heikkik kirjoitti:
Ainakin runkosarja meni monilla Avs-prospekteilla ja -suspekteilla hyvin, täytyy viikonloppuna listata porukan runkosarjan saavutukset. ... Viikonloppuna alkaa myös NCAA:n loppupelit ja tulessa on useampikin Avs-varaus.
Eipä kestänyt Ryan Stoan, Brandon Yipin ja kumppaneiden pudotuspelit NCAA:ssa kovinkaan pitkään. Minnesota (Stoa, puolustaja Derek Peltier), Michigan (TJ Hensick) ja New Hampshire (Brett Hemingway) putosivat heti ensimmäisissä otteluissaan ja Boston University (Yip) toisessaan, vaikka sekä Minnesota ja Boston olivat vahvoja suosikkeja voittamaan jopa koko turnauksen. Turnaukseen selvisi 16 joukketta, eikä näiden joukossa ollut Denveriä (Paul Statsny), Darthmoutia (David Jones) eikä Ohiota (Tom Fritsche).
Nuorukaisten kausi on ohi ja ainakin pisteellisesti meni usemmallakin ihan hyvin.
Paul Statsny voitti oman sarjansa (WCHA) pistepörssin ( 39 peliä, 19+34 = 53, 79 PIM) ja valittiin liigan ykköstähdistöön.
Brandon Yip valittiin oman liigansa (HE) vuoden tulokkaaksi ja teki 39 pelissä tulokkaaksi mukavat pisteet 9 + 22 = 31, 59 PIM. Toinen yliopistotulokas,
Ryan Stoa, keräsi lopulta 25 pistettä (10+15 = 25, 43 PIM). Stoahan on syntynyt -87, kun taas Yip on vuosimallia -85.
Avalanchen varaamista yliopistopelaajista eniten kehittynein taisi olla toisen kautensa Darthmoutin yliopistossa pelannut
David Jones, joka valittiin oman liigansa (Ivy League) ykköstähdistöön. Jones ja
Brett Hemingway tehtailivat pisteitä suunnilleen per peli vauhtia: Jones 33 peliä 34 pistettä (17+17) ja Hemingway 41 pelissä 38 pistettä (19 + 22). Eniten Avalanchen yliopistovarauksista pisteitä kokosi
TJ Hensick, joka teki 17 maalia ja antoi 35 syöttöä.
Kanadan junnusarjoissa pelaavista varauksista
Wojtek Wolski oli vakuuttava, 56 pelissä 128 pistettä (47+ 81). Kesken kauden yliopistosarjasta OHL:n Kitschneriin siirtynyt
Viktor Oreskovich pelasi parissa loppukauden matsissa niin hyvin, että pääsi lopulta melkein piste per peli saldoon (19 ottelua / 16 pistettä). Kitschenerin ensimmäisessä pudotuspeliottelussa Oreskovich aloittikin ykköskentällisessä, mutta jäi ilman pisteitä. Toinen potentiaalinen floppi,
Chris Durand, hurjasteli Seattlen ensimmäisessä playoffsottelussa kolme maalia ja yhden syötön. Toisessakin pelissä hän oli ratkaisijan roolissa, sillä Durandin istuessa jäähyaitiossa Portland tekaisi ottelun ainoaksi jääneen maalin. Runkosarjassa Durand jäi alle 40 pisteen (71 peliä, 14+20 = 34)
Kun esim. Hockey’s Future-sivustolla veikkaillaan ketkä varauksista siirtyvät ensi kaudeksi ammattilaiseksi, niin pienikokoista Hensickiä (5-10, 180) pidetään todennäköisimpänä siirtyjänä. Hän samaa ikäluokkaa kuin Yip ja Statsny - eli syntymävuosi on -85 - ja on opiskellut Michiganin yliopistossa jo kolme vuotta. Lisäksi hän pelityyliltään pisteitä takova pikkusentteri ja Avs-varauksissa ei ole tällä hetkellä vastaavanlaista pelaajaa.
Itse veikkaisin että myös Brett Hemingwaytä voisi kiinnostaa yliopisto-opiskelun lopettaminen - ainakin joksikin aikaa - ja jääkiekkoammattilaisuuden kokeileminen. Hän parisen vuotta Hensickiä vanhempi (-83), opintoja on takana 3 vuotta ja mitat (6-1, 190) ovat ammattilaiskiekkoon riittävät. Samaa uskoisin Hemingwayn entisestä Coquitlam Express-seurakaverista David Jonesista. Vaikka Jonesin opinnot ovat kestäneet vasta pari vuotta, niin ikää (vm 84), kokoa (6-11/2, 210) ja ilmeisesti tahtoakin AHL-uran aloittamiseksi löytyy.
Eri asia on miten kiinnostuneita Avseissa ollaan tekemään sopimukset esim. Hensickin, Hemingwayn ja Jonesin kanssa. Jos - ja kun - Avalanche tekee jonkinlaisen farmisopimuksen, niin iso kysymys on montako pelaajaa he lupaavat toimittaa AHL- ja UHL-tason farmiseurojen käyttöön? Jos tilanne on sama kuin tämän kauden alussa, niin sopimustarve taitaa olla pari-kolme hyökkäjää. Puolustuksen tilanne on prospektien kohdalla paljon hyökkäystä synkempi, mutta siihen pitää palata myöhemmin.
Lowellissa kauden aloittaneista Brad Richardsonia ja Cody McCormickia ajetaan sisään NHL-tasolle, joten on vaikea uskoa että heidän suunnitellaan aloittavan ensi kaudella farmissa. Lock Monsterseissa pelaavista Avs-hyökkääjistä David Svagrovskyllä (-84), Frantisek Skaladnyllä (-82) ja Ryan Steevesillä (-82) taitaa olla sopimuksestaan jäljellä vielä yksi vuosi ja Dan DaSilvalla (-85) parisen vuotta. AHL-veteraani Paul Healyn sopimus taisi olla vain yksivuotinen ja loppuu tänä kevänä. Siis JOS arvailen oikein, niin organisaatiossa olisi tilaa ainakin parille-kolmelle farmihyökkääjälle. Tietenkin ajatusteni kulku voi aivan väärä ja kevään ja kesänä aikana ei tehdäkään sopimusta yhdenkään uuden pelaajan kanssa... .
Mutta, mutta, eiköhän pari uutta nuorta lupausta sainata. Hensick tuntuu loogiselta valinnalta, koska hän vaikuttaa sekä AHL:ään että nyky-NHL:ään sopivalta tyypiltä ja mahdollisuudet todelliseen "home-run":iin on olemassa. Muista NCAA-varauksista on vaikeampi arvata mitään. Esimerkiksi Frantisek Skaladny ja Ryan Steeves tekivät ihan OK yliopistourat, niin AHL-tasolla nämä kaverit ovat olleet parhaimmillaankin korkeintaan keskinkertaisia. Molemmat kuitenkin ”kypsyivät” yliopistotasolla täydet neljä vuotta, joten sikäli heidän olisi pitänyt tulla suhteellisen valmiina AHL:ään.
Toivottavasti nykyisten yliopistosuspektien kanssa Avalanchella käy paremmin kuin Skladnyn kanssa. Ja onhan Skaladny/Steeves ja Hemingway/Jones -kaksikoilla yksi selkeä ero. Hemingway ja Jones ovat isokokoisia ja suhteellisen romulauisia pelaajia, kun taas Ste/Ska paria kuvaillaan nopeiksi ja korkeintaan keskikokoisiksi pelaajiksi. Coloradossa on tulevaisuudessakin käyttöä kolmos-nelos -ketjun duunareille.
Omien varausten vaihtoehtona on tehdä sopimus nuorten, varaamattomien UFA-pelaajien kanssa. Tätä tapaa on erittäin hyvällä menestyksellä noudattanut Flyersin GM Bobby Clarke. Esimerkiksi RJ. Umbergerin, Branko Radijovichin ja Ruslan Fedotenkon (= Joni Pitkänen) sainaaminen ovat olleet Phillylle helvetin hyviä vetoja. Ensi kesänä tilanne on vielä erikoisen herkullinen, kun markkinoille vapautuu paljon nuoria eurooppalaisia pelaajia. Seurojenhan pitää tehdä heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä sopimus vuonna 1982 ja sitä ennen varaamiensa europelaajien kanssa tai näistä tulee vapaita agentteja.
Minä ainakin olisin tyytyväinen, jos Avalanche ilmoittaisi heinäkuun alussa tehneensä sopimuksen esim. hyökkääjä Arttu Luttisen (-83) ja puolustajien Olli Malmivaaran (-82) ja ruotsalaisen Lars Jonssonin (-82) kanssa. Saataisiin organisaation nuoria, mutta vähintään AHL-tasolle valmiita pelimiehiä. Tosin Lacroixin / Avalanchen tapana ei ole ollut vapaiden agenttien sainaaminen, mutta ehkä viime kesäinen Vitali Koleshnekovin hankkiminen katsotaan onnistuneeksi toimenpiteeksi ja jatketaan entistä rohkeammalla linjalla.