Taas on sadonkorjuun aika...
Tää kasvatuskausi oli poikkeuksellisen tuottoisa ja nyt ollaan jo vähän ihmeissämme chilipaljouden kanssa. Oheisessa kuvassa on läpileikkaus sadosta ja lajikkeista, joita ovat:
- Chocolate Scotch Bonnet
- Lemon Drop
- Aji Peruvian Orange
- Aji Cristal
- Sugar Rush Red
- Erotico
Itse asiassa Scotch Bonnet on aika hillittömän tulinen, max. 300'000 scovillen asteikolla, mutta kyllä sitäkin on jo käytetty mm. paholaisenhillon tekoon.
Ensiksi, onnittelut sadosta! Toiseksi, jos et keksi mitä Aji Cristalilla tekisi, niin niistä tulee ihan parhaimmat säilykkeet. Eli:
Ensiksi tarvitset purkkeja. Oli ne sitten uusia tai kierrätettyjä, ne pitää desinfioida kunnolla että säilykkeet pysyy hyvänä pitkään. Netistä löytyy ohjeet. Sen jälkeen viipaloi chilit sopiviksi paloiksi. Vaikkei Aji Cristal ole vahvin ikinä, suosittelen silti hanskoja tähän työvaiheeseen; kyllä sitä kapsaisiinia kertyy käsiin ihan riittävästi, ja väkisinkin jossain vaiheessa tulee hieraistua silmiä tai haaroväliä. Ei ole kivaa.
Lado viipaleet purkkeihin, melkein täyteen mutta ei silti että menee reunan yli. Tässä vaiheessa voi lisätä myös muita aineksia jos haluaa, itse tykkään laittaa pikkaisen valkosipuliviipaleita ja korianterin siemeniä, mutta pelkät paprikat kelpaa myös. Sitten "yykaakoo"-liemi (tämä soveltuu minkä hyvänsä kasviksien säilöntään), eli:
- Yksi osa väkiviinaetikkaa
- Kaksi osaa sokeria
- Kolme osaa vettä
Tässäkin voi vähän kikkailla, osan sokerista voi korvata hunajalla, ja osan väkiviinaetikasta valko-/omenaviinietikalla (tällöin pitää etikkaa olla vähän enemmän, että etikkahappopitoisuus pysyy kutakuinkin samana). Kiehauta liemi kattilassa. Anna liemen jäähtyä hetken, ettei ole enää ihan kiehuvaa ja kypsennä paprikoita. Kaada liemi purkkeihin että paprikat peittyy kokonaan. Kansi tiiviisti kiinni, tarvittaessa pyyhitään purkin ulkopuoli ettei jää lähmäiseksi sokeriliemen jäljiltä, ja sitten ainakin pariksi viikoksi tekeytymään viileään. Jääkaappia ei välttämättä tarvitse jos on vaikka kylmäkellari.
Säilyy helposti seuraavaan satokauteen asti, kunhan avatun purkin pitää sitten jääkaapissa käytön ajan. Säilyttää Aji Cristalin rapsakan suutuntuman ja tekee poltosta sellaisen lempeämmän, enemmän kokonaisvaltaisen. Voittaa jalopenon pizzan päällä 10-0.