CMX

  • 102 379
  • 580

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Ja minusta Pedot oli varsin pätevä levy, vaikka moni sitä ns. väliteoksena Aionin ja Talvikuninkaan puristuksessa onkin pitänyt. Onhan siinä sellaisia kaikuja Aionin jälkihuuruista, mutta myös omaa ominaista otettaan.

Viimeisin vähän heikompi tapaus on mielestäni Isohaara, joka todellakin tuntuu vähän sellaiselta "tehdäänpä nyt joku levy" tapaukselta. Toki omat hienot hetkensä silläkin (Tuulilukko).
Pedot vaatii sellaisen tietyn mielentilan. Kun on melankolinen ja syksyinen olo, löytää siltä levyltä asioita joita aina ei löydä. Kuulemma Yrjänälle hyvin tärkeä levy, enkä ihmettele. Se on aika sisäänpäinkääntynyt.

Mie tykkään osasta Isohaaraa paljonkin, mutta onhan siinä vähän filleriä seassa. Se menee kuitenkin sujuvasti Rautakanteleen ja Vainajalan jatkumoon "CMX plays CMX" -levynä, sellaisena vähemmän irtiottavana.
 

Miguel

Jäsen
Studiohöpinöiden perusteella on herännyt toiveita, josko tämä levy muistuttaisi tyyliltään Auraa ja Rautakanteletta. Nehän eivät tänä päivänäkään kuulosta mitenkään vanhoilta. Ne vain muistuttavat siltä, että kaikkia laatulevyjä ei tarvitse tuottaa puhki.

Mutta noiden levyjen tasolle yltäminen vaatii myös uljaita sävellyksiä. Jos siinä epäonnistuu, voi tulla erittäin tylsä levy. No, melkoisen mahtipontiselta kuulostaa, että singlekappaleeksi aiotun biisin äänityksessä päädyttiin taputtamaan käsiä joukolla. Kuulostaa aika pollealta singalong-tavaralta.

Yrjänän päiväkirjakin tuli luettua, kun lahjaksi sain. Erittäin maistuva lukukokemus. Vaatii kyllä aika perverssiä mieltä lukea lähes 500 sivua höpinää ventovieraan mielenliikkeistä, unista, perheestä, ystävistä ja kulttuurista, mutta... noh, minä olenkin perverssisti kiinnostunut siitä, mitä minua kiinnostavien ihmisten päässä liikkuu.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
"Digimyyntiin". Vittu, en osta. En ole ostanut ikinä musiikkia tietokoneeseen enkä aloita nytkään.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eihän Yrjänä niin ilkeä voi olla etteikö myöskin laittaisi levyä myyntiin ihan fyysisessä muodossa jossain välissä.
Muistaakseni Kivinen kirja ja Rautalankaa julkaistiin myös pelkästään digitaalisina singleinä. Toki sitten olivat mukana siinä rahastuskokoelmalla (jonka heikkona ostin, joskin porkkanana HC-EP joka oli ihan hyvä).

Eli tuskin tulee fyysisenä levynä ulos. Harmi sinänsä. Monesti kun noissa on ollut häröjä B-puolia mukana.

Joka tapauksessa mukavaa kuulla uutisia itse albumista. Odotuksia on, kuten aina. Toivotaan, että kysy/vastaa palstan "sienimäinen" kommentti pitäisi paikkansa. Edes jossain muodossa.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Levy-yhtiöt ovat vissiin tulleet kovin valikoiviksi sen suhteen, mitkä sinkut julkaistaan oikeasti ja mitkä vain nörttiformaatissa. Muutama päivä sitten näin Anttilassa sen vitun Putous-transun sinkkuja hyllymetreittäin. Sydämeni itki verta.
 

Raatelurakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Liverpool, Jokerit.
Levy-yhtiöt ovat vissiin tulleet kovin valikoiviksi sen suhteen, mitkä sinkut julkaistaan oikeasti ja mitkä vain nörttiformaatissa. Muutama päivä sitten näin Anttilassa sen vitun Putous-transun sinkkuja hyllymetreittäin. Sydämeni itki verta.

Kansan syvät rivit tietävät laadun ja ostavat sitä. Kumma silti kun tuollaisia putouslevyjä sitten ei kuitenkaan kukaan kuuntele. Mutta pitäähän sellainen hyllyssä olla kun sitä on mainostettu.

Tai sitten vain markkinointi-ihmiset ja levy-yhtiöiden johto on täynnä idiootteja.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Sateenkaaren pää. Linkki EMIn jukeboksiin.

Onhan tämä sitä Melankolia - Kauneus Pettää - Uusi Ihmiskunta - Kuolemaantuomitut - Rautalankaa -jatkumoa aika selkeästi, ja kuulostaa siis CMX:ltä. Hupaisasti kuitenkin kitarat ja basso tuovat mielikuvia 80-luvun uuden aallon rokista... ja silti tämä on tuoreen ja verevän kuuloista.

Kaikkihan eivät tietenkään ole samaa mieltä, mutta sou not. Mie tykkään.
 

Blue J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kaikkihan eivät tietenkään ole samaa mieltä, mutta sou not. Mie tykkään.

Näinhän se vähän on, minäkin tykkään, mutta en tosin ihan täysillä. Kelpo, mutta ei mielestäni loistava. Tosin jatkuvaa loistavuutta olisi jo vähän liikaakin edellyttää.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ihan ok, mutta nimenomaan radiosoittobiisi. Eli kuluu puhki. Omalla tavallaan yllättävän autio ja minimalistinen, täytyy sanoa. Eli Yrjänän laulu aika keskeisessä osassa.

Onhan tuo levy todella vaikea Talvikuninkaan jälkeen ja kun on tavallista hiukan pidempi tauko. Odotan silti, että on kovia vetäisyjä ja tämä on sellainen aika keskivälin biisi.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tässä tuota biisiä enemmän kuunnelleena täytyy sanoa, että jotain siitä puuttuu. Särmää ehkä? Ei se siis huono ole ja on sellainen CMX:maisen tarttuva, mutta hiukan liikaa samoja piirteitä jatkumossa: Kauneus pettää, Kuolemaantuomitut, Rautalankaa ja Kivinen kirja. Kaikki siis omalla tavallaan kauniita ja tarttuvia, mutta jotain sitä viimeisintä puristusta puuttuu.

Melkein toivon, että tämä olisi ollut ihan levystä irrallaan oleva single, joka on pistetty radiosoittoon näin kesällä, että levyn odottaminen menisi paremmin. Vaikea sanoa tuon Iäti:n kokonaislinjaa, mutta odotan (toivon) jotain äkkiväärää. Tämän biisin perusteella luvassa olisi sellaista tarttuvaa poppia jossa viljellään pelkästään tarttuvia kertsejä.

Noh, ehkä on turha nyt etukäteen lytätä (voihan tämä olla kiusallaankin linjasta poikkeava), mutta uskalsin jotenkin odottaa singleltäkin hiukan enemmän uusia virtauksia.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Vaikea sanoa tuon Iäti:n kokonaislinjaa, mutta odotan (toivon) jotain äkkiväärää. Tämän biisin perusteella luvassa olisi sellaista tarttuvaa poppia jossa viljellään pelkästään tarttuvia kertsejä.
Uutta Talvikuningasta ei kannattane odottaa... Ei myöskään Auraa tai Aionia. Veikkaan, ihan hatusta, että levy tulee muistuttamaan eniten Vainajalaa. Jotenkin on sellainen kutina, että ylimääräiset kikkailut on karsittu sovituksista, eivätkä sävellyksetkään liiemmin notku äkkiväärien temponvaihdosten painosta.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
CMX - Linnunrata

Toinen single julkaistu. Kyllähän tämäkin tälläistä häikäilemätöntä poppia on, mutta mikäs siinä, onhan sellaisellekin tilausta. Ensimmäisen kuuntelun perusteella Sateenkaaren päätä jotenkin tunnelmallisempi ja oivaltavampi ainakin sävellyksellisesti. Sanoista en osaa sanoa, pitää lukea ne ajatuksen kanssa, mutta ehkä siltäkin osalta hiukan vetoavampaa.

Sinänsä aika yllättävää, että on julkaistu kaksi singleä ennen levyn julkaisua. Yleensä tuntuu, että toinen single julkaistaan vasta kun levy on ollut ulkona jonkun aikaa.

Niin ja CMX:n kotisivuilla on levynkansi ja kappalelista. Kannesta pidän jotenkin, hiukan yllättävä, ehkä. Odotin jotain Sateenkaaren pään kansikuvan tapaista.
 

Bruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pori,Boston,Vaasa
En pidä levyn kannesta, ei särmää, ei ollenkaan yllätystä mukana. Todella pettynyt olen,niih. Nåh, poppia pojat haluaa näköjään niin antaa sit mennä vaan.. Ja prkle, olen tätä poppoota kuunnelut (vuodesta 94) ja jossainmäärin hardcore tasolla digannut niin en kyllä tuosta pop-askelluksesta pidä. AW, my nearly next-door-neighbor-, cämäään. Pliis.
 

Monte-Cristo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Turha sieltä on, ihmiset, mitään soundillisesti rosoista odottaa. Jos on lukenut uuden levyn teosta kertovan studiopäiväkirjan, niin tajuaa jo julkaistujen singlelohkaisujen olevan täysin linjassa orkesterin tavoitteiden kanssa: melodista ja (suhteessa) kevytsointista. Halmkrona käytti jossain varhaisvaiheessa termiä "CMX:n Automatic for the People". Tässä studiosessioiden dogma kopypastetettuna:
CMX:n kolmastoista albumi -
Ei heviä
Ei progea
Ei kompressointia
Ei kitaratuplauksia samalle stemmalle
Ei sämplejä eikä syntetisoijia ilman kirjallista hakemusta dogmaneuvostoon
Ei rääkymislaulua, paitsi yhteen kappaleeseen
Ei yli kolmea sointukuviota per kappale ilman kirjallista hakemusta dogmaneuvostoon
Ei kosketinsoittimia ennen kitaravaihtoehtojen perinpohjaista kokeilua ilman kirjallista hakemusta dogmaneuvostoon
Kaikki instrumentit soitetaan vanhan putkiesiasteen läpi ja kierrätetään puolen tuuman nauhan kautta
Kaikkia studion muinaisesineitä pyritään käyttämään
Pidättely on seksikästä
Duuri on mahdollisuuksien rajoissa
Jammailu ja jumitus on sallittua ilman kirjallista hakemusta
Soitetaan luonnonvalossa

Sateenkaaren pää ei herättänyt suurempia intohimoja, sellainen perusnyky-CMX-veto. Mutta tämä uusi Linnunratahan on mahtikappale. Jos Puuvertaus ja Pelasta maailma muhinoisivat keskenään, olisi tämä biisi lapsi. Pitkästä aikaa tätä harvinaista herkkua, ylevännostattavaa Cmäxää.

Tämänsorttinen singlejen julkaisutahtihan on aika yleistä maailmalla. Eka single tuupataan pihalle hyvissä ajoin ennen albumia ikään kuin alkupalaksi, sitten albumin julkaisun yhteydessä julkaistaan kakkossinkku. Tässä CMX:n tapauksessa vaikutti varmaan sekin, että levy saatiin jo loppukeväästä kutakuinkin valmiiksi, mutta sitä ei haluttu julkaista kesällä, joka on levynjulkaisujen kannalta aika kuollutta aikaa.
 
Viimeksi muokattu:

Miguel

Jäsen
Kyllä, Puuvertaus tuli Linnunradan introsta heti mieleen. Toisella kuuntelukerralla kappale kuulosti jo selvästi paremmalta eikä vaikuta olevan ihan puhkikuluvinta sorttia, joten kelpo ralli tuntuu olevan.

Vähän huolestunut olen silti, että kuinka pehmeäksi tämä pehmeneminen menee. Ja itsensä toistaminen. Monte-Cristo analysoi Linnunradan osuvasti, ja Sateenkaaren pää on kuin Uuden ihmiskunnan äpärälapsi. Ihan menevä mutta liian yhdentekevä kappale. Toisaalta Pedot-levy osoittautui avaussinglen särmättömyydestä huolimatta mainioksi tekeleeksi, jota pidän suorastaan aliarvostettuna. Erona uutukaiseen taitaa olla se, että Iäti ei ole syntynyt niin palavan tuskan ryydittämänä. Saas nähdä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos Sateenkaaren pää tulee olemaan levyn heikoin biisi, niin odotuksia voi olla varsin hyvään, koska Linnunrata tosiaan on askel parempaan päin ja uskon, että levyllä on vielä sitä parempia kappaleita.

Pitää vaan tosiaan suhtautua, että tämä on nyt aika puhdasverinen poppilevy (eikä siis tosiaan niin, etteikö popimmalle ilmaisulle olisi paikkansa myös minun sydämessäni). Tosin monet kappaleiden nimet antaa osviittaa, että sellaista hienoksellista avaruutta käsittelevää aineistoa on taas mukana ja pohdiskelua, siitä kyllä pidän. No, Linnunradassa tuota puolta on jo löydettävissä ja siinäkin mielessä jatkaa jossain määrin tätä viimeisen kolmen levyn (+ sinkkujen ja b-puolien) sci-fin raapimista.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Huomasin muuten, että CMX:n kotisivuilla on syksyn keikkapäivätkin löydettävissä jo. Ei nyt mitään erityisen yllättäviä paikkakuntia ja areenoitakaan. Perinteiset joulukuun alun Tavastiankeikatkin on taas mukana. Sinnehän on kyllä mentävä, tosin onhan tuo nähtävä jo syksymmälläkin kun levy on juuri uunituore tapaus.

Sitä kalenteria voipi tarkastella täältä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Iäti sitten putosi tänään postiluukusta, odotin, että tuo tapahtuisi vasta huomenna. En kuitenkaan valita. Heh.

Vielä ei ole kuunneltu, mutta jahka on, niin kommenttia tulee aivan varmasti.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Levyä on pyöritelty nyt viitisen kertaa kokonaisuudessaan ja osaa ehkä jo sanoa jotain. Ensimmäisellä kerralla ensimmäinen puolisko levystä toimi tosi hyvin.

Sateenkaaren pää tuli kuunneltua liiankin monta kertaa ennakkoon, joten se tuntui jo vaisulta (milloinkohan sitä oppisi olemaan kuuntelematta singlebiisejä etukäteen, niin ne ei tuntuisi niin laimeilta itse albumilla?). Puolustaa kuitenkin paikkaansa suht räväkkänä aloituksena. Heti perään tulee suoraviivainen Kappaleina joka jatkaa sellaista aika räväkkää ilmaisua. Hiukan kierompi Taistele kolahti ensimmäisellä kertaa varsin hyvin tietyllä hypnoottisuudellaan. No, ei se hullumpi ole edelleenkään. Voi vaan ajan kuluessa tuntua turhankin yksinkertaiselta. Voisin kyllä kuvitella, että livenä toimii mainiosti.

Levyn todennäköisesti paras biisi on hyvin kaunistunnelmainen Auringon kultainen kaupunki. Akustisuus ja tietty yleinen myyttinen salamyhkäisyys tuo vähän Auran ajat mieleen. Myös Kuoleman kulkumies on lohdottomuudessaan varsin mieliinpainuva ja hienoista psykedeelisyyttäkin on mukana ja kertosäe on todella tarttuva sanoineen.

Nimikkokappale on myös rauhallisen seesteistä tunnelmointia ja toimii hyvin. Totenmanniin en saanut oikein otetta ensimmäisillä kuuntelukerroilla, mutta se on alkanut ehkä toimia paremminkin. Sanoissa on kyllä ideaa, kuten kauttaaltaan levyllä. Manisola on myös hiukan psykedeelisiä virtauksia sisältävä kappale, omalla tavallaan ihan metka, mutta taitaa silti kuulua levyn heikoimpiin tapauksiin. Ei oikein aukene sisällöltään, eikä muutenkaan.

Kättenpäällepanijat on Totenmannin tapaan sellainen joka meni aluksi ihan täysin ohi, mutta siitäkin on alkanut löytymään tasoja. Vaatii sulattelua. Linnunrata on se "parempi single" ja ei nyt poikkea singleversiosta juurikaan, vaikka n. puoli minuuttia onkin pidempi. Tuntuu, että se koostuu loppupuolen hiljaisuudesta pääasiassa. Onhan se kuitenkin ihan kaunis kappale, mutta tätäkin olisi pitänyt olla kuuntelematta etukäteen.

Päätösraita Laulu todellisuuden luonteesta meni myös aluksi aika lailla ohi, pieni pettymys levynpäätökseksi jonka soisi aina olevan jotenkin todella sykähdyttävä sävellys. No sanat on kyllä hienot ja CMX:lle epätyypillisesti hyvin rohkaisevat ja optimistiset ja löysin niistä tärkeää sanomaa: "Kaikkialla on valo kultainen. Tunnet sen ja niin on ollut aina. Aina tulee olemaan, ulkopuolinen et oo kuitenkaan kokonaan, sen hehkun kun vain muistat tiedät olevasi viel."

Vaikea silti sanoa vieläkään mitä tämä kokonaisuudessaan on. CMX:n parhaimmistoa? Tuskin. Hyvää tässä on kuitenkin se, että tämä ei oikeastaan tyylillisesti muistuta erityisesti mitään aiempia. Vaikka ehkä juuri vivahteita mm. Auralta ja Vainajalta on. Ainakin irtiottoa kolmesta edellisestä albumista on otettu ja se on hyvä asia. Se tietty raskas tie on mielestäni kuljettu juttu jo toistaiseksi. Erityisesti seesteiset akustisuudet tässä kolahti ja niitä olisi voinut olla enemmänkin. Tämä on enemmänkin haikea albumi, kuin CMX:maisen synkkä (toki sitäkin nyt on seassa). Siitä kiitosta. Lisää kekseliäisyyttä melodioissa olisi ehkä voinut olla ja koukkuja vähän enemmän, toki nyttenkin on muutamia varsin ovelia kertosäkeitä, mutta jotain viimeisintä potkua jää kaipaamaan. Tällä hetkellä vaikuttaisi, että tämä voi jäädä elämään muutaman hienon biisin kautta, mutta muuten painuu hiukan unholaan.
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Manisola on myös hiukan psykedeelisiä virtauksia sisältävä kappale, omalla tavallaan ihan metka, mutta taitaa silti kuulua levyn heikoimpiin tapauksiin. Ei oikein aukene sisällöltään, eikä muutenkaan.

En nyt vielä parin pyöräytyksen jälkeen pysty kommentoimaan sen paremmin, mutta omaan korvaan tämä tuntuu levyn ehdottomalta tähtihetkeltä. Mielenkiintoinen levy kaikkiaan, vaikka tuntuu että hiukan lässähtää loppua kohti.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En nyt vielä parin pyöräytyksen jälkeen pysty kommentoimaan sen paremmin, mutta omaan korvaan tämä tuntuu levyn ehdottomalta tähtihetkeltä. Mielenkiintoinen levy kaikkiaan, vaikka tuntuu että hiukan lässähtää loppua kohti.
Hiukan samaa mieltä, eli loppua kohden tuntuu kuin virta loppuisi. Linnunrata on toki pirteä ja melodinen tapaus siellä loppupäässä, mutta kun sitä tosiaan tuli kuunneltua etukäteen, niin se tuntuu jotenkin jo nyt hiukan puhkikuluneelta. Toisaalta kyllä on todella kaunis, määrätyllä tapaa olen alkanut arvostaa enemmän. Kun vaan olisi jättänyt sen kuuntelun ennakkoon vähäisemmälle.

Tuo parjaamani Manisola myös lisäkuuntelulla on nyt ruvennut kuulostamaan vähän paremmalta. Kuten aina, näiden CMX:n levyjen kanssa ei alussa tiedä mihin lopulta päätyy ja mikä sieltä pidemmällä säteellä iskee eniten ja mikä ei.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös