Boston Bruins-Montreal Canadiens Play-offien 1.kierros
Nyt on sitten pitkä ja uuvuttava runkosarja takana ja ne pelit edessä minkä takia kaikki pelaajat tätä peliä pelaavat. On play-offien aika. Nyt punnitaan kuka on pelimies ja kuka vain runkosarjassa loistanut perusjyrä.
Montreal saa siis ensimmäisellä kierroksella vastaansa konferenssissa kakkoseksi sijoittuneen Boston Bruinsin. Bruins pelasi ehkä jopa hieman yli odotusten runkosarjassa. Montreal yllätti monet pääsemällä jatkopeleihin, sillä ennen kauden alkua asiantuntijat olivat sitä mieltä ettei Habsia jatkopeleissä nähdä. Runkosarjalla ei kuitenkaan enää ole mitään väliä vaan pelit alkavat keskiviikkona nollasta. Joukkueet ovat kohdanneet historian aikana 29 kertaa ja Montreal on voittanut niistä sarjoista 22. Historia onkin vahvasti Habsin puolella. Viimeksi joukkueet kohtasivat pari vuotta sitten ja silloin Montreal eteni jatkoon kuudessa pelissä. Näitten kahden joukkueen kohtaamiset ovat vuosien saatossa olleet todellisia klassikoita ja sellainen on epäilemättä tulossa tästäkin. Kaksi perinteikästä joukkuetta kohtaavat ja tunnetta on varmasti pelissä paljon.
Käydäämpä hieman läpi joukkeitten voimasuhteita eri osa-alueilla:
Maalivahtipeli:
Maalivahtipeli tulee näyttelemään suurta roolia kuten aina pudotuspeleissä. Se kummalta löytyy huippuvireinen torjuja tulee myöskin viemään mitä suuremmaalla todennäiköisyydellä koko sarjan nimiinsä.
Bostonin Andrew Raycroft pelasi komean runkosarjan ja on yksi ehdokkaista vuoden tulokkaaksi. Raycroft oli läpi kauden joukkueen ykköstorjuja ja kokenut Felix Potvin jouti tyytymään tuuraamaan silloin kun Raycroft tarvitsi huilia. Raycroft on kuitenkin vielä arvaamaton kortti play-offeissa sillä sieltä kokemusta hänellä ei ole. Kestääkö nuoren pojan kantti vai joutuuko Bruins laittamaan kokeneen Potvinin maalinsuulle jossain vaiheessa?
Montrealin Jose Theodore pelasi vaisumman viime kauden jälkeen taas huippukauden. Pahempia notkahduksia ei oikeastaan sattunut koko kautena ja Theodore oli tasaisen varma läpi kauden. Joukkoon mahtui monta huippupeliä ja välillä joitakin vaisumpiakin, mutta kokonaisuudessaan Theon kausi oli tasainen. Theodorella on kokemusta play-offeista parin kauden takaa kun mies vei Habsit toiselle kierrokselle kaatammalla Bostonin. Varamaalivahti Mathieu Garon tuurasi Theodorea hyvin tällä kaudella ja venyi muutamissa peleissä loistosuorituksiin. Garonille ei kuitenkaan tule peliaikaa siitäkään huolimatta herumaan. Vain mikäli Theodore loukkaantuu tai floppaa täydellisesti niin Garon pääsee maalinsuulle.
Maalivahtiosasto on mielestäni Montrealilla hitusen parempi kuin Bostonilla. Raycroftin kokemattomuus play-offeissa ja Potvinin uran laskusuunta vaikuttavat mielipiteeseeni. Toisaalta Raycroft voi yllättää kaikki ja pelata yhtä hyvin kuin runkosarjassakin.
Puolustus:
Puolustuspelaaminen tulee korostumaan etenkin pudotuspeleissä kun pelataan tarkkaa peliä. Yleensä kokeneet ja runkosarjan aikana pimennossa olleet kovaotteisemmat pelaajat nousevat arvoon arvaamattomaan näissä peleissä.
Bostonin pakisto näyttää varsin hyvältä kokonaisuudelta. Joukkue hankki vielä kevään kynnyksellä koko liigan parhaan hyökkäävän pakin Sergei Goncharin joten tulivoimaa viivasta löytyy. Muista pakeista myös Boynton, Slegr ja McGillis pystyvät hyvään kiekolliseen pelaamiseen. Kun vielä löytyy järkäleet O´Donnell ja Hal Gill niin puolustus näyttää varsin hyvältä kokonaisuudelta. Pieni arvoitus on kuitenkin se miten Bruinsin puolustuksen liike tulee riittämään. Järkäleitä kun löytyy paljon niin mikäli pelin tempo on kova, voivat he joutua yllättäviin vaikeuksiin. Fyysisyydessä ei Bostonin pakisto ainakaan tule häviämään.
Montrealin pakisto taas näyttää ehkä hieman tasapaksummalta kuin vastustajan. Sourayn pelikunto on suurin kysymysmerkki ilmassa. Sourayn pelaaminen olisi kuitenkin erittäin toivottavaa sillä hän on suurin fyysinen sekä kiekollinen pelote Habsin pakistossa. Nappikauden pelannut ja All-star pelissäkin esiintynyt Souray on yksi tärkeimmistä lenkeistä puolustuksessa. Sourayn ohella kovaan fyysiseen peliin pystyviä pelaajia ovat lisäksi: Quintal, Rivet sekä myös Komisarek tarvittaessa. Bouillonkin pelaa kovalla asenteella ja ei luovuta koskaan, mutta 170 senttisestä kaverista ei ole fyysiseksi pelotteeksi pudotuspeleissä. Kiekollisen pelin taitavia pakkeja ovat Brisebois ja Markov. Ensin mainittu pelasi mielestäni hyvän kauden vaikkei alkukaudesta päässytkään pisteille odotettuun tahtiin, mutta paransi pitkin kautta koko ajan ja oli ehdottomasti tasaisin pakki. Tehotilastossa +17 on hyvä edistys kun muistetaan pari kautta sitten samat tilastot kyseiseltä herralta. Markovin kausi ei ehkä ollut aivan sitä mitä odotettiin mutta nyt on sauma parantaa.
Puolustusmateriaalit ovat molemmilla joukkueilla mielestäni tasaiset. Vaikea mennä sanomaan kummalla olisi kokonaisuudessaan parempi puolustus. Mikäli Souray ei ole täysin pelikuntoinen niin kuppi kääntyy Bruinsin suuntaan, mutta jos Souray on mukana niin mielestäni tällä osastolla ei hävitä yhtään. Bruinsilla on ehkä hieman fyysisempi kalusto, mutta vastaavasti sitten taas Habsilla ehkä liikkuvampi.
Hyökkäys:
Nyt tullaankin sitten siihen osastoon josta yleensä löytyy erittäin yllättäviä ratkaisijoita pudotuspeleissä. Hyökkäysmateriaalin laajuus ja ennen kaikkea oikea roolitus tulee olemaan avainasemassa näissä peleissä.
Bostonin suurin kysymysmerkki tällä osastolla on Joe Thornton. Thornton on kärsinyt "ylävartalon vammasta" ja pelaaminen on vielä epävarmaa. Joukkue kuitenkin kaipaa kipeästi kapteeniaan sillä hän on parhaillaan dominoiva pelaaja hyökkäyspäässä ja ennenkaikkea myöskin tarvittavan röyhkeä tilanteissa. Thornton tulee mitä ilmeisemmin pelaamaan mikäli vain suinkin kykenee luistimet jalkaansa vetämään. Runkosarjassa tuli tehot: 23+50=73. Thorntonin pelaaminen on Bostonin kannalta erittäin tärkeää, mutta kyllä joukkueesta muitakin kyvykkäitä pelimiehiä löytyy. Glen Murray oli runkosarjassa joukkueen paras maalintekijä 32:lla osumallaan. Murray tosin on erittäin paljon riippuvainen Thorntonista, joten Bruinsin kannalta toivottavaa olisi että kapteeni olisi pelikunnossa. Muita pelaajia joilta odotetaan tehoja hyökkäyspäässä ovat: Nylander, Samsonov, Rolston, Knuble sekä nuori Patrice Bergeron. Bergeron pelasi hienon tulokaskauden ja nyt on sitten edessä play-offit. Mielenkiintoista nähdä miten luistin kulkee tosipeleissä. Raataja-osasto on Bruinsilla kunnossa. Knuble, Lapointe, Axelsson, Donato, Rolston, Zamuner ja Green. Joku näistä tulee varmasti nousemaan ratkaisijan rooliin. Bruinsin hyökkäys on kokonaisuudessaan erittäin vaarallinen.
Montrealin hyökkäyksen kivijalka kuluneella kaudella on ollut oman kylän poika Mike Ribeiro. Ribeiro nousi tällä kaudella vihdoin sille tasolle mitä häneltä on odotettu. Ribeiro oli joukkueen paras pistemies. Miten pelit sujuvat play-offeissa? Se on vielä suuri kysymysmerkki. Ribeiron ohella kauden suurimpiin positiivisiin yllättäjiin lukeutuu Michael Ryder. Rydelita ei kukaan vielä tällä kaudella odottanut moista tulosta, mutta mies näytti mikä on miehiään. Tästä jätkästä kannattaa vielä pitää kiinni pitkään. 25 maalia ja 61 pistettä ovat kovia lukuja tulokkaalle nykypäivän NHL:ssä. Ryder on yksi vahvimmista suosikeista kauden tulokkaaksi. Ribeiro ja Ryder olivat siis parhaat pelaajat hyökkäyspäässä runkosarjassa, mutta miten nuorukaisten päät kestävät kun aletaan pelaamaan pudotuspelejä. Mielenkiintoista nähdä. Nuorukaisten jälkeen joukkueen tehoista vastasivat Koivu ja Zednik. Koivu pelasi jälleen hyvän kauden vaikkakin hiipui loppua kohden hieman. Zednik ei aivan tällä kaudella yltänyt 30 osumaan. Zednikin peliä vaivasi epätasaisuus. Välillä kulki ja välillä sitten taas ei lainkaan. Näiden herrojen takana tuleekin sitten hiljaista. Perreault pelasi niinkuin pystyi, Dagenais ehkä yllätti jonkin verran, Bulis sillä tutulla tasollaan, Begin teki 10 maalia mikä on hyvä suoritus ja loput ovatkin sitten sitä ynnä muut sarjaa. Sieltä sarjasta ynnä muut voisikin joku pelaaja nostaa tasoaan pudotuspeleissä. Ennen siirtoajan umpeutumista hankittiin Kovalev Rangersista ja Dowd Wildistä. Jälkimmäinen on sopeutunut joukkueeseen paremmin ja hänestä on ollut enemmän hyötyä kuin Kovalevista tähän mennessä. Play-offit kuitenkin kaiken muuttaa voi. Kovalevin on aika nostaa pelinsä sille tasolle mihin hän pystyy. Tällä nykyisellä tasolla hänestä ei suurta apua joukkueelleen ole. Dowd puolestaan tulee olemaan tärkeä lenkki alivoimapelissä. Kovuudesta joutuu vastaamaan Darren Langdon lähes yksistään.
Hyökkäysmateriaali on parempi Bostonilla. Sitä tuskin kukaan voi kieltää. Montrealilla on kuitenkin muutamia pelaajia jotka pystyvät selvästi parempaan kuin mitä runkosarjassa esittivät. Juneau-Dackell kaksikolta odottaisi tason nostoa play-offiin. Molemmat ovat kuitenkin kokeneita kettuja ja parhaimmillaan hyviä puolustavia pelaajia. Wardilta voi vielä odottaa enemmän kun myös Sundströmiltä. Kovalev vielä kun saa juonesta kiinni niin sitten voidaan jo haastaa Bruins tällä osa-alueella. Bruinsin hyökkäys siis näyttää tällä hetkellä laadukkaammalta, mutta mikäli edellä mainitut Montreal-pelaajat parantavat otteitaan niin sitten ollaan jo hyvin tasaisia tälläkin osa-alueella.
Loppuarvio:
Mielenkiintoinen sarja tulossa. Bostonilla on varmasti hampaankolossa parin vuoden takaa ja halu päästä jatkoon on varmasti kova. Bruinsilla on tässä kuitenkin ennakkosuosikin paineet jälleen niskassaan ja miten he kestävät tällä kertaa tilanteen. Habs pääsee iskemään taas altavastaajana ja kukaan ei odota heiltä mitään. Ottelusarjasta saattaa muodostua kuuma ja täytyy toivoa ettei mihinkää sikailuihin lähdettäisi vaan pelattaisiin rehtiä mutta kovaa peliä. Kahden vuoden takaisessa sarjassa Bruinsin McLaren veti Montrealin parhaan pistemiehen Zednikin lasarettiin. Ottelusarjan tulee voittamaan se joukkue kumman paketti on kokonaisuudessaan paremmin kasassa. Montreal ei tule voittamaan yhtään ottelua sillä pelillä mitä se runkosarjan lopussa esitti. Jos se taas saa sen vaihteen päälle mikä oli ennen tappioputkea niin kaikki on mahdollista. Montrealin mahdollisuudet piilevät hyvässä viisikkopelissä ja maalivahtipelissä. Maalintekokilpailussa todennäköisesti hävitään jos siihen lähdetään, joten on tyydyttävä pelaamaan kurinalaista peliä ja kyttäämään Bostonin virheitä. Veikkaan sarjasta tasaista ja uskon että voi hyvinkin mennä seitsemänteen peliin.