...
Pinnapuolisestihan näyttää siltä, että tapahtuneet kaivosalueella tapahtuneet vuodot ovat suurin ongelma. Tosiasiassa suurin ongelma on se, ettei meillä ole Suomessa enään tietotaitoa rakentaa isoja kaivoksia. Sen takia kaikki kaivostoiminta on vaarassa mennä ulkomaalaisten yhtiöiden hoidettavaksi. Näin ollen Talvivaara on kotimaisen kaivannaisteollisuuden kohtalon kysymys. Valtion olisi rohkeasti tehtävä kaikkensa, jotta Talvivaara selvittää ymäpäristöongelmansa ja saamme teollisuuteen osaavan kotimaisen toimijan. Jatkossa pidemmällä tähtäimellä maailmanmarkkinahinnat nousevat ja yhä useampia malmioita päästään hyödyntämään. Mutta tuloja ei pidä päästää kokonaisuudessaan valumaan ulkomaille. Talvivaaraa olisi sen takia tuettava kaikin tavoin. Toki yhtiö joutuu maksamaan korvausta aiheuttamastaan vahingosta, sekä osallistumaan jälkien siivoamiseen, mutta tärkeintä on saada toiminta sellaiseksi kuin alunperin suunniteltiin. Mahdollisimman hyvään, ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävään kaivostoimintaan.
Ylipäätään kaikki tekniikka on yritetty tehdä viimeisen päälle Talvivaaran kaivoksessa - tämä koskee siis lähinnä infrastruktuuria tekniikan, ei niinkään luonnonsuojelullisesta näkökulmasta. Kuitenkin, jalostusprosessin mitoituksen puutteellisuuden takia mm. altaita, tms. rakenteita jouduttiin nopeasti laajentamaan eikä niihin oltu tietenkään mitenkään varauduttu. Lisäksi, vuosisadan sateisin kesä ja syksy teki näille laskelmille ja laajennuksille tepposet eikä bentoniitti-muovi suojarakenteet kestäneetkään kuormaa - yritettiin mennä ns. tuurilla.
On myös huomattava, ettei tämä ollut ensimmäinen vuoto, tuskin viimeinenkään ja että Talvivaaraa ympäröivät pikkuvesistöt olivat jo ennen tätä osin lähes virkistyskäyttökelvottomia ja pilaantumisastetta ja laajuutta ei edes vielä täysin tiedetä ILMAN tätä uusintakaan sössimistä - mukava pieni ylläri kainuulaisille mökinomistajille. Eli - kuten tavallista, laskun aiheutetuista haitoista ja niiden korjaamisyrityksistä maksavat viime kädessä kuitenkin veronmaksajat.
Btw - jokainen, joka liikkuu Talvivaaran lähistöllä, etenkin kesäisin, voi todeta hengitysilman kutittavan kurkkua ja maistuvan hieman omituiselle. Itse ajelen moottoripyörällä joka kesä Talvivaaran ohi (tie 870) ja olen todennut tuon sopivalla tuulella joka kerta.
Olen sitä mieltä, että asiat, rakenteet, prosessit, jne. tulee laittaa kuntoon viimeistään nyt ja jatkaa kaivostoimintaa ja jalostamista vasta sen jälkeen.
Mitä korvauksiin tulee, yhtiön resurssit eivät siihen enää riitä, joten kansan kärttyisä käsi maksanee jotakin joillekin ja lopuista tapellaan hamaan tappiin ja hautaan asti.
Viimeksi muokattu: