassa. Vielä seuraavallakin kaudella joukkue pystyi venymään 40 voittoon runkosarjassa, mutta sitä seuranneet kaksi kautta toivat yhteensä tuon 40 voittoa tilille ja esimerkiksi kaudella 2018-19 joukkue teki vain alle puolet siitä maalimäärästä, jonka se iski finaalikaudellaan.
Päävalmentajana Reginalla on toiminut kaudesta 2014-15 alkaen John Paddock. Nykyisin 67-vuotias Paddock on kokenut kehäkettu, joka on nähnyt paljon. Pelaajaurallaan 1970- ja 1980-luvulla Paddock sahasi vuosikaudet NHL:n ja AHL:n välimaastoa ja oli voittamassa kahta perättäistä Calder Cupia AHL-seura Maine Marinersin riveissä vuosina 1978 ja 1979. Pelaajauran päätyttyä 1983-84 kaudella siirtyi Paddock välittömästi Mainen valmentajaksi. Liki 40 vuoden valmennustaipaleelle on mahtunut pestejä aina NHL:ää myöden ja olihan Paddock muuan Winnipeg Jetsin päävalmentajana kun eräs Teemu Selänne iski tulokkaana taululle ennätykselliset 76 maalia. Valmentajana Paddockin meriittilistalta löytyvät kaksi AHL-mestaruutta, yksi AHL:n vuoden valmentajana nimitys, NHL:n All-Stars otteluun valinta valmentajaksi sekä muutamat nimitykset WHL:n vuoden valmentajaksi.
Käytännössä Bedard pääsi astumaan aikalailla puhtaaseen pöytään, sillä kaudeksi 2020-21 oli uudistunut enemmissä määrin kun edelliskauden joukkueesta oli lähtenyt karkeasti arvioituna noin puolet pelaajista pois, mukana useita kärkikenttien pelaajia kapteeni Austin Pratt etunenässä. Pöytä oli katettu vastuuta varten ja sitä (vastuuta) hän myös halusi. Koronapandemialla oli kuitenkin sormensa pelissä myös WHL:n osalta ja syyskuussa -20 WHL:n alkua siirrettiin pandemian vuoksi. Bedard ei halunnut jäädä tuleen makaamaan vaan otti yhteyttä tukiverkkonsa kanssa Ruotsiin ja HV71:n joukkueeseen, josta järjestyi hyvin nopealla aikataululla Bedardille ja hänen siskolleen kalustettu asunto ja rajattomat mahdollisuudet treenata niin joukkueen kanssa, kuin yksilötasolla.
Alunperin Bedardin piti nimenomaan treenata seuran juniorijoukkueen kanssa, mutta lopulta WHL-kauden alun siirryttyä, päätyi Bedard myös pelaamaan muutamat ottelut HV71:n A-nuorten mukana ja pääsipä hän kertaalleen myös B-nuorten matkaan pelaamaan. Paljoa ei Bedard vanhempiaan kumarrellut Ruotsissakaan: A-nuorissa neljässä pelissä tilille yhtä monta pistettä (2+2) ja B-nuorten yksittäisessä ottelussa tilille tehot 1+1.
Pitkä odotus tuli päätökseen maaliskuussa 2021 kun WHL-kausi saatiin vihdoin aloitettua. Regina Pats ja Connor Bedard avasivat kautensa 13.3.2021 kotiottelulla Prince Albert Raidersia vastaan. Aloitus olisi voinut sujua paremminkin: Ajassa 03:53 Prince Albertin Ozzy Wiesblatt vei vierasjoukkueen 0-1 johtoon. 08:11 ja Tyson Laventure iski taululle 0-2. 21:21 ja taululla 0-3 Matthew Cullingin toimesta. Voin kuvitella, että tuossa kohtaa aika monelta katsojalta, jossei kotijoukkueen pelaajaltakin on kuulunut jokunen ärräpää ja saattanut hieman selkärankakin olla koetuksella. Mitä tekee 15-vuotias Connor Bedard? Nappaa joukkueensa reppuselkään ja iskee asearsenaalinsa tiskiin: Ensin ylivoimalla tuo kiekon alueelle, vie Prince Albertin pelaajan pienellä kynäilyllä ulos tilanteesta, sen jälkeen ranteet lukkoon ja puolustajan jalkojen suojista napakka rannekuti ja tilanteeksi 1-3 ajassa 25:01. 48 sekuntia myöhemmin ja taas sama jantteri asialla: Hyökkäyspään aloitus, kiekko kulmaan, josta Logan Nijhoff taistelee sen Bedardille. Bedard ajaa kulmasta keskelle, pienellä kynällä ensimmäisestä vihollisesta ohitse, seuraavalla kynällä jallitettiin maalinedustalla seissyt puolustaja hötkyilemään tilanteessa sen verran, että Bedardilla oli jälleen helppo työ iskeä ranteet lukkoon ja kiekko toista kertaa ohitse maalivahti Max Paddockin. Kyllä, hän on sukua John Paddockille: John on nimittäin Maxin setä.
Kauempaa Reginan kiri ei kestänyt ja ottelu päättyi lopulta 6-3 tappioon, mutta piippuhyllyn sokea-Reettakin oli viimeistään nyt nähnyt Bedardin kyvyt kaukalossa. Bedardin neljä ensimmäistä WHL-ottelua toivat jokainen tilille kaksi tehopistettä ja yhteensä 12 ensimmäisessä ottelussaan Bedard teki vähintään pisteen. Bedard jäi tulokaskautensa 15 ottelussa ainoastaan kerran ilman pisteitä, iski kahdesti neljä tehopistettä otteluun, oli joukkueensa pistepörssin ykkönen, vaikka pelasi 5-9 ottelua muita vähemmän kauden aikana. Kauden päätteeksi tulokaskauden tilastot kirjoitettiin muotoon: 15. 12+16=28, +9, 6 PIM. Ei pöllömpi saldo tulokaspelaajalta, jonka joukkue hävisi enemmän otteluita kuin voitti.
Lienee turha kertoa, että Bedardille ojennettiin kauden päätteeksi WHL:n vuoden tulokkaalle annettava Jim Piggott Trophy. Palkinto, jonka ovat voittaneet aiemmin mm. sellaiset pelimiehet kuin Dylan Cozens, Seth Jones, Ryan Nugent-Hopkins sekä Sam Reinhart.
Bedardin pisteet ottelu-ottelulta tulokaskaudella 2020-21
Jos kyseinen tilastosuora tai Bedardin tulokaskausi ei jo itsessään tee vaikutusta tai saa aikaan WOW-reaktioita niin ei hätää. Verrataan sitä muihin exceptional statuksen pelaajiin ja miten he pelasivat tulokaskausillaan:
Olen viime ajat syventynyt todella erityiseen nuorukaiseen - Connor Bedardiin. Poikaan, jota varsin arvostettu jääkiekkoaviisi The Hockey News tituleerasi jääkiekon tulevaisuudeksi marraskuussa 2018. Bedard oli tuolloin 13-vuotias. 13-vuotias! Mitä SINÄ teit ollessasi 13-vuotias? Itse tuli juostua kujajuoksua tyttöjen perässä viikonloput suurimman murheen ollessa lähinnä se, että mitenhän se ensi viikon matikankoe tulee menemään..
Kun olen avannut maailmani lopullisesti nuorukaiselle, pelaajalle nimeltä Connor Bedard, olen lopullisesti vakuuttunut, että tässä on käsissä jotain aivan käsittämättömän hienoa, jonka kutsun jokaisen lukijan kokemaan kanssani tässä nyt ja tulevaisuudessa. Me olemme se ikäluokka, joka saa nähdä ja kokea hänen tarinansa - Tarinan, joka ei ole vielä edes kunnolla alkanutkaan, mutta joka on jo nyt tuleva olemaan samaa kastia muuan Sidney Crosbyn tai Connor McDavidin vastaavien kanssa. Reilun 20 vuoden matkani jääkiekon kanssa olen ollut todella, todella harvasta pelaajasta yhtä innoissani kuin Bedardista. Hyviä nuoria pelaajia on ollut paljon. Erinomaisia nuoria lopulta todella vähän. Niistä erinomaisista kun poimitaan vielä ne, jotka ovat olleet suoraan toiselta planeetalta, jää jäljelle vain kourallinen pelaajia - Jos sitäkään.
Jotkut voivat (äysin oikeutetusti enkä teitä tuomitse tästä mielipiteestä) tässä kohtaa jo ajatella, että "hyvä luoja mitä lässynläätä - Todella viisasta lähteä arvioimaan pelaajaa, josta ei vielä tiedä mitä hän tulee olemaan yhden, viiden saatika kymmenen vuoden päästä". Koitan kuitenkin parhaan kykyni mukaan luoda teille tässä avauksessa käsityksen siitä kuka Connor Bedard on ja miksi hänestä puhuttiin jo 13-vuotiaana (!) jääkiekon tulevaisuutena? Miksi meikäläinen on hypännyt all-in panostuksella Bedardin hypebussiin ja miksi uskon, että hän tulee olemaan pelaaja, jonka urasta ja teoista puhutaan vielä vuosikymmenien päästä?
Connor Bedard - Triviat
Kuka? - Connor Bedard, Syntynyt 17. heinäkuuta vuonna 2005 North Vancouverin kaupungissa Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa.
Mitat? - Viimeisten mittausten mukaan Bedard on 175 senttiä (5'9'') pitkä ja painaa 82 kiloa (181 Ibs).
Sukulaisuussuhteet? - Bedardin setä on entinen NHL-vahti Jim Bedard. Bedard on varmasti monelle suomalaisellekin kiekkoseuraajalle tuttu hahmo, sillä pelasihan hän yhteensä 14 kauden ajan Suomessa SM-liigaa ja silloista I-divisioonaa 1980- ja 1990-luvulla. Seuroina Bedardilla toimivat Liigassa TPS sekä HPK, I-divisioonassa Ketterä, TuTo sekä Kiekko-67. Pelaajauransa jälkeen Jim Bedard aloitti uransa maalivahtivalmentajana. Hän toimi NHL-joukkue Detroit Red Wingsin maalivahtivalmentajana yhteensä 20 vuoden ajan.
Lempijoukkue? - Vancouverin kasvattina vähemmän yllättäen Vancouver Canucks on ollut Bedardin suosikkijoukkue koko hänen ikänsä. Lempipelaajakseen (Vancouverista) Bedard mainitsi taannoin haastattelussa Tyler Motten.
Connor Bedard - Uran alkuvuodet
Connor Bedardin ura on ollut jo nyt menestystarina. Bedard on kuulunut ikäluokkansa parhaimmistoon käytännössä niin kauan kuin on luistimet jalkaansa laittanut, mutta viimeistään 11-vuotiaana Bedard alkoi erottumaan toden teolla muista ikäisistään. On todella absurdia puhua 16-vuotiaan pelaajan kohdalla "uran alkuvuosista", koska niitähän eletään tälläkin hetkellä! Tosiasia on kuitenkin se, että nykyaikana yhä nuorempien jääkiekkoiloijen urat löytyvät tilastoituina todisteena heidän saavutuksistaan ja niitä käytetään isona osana esimerkiksi sopimusneuvotteluita ja osana pelaajatarkkailua.
Kuten kuitenkin jo sanoin, alkoi Bedard viimeistään kaudella 2016-17 11-vuotiaana keräämään isompia otsikoita osakseen rapakon tuolla puolen. Tuolloin North Vancouver Stormin junioripolkua läpikäynyt Bedard valittiin Pro Hockey Hutsonin riveihin alle 12-vuotiaiden World Selects Invitation -turnaukseen. Reilu kymmenvuotisen historian aikana turnaus on kerännyt yhteen maailman sen hetken lupaavimpia pelaajia eri ikäluokista ja mukana ovat olleet mm. NHL:ään varatuista pelaajista Cole Sillinger, Wyatt Johnston sekä Dylan Duke. Turnaus onkin kasvanut aikojen saatossa yhdeksi kauden päätapahtumista ikäluokalleen ja sen arvostus etenkin P-Amerikassa on kasvanut kasvamistaan.
Bedard ei jättänyt turnausdebyytissään mitään arvailujen varaan, vaan nakutti kuudessa ottelussa taululle tehopisteet 9+7=16 ja voitti turnauksen maali- ja pistepörssin. Kuvaavaa on se, että turnauksessa Bedardin joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja, Zach Benson, jota pidetään myös huippulupaavana pelaajana, teki puolet vähemmän pisteitä kuin Bedard (3+5=8).
Turnauksessa pelasivat myös Suomen U12-pelaajista kasattu joukkue, johon kuuluivat mm. Emil Järventie sekä tuolloin toista kertaa turnaukseen valittu, lopulta ennätyksellisesti kolmet U12-turnaukset pelannut, Aron Kiviharju.
The Star was born.. Kauden 16-17 turnaus oli kuitenkin vasta alkusoittoa Bedardille. Seuraavalla kaudella 2017-18 Bedard sai vähemmän yllättäen jälleen kutsun oman ikäluokkansa WSI-turnaukseen, Draftday Hockey Selectsin joukkueeseen ja U13 ikäluokkaan. Bedard oli turnauksessa pitelemätön ja teki käytännössä mitä tahtoi voittaen turnauksen pistepörssin ylivoimaisen murskaavasti tehden seitsemään peliin tehopisteet 24+8=32 pistekeskiarvon ollessa mykistävä 4.57! Pistesaldo on edelleen turnaushistorian piste-ennätys yhdessä turnauksessa. Seuraavaksi tehokkain pelaaja turnauksessa, Tshekin Dominik Petr, jäi Bedardista yhdeksän tehopistettä (9+14=23) ja toiseksi tehokkain joukkuekaverikin, Anthony Romani, 12 tehopistettä (9+11=20). Todettakoon muuten, että turnaushistoriassa toiseksi parasta pistekeskiarvoa pitää hallussaan Venäjän Alexander Legkov, mutta hänkin jää lukemallaan 3.22 kauas Bedardista.
Seuraavaksi kaudeksi Bedard siirtyi pelaamaan Läntisen Vancouverin akatemiajoukkueeseen CSSHL:ään (Canadian Sport School Hockey League). Bedard pelasi kauden pääasiassa U15-ikäluokan kanssa ja voi pojat, että pelasikin. Vastassa pääasiassa vuoden vanhempia pelaajia uudessa ympäristössä ja uudessa Liigassa. Mitä teki Bedard? Ei enempää eikä vähempää kuin nappasi CSSHL:än U15 ikäluokan maali- ja pistepörssin voiton iskiessään 30 ottelussa tehopisteet 64+24=88. Pistepörssin voitto irtosi 12 tehopisteen erolla seuraavaan (Koehn Ziemmer 29. 37+39=76), maalipörssin voitto hieman vaatimattomammin 22 maalin erolla seuraavaan (Bowden Singleton 29. 42+24=66).
Paremmalla pistesaldolla samanikäisenä ovat pelanneet ainoastaan tulevan kesän draftin Top-3:een laajasti ennakoitu Matthew Savoie (2017-18: 30. 28+69=97) sekä tällä kaudella järisyttävän kovaa jälkeä iskenyt, toisen polven kiekkoilijalupaus Noah Kosick (29. 22+74=96).
Bedardin maalisaldo oli kuitenkin sarjan tilastoitu yhden kauden maaliennätys (seur. Logan Stankoven 2017-18 57 maalia). Seuraavaksi tehokkain 13-vuotias maalintekijä sarjassa on ollut yllä lueteltu Savoie, jonka maalisaldo on siis yli tuplasti pienempi kuin Bedardilla.
Mainittakoon myös, että samaisella kaudella 2018-19 Bedard kävi myös pyörähtämässä muutaman ottelun verran pelaamassa CSSHL:n U16 sarjaa. Kaksi peliä, tehopisteet 3+1=4 ja nimi mieleen.
Samalla kaudella Bedard sai jälleen kutsun World Selects Invitation turnaukseen, tällä kertaa vuotta vanhempien mukaan U15-ikäluokkaan ja Pacific Selectsin joukkueeseen. Aiemmin nähtyä ilotulitusta ei tuossa turnauksessa Bedardilla nähty, mutta kun paikalla ovat ikäluokkansa parhaimmat, jotka ovat vuoden vanhempia kuin sinä, niin annettakoon anteeksi. Eikä Bedard turnauksessa mikään heittopussi ollut kuitenkaan, vaan oli joukkueensa maalipörssin ykkösenä ja pistepörssissä toisena iskettyään viiteen peliin tehopisteet 4+1=5.
Seuraavaksi kaudeksi Bedard siirtyi pelaamaan Läntisen Vancouverin riveissä CSSHL:än U18 ikäluokkaa. 14-vuotiaana, vastassa kolme vuotta vanhempia pelaajia. This kid is gonna have some troub... No, he won't. Tilille kilahti jälleen sarjan maali-ja pistepörssin voitto saldolla 36. 43+41=84. Sarjan seuraavaksi tehokkain Bedardin ikäinen oli venäläinen Andrey Manov tehopistein 2+9=11.
Connor Bedard - Exceptional Status
Bedard pääsi liittymään kesällä 2020 harvinaiseen joukkoon saatuaan Kanadan junioriliigalta (CHL) ns. erityisen pelaajan statuksen, joka antaa pelaajalle luvan pelata CHL:n pääsarjassa "alaikäisenä" eli 15-vuotiaana vakituisesti. Kyseinen status edellyttää, että pelaaja on ikäistään edellä taidoiltaan ja kypsyydeltään. Bedard oli vasta historian seitsemäs pelaaja, joka on kyseisen luvan saanut. WHL:n historiassa Bedard oli ensimmäinen kyseisen statuksen pelaaja. Kaikki tuon statuksen saavuttaneet pelaajat alla:
Pelaaja | Varaustilaisuus | Varausvuosi | Varauskierros | Varausnumero | Varannut joukkue |
John Tavares | OHL Priority Seletion | 2005 | 1. | 1. | Oshawa Generals |
Aaron Ekblad | OHL Priority Selection | 2011 | 1. | 1. | Barrie Colts |
Connor McDavid | OHL Priority Selection | 2012 | 1. | 1. | Erie Otters |
Sean Day | OHL Priority Selection | 2013 | 1. | 4. | Mississauga Steelheads |
Joseph Veleno | QMJHL Entry Draft | 2015 | 1. | 1. | Saint John Sea Dogs |
Shane Wright | OHL Priority Selection | 2019 | 1. | 1. | Kingston Frontenacs |
Connor Bedard | WHL Bantam Draft | 2020 | 1. | 1. | Regina Pats |
Vaikka usein kuuleekin todettavan, että tuo exceptional status -termi on kokenut inflaation kun sitä varsinkin tuossa 2010-luvun alkupuolella "viljeltiin", niin kyllähän kun tuota porukkaa ja heidän taustojaan katsoo niin kyseinen joukko on sen pääasiassa ansainnut, Bedard mukaanlukien.
Connor Bedard - Regina Pats ja maineteot nuorten maajoukkueissa
Regina Pats siis varasi Bedardin kesän 2020 WHL Bantam Draftin ensimmäisenä pelaajana. Regina Pats on WHL:n perinteisimpiä joukkueita, jota tosin menestys on kiertänyt häkellyttävällä tavalla pitkään. Joukkueen historiasta löytyy lukuisia upeita pelimiehiä aina Esa Tikkasesta ja Mike Sillingeristä Derek Boogaardiin, Rick Rypieniin sekä Jordan Eberleen. Sen viimeisin mestaruus on vuodelta 1980. Tuon jälkeen Pats on esiintynyt WHL:n finaaleissa kolmesti vain todetakseen vastustajan paremmaksi kerta toisensa jälkeen, viimeisimpänä keväällä 2017. Tuon kauden jälkeen Reginan meno on ollut laskusuhdanteista, joten Connor Bedardin kaltaisen pelaajan saaminen joukkueen riveihin on kirjaimellisesti lottovoitto joukkueelle.
Helppoon paikkaan Bedard ei tullut, se käy selville hyvin nopeasti kun vilkaisee Reginan taustaa. Kaudella 2016-17 kun joukkue edellisen kerran ylsi WHL:n finaaleihin, voitti se runkosarjassa hulppeat 52 ottelua 72 mahdollisesta keräten yhteensä 112 pistettä runkosarjassa. Vielä seuraavallakin kaudella joukkue pystyi venymään 40 voittoon runkosarjassa, mutta sitä seuranneet kaksi kautta toivat yhteensä tuon 40 voittoa tilille ja esimerkiksi kaudella 2018-19 joukkue teki vain alle puolet siitä maalimäärästä, jonka se iski finaalikaudellaan.
Päävalmentajana Reginalla on toiminut kaudesta 2014-15 alkaen John Paddock. Nykyisin 67-vuotias Paddock on kokenut kehäkettu, joka on nähnyt paljon. Pelaajaurallaan 1970- ja 1980-luvulla Paddock sahasi vuosikaudet NHL:n ja AHL:n välimaastoa ja oli voittamassa kahta perättäistä Calder Cupia AHL-seura Maine Marinersin riveissä vuosina 1978 ja 1979. Pelaajauran päätyttyä 1983-84 kaudella siirtyi Paddock välittömästi Mainen valmentajaksi. Liki 40 vuoden valmennustaipaleelle on mahtunut pestejä aina NHL:ää myöden ja olihan Paddock muuan Winnipeg Jetsin päävalmentajana kun eräs Teemu Selänne iski tulokkaana taululle ennätykselliset 76 maalia. Valmentajana Paddockin meriittilistalta löytyvät kaksi AHL-mestaruutta, yksi AHL:n vuoden valmentajana nimitys, NHL:n All-Stars otteluun valinta valmentajaksi sekä muutamat nimitykset WHL:n vuoden valmentajaksi.
Käytännössä Bedard pääsi astumaan aikalailla puhtaaseen pöytään, sillä kaudeksi 2020-21 oli uudistunut enemmissä määrin kun edelliskauden joukkueesta oli lähtenyt karkeasti arvioituna noin puolet pelaajista pois, mukana useita kärkikenttien pelaajia kapteeni Austin Pratt etunenässä. Pöytä oli katettu vastuuta varten ja sitä (vastuuta) hän myös halusi. Koronapandemialla oli kuitenkin sormensa pelissä myös WHL:n osalta ja syyskuussa -20 WHL:n alkua siirrettiin pandemian vuoksi. Bedard ei halunnut jäädä tuleen makaamaan vaan otti yhteyttä tukiverkkonsa kanssa Ruotsiin ja HV71:n joukkueeseen, josta järjestyi hyvin nopealla aikataululla Bedardille ja hänen siskolleen kalustettu asunto ja rajattomat mahdollisuudet treenata niin joukkueen kanssa, kuin yksilötasolla.
Alunperin Bedardin piti nimenomaan treenata seuran juniorijoukkueen kanssa, mutta lopulta WHL-kauden alun siirryttyä, päätyi Bedard myös pelaamaan muutamat ottelut HV71:n A-nuorten mukana ja pääsipä hän kertaalleen myös B-nuorten matkaan pelaamaan. Paljoa ei Bedard vanhempiaan kumarrellut Ruotsissakaan: A-nuorissa neljässä pelissä tilille yhtä monta pistettä (2+2) ja B-nuorten yksittäisessä ottelussa tilille tehot 1+1.
Pitkä odotus tuli päätökseen maaliskuussa 2021 kun WHL-kausi saatiin vihdoin aloitettua. Regina Pats ja Connor Bedard avasivat kautensa 13.3.2021 kotiottelulla Prince Albert Raidersia vastaan. Aloitus olisi voinut sujua paremminkin: Ajassa 03:53 Prince Albertin Ozzy Wiesblatt vei vierasjoukkueen 0-1 johtoon. 08:11 ja Tyson Laventure iski taululle 0-2. 21:21 ja taululla 0-3 Matthew Cullingin toimesta. Voin kuvitella, että tuossa kohtaa aika monelta katsojalta, jossei kotijoukkueen pelaajaltakin on kuulunut jokunen ärräpää ja saattanut hieman selkärankakin olla koetuksella. Mitä tekee 15-vuotias Connor Bedard? Nappaa joukkueensa reppuselkään ja iskee asearsenaalinsa tiskiin: Ensin ylivoimalla tuo kiekon alueelle, vie Prince Albertin pelaajan pienellä kynäilyllä ulos tilanteesta, sen jälkeen ranteet lukkoon ja puolustajan jalkojen suojista napakka rannekuti ja tilanteeksi 1-3 ajassa 25:01. 48 sekuntia myöhemmin ja taas sama jantteri asialla: Hyökkäyspään aloitus, kiekko kulmaan, josta Logan Nijhoff taistelee sen Bedardille. Bedard ajaa kulmasta keskelle, pienellä kynällä ensimmäisestä vihollisesta ohitse, seuraavalla kynällä jallitettiin maalinedustalla seissyt puolustaja hötkyilemään tilanteessa sen verran, että Bedardilla oli jälleen helppo työ iskeä ranteet lukkoon ja kiekko toista kertaa ohitse maalivahti Max Paddockin. Kyllä, hän on sukua John Paddockille: John on nimittäin Maxin setä.
Kauempaa Reginan kiri ei kestänyt ja ottelu päättyi lopulta 6-3 tappioon, mutta piippuhyllyn sokea-Reettakin oli viimeistään nyt nähnyt Bedardin kyvyt kaukalossa. Bedardin neljä ensimmäistä WHL-ottelua toivat jokainen tilille kaksi tehopistettä ja yhteensä 12 ensimmäisessä ottelussaan Bedard teki vähintään pisteen. Bedard jäi tulokaskautensa 15 ottelussa ainoastaan kerran ilman pisteitä, iski kahdesti neljä tehopistettä otteluun, oli joukkueensa pistepörssin ykkönen, vaikka pelasi 5-9 ottelua muita vähemmän kauden aikana. Kauden päätteeksi tulokaskauden tilastot kirjoitettiin muotoon: 15. 12+16=28, +9, 6 PIM. Ei pöllömpi saldo tulokaspelaajalta, jonka joukkue hävisi enemmän otteluita kuin voitti.
Lienee turha kertoa, että Bedardille ojennettiin kauden päätteeksi WHL:n vuoden tulokkaalle annettava Jim Piggott Trophy. Palkinto, jonka ovat voittaneet aiemmin mm. sellaiset pelimiehet kuin Dylan Cozens, Seth Jones, Ryan Nugent-Hopkins sekä Sam Reinhart.
Bedardin pisteet ottelu-ottelulta tulokaskaudella 2020-21
PVM | Ottelu | Tulos | G | A | PTS | +/- | SOG |
13.3.2021 | Regina Pats - Prince Albert Raiders | 3-6 | 2 | 0 | 2 | +1 | 7 |
14.3.2021 | Saskatoon Blades - Regina Pats | 6-3 | 1 | 1 | 2 | +1 | 4 |
17.3.2021 | Regina Pats - Moose Jaw Warriors | 4-5 (OT) | 0 | 2 | 2 | -1 | 3 |
18.3.2021 | Swift Current Broncos - Regina Pats | 2-3 | 1 | 1 | 2 | +3 | 5 |
21.3.2021 | Regina Pats - Brandon Wheat Kings | 2-3 (OT) | 1 | 0 | 1 | -1 | 5 |
24.3.2021 | Winnipeg Ice - Regina Pats | 8-3 | 0 | 1 | 1 | -2 | 3 |
25.3.2021 | Prince Albert Raiders - Regina Pats | 3-5 | 0 | 2 | 2 | +1 | 2 |
26.3.2021 | Regina Pats - Saskatoon Blades | 3-7 | 1 | 0 | 1 | -1 | 4 |
30.3.2021 | Regina Pats - Swift Current Broncos | 9-4 | 1 | 3 | 4 | +2 | 5 |
31.3.2021 | Moose Jaw Warriors - Regina Pats | 2-3 (OT) | 1 | 1 | 2 | +2 | 8 |
2.4.2021 | Brandon Wheat Kings - Regina Pats | 7-2 | 0 | 1 | 1 | +1 | 1 |
3.4.2021 | Regina Pats - Winnipeg Ice | 2-5 | 0 | 2 | 2 | 0 | 6 |
5.4.2021 | Regina Pats - Moose Jaw Warriors | 3-4 (SO) | 0 | 0 | 0 | -1 | 9 |
7.4.2021 | Swift Current Broncos - Regina Pats | 1-6 | 2 | 2 | 4 | +3 | 5 |
9.4.2021 | Regina Pats - Brandon Wheat Kings | 2-1 (OT) | 2 | 0 | 2 | +1 | 3 |
Jos kyseinen tilastosuora tai Bedardin tulokaskausi ei jo itsessään tee vaikutusta tai saa aikaan WOW-reaktioita niin ei hätää. Verrataan sitä muihin exceptional statuksen pelaajiin ja miten he pelasivat tulokaskausillaan:
Pelaaja | Kausi | Joukkue | Sarja | GP | G | A | PTS | PPG |
Connor Bedard | 2020-21 | Regina Pats | WHL | 15 | 12 | 16 | 28 | 1.87 |
John Tavares | 2005-06 | Oshawa Generals | OHL | 65 | 45 | 32 | 77 | 1.19 |
Shane Wright | 2019-20 | Kingston Frontenacs | OHL | 58 | 39 | 27 | 66 | 1.14 |
Connor McDavid | 2012-13 | Erie Otters | OHL | 63 | 25 | 41 | 66 | 1.05 |
Joseph Veleno | 2015-16 | Saint John Sea Dogs | QMJHL | 62 | 13 | 30 | 43 | 0.69 |
Aaron Ekblad | 2011-12 | Barrie Colts | OHL | 63 | 10 | 19 | 29 | 0.46 |
Sean Day | 2013-14 | Mississauga Steelheads | OHL | 60 | 6 | 10 | 16 | 0.27 |