Beef Jerky

  • 32 075
  • 71

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Tästä herkusta on ollut keskustelua joissain ketjuissa mikäli oikein muistan mutta kun haku on kateissa niin e nyt löydä niitä kaikkia jorinoita.
Beef jerkyhän on sitä herkullista kuivattua (naudan) lihaa jota nykyisin saa hyvin varustelluista ruokakaupoista mutta on valitettavasti törkyhintaista. Sitä voi tosin tehdä itsekin. Innostuin aiheesta ja selailin nettiä ja kyllä niitä ohjeita ja reseptejä löytyikin. Uunissa ajattelin kuivattaa mutta myös hyötykasvikuivaimen (sienikuivaimen) hankintaa ja käyttöä ole harkinnut. Lähinnä mietityttää riitääkö teho esim OBH Nordican laitteessa? tehoa taitaa olla 250W tjsp. Manuskassa ei ainakaa mainita lihasta mitään ja myyjäkin epäili pystyykö sillä kuivattamaan lihaa. Jollain palstalla sanottiin että hyvin toimii tavalliset kuivaimmet vaikka missään ei ole mainintaa. Mutta silti hieman epäillyttää. Nyt kysynkin onko kukaan palstataoveri tehnyt itse jerkyä kuivaimella?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Googleta "how to make beef jerky" ja ylläty. Minäkin olen ajatellut kokeilla itse valmistamista - juuri eilen ostin marketista pienen pussin jerkyä ja maksettu hinta ahdistaa vieläkin. Tosin myös naudanlihan hinta on nyt kohtalaisen korkealla, mutta mikä estäisi tekemästä jerkyä mistä vaan lihasta. Tai peräti kalasta.

Kannattaa katsoa ainakin tämä sivu: http://www.fabulousfoods.com/recipes/misc/jerky.html

Savuaromi on jerkyssä aika oleellista. Hikkori on ainakin USAssa varsin suosittu jerkyaromi, ja jenkkilässä käydessäni tapaankin tuoda muutaman pussin hikkorijerkyä tuliaisina. Suomessa on heikosti tarjolla hikkoria, mutta jotain tähän vivahtavia grillauskastikkeita saa joskus täkäläisistäkin ruokakaupoista. Olen kuullut huhupuheena että joku olisi onnistunut hikkorisavustuksessa veistämällä 50-luvun hikkoripuusuksea savustuspönttöön.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Juuh noita marinadireseptjä löytyy ja uunikuivatus ohjeita kyllä mutta lähinnä kiinnostaa sienikuivin käyttö. Muutamilla palstoilla on mainittu että niitä kuivureita voi käytää mutta ei ole mainittu mitä kuivuria on käytetty.

Niin ja tuosta samumausta. Anakin Behnfordista saa ostaa nestemäistä savuaromia pullossa. Mikäli oikein muista se oli nimenomaan hickorya. Kunhan saan uuniritilän hommattua pitää testasta. Menee varmaan viikonloppuun mutta raportoin tänne mitten onnistuin.
 

Tuamas

Jäsen
Juuh noita marinadireseptjä löytyy ja uunikuivatus ohjeita kyllä mutta lähinnä kiinnostaa sienikuivin käyttö. Muutamilla palstoilla on mainittu että niitä kuivureita voi käytää mutta ei ole mainittu mitä kuivuria on käytetty.

Itseasiassa uusimmmassa? Pelit-lehdessä oli mainio juttu Beef Jerkyn tekemisestä kotioloissa ja joitakin reseptejä liittyen aiheeseen. Siinä oli myös esitelty tarkoitukseen sopiva kuivuri.
Voin referoida lyhyesti juttua kun pääsen himaan.
 

TML

Jäsen
Loistavaa "naposteltavaa" mielestäni. Sillon tällön tulee vetästyä naamariin muutama lihapätkä. Jenkeissä ollessa tulee ostettua usein mutta Suomessa en ole kokeillut toistaiseksi kuin kerran. Ei vakuuttanut muistaakseni Prismasta löydetty Jerk -pakkaus.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ilman mitään kokemusperäistä faktatietoa suhtaudun pienellä varauksella 250W sienikuivurin soveltuvuudesta lihankuivatukseen. Aloittaisin veistelemällä jäähileisestä lihasta suht ohuita lastuja, jotain kuivanpuoleista tavaraa varmaan syntyy. Kokonaan toinen asia on muistuttaako lopputulos jerkyä, armeenien basturmaa vaiko muinaisskandinaavista kuivahirveä ;)

Jos päädyt kuivurikokeiluun niin odotan innolla testiraporttia.

Eräällä sukulaisella on tuollainen kuivuri, mutta olettaisin että sen kanssa on pitäydytty pelkästään sienissä ja vihanneksissa. Niiden kanssa laite on kuulemma vastannut odotuksia.
 

Groove Armada

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Starkin noutopihan parakki
ABC-hyötykasvikuivuria on käytetty onnistuneesti muutamassa kokeilussa. http://www.netanttila.com/webapp/wc...Id=10007&compartmentId=10054&categoryId=10252

Itse olen tehnyt Jerkyt ihan perinteisessä uunissa, noin 10-11 tuntia 60-70 astetta uuninluukku hieman auki. Marinadina lähinnä teriyaki-soossi pienellä viilailulla.

Ja toimii! Vähän liiankin hyvin, sillä 800g naudanpaistista tulee niin vähän ettei se satsi kestä kuin muutaman päivän. Kannattaa kerralla tehdä niin paljon kuin uuniin mahtuu.

Koodi:
Nikoyaki-marinadi, annostus per 500-700g lihaa 

1.25 dl teriyakikastiketta 
1 tl suolaa 
1 tl valkosipulijauheutta 
1 rkl siirappia 
1 tl nestesavua 
1 tl Tabascoa 
1 tl mustapippuria

Nestesavua saa netistä: http://behnfords.myvisio.com/product_info.php?products_id=914
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Nyt on jerkyt tehty ja syöty.
Eli hyvin toimii kiertoilmauunissa. Uuni ei tosin ollut kokoajan päällä koska piti käydä asioilla mutta kuivaa ja rapsakkaa tuli. Marinadista en osaa kauheasti kertoa. En muutenkaan kauhesta ohjeita seuraa vaan sekoitin teriakya, pikkasen soijaa, neste savua ja laiton vissiin jotain muuta mausteita siihen, ei voi muistaa.
Pari satsia pitää vielä tehdä ja voisi harkita sen kuivaimen hankintaa jos oikeasti innostuu siitä jerkyn teosta. Hyvää on ainakin.
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Beef Jerky, aivan sanoinkuvailemattoman hyvää. Varsinkin alkoholia nauttiessa Beef Jerky toimii todella hyvin. Viestejä lukiessa heräsi mielenkiinto tämän mainion herkun tekemiseen.

Tuosta valmistuksesta sen verran... Annoitko #3 lihojen olla marinadissa kuinka pitkään? Ja kuinka suuri merkitys on sillä käyttääkö juuri kiertoilmauunia? Vaihtoehtoina on kotona tavallinen sähköuuni ja leivinuuni. Leivinuunia käyttäessä on kuitenkin se ongelma, että tasaista lämpöä on helvetin vaikea pitää noin pitkään. Ja varsinkin noin alhaista.
Kun tilasit(?) nestesavua tuolta Groove Armadan linkin takaa paljastuvasta kaupasta, kauanko meni että pullo saapui? Jos nyt tilaa niin kerkeääkö viikonlopuksi?
Jaa tuolla nettikaupalla on ihan oma myymäläkin, siellä pitää poiketa.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Itselläni on taas vaihteeksi jerkit marinoitumassa, kun sattui olemaan k-marketin viikonlopun tarjouksissa naudan paistia sopivaan hintaan. Kaverin kanssa aikanaan tilattiin savuaromia, pariin satsiin on tullut sitä kokeiltua ja ei tunnu oikein savunmaku tarttuvan kuin marinadiin. Siis noilla ohjeissa olevilla määrillä, nyt tuli lorauteltua sitten ilman mittaa ihan reilulla kädellä, katsotaan mitä tapahtuu. Parin vuorokauden päästä tietää sitten tuloksen. Marinoinintiin, melkeinpä mitä pitempään, sen parempi. Pari vuorokautta ainakin.
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Kysytäänpä vielä, että kun otitte suikaleet marinadista pois niin lätkittekö te ne vaan pellille vai johonkin vuokaan?
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Kysytäänpä vielä, että kun otitte suikaleet marinadista pois niin lätkittekö te ne vaan pellille vai johonkin vuokaan?

Lihat marinadista, kevyt pyyhkäisy jotta liiat marinadit saa pois ja lihat roikkumaan hammastikuilla uunin ritilästä. Ritilä sitten tietysti ylimmälle mahdolliselle tasolle uunissa ja alle pelti jottei tippuvat nesteet sotke uunia.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Beef Jerky, aivan sanoinkuvailemattoman hyvää. Varsinkin alkoholia nauttiessa Beef Jerky toimii todella hyvin. Viestejä lukiessa heräsi mielenkiinto tämän mainion herkun tekemiseen.

Tuosta valmistuksesta sen verran... Annoitko #3 lihojen olla marinadissa kuinka pitkään? Ja kuinka suuri merkitys on sillä käyttääkö juuri kiertoilmauunia? Vaihtoehtoina on kotona tavallinen sähköuuni ja leivinuuni. Leivinuunia käyttäessä on kuitenkin se ongelma, että tasaista lämpöä on helvetin vaikea pitää noin pitkään. Ja varsinkin noin alhaista.
Kun tilasit(?) nestesavua tuolta Groove Armadan linkin takaa paljastuvasta kaupasta, kauanko meni että pullo saapui? Jos nyt tilaa niin kerkeääkö viikonlopuksi?
Jaa tuolla nettikaupalla on ihan oma myymäläkin, siellä pitää poiketa.

Lihat oli yön yli marinadissa.
Kiertoilmauuni kuivattaa pikkasen tehokkaammin lihan mutta kai sillä tavallisella uunillakin onnistuu.
Kävin itse paikanpäällä Behnfordista ostamassa sitä nestesavua. Sitä voi muuten löytyä hyvinvarustetuista hypermarketeista.
 

Koira

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onkohan muilla käynyt mielessä Beef Jerkyn tekeminen kesällä esim savustuspöntössä? Tai vaikka kiviarinauunissa?

Voisin meinaan vaan kuvitella että olisi kiva joku kaunis kesäpäivä aamulla lyödä pönttö tulille ja savustella siinä päivä Jerkyä, välillä aina olutta hieman nauttien. Näin varmasti saisi savun aromia hyvin tavaraan...
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Virossa käydessä tuli ostettua tätä herkkua. Pussit olivat samoja, kuin mitä Suomesta saa, eli Yummy Meatsin valmistamaa tavaraa. Viisi eri makua ja hinta oli hieman päälle 1€/pussi. Suomessahan tuota ei saa alle 3€:n oikein mistään.

Ostin tavallista ja Cajun Hottia 10 säkkiä molempia. On se vaan hyvää.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Maistoin pussillisen lätkäkisojen aikaan, kun palstalla sitä niin kovasti hehkuteltiin. No, kukin tyylillään. Mua ei erityisemmin viehättänyt jauhaa sitkoista lihaa, vaikka maku itsessään oli ok. Tuskin ostan toisten.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Maistoin pussillisen lätkäkisojen aikaan, kun palstalla sitä niin kovasti hehkuteltiin. No, kukin tyylillään. Mua ei erityisemmin viehättänyt jauhaa sitkoista lihaa, vaikka maku itsessään oli ok. Tuskin ostan toisten.

Niin tuohan on kai alunperin tarkoitettu karjapaimenille, jotka ovat kuukausia reissussa. Liha kuivataan sen säilyvyyden vuoksi. Lätkämatsiin sopii hyvin esim. perunalastut ja muu naposteltava. Jo ihan hintansa puolesta.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Onkohan muilla käynyt mielessä Beef Jerkyn tekeminen kesällä esim savustuspöntössä? Tai vaikka kiviarinauunissa?

Voisin meinaan vaan kuvitella että olisi kiva joku kaunis kesäpäivä aamulla lyödä pönttö tulille ja savustella siinä päivä Jerkyä, välillä aina olutta hieman nauttien. Näin varmasti saisi savun aromia hyvin tavaraan...
Jerkyä valmistettaessa lihaa ei kypsennetä, joten savupöntöt ja kiviarinauunit ei tähän hommaan sovellu lainkaan. Jos halutaan savunmakua on vaihtoehtona aromit (nestemäinen savu, savusuola) tai Savusampo, jolla saadaan aikaiseksi juuri sellainen aromi, joka halutaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Niin tuohan on kai alunperin tarkoitettu karjapaimenille, jotka ovat kuukausia reissussa. Liha kuivataan sen säilyvyyden vuoksi. Lätkämatsiin sopii hyvin esim. perunalastut ja muu naposteltava. Jo ihan hintansa puolesta.
Varmasti juu, mutta purutuntumaa tuo tieto ei paljon paranna.

Lätkäkisoilla hain lähinnä ajankohtaa, en soveltuvuutta kisastudion naposteltavaksi. Tuo oli varsin miehinen ilta kaikinpuolin; lätkää, sipsejä, Beef Jerkyä ja pullo Franziskaner Weissbieriä. Parhaiten upposi lätkä ja sipsit.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mua ei erityisemmin viehättänyt jauhaa sitkoista lihaa, vaikka maku itsessään oli ok. Tuskin ostan toisten.

Sama. En epäile etteikö tuo Beef Jerky maistuisi ihan hyvällä, mutta jotenkin tuo ajatus kuivan lihan jauhamsesta on melko ällö. Olen nuorempana syönyt kuivattua poronlihaa (suolalihaa?) ja oli ihan hyvän makuista. Onko tuo Beef Jerky maultaan yhtään sinne päin?
 

d2uce

Jäsen
Sama. En epäile etteikö tuo Beef Jerky maistuisi ihan hyvällä, mutta jotenkin tuo ajatus kuivan lihan jauhamsesta on melko ällö. Olen nuorempana syönyt kuivattua poronlihaa (suolalihaa?) ja oli ihan hyvän makuista. Onko tuo Beef Jerky maultaan yhtään sinne päin?

Minäkin olen nuorempana ollut kuivatun poronlihan ystävä ja harmittavasti en ole sitä vuosiin päässyt jyrsimään. Beef Jerkyt sen sijaan eivät pudonneet ollenkaan sillä kerralla, kun niitä kokeilin, joten rohkenen väittää Beef Jerkyn olevan maultaan selvästi kuivattua poronlihaa pahempaa.
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Paikallisessa krääsä/työkalumyymälässä tullut vastaan tuota, muistaakseni 2.50e hintaan. En ole raskinut ostaa, mutta pitääpä huomenna melkein hakea pois maistiksi yksi pussi kaiken ylläolevan hehkutuksen jälkeen. Sikahintaisia kyllä ovat, ei voi muuta sanoa.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Sikahintaisia kyllä ovat, ei voi muuta sanoa.

Kaikki on suhteellista. Ei kaupasta kovin halvalla irtoa tuore naudanlihakaan. 50 gramman pussi jerkyä vastaa 175 grammaa tuoretta lihaa(näin jerky-pussissa kerrotaan).

Itse kyllä mielummin syön kisastudiossa pussin jerkyä oluen kanssa ja jätän sipsit suosiolla väliin. Toinen pahe ovat nämä "olutmakkarat", eli minisalamit. Nämäkin ovat Suomessa mielettömissä hinnoissa, mutta Virosta näitäkin saa todella halvalla. Näitäkin tarttui kymmenen pakettia mukaan reissusta.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Onko muuten kukaan muu maistanut kengurun lihasta tehtyä kuivattua pussilihaa? Ei kyllä vakuuttanut, mutta voisihan tätäkin tosiaan kokeilla.

Sen sijaan, hieman ohi aiheen, puolalaiset salamisipsit (siis pussissa sipsilastun kokoisia salameja) oli humalassa hyvää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös