THN Future Watch 2006, pt. 1
The Hockey News julkasi perinteisen Future Watchsinsa helmikuun alussa. Lehdessä listataan kunkin seuran 10 lupaavinta ei-NHL -pelaajaa eli listoilla on sekä varattuja että farmipelaajia. Jonkinlaisena ”lupauksen” rajana on ollut että pelattuna on ollut alle 50 NHL-ottelua ja pelaaja ei saisi sillä hetkellä olla pysyvästi pelaavassa NHL-kokoonpanossa. Lista ei siis kerro miten hyviä nuoria pelaajia organisaatiossa on, vaan millaisia nuoria pelaajia heillä on NHL-kokoonpanon ulkopuolella. Ja lista ei ole THN:n toimittajien oma mielipide, vaan he pyytävät kustakin organisaatiosta seuran oman käsityksen heidän pelaajistaan. Lisäksi NHL-scoutien mielipiteiden perusteella rankataan näistä seurojen nimeämistä kolmestasadasta 50 kaikkein lupaavinta sekä seurojen keskinäinen järjestys.
Tämän vuoden katsaus ei ollut Avalanchen kannalta kovinkaan imarteleva. Seurojen välisessä kisassa Avs oli toiseksi viimeinen eli 29 (takana vain Tampa). Pelaajista ainoastaan yksi, Wojtek Wolski, rankattiin 50 parhaan joukkoon - hän oli sijalla 24. Mikään suuri yllätys tulos ei ollut. Viimeisen viiden vuoden aikana seuralla on ollut vain kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa. Vuonna 2002 varattiin ruotsalainen Jonas Johansson, mutta onneksi hänet myytiin sittemmin Washingtoniin. Wolski onkin
sitten se toinen ykköskierroksen varaus.
Avalanchen top 10 -listalla on kahdeksan hyökkäjää ja kaksi puolustajaa. Wolski oli tietenkin ykkösenä, sitten tuli kolme viime kesän toisen kierroksen varausta - Paul Statsny, Ryan Stoa ja T.J. Hensick. Viidentenä oli listan tekoaikana AHL:ssä pelannut Brad Richardson. Kuudentena ja seitsemäntenä on kaksi yliopistopelaajaa; Brandon Yip ja Tom Fritsche. Kolmesta viimeisestä lupauksesta kaksi on pakkeja. Kahdeksantena on AHL:ssä toista kauttaan pelaava Johnny Boychuk ja kymmenentenä Jokereiden Mikko Kalteva. Väliin, yhdeksänneksi, mahtuu yliopistolaituri Brett Hemingway.
Avsien kymmenikössä näkyy selvästi organisaation nykyinen suuntaus kohdistaa varauksensa USA:n yliopistosarjoihin. Statsny, Stoa, Hensick, Yip, Fritsche ja Hemingway pelaavat NCAA:ssa, Kalteva Euroopassa, Richardson (pelasi listan kokoamisaikaan) ja Boychuk AHL:n Lowellissa ja Wolski on ainoa Kanadan junnuliigojen edustaja tässä joukossa.
Kun aloin katselemaan, mistä liigoista Avalanche on viime vuosina varannut, niin huomio kiintyi yhteen asiaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Quebec-juuret omaava organisaatio on varannut QMHJL:stä vain yhden pelaajan, vuonna 2001 Pierre-Luc Emondin. Eikä tsekkejäkään ole mahtunut 46 valitun joukkoon kuin Pohjois-Amerikkaan nuorena siirtynyt David Svagrovsky. Nämä molemmat varaukset olivat floppeja, Emond kävi kääntymässä näytillä farmissa Hersheyssä ja Svagrovsky aloitti kauden Avalanchen farmin farmissa San Diego Gullsissa ja on tällä hetkellä Lowelissa (10 ottelua, yksi syöttöpiste). Mutta nyt tarkemmin THN:n / Avalanchen listaamiin pelaajiin.
Wolski (-86) aloitti kauden NHL:ssä, teki muutaman pisteen (9 peliä, 2+4), mutta lähetettiin takaisin OHL:ään kehittymään. Ja säästihän Avs-johto samalla siinä muutaman taalan. Alkuun Wolski pelit junnusarjassa menivät vähän nihkeämmin eikä häntä valittu Kanadan joukkueeseen nuorten MM-kisoihin. Mutta viimeiset kolme kuukautta hän on tehoillut kiitettävästi. WW on valittu kolme kertaa peräkkäin OHL:n kuukauden pelaajaksi (joulu, tammi, helmi) ja pistekeskiarvo on yli kaksi pistettä per peli.
THN:n jutussa kerrotaan että Wolskin peliä tasakentällisin on kritisoitu (puolustusasenne?), mutta Avsien pääskoutti Jim Hammett vastaa: ”I saw him play twice against Russian selects and was first star; everything we’ve asked [of] Wojtek, he has done.” Vaikka nuorukainen on Future watch top 50- listalla rankattu vasta 24:ksi, niin pitää huomioida että arviointi on tehty ennen vuoden vaihdetta ja Wolski on ollut tehokkaimmillaan vasta sen jälkeen.
Sehän on selvää, että WW pelaa ensi kaudella NHL:ssä, mutta millä pelipaikalla ja missä roolissa on epäselvää. Voi olla että sisäänajo alkaa samantapaisesti kuin Svatosilla tällä kaudella. Mahdollisimman paljon ylivoima-aikaa, mutta tasakentällisin jäälle pääsy voi olla tiukemmassa. Eikä farmissa pelaaminen johtavassa roolissa välttämättä tekisi pahaa puolustusasenteelle ja -taidolle - eihän AHL:n tahkoaminen haitannut Jason Spezzankaan kehitystä.
Paul ”Peterin poika” Statsnyn (-85) kausi on mennyt saman tapaisesti kuin Wolskin. Alkuun hiukan vaikeaa, mutta joulukuusta alkaen on mennyt paremmin. Hän pelaa toista kautta (sophosmore) Denverin yliopistossa ja vaikka WCHA:n runkosarja on vielä kesken, niin pisteitä on kertynyt jo enemmän kuin viime kaudella. Ja jäähyjä on tullut selvästi enemmän kuin tulokaskaudella. Stasny on joukkueensa ykkössentteri ja häntä pidetään isojen pelien miehenä - ratkaisijatyyppinä. Paulin suurimmaksi ongelmaksi sanotaan hitaat jalat ja kun ajatellaan ”Uuden NHL”:n nopeammin, nopeammin - jalat, jalat -painotusta, niin tästä voi tulla ongelma. Hammett uskoo THN:ssä kuitenkin Statsnyyn: ”He’s guy with great hockey sense and he’s a great passer ... If he’s not
scoring, I think he’s still been contributing.”
Kunhan WCHA:n runkosarja päättyy, niin nähdään onko Stratsny kauden aikana kehittynyt ja onko hänestä joukkueensa vastuunkantajaksi uran tässä vaiheessa.
Itseä kiinnostaisi tietää millä aikataululla Avalanche aikoo Statsnya ja muita NCAA-lupauksiaan kehittää. Annetaanko heidän pelata yliopistouransa loppuun vai yritetäänkö heitä saada allekirjoittamaan ammattilaissopimus ennen valmistumista? Tämän vuoden kesällä Paul on yliopistouransa puolivälissä. Tulokas- (freshman) ja kakkoskaudet on pian takana ja kolmas (junior) ja neljäs (senior) vuosi edessä. Jos tämä kausi on samanlainen menestys kuin tulokaskausi, niin en tiedä mitä saavutettavaa hänellä on urheilullisesti yliopistossa? Hobey Baker Award?