Colorado Avalanche (1.) – Tampa Bay Lightning (3.), Stanley Cup Finals!

  • 94 994
  • 602

riimu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Avs, Preds, Leijonat
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Eiköhän tämä vaihtojuttu mennyt nyt, hei-hei väärä vaihto - näitä nyt vain sattuu. Omalaatuisen satunnaistahan tuo NHL-tuomarointi kyllä on ottaen huomioon ne valtavat rahamäärät mitkä tuolla kulkevat. Eikös tuomareille makseta tarpeeksi että saataisiin mahdollisimman yhdenmukaisesti laadukasta toimintaa?
 

Teräsmiäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Tampa Bay Lightning, Liverpool

Tässä nyt on aika tarkka selostus miksi homma meni oikein.

Ens vuonna sit katkoviiva 152cm etäisyydellä ni helpottaa videotarkastuksia.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa

Tässä nyt on aika tarkka selostus miksi homma meni oikein.
Tässä ei ole kuitenkaan selitetty sitä kun MacKinnon lähestyi (kivussa tai ei on irrelevanttia) ja oli noin 1,5 metrin päässä vaihtoaitiosta, niin samaan aikaan Kadri ottaa keskiympyrän kaarella Arsin syötön vastaan. Oli siis reilusti etuajassa kentällä ja teki maalin.

Itse ymmärtäisin säännön hengen niin kun boksiin tuleva pelaaja on noin 1,5 metrin päästä boksista ja saa vaihtopelaaja mennä jäälle. Kadri oli ollut tässä kohtaa jäällä 4s ja 20 metriä.

En ymmärtänyt Rönnin selitystä Nichuskinista, onko hän tilanteessa mitenkään relevantti? Vai paskoiko Jyri taas housuihin

Edit. meni itseasiassa niin että Kadri reagoi siihen että Nichuskin luisteli vaihtoaitoon suuntaan niin kuin hän olisi ollut tulossa vaihtoon; Kadri tuli kentälle ja Nichuskin kääntyi hänen perään. Tässä kohtaa oli jo syntynyt väärä vaihto. Sen jälkeen MacKinnon muutaman sekunnin jälkeen tuli aition viereen.
 
Viimeksi muokattu:

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings, Arsenal, Grand Rapids Griffins
Tokasta erästä alkaen Avs pisti Boltsin sellaiseen myllyyn että Denverin korkeus viimeistelee tämän vuoden pytyn heiluttelun.

Eikä mitään pois Tampalta. Pelaavat kurinalaista jaloskiekkoa mutta alkaa miehet ja voimat loppumaan.

Cernakin loukkaantuminen sekoitti nuo pakkiparit ja viidellä pelaaminen siinä enemmän näkyi.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings, Arsenal, Grand Rapids Griffins
Näissäkin pudotuspeleissä on nähty räikeämpiä tuomarivirheitä jotka ovat vaikuttaneet pelien lopputuloksiin. Niitä sattuu, ja NHL:n ulostulo tästä pelistä oli tismalleen tällainen "shit happens".

Tämän varmaan halutaan olla näin. Koska tuohan se showta ja parranpärinää, Twitterit ja palstat kuumina.

Jos kaikki menee robotin lailla täydellisesti jiiriin, niin keskustelua ei synny, todetaan vain että parempi voitti - ja sehän ei ole edullista markkinointikoneistolle. Tälle koko show-businekselle mitä NHL on.

Tuomarivirheet ovat periaatteessa trollausta, eli ihan samaa klikkihuorausta, mitä nykyajan sosiaalisen median toimintamalli. Halutaan tarinoita ja vääryyksiä jutunaiheiksi, koska ne aiheuttaa tunteita.
 

Tässä nyt on aika tarkka selostus miksi homma meni oikein.

Tuo selostus on valitettavasti aika tarkalleen päin persettä. Moni muukin kuin YLEn toimittaja on tehnyt tämän väärän tulkinnan, mikä on sinänsä ymmärrettävää, koska sääntökirjan muotoilu ei ole kovin selkeä.

Katsotaanpa, mitä säännöissä oikeastaan sanotaan. Säännön ensimmäinen osa:

74.1 Too Many Men on the Ice - Players may be changed at any time during the play from the players’ bench provided that the player or players leaving the ice shall be within five feet (5') of his players’ bench and out of the play before the change is made. Refer also to Rule 71 – Premature Substitution. At the discretion of the on-ice officials, should a substituting player come onto the ice before his teammate is within the five foot (5’) limit of the players’ bench (and therefore clearly causing his team to have too many players on the ice), then a bench minor penalty may be assessed.

Tässä tosiaan kerrotaan se peruslähtökohta, että vaihtoa voi ennakoida sen puolentoista metrin verran. Tässä myös kerrotaan, että tuomari voi harkintansa mukaan viheltää jäähyn, jos jäälle tullaan ennenaikaisesti (eli ennen kuin poistuva pelaaja on 1,5 metrin päässä vaihtoaitiosta) ja se johtaa siihen, että joukkueella on selkeästi liikaa pelaajia kentällä. Eli tässä jätetään tuomarille paljon tulkinnanvaraa, mutta tämän kohdan perusteella pelkästään se Kadrin ennakointi olisi ollut mahdollista viheltää jäähyksi jo ennen kuin tämä koski kiekkoon.

Sitten mennään siihen säännön kohtaan, joka kampitti monet Twitterissä ja näköjään Pasilassakin:

When a player is retiring from the ice surface and is within the five foot (5’) limit of his players’ bench, and his substitute is on the ice, then the retiring player shall be considered off the ice for the purpose of Rule 70 – Leaving Bench.

Tässä kerrotaan, että pelaaja, joka on tulossa vaihtoon ja on alle 1,5 metrin päässä vaihtopenkiltä, lasketaan vaihtopenkillä olevaksi pelaajaksi säännön 70 suhteen. Sääntö 70 koskee sääntöjen vastaista vaihtopenkiltä poistumista (esimerkiksi tappeluun osallistumiseksi). Toisin sanoen jos MacKinnon olisi kääntynyt vaihtopenkin reunalla ympäri ja ruvennut nyrkkeilemään lähimmän Bolts-pelaajan kanssa, hän olisi saanut ulosajon, sillä tämän säännön nojalla hän "tuli vaihtopenkiltä" eli laittomasti kentälle. Tämä kohta säännöissä ei kuitenkaan ota mitään kantaa siihen, tulkitaanko 1,5 metrin sisällä vaihtoaitiota oleva pelaaja jäältä poistuneeksi "liian monta pelaajaa kentällä"-säännön kannalta!

Ja seuraava kohta säännöissä lopulta selventää asian:

If in the course of making a substitution, either the player entering the game or the player retiring from the ice surface plays the puck with his stick, skates or hands or who checks or makes any physical contact with an opposing player while either the player entering the game or the retiring player is actually on the ice, then the infraction of “too many men on the ice” will be called.

Tässä kohdassa sanotaan, että jos kumpi tahansa, poistuva tai jäälle tuleva pelaaja, pelaa kiekkoa tai ottaa fyysisen kontaktin vastustajan pelaajaan silloin, kun vaihtava pelaaja on todellisuudessa jäällä, vihelletään jäähy "liian monta pelaajaa kentällä". Tässä tuo sana "actually" on erittäin oleellinen, se viittaa siis konkreettiseen jäällä oloon eikä mihinkään vaihtoaition etäisyyteen perustuvaan tulkintaan. Tässä samassa kohdassa myös sanotaan, että jäähy vihelletään, eikä asia ole tuomarin harkinnassa kuten aikaisemmassa kohdassa.

Tiivistyksenä: Kadri tuli liian aikaisin jäälle, mistä olisi jo voinut viheltää jäähyn, mutta se oli tuomarien harkinnassa eikä automaattinen vihellys. Sen sijaan siinä vaiheessa, kun Kadri koski kiekkoon MacKinnonin ollessa vielä fyysisesti kentällä, olisi sääntöjen mukaan pitänyt tuomita rangaistus.

Eli tuomarivirhe tapahtui. Toisaalta jääkiekko on nopea peli ja tällaisia vääriä vaihtoja on vaikea nähdä reaaliajassa, varmasti näitä missataan joka pelissä. Kaikkea ei voi nähdä ja inhimilliset virheet - myös tuomareilta - kuuluvat peliin. Pelin jälkeisessä palaverissa kaikki tuomarit sanoivat, etteivät huomanneet tilanteessa vaihtovirhettä, ja uskon tämän täysin.

Isompi ongelma on mielestäni tahallinen jäähyjen viheltämättömyys. Esimerkiksi kolmannessa erässä molempien joukkueiden pelaajat syyllistyivät selviin selästä taklauksiin ja myös ainakin yksi päivänselvä kampitus maalintekopaikassa jäi viheltämättä. Nämä tekevät pelistä epäreilun ja vaarallisen, eivät satunnaiset virheet.
 
Viimeksi muokattu:

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ravens
Tämän varmaan halutaan olla näin. Koska tuohan se showta ja parranpärinää, Twitterit ja palstat kuumina.

Jos kaikki menee robotin lailla täydellisesti jiiriin, niin keskustelua ei synny, todetaan vain että parempi voitti - ja sehän ei ole edullista markkinointikoneistolle. Tälle koko show-businekselle mitä NHL on.

Tokihan voidaan myös miettiä, että olisiko peli mennyt jatkoille ylipäänsä ja olisiko tuota tuomarivirhettä syntynyt, jos tuomarikaksikko olisi viheltänyt Tampalle edes jostain jäähyä. Jopa Ylen lyhyeen koosteeseen mahtui useampi päivänselvä rike, josta ei pilli soinut.

Aikoinaan taisi joku tutkiva journalisti tutkia näitä "tuomarivirheitä" NFL:n osalta ja heitti henkensä siinä vaiheessa, kun vedonlyönti ja mafiakytkökset nousivat esiin. (Tämä näin ulkomuistista.)
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Oon nähnyt pahempiakin. Finaaleissa.
Tää oli kyllä yks törkeimmästä päästä mitä oon nähnyt. Noi on valitettavan normaaleja ilman, että kentälle tullut pelaaja koskee kiekkoon, ja väärät vaihdot yleensäkin on todella laaja skaala eri harmaan sävyjä. Tässä tilanteessa ei ole harmaasta alueesta tietoakaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Liverpool, HIFK
Kukaan ei copy-pastea koko tuomarivihkoa korostaen poikkareita, kamppeja ja koukkauksia? Niitä meni kasa läpi matsin aikana. Ainakin kolmesta tilanteesta olisi tullut maali, olen tosi varma siitä. TUOMARIVIRHE kertaa X!!!
 

Valajas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Bolts, Pumppausliike alhaalta ylös
Olipahan huikaiseva peli. Parempi kuitenkin voitti. Ihan yhtä maaliahan tuo oli Vasilevskin taakse jostain 35 minuutin kohdilta loppuun asti. Surullista kuitenkin nähdä että ottelu ratkeaa tietyllä tapaa tuomarivirheeseen. Samankaltainen tilanne tuossa on kun Cirellin jäähy ykköspelissä. Siinä Tampa olisi saanut potentiaalisen läpiajon, jos jäähy olisi jätetty viheltämättä. Tässä sama, Colorado saa merkittävää etua siitä että Kadri on varastanut. Erittäin selkeä vaihtovirhe, eikä edes mikään rajatapaus. Näille ei vaan valitettavasti voi mitään. Silti ensimmäinen kerta täytyy tuomareista valittaa playoffeissa ja 21 peliä on Tampan osalta menty. Kotimaisessa liigassa valittamista on jokaisessa pelissä. Mutta silti Stanley Cup finaalien jatkoajalla ei saisi tapahtua tuomarivirheitä.

Hedmanilta, Sergachevilta, Ruttalta ja McDonaghilta aivan huikea peli. Todella varmaa tekemistä ja Hedman nousi vihdoin esiin myös hyökkäyssuuntaan, muutama terävä sinisen ylitys. Vasilevski antoi myös mahdollisuuden voittaa, loppuun asti. Ei ton parempaa veskaria voi ollakkaan. Bellemaren nelonen ja Cirellin kakkonen oli Tampan parhaat ketjut tänään. Järkyttävä määrä duunia. Käydään aluksi vielä kertaalleen vuoristossa taistelemassa ja katsotaan ollaanko vielä elossa. Vituttaa aika suuresti, mutta tietyllä tapaa on aina lohdullista hävitä selkeästi paremmalle. Kiitos muille palstan Lightning henkisille jo tässä kohtaa. Suurin osa porukasta on ollut jo vuosia mukana ja omaan silmään mitään glory hunter ryntäystä ei tällä palstalla ole näkynyt. Pakko vähän fiilistellä myös jo miltä tuntuisi jos tästä seuraavat kolme vietäisiin. Uskotaan vielä.
 

Learn2Play

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa Bay Lightning
Se juuri. Yhdestä tilanteesta kohisee koko media ja puolet foorumeista. Sikäli holjaa, että se oli vain yksi tapahtuma muiden joukossa ja noita tulee kauden aikana enemmän kuin kukaan ehtii laskea.
Joku voisi luulla että siitä kohistaan sen takia että peli ratkesi siihen tilanteeseen… :o

Tuomareilla meni paletti aivan sekasin 3 erässä, jätti sen Landeskogin kampin Hedmaniin viheltämättä ja sitten paikkailtiin loppu peli. Vikalla ~vitosella jäi tuon jälkeen viheltämättä McDonaghin kamppi, Bogosianin poikkari, Jonkun Avsin poikkari ja Avsin koukku. Noin siinä aina käy kun jätetään yks selvä viheltämättä niin sitten paikkaillaan ja menee kaikki vituiksi
 

Valajas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Bolts, Pumppausliike alhaalta ylös
Se juuri. Yhdestä tilanteesta kohisee koko media ja puolet foorumeista. Sikäli holjaa, että se oli vain yksi tapahtuma muiden joukossa ja noita tulee kauden aikana enemmän kuin kukaan ehtii laskea.

Jännä juttu kun kyseessä on koko lajin isoin tapahtuma ja tilanne jossa kriittinen peli ratkeaa kyseenalaisella tavalla. Olen myös tietyllä tapaa sitä mieltä että jäähy olisi ollut tuossa kohtaa liian iso vihellys. Enemmän itseäni silti vituttaa kotimaisen liigan puolella nuo ulosajot "päähän kohdistuneista taklauksista" joissa annetaan jatkoajallakin helposti joukkueille se ilmainen voitto. Sergachevilla oli kuitenkin tuossa tilanteessa kaikki mahdollisuus pitää Kadri ulkopuolella, mutta ei oikein 32 minuutin peliajalla tuossa kohtaa enää puhti varmaan riittänyt täysin tuoretta kaveria vastaan. Onneksi ei myöskään ollut mestaruuden ratkaiseva maali. Siitä olisi avs-faneja muistuteltu vielä herran vuonna 2050, kuinka mestaruus otettiin tuomarivirheellä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Tää oli kyllä yks törkeimmästä päästä mitä oon nähnyt. Noi on valitettavan normaaleja ilman, että kentälle tullut pelaaja koskee kiekkoon, ja väärät vaihdot yleensäkin on todella laaja skaala eri harmaan sävyjä. Tässä tilanteessa ei ole harmaasta alueesta tietoakaan.
Joo, tämä oli ihan vastaava kun se Tapparan maali, johon viittasin. Siinä kyllä Kankaanperä oli vielä aiemmin pelissä mukana kun tää Nikushin nyt.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Se juuri. Yhdestä tilanteesta kohisee koko media ja puolet foorumeista. Sikäli holjaa, että se oli vain yksi tapahtuma muiden joukossa ja noita tulee kauden aikana enemmän kuin kukaan ehtii laskea.
Juu. Käsittääkseni Tampalla oli juuri hetkeä ennen samankaltaisella "viipyilevällä vaihdolla" seitsemän ukkoa jäällä. Mutta tuomarilinjan ollessa molemmille tasapuolisen salliva, niin eiköhän tuo ratkaisumaali tullut ihan pelinhengen mukaisesti.
 

LostHorizon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche, Real Madrid
Matt Duchene meni aikoinaan tekemään maalin selkeässä paitsioasemassa ja NHL keksi paitsioiden tarkastamisen ja paitsiohaastot. Nyt Kadri meni tekemään maalin väärästä vaihdosta. Eiköhän jotain tarkastuksia ja haastoja saada sitten mukaan.

Vsport oli tehnyt (yllättävän) hyvän koosteen näistä viheltämättömistä tapauksista, joista täälläkin keskustellaan. Laitetaan tuo kooste nyt vaikka tännekin, niin voi jokainen arvioida sitten omin silmin tapauksia.
Kiva voitto, perjantaiyönä jatketaan.
 

Learn2Play

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa Bay Lightning

LostHorizon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche, Real Madrid
Tuosta just kirjotin hetki sitten, tuomareilla meni tuosta Hedmanin tilanteesta pakka aivan sekaisin
Kyllä, olen täysin samaa mieltä kanssasi ja samaa ajattelin jo pelin aikana. Ajattelin vain tuoda videoevidenssiä mukaan tukemaan lausuntoasi.
 
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit, Red Wings, #65

Tässä nyt on aika tarkka selostus miksi homma meni oikein.
Tämä juttuhan on niin päin persettä kun vaan voi olla. Tässä on käsitelty vaan yhtä sääntökohtaa, joka ei liity tähän tapaukseen mitenkään ja sitten on unohdettu kokonaan ne muut kohdat.

Selvä väärä vaihto. Tuomarivirhe. Nämä pitäisi aina saada pois. Jatkoajan dominoinnin perusteella oikea joukkue kuitenkin voitti.
 

Rush

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Taas Tampa Tarrasi voittoon huijaamalla, perkeleen tunari-dumarit taas vauhdissa! Missä pelaa sääntöjen noudattaminen, tätä ei voi sallia missään nimessä, nyt niitä päitä vadille ja oitis!

Mitä, ai Colorado se vaan olikin? No mitäs pienistä, 6. kenttäpelaaja se vaan chillaa jäällä Stanley Cupin finaalin jatkoajalla, näitä nyt aina välillä voi sattua, ihmisiä tuomaritkin ovat, miksi tarvii kaikesta alkaa vääntämään kun parempi joukkue kumminkin voitti, ja Kadrikin on niin symppis jätkä..

Ei ollut silti ratkaisevassa osassa maalia, joten ihan turha Cooperin on itkeä kun katsoo miten tuomarit Tampan peliä suosivat muutenkin.
En tiennytkään, että Colorado pelasi Salamien peliasussa ja toisinpäin.
 

riimu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Avs, Preds, Leijonat
Jos tuo oli niin päin persettä katsottu tuomareiden osalta ja muu maailma vastaan, niin miksi ihmeessä tuota ei haastettu?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös