Näiden rakenteiden muuttaminen vaatii paljon enemmän kuin tämän. Ihan samalla tavalla myös muualla yhteiskunnassa ikävä kyllä osa ihmisistä vaikenee. Näitä tapauksia on myös ihan perustyöpaikoilla, mutta niistä vaietaan. On sinänsä uhrille ihan yhtä kauhistuttava tilanne joutua esim. raiskauksen uhriksi tavallisella työpaikalla tai sitten julkisessa ammatissa.
Puhut nyt paljon rakenteista. Se on sinänsä hyvä sana, koska siitä tulee sellainen mielikuva, että tiedät vähän paremmin miten asiat pitää oikeasti hoitaa. Rakenne ja rakenteet on siis oikein hyvä sana siihen tarkoitukseen.
Yksi tapa muuttaa rakenteita on tehdä selväksi, että organisaatioissa ei voi enää vastaisuudessa lakaista maton alle tällaisia asioita, kuten vaikka 2010-luvulla, jos se oli sen ajan konteksti ja toimintatapa NHL-organisaatioissa.
No, miten tällaisen voisi tehdä paremmin selväksi on se, että rikoksia aiemmin peitelleet joutuvat siitä vastuuseen, vaikka keissi ei olekaan tuore. Voimmehan otaksua, että tämä raportti olisi tehty vaikkapa 2012, jolloin tästä olisi ollut vasta 2 vuotta aikaa, mutta historia ja tapahtumakonteksti olisi ollut kuitenkin rikoksella sama. Ideaalia olisi ollut varmasti silloin antaa näille henkilöille kenkää, mutta kyllä se toimii vielä 9 vuotta myöhemminkin.
Rakenteet. Mitä muuta voisi tehdä? Kyllä, aivan kuten sanoit, näistä asioista pitäisi puhua jo pienille lapsille ja näitä asenteita pitäisi muuttaa. Vähän kuten täytyy pitää valistusta huumeista ja kertoa, että sokeria ei kannata syödä, ettei tule reikiä. Mutta entä jos silti joku käyttää huumeita tai ei pese hampaita? Onko silloin enää mitään tehtävissä? Rakenteet kaatuu ja sen jälkeen on turha ketään laittaa mistään enää vastuuseen?
Itse sanon, että näiden ”rakenteiden lujittamisen” ja ennaltaehkäisevän työn ohessa voi samaan aikaan organisaatioissa luoda esimerkiksi selkeät systeemit ja prosessit miten mikäkin tilanne hoidetaan. Esimerkiksi seksuaalisen häirinnän suhteen. Yleensä työpaikoilta tällainen löytyy, ja jos se löytyi pk-sektorin yrityksistä 2010, niin luulen sen löytyneen myös Blackhawksin ”taukotilasta”.
Ongelma tulee siinä, jos sitä ei toteuteta. Syy miksi sitä ei toteuteta, on yleensä itsekäs. Stanley Cup finaali, työsopimusneuvottelut just kesken, rankkaa kotona, en halua sotkeutua muiden asioihin, U name it.
Tässä tapauksesa ei myöskään ollut kysymys inhimillisestä virheestä, joka kuten sanoit, on hyvinkin yleistä meille ihmisille. Kun joku kiusaa jotain ulkona, etkä puuttunut, sille löytyy aina joku syy. Joskus se käy järkeen. Mutta sitten kun puolen tusinaa miestä puku päällä miettii ja pitää palaveria, että pitäiskö tässä jotain tehdä kun tuota kiusataan ja päätyy siihen, että ei, niin silloin ei voida puhua enää inhimillisestä virheestä ja nopeasta väärästä päätöksestä.
On ainoa oikea ratkaisu että nämä pukumiehet lähtevät. Näin voidaan tehdä edelleen vaikka jokaisen organisaation kohdalla, jos näitä ilmenee lisää. Heillä oli kaikki tuon organisaation toimintaa sitovat ohjeistukset tiedossa ja he eivät niitä noudattaneet. Pelaajien kohdalla on aina suurempi mahdollisuus huteihin.
Kun otat vastaan johtotehtävät organisaatiossa, otat harteille vastuun. Kun tuut pelaamaan sinne jääkiekkoa, otat harteille lähinnä sen apinan, joka maalin tehdessä putoaa. Siis lähtökohtaisesti.