Mainos

Brexit – Remain or Leave?

  • 295 571
  • 1 991

Brexit – Remain or Leave?

  • Remain

    Ääniä: 77 81,1%
  • Leave

    Ääniä: 18 18,9%

  • Äänestäjiä
    95
  • Poll closed .

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ja se Brexit - niin kamalat ovat Britannian talousluvut, että kovat ehdot lyötäisiin EU:n jäsenyydelle: perustuslaki, joka sementöisi Britannian pysyvästi jäseneksi, euron käyttöönotto, ja huomattava jäsenmaksu, tällä kertaa ilman alennuksia.
En usko tähän. Kaikesta Euroopan isojen valtioiden sähläämisestä huolimatta mun oma ymmärrys on se, että Brexitistä huolimatta britit luetaan eurooppalaiseen yhteisöön. Kyllä mun käsittääkseni loppuviimeksi britit toivotettaisiin yhtä lämpimästi takaisin EU:hun kuin ranskalaiset takaisin Natoon.

Brexit in action.
Brexitissä ei minusta ole ollut järkeä sen takia, että brittien kauppa on niin paljon EU-alueelle. Riippumatta siitä, onko UK EU:ssa vai ei, niin EU:n lainsäädäntö joka tapauksessa heiluttelee heidän lainsäädäntöään, teollisuuttaan, vientiä ja tuontia. Me tiedämme hyvin muista EU:hun kuulumattomista Euroopan valtioista sen, että ero on se, onko noihin direktiiveihin äänestysvaltaa vai ei, ja niissä Euroopan maissa, jotka eivät kuulu EU:hun, on jotain sellaisia taloudellisia tekijöitä, jotka ainakin heidän mielestään ovat tarpeeksi arvokkaita suhteessa äänestysvaltaan (esim. Sveitsi).

Otetaan esimerkiksi Norja. Loppuviimeksi Norjalla on enää vähän syitä olla liittymättä EU:hun, vaikka alun perin kyseessä olikin se, ettei Norja halunnut vaarantaa öljytulojaan. 30 vuoden aikana tilanne on kuitenkin muuttunut huomattavasti, ja nykytilanteessa Norjalla ei suoranaisesti olisi enää syitä olla liittymättä saadakseen äänestysoikeuden direktiiveihin. Sitä vain ei kansan keskuudessa pidetä vielä tarpeeksi arvokkaana asiana, jotta liittyminen olisi ajankohtaista.

Norjan lainsäädäntö, vienti ja tuonti on silti ihan yksi yhteen EU:n kanssa, koska kerran iso osa kauppakumppaneista on EU:ssa.

Lisäys: Brexitin suurin ongelma on ollut se, että britit ovat halunneet säilyttää vapaat kauppayhteydet muuhun Eurooppaan, mutta rajoittaa muun Euroopan yhteyksiä britteihin. Koko brexitin ajatus oli se, että britit voisivat olla oma yksinäinen saarekkeensa omine sääntöineen, mutta että muu Eurooppa olisi pitänyt entiset suhteet voimassa. Eli siis että briteillä on valta määrätä tulleja EU-alueen tuotteille ja työvoimalle, mutta EU:lla ei olisi ollut valtaa laittaa vastaavia tulleja UK:n tuotteille ja työvoimalle. Eli että briteistä olisi voinut vapaasti muuttaa EU-alueelle, mutta EU:sta ei olisi voinut muuttaa britteihin tekemään töitä ilman brittien byrokratian hyväksyntää. Ja että tuotemerkit olisivat toimineet niin, että brittien ei tarvitse kunnioittaa EU-alueen tuotemerkkejä, mutta EU:n pitäisi kunnioittaa brittien vastaavia.
 
Viimeksi muokattu:

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Mutku, mutku, mutku...

Johnson on säheltäjä ja poseerava poskisolisti, sitä ei Ukrainan sota ole muuttanut miksikään. Britannian linja olisi ulkopoliittisesti sama vaikka pääministerinä olisi joku muu mutta sisäpolitiikkaan täytyy olla tarjolla parempia vaihtoehtoja. Brexit meni jo.

Jep. Russitsimaa on ollut muutamaa Saksan aiheuttamaa taukoa lukuunottamatta briteille strateginen vihollinen/kilpailija viimeiset 200 vuotta, joten ei Bozo The Clown ole mikään ainutlaatuinen ilmestys. Tosin miehen peittelemätön halu larpata tilanteessa Winstonia peitelläkseen sisäpoliittisia kohuja on ehkä uniikkia, mutta johtuu juurikin Bozon omista epäonnistumisista pääministerinä kotimaassa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Katselen tässä BBC Newsin aamulähetystä ja uutisten aikana parissakymmenessä minuutissa on tullut kolme eroamista lisää. Vaan Boris ei antaudu - "we shall fight on the beaches and on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets..." Ja kun ei vaan yksinkertaisesti suostu tekemään niin kuin kaikki edeltäjänsä olisivat tehneet vaan asettaa itsensä puolueensa edelle niin sangen loistavasti repii konservatiiveja täysin hajalleen.

