Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 286 269
  • 979

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Tilasin minäkin chilinsiemeniä netistä, Fruity Vulcano ja Serrano - ennestään on jo mm. Hungarian Vax. Vaimo pisti siemenet multiin ja nyt ovat jo kivassa kasvussa kasvilampun alla.
Ainoa ongelma asiassa, että pitänee tehdä uusi kasvihuone näille chileille, kun nykyinen on jo täyteen buukattu - tais tulla kalliita siemeniä...
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Taas on sadonkorjuun aika...
Tää kasvatuskausi oli poikkeuksellisen tuottoisa ja nyt ollaan jo vähän ihmeissämme chilipaljouden kanssa. Oheisessa kuvassa on läpileikkaus sadosta ja lajikkeista, joita ovat:

- Chocolate Scotch Bonnet
- Lemon Drop
- Aji Peruvian Orange
- Aji Cristal
- Sugar Rush Red
- Erotico


Itse asiassa Scotch Bonnet on aika hillittömän tulinen, max. 300'000 scovillen asteikolla, mutta kyllä sitäkin on jo käytetty mm. paholaisenhillon tekoon.
 

Liitteet

  • IMG-20240914-WA0000.jpg
    IMG-20240914-WA0000.jpg
    907,9 KB · kertaa luettu: 96

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Taas on sadonkorjuun aika...
Tää kasvatuskausi oli poikkeuksellisen tuottoisa ja nyt ollaan jo vähän ihmeissämme chilipaljouden kanssa. Oheisessa kuvassa on läpileikkaus sadosta ja lajikkeista, joita ovat:

- Chocolate Scotch Bonnet
- Lemon Drop
- Aji Peruvian Orange
- Aji Cristal
- Sugar Rush Red
- Erotico


Itse asiassa Scotch Bonnet on aika hillittömän tulinen, max. 300'000 scovillen asteikolla, mutta kyllä sitäkin on jo käytetty mm. paholaisenhillon tekoon.
Ensiksi, onnittelut sadosta! Toiseksi, jos et keksi mitä Aji Cristalilla tekisi, niin niistä tulee ihan parhaimmat säilykkeet. Eli:

Ensiksi tarvitset purkkeja. Oli ne sitten uusia tai kierrätettyjä, ne pitää desinfioida kunnolla että säilykkeet pysyy hyvänä pitkään. Netistä löytyy ohjeet. Sen jälkeen viipaloi chilit sopiviksi paloiksi. Vaikkei Aji Cristal ole vahvin ikinä, suosittelen silti hanskoja tähän työvaiheeseen; kyllä sitä kapsaisiinia kertyy käsiin ihan riittävästi, ja väkisinkin jossain vaiheessa tulee hieraistua silmiä tai haaroväliä. Ei ole kivaa.

Lado viipaleet purkkeihin, melkein täyteen mutta ei silti että menee reunan yli. Tässä vaiheessa voi lisätä myös muita aineksia jos haluaa, itse tykkään laittaa pikkaisen valkosipuliviipaleita ja korianterin siemeniä, mutta pelkät paprikat kelpaa myös. Sitten "yykaakoo"-liemi (tämä soveltuu minkä hyvänsä kasviksien säilöntään), eli:
  • Yksi osa väkiviinaetikkaa
  • Kaksi osaa sokeria
  • Kolme osaa vettä
Tässäkin voi vähän kikkailla, osan sokerista voi korvata hunajalla, ja osan väkiviinaetikasta valko-/omenaviinietikalla (tällöin pitää etikkaa olla vähän enemmän, että etikkahappopitoisuus pysyy kutakuinkin samana). Kiehauta liemi kattilassa. Anna liemen jäähtyä hetken, ettei ole enää ihan kiehuvaa ja kypsennä paprikoita. Kaada liemi purkkeihin että paprikat peittyy kokonaan. Kansi tiiviisti kiinni, tarvittaessa pyyhitään purkin ulkopuoli ettei jää lähmäiseksi sokeriliemen jäljiltä, ja sitten ainakin pariksi viikoksi tekeytymään viileään. Jääkaappia ei välttämättä tarvitse jos on vaikka kylmäkellari.

Säilyy helposti seuraavaan satokauteen asti, kunhan avatun purkin pitää sitten jääkaapissa käytön ajan. Säilyttää Aji Cristalin rapsakan suutuntuman ja tekee poltosta sellaisen lempeämmän, enemmän kokonaisvaltaisen. Voittaa jalopenon pizzan päällä 10-0.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Ensiksi, onnittelut sadosta! Toiseksi, jos et keksi mitä Aji Cristalilla tekisi, niin niistä tulee ihan parhaimmat säilykkeet. Eli:
...
Kiitokset onnitteluista ja etenkin vinkistä/ohjeesta!

Joo - tuttuahan tuo kaikenlaisten hillojen tekeminen ja purkittaminen on jo entuudestaan, mutta tuolla lailla en ole kyllä chilejämme säilönyt, ne on pantu tuoreina pakkaseen. Pitääkin ehdottomasti kokeilla ainakin jollakin lajikkeella, mitä kasvarissa vielä on jäljellä - kyllä siellä Aji Cristalliakin on.
Tuosta käsien suojaamisesta sen verran, että se tahtoo usein muka kiireessä unohtua ja seurauksista saa kärsiä ainakin vuorokauden. Pahinta, kun menee saunaan ja pyyhkii siellä kasvojaan, ihoa voi poltella pitkäänkin.
Nyt viikolla, kun olen käsitellyt mm. tuota Scotch Bonnetia, meinasi kiinnipitokädenkin paria sormenpäätä vihloa muutaman päivän, on se sen verran vahvaa tavaraa.

On selvää, ettemme itse tarvitse/voi käyttää lähellekään kaikkea, mitä nyt tuli, mutta onpahan viemisiä eri muodoissaan niille, jotka myös käyttävät ja arvostavat chilejä. Tein mm. omena-chilihilloa, kun noita omeniakin tuli tänä kesänä ihan yli oman tarpeen - on hillittömän hyvää esim. jätskin kanssa. Tuohon hilloon käytin Lemon Dropia, joka on ehkä hieman tulisempaa kuin Aji Cristal.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
tuttuahan tuo kaikenlaisten hillojen tekeminen ja purkittaminen on jo entuudestaan, mutta tuolla lailla en ole kyllä chilejämme säilönyt, ne on pantu tuoreina pakkaseen. Pitääkin ehdottomasti kokeilla ainakin jollakin lajikkeella, mitä kasvarissa vielä on jäljellä - kyllä siellä Aji Cristalliakin on.
Siis ei sen toki tarvitse Aji Cristalia olla, mutta mielestäni siinä vain yhdistyy sekä riittävä polte, että makean paprikan suutuntuma/rapeus. Tuossa jokunen viikko sitten oli Poppamiehen pop-up myymäläsessio Kangasalla, ja siellä chiliyhdistyksen edustajat sanoivat että Aji olisi suosituin lajike Suomessa. Tiedä sitten tuosta.

Mutta samalla reseptillä tulee vaikkapa myös mainioita sipulisäilykkeitä. Eli sipulit siivuiksi, sekaan sopivasti vaikkapa sitä Scotch Bonnetia antamaan enemmän makua, toimii kuin se kuuluisa junan vessa*).

*) sanonta on ajalta jolloin oli kaukojunia, jotka vain dumppasi tavaran radalle. Nykyään Pendolino/Intercity-ajalla ei voi sanoa että ne junan vessat enää toimisi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös