Kerrohan nyt, kun oikein tajua, miten uhrautuva pelitapa ja kiekkokontrolli liittyvät toisiinsa. Heittäydytäänkö omien laukausten eteen tai taklataanko vastustajaa, kun kiekko on omilla? En kertakaikkiaan pysty ymmärtämään tuota pointtia.
Onhan noita kuvailemiasikin tapahtumia nähty, mutta yritetään kuitenkin selventää mielipidettäni.
Mielestäni nämä kaksi mainittua osaa liittyvät toisiinsa siten, että molemmat kuluttavat pelaajia hyvin paljon, varsinkin silloin, kun kiekkokontrolli on kovin näennäistä. Tällä hetkellä me vasta pyrimme pelaamaan samalla tavalla kuin esim. Virran KalPa. Se ei oikein onnistu, koska avainpelaajat tekevät jatkuvasti vääriä ratkaisuja, antavat huonoja syöttöjä tai sijoittuvat väärin odottaessaan syöttöä kaverilta. Hyvä esimerkki tästä on meidän pakkien syöttely omassa päässä. Syötöt tulevat jalkoihin, ohi, tai muuten vain huonoon paikkaan (esim. vastustaja ihan vieressä). Tällöin kiekko ei oikeasti ole meidän kontrollissa, vaikka siihen pyritäänkin.
Mistä sitten johtuu, että syötöt ovat kuvaillun kaltaisia. Syitä on varmasti monia, mutta omasta mielestäni muutamat ovat hyvin selviä. Alun alkaen rosteri on koottu toteuttamaan aivan erilaista pelityyliä, tätä ns. ajokoirakiekkoa. Pakisto oli hyvin pitkälti sama kuin viime kaudella, jolloin homma toimi aivan eri tavalla. Karalahden ja Lajusen lähdöt heikensivät tuota osastoa huomattavasti, sillä tilalle tulleet Vallin ja Clarke eivät ole lähelläkään heidän tasoaan kiekonkäsittelystä puhuttaessa. Jo näiden pelaajien poistuminen rosterista herätti minussa epäilyksen pelityylin toimivuudesta, viimeistään siinä vaiheessa, kun korvaajat olivat pelanneet pari matsia. Tällä hetkellä Jani Hakanpää on lähes ainoa pakki, joka ei ole jatkuvasti kusessa omassa päässä. Mikael Kurki lienee toinen, joka osaa käsitellä kiekkoa oikein.
Toinen syy on tämä uhrautuva pelitapa, joka kuluttaa pelaajia hyvin paljon. Kun joka vaihdossa taklataan, heittäydytään kiekon eteen, rymistellään kulmissa, pelaaja väsyy. Väsyneenä tekee virheitä. Väsyneenä haluaisi heittää roikkukiekon keskialueelle, mutta kun tarkoituksena on pitää kiekko itsellään mahdollisimman paljon, sitä ei voi tehdä vaan on annettava syöttö lähimmälle ketjukaverille. Hyvin usein tämä syöttö on huono ja se vain siirtää ongelman toiselle pelaajalle.
Loukkaantumiset ovat yleensä monen tekijän summa. Mutta et voi väittää, etteikö uhrautuvalla ja kuluttavalla pelityylillä olisi jotain tekemistä näidenkin kanssa. Se, missä tilanteessa varsinainen loukkaantuminen syntyi, on periaatteessa irrelevantti. Tosin noista mainituista ainakin Ramstedtin loukkaantuminen menee suoraan sen piikkiin, että hän oli väsynyt pitkän vaihdon jälkeen ja meni sen takia niin löysästi tilanteeseen.
Miksi meillä on lähes joka vuosi pelaajia telakalla enemmän kuin parilla muulla joukkueella yhteensä? Johtuuko se pelaajien huonosta fysiikasta? Tuskin. Johtuuko se huonosta harjoittelusta? Tuskin. Johtuuko se kuluttavasta pelityylistä? Mielestäni vähintään osittain kyllä.
Toivottavasti tämä selvensi laukomaani kommenttia. Ampukaa alas vapaasti.
Ne liittyy varmasti yhtä paljon toisiinsa kun kyseisen nimimerkin mielipiteet harjoitushallin kuluista (epävarmuus ja taloudellinen taantuma nostavat hintoja).
Kommentoidaan tätäkin vielä hiukan, ettei noin hieno nimimerkki jää ilman huomiota. Tämä on tietenkin hieman foliohattuosastoa, mutta itse koen, että rakennusala toimii samalla tavalla kuin moni muukin ala tiedossa olevien hintojen laskun suhteen. Hintoja nostetaan kaikessa hiljaisuudessa, että pakollisen laskun tullessa eteen, hinnat ovat edelleen heidän haluamallaan tasolla. Hyvä esimerkki tästä on elintarvikkeiden alv-alennus. Kaupat nostivat hintoja sopivasti kun alv-alennuksesta tehtiin päätös, että siinä vaiheessa kun alv-pieneni, kauppa sai tuotteistaan haluamansa voiton, vaikka tuotteen hinta laskikin.