Tässä suhteessa ei siis todella voisi paremmin mennä! Ja täysin surrealistista ettei suostu lähtemään kun 21 ministeriä ja lähes 30 muussa virallisessa asemassa ollut poliitikkoa on eronnut ja puolueen merkittävimmät johtohahmot kehottaneet yksityisesti miestä eroamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kaikesta paskamaisuudestaan huolimatta voi sanoa, että todennäköisesti Suomelle ja Ukrainalle tärkein poliittinen johtaja oman maan ulkopuolella. Ukrainan aseellinen avustaminen EU-valtioiden himmatessa ja Suomen turvatakuiden ylettäminen artikla viiden tasolle ennen NATO-jäsenyyttä.

Ryhtiäkin oli. Kun EBU yritti siirtää euroviisuja Ukrainasta Britanniaan, Johnson antoi tiukan palautteen sanoen, että emme ota Britanniaan vaan pidetään Ukrainassa.

Sitten oli paljon, paljon muuta. Valitettavasti. Venäjän rahoituksesta aiemmin alkaen ja päätyen ties mihin.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Edit: Hauskaa muuten että niim tiedetään Brittien politiikan hyvän osan olevan täysin samanlaista kun vetäjä vaihtuu mutta ne huonot osat menee pesuveden mukana. Kristallipalloa lainaisin mielelläni...

Jos historiaa vähänkään tuntee, niin nuo ulkopolitiikan isot linjat harvemmin ovat henkilöstä riippuvia tai yksi henkilö ei niitä muutamassa vuodessa muuta, ei muuttanut Bozo klovni, eikä muuttanut Oranssi apinakaan.
 
Pika-gallupissa puolustusministeri Ben Wallace olisi ykkössuosikki pääministeriksi.

Käyttänyt aika kovaa kieltä Venäjää kohtaan, joten ei linja ainakaan pehmenisi:

" If you win your war by killing, murdering, raping, bombing civilian territories, breaching all human rights, all Geneva Conventions, corruption, and that becomes the battle-winning component, the message that sends to other adversaries around the world is incredibly dangerous. That's why it matters to the international community, and should matter, that if Putin is successful in Ukraine, then watch out."
-Ben Wallace
 

Liitteet

  • 20220707_131601.jpg
    20220707_131601.jpg
    110,9 KB · kertaa luettu: 92
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Viimeksi muokattu:

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Mä tykkäsin Boriksesta. Hän löysi munat brittiläiseen ja länsieurooppalaiseen politiikan tekoon.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Bye, bye, Boris. Jonnet ei tunne
 

Liitteet

  • boris.jpg
    boris.jpg
    30,1 KB · kertaa luettu: 166
F

Flonaldo

Johnson siis lähti.

Jos lähtee, joskus, tulevaisuudessa, ehkä. Kenen tahansa muun kohdalla olisi täysin yksiselitteistä, että lähtö tapahtui. Johnsonin tietäen tässäkin on joku takaportti. Ihan uskomatonta ajatella, että tässä nyt vedellään yhä pääministerinä johonkin pitkälle syksyyn. Vieläpä niin, että hallituksessa merkittävissä ministeriöissä on ihan nollaihmisiä puikoissa tai ministereitä ei ole laisinkaan.

Enkä laittaisi ihan mahdottomaksi sitä ajatusta, että Johnson kuvittelee vielä jonkun ässän laskeutuvan taivaasta hihaansa. Puolentoista kuukauden päästä todetaankin, että nyt ei mitenkään voi lähteä, koska Ukraina / joku muu / valitse ihan mikä vain perustelu.

Noh, kovasti epäilen, että tässäkin muutos tulee vielä lähipäivinä. Demarit ja Starmer vievät homman parlamentin epäluottamusäänestykseen. Melkein missä tahansa muussa tilanteessa, käytännön kaksipuoluejärjestelmässä, ei voisi tapahtua niin, että oman puolueen edustajat äänestäisivät hallituksensa kaatamisen puolesta. Siis oli mitä oli - mutta jos demarit tuo äänestyksen parlamenttiin, kaikki, ihan kaikki, toryt äänestävät sitä vastaan.

Mutta nyt siitä äänestyksestä tulisi sellainen musta tahra jokaisen kohdalle, että omien vaalipiirien muiden puolueiden ehdokkaat nauraen pistäisivät printterin ja kampanjamatskut laulamaan. Joten olisi jopa mahdollista, että toryja (ainakin riittävästi) äänestäisi epäluottamuksen puolella.

Järkevin (ja todennäköisin) ratkaisu on, että varapääministeri (ihan virallisestikin sillä tittelillä) Dominic Raab ottaa ohjat puheenjohtajavaalin ajaksi. Samalla myös äsken eroja ottaneet ministerit pääosin palaisivat. Raab kun ei näyttäisi olevan ottamassa osaa pj-kisaan.

***

Lopulta aika hämmentävää millaisesta tapauksesta Johnson sai lähdöt. Siis joku random, suurelle yleisölle täysin tuntematon, parlamenttiryhmän ryhmyri vetää kännit ja seksuaalisesti ahdistelee paria ihmistä. Siihen nähden mitä kaikkea Johnsonin aikakaudella on tapahtunut, tämä oli erikoinen viimeinen korsi kamelin selkään. Toisaalta, ihan täysin linjassa Johnsonin toimintatapojen kanssa.

Vielä viikko sittenhän Johnsonin asema oli vahvempi mitä vähään aikaan. Puolueen epäluottamusäänestys oli ollutta ja mennyttä. Parien täytevaalien karmeat tulokset unohdettu. Eteenpäin ja ylöspäin. Ja siinä tilanteessa oltaisiin tänäänkin ellei Chris Pincher olisi siis pinchaillut toisten miesten kikkeleitä.

Mutta vastaavasti ihan odotettua, että se on jokin, mikä vain, vastaavan tyyppinen keissi, mikä lopulta tähän tuo. Siis että nimitettiin virkaan tunnettu seksuaalinen ahdistelija, jonka kaikki teot oli painettu villaisella. Ja sitten valehdellaan siitä päivä, kaksi, kolme, neljä, viisi päivää putkeen, tarinan vaihtuessa joka päivä. Lopulta päätyen siihen, että "unohdin, sori siitä, lol".

Vaikka se ei siis olisi ollut Pincher, olisi tullut jokin muu "pincher" - ennemmin tai myöhemmin. Vain ajan kysymys.

***

Ja Johnson lähti kuten tulikin: irrallaan todellisuudesta. Eropuheessaan ei kertonut, että olisi ikinä tehnyt mitään väärin. Typerät oman puolueen edustajat olivat vain sopuleita ja pettivät hänet. Viimeiseen asti oma itsensä.

***

Mitä tulee ulkopolitiikan linjoihin, ei tämä vaikuta niihin UK:n osalta mitenkään. Ainakaan niin, että UK olisi vähemmän Ukrainan, Suomen, Naton ja kansainvälisen järjestyksen puolella.

Keskimäärin uudet pj-ehdokkaat ovat vielä enemmän "haukkoja" kuin Johnson itse. Ykkössuosikki Ben Wallace oli ensimmäinen ison roolin poliitikko, joka halusi aseita Ukrainalle - ja itse omalla persoonallaan sai sen läpi jo viime vuoden puolella. Liz Truss oli maaliskuussa Venäjän vihollinen #1 ja edustaa suurinpiirtein "ensi-isku Moskovaan" linjaa. Samoin moni muu (Tom Tugendhat ym.) ehdokas on kovan linjan heppuja.

Ja se Brexit - niin kamalat ovat Britannian talousluvut, että kovat ehdot lyötäisiin EU:n jäsenyydelle: perustuslaki, joka sementöisi Britannian pysyvästi jäseneksi, euron käyttöönotto, ja huomattava jäsenmaksu, tällä kertaa ilman alennuksia.
Kyllä mun käsittääkseni loppuviimeksi britit toivotettaisiin yhtä lämpimästi takaisin EU:hun kuin ranskalaiset takaisin Natoon.
Näistä yksi näkemys on oikeammassa, ja se ei ole ensimmäinen...

UK:n "kamalat" talousluvut lienee vain nimimerkin omaa fantasiaa. Ainakaan mikään tunnustettu tilasto ei sellaista tue. Ei UK:n talous toki mikään Saksa ole (kuten ei kukaan muukaan Euroopassa), mutta ihan eri planeetalla kuin Välimeren EU-valtiot ja selvästi EU-keskiarvoa paremmassa iskussa.

Yhdellekään EU-ehdokkaalle EU ei vaadi muutoksia maiden perustuslakiin. Se olisi oksettavan epädemokraattista, eikä EU tietysti tällaiseen lähde. Sellainen ajatuskin aiheuttaa EU-johtajille todennäköisesti pöyristyneen reaktion.

Punnan merkitys EU:lle on n. nolla. Ihan sama millä makselevat. Euro ja dollari ovat globaalit valuutat. Punta putosi siitä kilpailusta vähän tulkinnasta riippuen 70-100 vuotta sitten.

Asia ei ole ajankohtainen, mutta ironisesti hinta kasvaa todella kovaksi, jos mitään ei tehdä: punta romahtaa, valtionvelka räjähtää, kuluttajien ostovoima haihtuu, ruoan tuotanto supistuu, terveydenhuolto rapautuu, verot nousevat, inflaatio laukkaa ja kauppatase menee koko ajan enemmän pakkaselle.
Punnan kurssi on noussut heikoimmista no-deal-spekulaation hetkistä 10 % euroa vastaan. Johnsonin eron jälkeen punnan kurssi euroa vastaan nousi välittömästi prosentin. Jos jokin valuutta on paineessa, on se euro, kun pian häämöttää jo pariteetti dollaria vastaan - millä psykologisesti iso merkitys markkinoille.

UK:n valtionvelka on (suhteena BKT) pienempi kuin euroalueen keskiarvo. Se on pienempi kuin Ranskalla, se on ihan eri luokkaa kuin etelässä. Saksa se ei ole yhäkään. Inflaatio on ongelma siinä kuin kenellä muulla länsimaalla, eikä liity mitenkään brexitiin erityisesti - tekijät sen takana kun ovat ihan samat kuin kaikkialla.

Lisäys: Brexitin suurin ongelma on ollut se, että britit ovat halunneet säilyttää vapaat kauppayhteydet muuhun Eurooppaan, mutta rajoittaa muun Euroopan yhteyksiä britteihin. Koko brexitin ajatus oli se, että britit voisivat olla oma yksinäinen saarekkeensa omine sääntöineen, mutta että muu Eurooppa olisi pitänyt entiset suhteet voimassa. Eli siis että briteillä on valta määrätä tulleja EU-alueen tuotteille ja työvoimalle, mutta EU:lla ei olisi ollut valtaa laittaa vastaavia tulleja UK:n tuotteille ja työvoimalle. Eli että briteistä olisi voinut vapaasti muuttaa EU-alueelle, mutta EU:sta ei olisi voinut muuttaa britteihin tekemään töitä ilman brittien byrokratian hyväksyntää. Ja että tuotemerkit olisivat toimineet niin, että brittien ei tarvitse kunnioittaa EU-alueen tuotemerkkejä, mutta EU:n pitäisi kunnioittaa brittien vastaavia.
Tämä ei kyllä ole mielestäni oikea kuvaus tilanteesta.

EU on laittanut UK:lle kaikki tismalleen sopimuksen mukaiset tullit, tarkistukset ja byrokratian voimaan, välittömästi ensimmäisenä mahdollisena päivänä. UK taas ei ole vastavuoroisesti asettanut mitään näistä voimaan EU:lle. Ei ole siis tulleja, ei tarkistuksia - vaikka ne olisi yhtä lailla voitu ottaa käyttöön jo 1½ vuotta sitten.

Eikä kukaan ole myöskään yksipuolista vapaata liikkuvuutta ajanut. Joku pihtiputaanmummo sillä kerran vuodessa Kanarian matkallaan voi olla tuohtunut, kun heitä "syrjitään" lentokentällä toki, mutta ei missään yhdenkään poliitikon toimesta ole tuollaista kannatettu tai sellaisesta haaveiltu. Kaikki tiedostavat sen mahdottomuuden. (On tietysti jotain spesifejä osa-alueita [kuten vaikka muusikoiden keikkailu], joissa niitä rajoja haluttaisin aukoa.)

Kauppayhteyksien osalta suuri halu ja se utopistinen brexit-unelma on tietysti ollut, että UK saisi fantastiset kauppasopimukset Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian, Japanin, Kiinan, Intian jne. (ja vielä silloin 2016 varmaan myös Venäjän...) kanssa. Käytäisiin kauppaa liki tuttuun tapaan EU-maiden kanssa, mutta pistettäisiin siihen vielä päälle kaikki nämä. Utopiaa se kuitenkin oli.

Plus purettaisiin kaikkea lainsäädäntöä (lähtökohtaisesti kaikkea palkansaajia suojelevaa ja hajotettaisiin ammattiliitot lopullisesti), mikä toisi kilpailukykyetua EU-maihin nähden. Noh, se ajatus on yhä toryjen kovalla oikealla siivellä, mutta muut tunnistavat, että brexitin ja toryjen puolesta äänestivät juuri ne, joiden oikeuksia haluttaisiin polkea.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kaikesta paskamaisuudestaan huolimatta voi sanoa, että todennäköisesti Suomelle ja Ukrainalle tärkein poliittinen johtaja oman maan ulkopuolella. Ukrainan aseellinen avustaminen EU-valtioiden himmatessa ja Suomen turvatakuiden ylettäminen artikla viiden tasolle ennen NATO-jäsenyyttä.

Ryhtiäkin oli. Kun EBU yritti siirtää euroviisuja Ukrainasta Britanniaan, Johnson antoi tiukan palautteen sanoen, että emme ota Britanniaan vaan pidetään Ukrainassa.

Sitten oli paljon, paljon muuta. Valitettavasti. Venäjän rahoituksesta aiemmin alkaen ja päätyen ties mihin.
Juuri tuossa on riittävä yhteenveto sekä Suomen näkövinkkelistä että yleisemminkin. Boris oli tiukoissa paikoissa usein myös johdonmukainen ja erittäin toimintakykyinen kaveri. Sitten oli tuo paskamainen puoli, myös ajoittainen huono harkinta, ja päälle tietysti kasa virhearvioita Venäjään liittyen. Brexit oli briteille taas pidemmän päälle surkea siirto, joka myytiin kansalle emotionaalisena kansallisuusaatetrippinä perävalotakuulla.

Isot pisteet Suomesta Borikselle siitä, että hän tunnusti nopeasti ja vahvasti Suomen väriä silloin, kun sitä kaikkein kipeimmin kaipasimme.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mä tykkäsin Boriksesta. Hän löysi munat brittiläiseen ja länsieurooppalaiseen politiikan tekoon.

Ilmeisesti kyllä onnistui (monen muuan asian ohessa) myös hukkaamaan nuo munat jonnekin:

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Juuri tuossa on riittävä yhteenveto sekä Suomen näkövinkkelistä että yleisemminkin. Boris oli tiukoissa paikoissa usein myös johdonmukainen ja erittäin toimintakykyinen kaveri. Sitten oli tuo paskamainen puoli, myös ajoittainen huono harkinta, ja päälle tietysti kasa virhearvioita Venäjään liittyen. Brexit oli briteille taas pidemmän päälle surkea siirto, joka myytiin kansalle emotionaalisena kansallisuusaatetrippinä perävalotakuulla.

Isot pisteet Suomesta Borikselle siitä, että hän tunnusti nopeasti ja vahvasti Suomen väriä silloin, kun sitä kaikkein kipeimmin kaipasimme.

Totta. Ja sekin on faktaa, että ilman Johnsonia Britannia olisi hyvinkin menetellyt Suomen osalta samoin. Vaan tämä oletus ei muuta tapahtunutta. Olisi outoa sanoa, että Niinistö ja Marin tekivät vain sen NATO:n osalta, mitä kuka tahansa hallitus ja presidentti olisi tehnyt ja Kokoomus vielä kaikkein eniten. Että antaa olla... Johnson tunnusti Suomen väriä ja pisteet hänelle siitä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
BoJosta tulee itselleni mieleen semmoinen alluvalavuorityylinen helppoheikki hieman pidemmällä keskittymiskyvyllä varustettuna. Luonnollisesti myös tuo brittiyläluokkatausta etc. selkeästi omat jutut, mutta siis touhusta. Semmoinen pirunmoinen pöhisijä ja saanut puhuttua itsensä monenlaisesta kommelluksesta kuiville. Liittyi onneksi Ukrainan sodan ja Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyden suhteen hyvien puolelle, mutta UK:ssa oli joka tapauksessa mielipideilmapiiri sellainen että puolen valinnassa ei suurta jännitystä ollut. Ehkä BoJon erityispiirteenä tuo rehvakka ja nopea päätyyn asti meno näissä asioissa, mutta tosiaan ei ollut edes omassa kabinetissaan mitenkään edelläkävijä tai erityisen tiukkasanainen.

Erikoinen kyllä syy mistä lopulta joutuu lähtemään (äärimmäisen todennäköisesti, toki koskaanhan ei voi tietää varmasti tämän tapauksessa), äkkiseltään tosiaan kuvittelisi että menisi sinne kaiken muun suhmuroinnin ja härveltämisen kasaan mukavasti, mutta joskus se kamelinkin selkä näköjään katkeaa ja nyt on pakannut liikaa painolastia lyhyeen aikaan, huolimatta hyvästä (ja varmasti tietoisesti myös ongelmille savuverhoa heittävästä) toiminnasta jämäneukkulan suhteen.
 

Analyzer

Jäsen
Sen verran vielä haluan Bojoa puolustaa, että moni on kova puhumaan, kun ei ole sitä poliittista vastuuta. Viittaan tässä nyt brittien rivipoliitikkoihin.

Bojo kuitenkin meni ja teki. Jos mietimme vaikka kuinka vaikea Suomen oli antaa ensimmäiset asetoimituksensa Ukrainalle. Tilanne oli silloin herkkä. Britit taisivat olla ihan ensimmäisinä avaamassa peliä. Bojo taisi myös olla ensimmäisenä päämiehenä tapaamassa Zelenskyita Kiovassa (ainakin ensimmäisten joukossa)

Ei se iso linja tästä nyt enää muutu briteissä, mutta lännen ripeässä toiminnassa Bojolla oli iso merkitys. Sählännyt on juu ja motiivit eivät välttämättä ole miehellä puhtaat, mutta miehellä on myös isot ansiot joita ei sovi vähätellä. Varsinkaan näin suomalaisena.
 

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Sen verran vielä haluan Bojoa puolustaa, että moni on kova puhumaan, kun ei ole sitä poliittista vastuuta. Viittaan tässä nyt brittien rivipoliitikkoihin.

Bojo kuitenkin meni ja teki. Jos mietimme vaikka kuinka vaikea Suomen oli antaa ensimmäiset asetoimituksensa Ukrainalle. Tilanne oli silloin herkkä. Britit taisivat olla ihan ensimmäisinä avaamassa peliä. Bojo taisi myös olla ensimmäisenä päämiehenä tapaamassa Zelenskyita Kiovassa (ainakin ensimmäisten joukossa)

Ei se iso linja tästä nyt enää muutu briteissä, mutta lännen ripeässä toiminnassa Bojolla oli iso merkitys. Sählännyt on juu ja motiivit eivät välttämättä ole miehellä puhtaat, mutta miehellä on myös isot ansiot joita ei sovi vähätellä. Varsinkaan näin suomalaisena.
Kaikki tämä tietysti pitää paikkansa, mutta paljonko siitä voi lopulta antaa kunniaa Johnsonille? Tuskin se brittien aseapu olisi vähäisempää ollut, vaikka siellä olisi ollut puikoissa ihan eri kaveri, kuten tässäkin ketjussa on aiemmin tuotu esiin. Johnson on tietysti kovasti tykännyt nostaa esille tätä aseapua omana saavutuksenaan. Itse näkisin, että Ukrainan sota on ollut tuhannen taalan paikka piilotella muilta kohuilta tuon aseavun takana. Näin Boris on myös yrittänyt tehdä. Viimeksi eilen kyselytunnilla tarkertui Ukrainalle tarjottuun apuun kuin pelastusrenkaaseen. Ja kun seuraa keskustelua aiheesta Suomessa, niin hyvin on tuo Churchill-larppaus myös tehonnut.

Asiaa voi tietysti tarkastella myös muuten kuin aseavun kautta. Brittien viisumipolitiikka ukrainalaisten pakolaisten suhteen on ollut todella kankeaa ja turhan byrokraattista varsinkin verrattuna EU:n linjauksiin. Kritiikistä huolimatta hallitus ei ole suostunut höllentämään politiikkaa turvallisuusriskeihin vedoten. Kritiikin alettua siellä laitettiin pystyyn Homes for Ukraine -kamppis, jossa kuka tahansa voi tarjota ukrainalaisille pakolaisille katon pään päälle. Tätäkin systeemiäkin syytettiin liian hitaasti toimimisesta, mitä hallitus perusteli muun muassa majoittajille tehtävillä taustaselvityksillä, niihin kun menee aikaa - kunnes paljastui, että järjestelmän myötä moni brittimies on yrittänyt hyväksikäyttää sotaa pakenevia naisia. Eli aika hyvin toimivat nuo taustatarkistukset, jos sellaisia on ikinä edes tehty. The Guardian kirjoitti jo ennen näitä hyväksikäyttötapauksia ohjelman ongelmista.


Kuulostaako tuo mitenkään siltä, että hallitus tekee kaikkensa Ukrainan auttamiseksi? Noista hyväksikäyttötapauksista lisää esimerkiksi tässä BBC:n artikkelissa.

Suoraan sanottuna maa on hoitanut ukrainalaispakolaispolitiikan aivan päin honkia. Tietysti brittien maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka on tällä hetkellä muutenkin valtava sotku - mutta jos Johnson todella olisi se Ukrainan ylin ystävä, jollaisena tykkää itsensä esittää, niin luulisi, että hänen hallituksensa olisi saanut vähän enemmän aikaan myös pakolaisrintamalla.
 

Analyzer

Jäsen
Kaikki tämä tietysti pitää paikkansa, mutta paljonko siitä voi lopulta antaa kunniaa Johnsonille? Tuskin se brittien aseapu olisi vähäisempää ollut, vaikka siellä olisi ollut puikoissa ihan eri kaveri, kuten tässäkin ketjussa on aiemmin tuotu esiin. Johnson on tietysti kovasti tykännyt nostaa esille tätä aseapua omana saavutuksenaan. Itse näkisin, että Ukrainan sota on ollut tuhannen taalan paikka piilotella muilta kohuilta tuon aseavun takana. Näin Boris on myös yrittänyt tehdä. Viimeksi eilen kyselytunnilla tarkertui Ukrainalle tarjottuun apuun kuin pelastusrenkaaseen. Ja kun seuraa keskustelua aiheesta Suomessa, niin hyvin on tuo Churchill-larppaus myös tehonnut.

Asiaa voi tietysti tarkastella myös muuten kuin aseavun kautta. Brittien viisumipolitiikka ukrainalaisten pakolaisten suhteen on ollut todella kankeaa ja turhan byrokraattista varsinkin verrattuna EU:n linjauksiin. Kritiikistä huolimatta hallitus ei ole suostunut höllentämään politiikkaa turvallisuusriskeihin vedoten. Kritiikin alettua siellä laitettiin pystyyn Homes for Ukraine -kamppis, jossa kuka tahansa voi tarjota ukrainalaisille pakolaisille katon pään päälle. Tätäkin systeemiäkin syytettiin liian hitaasti toimimisesta, mitä hallitus perusteli muun muassa majoittajille tehtävillä taustaselvityksillä, niihin kun menee aikaa - kunnes paljastui, että järjestelmän myötä moni brittimies on yrittänyt hyväksikäyttää sotaa pakenevia naisia. Eli aika hyvin toimivat nuo taustatarkistukset, jos sellaisia on ikinä edes tehty. The Guardian kirjoitti jo ennen näitä hyväksikäyttötapauksia ohjelman ongelmista.


Kuulostaako tuo mitenkään siltä, että hallitus tekee kaikkensa Ukrainan auttamiseksi? Noista hyväksikäyttötapauksista lisää esimerkiksi tässä BBC:n artikkelissa.

Suoraan sanottuna maa on hoitanut ukrainalaispakolaispolitiikan aivan päin honkia. Tietysti brittien maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka on tällä hetkellä muutenkin valtava sotku - mutta jos Johnson todella olisi se Ukrainan ylin ystävä, jollaisena tykkää itsensä esittää, niin luulisi, että hänen hallituksensa olisi saanut vähän enemmän aikaan myös pakolaisrintamalla.

Kirjoitinkin, että motiivit Bojolla ei ole välttämättä puhtaat mitä tulee Ukrainan auttamiseen. Eli juurikin tämä huomion kääntäminen sisäpoliittisista ongelmista pois.

Mutta onko sillä nyt niin väliä, samaa huomiohuorausta ja kilvoittelua se politiikka tuppaa olemaan vaikka viitekehys olisi miten vakava. Yhtälailla meillä Marin on ottamassa irtopisteet aina sieltä mistä mahdollista. Kai se on niin, että lopputulos ratkaisee.
 
F

Flonaldo

Kärkikolmikko uudeksi pääministeriksi taitaa olla selvillä. Konservatiivien kansanedustajat ovat nyt halukkaita karsineet siis kuuteen ehdokkaaseen. Isojakin nimiä on jo pudonnut kuten viime kerralla Johnsonille kakkoseksi jäänyt Jeremy Hunt ja valtiovarain- sekä terveysministerinä toiminut Sajid Javid (joka aloitti Johnsonin lähtölaskennan eroamalla ensimmäisenä).

Kolme selvää suosikkia tällä hetkellä ovat:

- Rishi Sunak: Ex-valtiovarainministeri. Nousi siihen virkaan aika puskista, kun Johnson pakotti aiemmin Javidin eroamaan. Keskittynyt lähes täysin talouspolitiikkaan ja siltä osin vaikuttanut hyvin klassiselta keskitien konservatiivilta. Hirveästi mistään muista politiikan aiheista ei ole kuultu tätä ennen näkemyksiä. Oli jo pedattu Johnsonin kruununprinssiksi pitkän aikaa ja valtakunnan yksi suosituimmista poliitikoista, kunnes joku Johnsonin hallituksen sisältä vuoti julkisuuden tiedon siitä, että Sunakin miljardöörivaimo ei ollut maksanut verojaan UK:hon. Oli siis "non-domiciled", vaikka oli asunut maassa liki vuosikymmenen - mikä tarkoittaa tilapäistä elämistä ja aikomusta muuttaa "vakituiseen" kotimaahansa (Intiaan) takaisin. Joka nyt hieman kyseenalaista, kun asustaa #10:n yläkerrassa pääministerihalukkaan vaimona...

- Penny Mordaunt: Puolueen hommissa liki teinistä alkaen ja sellainen elinikäinen konservatiivi. On kuitenkin ollut hallituksissa vain sivurooleissa; sellaisissa mitkä Suomessa esim. eivät ministerinpaikkoja ollenkaan olisi edes. Ei mitään villejä ideoita, vaan aika tasainen keskitien kulkija. Vaikuttaisi olevan paljon yllättävää kannatusta niin kansanedustajien kuin puolueen jäsenten joukossa.

- Liz Truss: On tituleerattu "Mad, bad and dangerous to know" - kuten Lord Byronin rakastajatar herrasta totesi. Saattaa laittaa ensi-iskun Moskovaan. Saattaa laittaa ensi-iskun Pariisiin. Voi vallata Irlannin tasavallan, jotta brexit-ongelmat saadaan ratkaistua. Ilmeisesti kasvotusten ja henkilönä ihan mukava tyyppi, mutta politiikassa ei ole mitään rajoitinta. Ollut korkeissa ministerinviroissa kuten nyt ulkoministerinä. Kampanjoi näkyvästi remainin puolesta, mutta nyt on ihan kaikkien mielestä koko ehdokasjoukon kovin brexiteer. Ei varmasti saisi mitään Johnson-tyyppisiä skandaaleja aikaiseksi, mutta politiikka olisi yhtä villiä ja ennalta arvaamatonta.

Ellei jotain yllätyksiä tule, tästä kolmikosta tulevat ne kaksi, jotka menevät sitten puolueen jäsenten äänestykseen. Tässä vaiheessa kenenkään ei tarvitse lupailla kuin kansanedustajille kuut taivaalta. Seuraavaksi sitten pitää alistua lehdistön ja jäsenistön tentattavaksi, ja kertoa ideoistaan vähän enemmän.

Gallupeissa (joskin melko epäluotettavia) Sunak-Truss on aika tasaväkinen taisto, mutta Sunak-Mordaunt menisi selvästi Mordauntille.

Varmaan on joka tapauksessa, että uusi pääministeri ei ole valkoinen mies. Sunakin vanhemmat olivat Kenian/Tansanian intialaisia ennen britteihin muuttoa ja Truss-Mordaunt-kaksikonkin jälkeen seuraavat ehdokkaat ovat naisia (Badenoch ja Braverman - hekin sitten vielä musta ja afrikanintialainen).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kärkikolmikko uudeksi pääministeriksi taitaa olla selvillä.
Angloamerikkalaiseksi konservatiivipuolueeksi nämä ovat hämmästyttävän ei-hulluja ehdokkaita, jopa Truss. Tietysti Boriksen jälkeen naapurin kissakin vaikuttaisi hyvältä valinnalta, mutta kuitenkin. Kenenkähän taakse sikäläinen uskomattoman vastenmielinen oikeistolainen myrkkymedia asettuu vai hajoaako osiin?
 
F

Flonaldo

Kenenkähän taakse sikäläinen uskomattoman vastenmielinen oikeistolainen myrkkymedia asettuu vai hajoaako osiin?
Sunakia vastaan. Ensin vahvasti Trussin puolella ("vain Truss voi pysäyttää sosialistin"), mutta kun Mordaunt pärjäsi ekalla kierroksella hyvin, kelpaisi sekin vaihtoehto hyvin.

Sunakin "virhe" on, että hän ei ole luvannut massiivisia veronalennuksia kuten lähes kaikki muut ehdokkaat. Sunak on tältä osalta klassinen oikeiston talouden tasaaja. Muut taas lupaavat alentaa veroja, kasvattaa palveluja ja vähentää lainanottoa - mikä nyt yhtälönä ei varsinaisesti toimi... UK:ssa kun n. yksikään vero ei ole Lafferin käyrällä huippupisteen oikealla puolen.

Jos Priti Patel olisi lähtenyt mukaan kisaan, olisi saanut varmaan dailymailien täyden tuen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös