Voisiko joku teistä baseballia tuntevista, tehdä lyhyen katsauksen lajin tärkeimpiin tilastoihin ja siihen, että mitä ne tarkoittaa ja miten niitä tulkitaan oikein?
Baseballissa on hirveä määrä tilastoja. Tämä johtuu lähinnä siitä, että uusia ja parempia tilastoja kehitetään koko ajan. Vanhoja ei kuitenkaan haluta hylätä, koska ne ovat tuttuja, perinteisiä ja yksinkertaisia. Jokainen baseball-fani tietää, että .300 batting average lyöjällä ja alle 3 earned run average syöttäjällä ovat todella kovan pelaajan merkkejä, vaikka on kehitetty parempiakin tilastoja kuin BA ja ERA.
Samanlainen tilanne tulee olemaan monissa muissakin lajeissa tulevaisuudessa. Esim. jääkiekossa +/- -tilaston tilalle on jo kehitetty parempi tilasto eli Corsi ja Corsiakin on paranneltu Fenwickissä. Sitten on gvt:tä ja quality startia. Saa nähdä, koska nämä tulvivat jääkiekkokeskusteluun. Varmasti monet vedonlyöjät, scoutit, fantasy-pelaajat ym. jo näitä käyttävät.
Lyöjien tilastot
Hits: Pelaajalle tilastoidaan hit, jos hän etenee vähintään ykköspesälle onnistuneella lyönnillä siten, että pelaajan kentälle pääsy ei perustu ulkokentän räikeään virheeseen tai siihen, että ulkokenttä päättää polttaa toisen pelaajan.
Runs batted in (RBI): Lyödyt juoksut.
Runs scored (R): Tuodut juoksut.
Walks: Vapaataipalien määrä.
Batting average (BA tai Avg): Hits/at-bats, kaikkein perinteisin tilasto.
Batting average with runners in scoring position (BA w/RISP): Kertoo, millaisella keskiarvolla lyöjä on saanut hittejä tilanteessa, jossa kentällä on ollut vähintään yksi juoksija joko kakkos- tai kolmospesällä (josta yleensä pääsee tavallisella singelilläkin kotiin).
On-base percentage (OBP): Vähän niin kuin batting average, mutta parempi koska ottaa huomioon myös vapaataipaleet. Toistuvat vapaataipaleet kertovat myös lyöjän hyvyydestä, ei vain hitit.
Total bases (TB): Pelaajan lyönneillään etenemien pesänvälien kokonaismäärä. Esim. singeli tarkoittaa yhtä pesänväliä, kunnari neljää.
Slugging average (SLG): Total bases/at-bats, kertoo kyvystä lyödä voimalla.
Isolated power (ISO): SLG, josta on poistettu singelit. Kertoo kyvystä lyödä extra-base -hittejä eli lyöntejä, joilla edetään vähintään kakkospesälle.
Home runs (HR): Kunnarien määrä.
On-base plus slugging (OPS): OBP + SLG, kokonaisvaltainen lyöjätilasto.
OPS+: Sama kuin OPS, mutta ottaa huomioon stadionolosuhteet. Esim. viime kaudella Cabreralla oli parempi OPS kuin Troutilla, mutta OPS+ taas oli Troutilla parempi, koska Troutin kotistadion on syöttäjäystävällinen ja lyöjälle vaikea. Skaalattu keskiarvon mukaan, eli jos OPS+ on vaikka 114, on pelaaja 14 % parempi kuin liigan keskiarvolyöjä.
True average (TAv): Skaalattu samalla tavalla kuin batting average, mutta on parempi mittari lyöjän kyvyistä.
Weightened on-base average (wOBA): Paranneltu OBP, skaalattu samalla tavalla. Myös kyky lyödä voimalla otettu huomioon.
wRC+: Samanlainen kuin OPS+, mutta laskettu wOBAsta.
Nuo neljä viimeistä ovat parhaita, mutta usein tv-lähetyksissä ovat perinteiset BA/RBI/HR ja ehkä OBP tai OPS. Uudempi
triple slash on BA/OBP/SLG.
Syöttäjien tilastot
Voitto-tappio -suhde (W-L): Syöttäjä saa voiton, jos on hän voittavan joukkueen syöttäjänä silloin kun voittojuoksu (vrt. voittomaali futiksessa ja lätkässä) tehdään. Häviön saa silloin, jos on syöttämässä kun vastustaja tekee ratkaisevan juoksun. Lisäksi aloitussyöttäjän täytyy olla syöttökummulla vähintään 5 vuoroa, muuten valitaan eniten voittoon tai tappioon vaikuttanut vaihtosyöttäjä. Ei kovin hyvä mittari syöttäjän kyvyistä.
Earned run average (ERA): Kuinka paljon juoksuja syöttäjä päästää kokonaista peliä (9 vuoroa) kohti. Lisäksi juoksujen pitää olla
earned runs, eli ne eivät saa perustua esim. ulkokentän tötöilyyn. Klassisin syöttäjätilasto.
Walks plus hits per innigs pitched (WHIP): Kertoo, minkä verran hittejä ja vapaataipalia syöttäjä antaa yhtä vuoroa kohti. Eli ikään kuin syöttäjän OBP, joka kertoo, minkä verran syöttäjä päästää lyöjiä pesille.
Strikeouts (K's): Strikeoutien eli kolmella onnistuneella syötöllä saatujen palojen määrä. Kokonaista ottelua kohden K/9. K% kertoo, kuinka monta prosenttia lyöjistä on joutunut strikeoutin uhriksi tämän syöttäjän ollessa syöttökummulla.
Walks (BB): Vapaataipalien määrä. Vastaavasti BB/9 ja BB%.
Strikeout-to-walk ratio (K/BB): Kuinka paljon strikeouteja yhtä vapaataivalta kohti.
Groundball-% (GB%): Kuinka iso osa kentälle päätyneistä lyönneistä on ollut matalia, etukentälle suuntautuvia palloja.
Home run-to-flyball ratio (HR/FB): Kertoo sen, millainen osuus korkeista, takakentälle päätyneistä palloista on leijaillut kunnariksi.
Opposition average: Lyöjien batting average tätä syöttäjää vastaan. Voidaan jaotella myös kätisyyksien mukaan.
ERAn variantit: On paljon erilaisia ERAn mukaan skaalattuja kehittyneempiä tilastoja. Näissä otetaan huomioon vain ne asiat, jotka ovat täysin syöttäjän kontrollissa, jolloin pyritään mittaamaan pelkästään syöttäjän osaamista ulkokentästä riippumatta. Esim. FIP ottaa huomioon vain strikeoutit, vapaataipaleet ja kunnarit. Vastaavia ovat SIERA, xFIP, FIP-, FRA ym. Jos syöttäjällä on matala ERA mutta korkea FIP, kertoo se että syöttäjällä on käynyt hyvä tuuri ja että hänen ERAnsa tulee todennäköisesti huononemaan jatkossa.
Tv-lähetyksissä näkee aina W-L:n ja ERAn. Samoin kerrotaan strikeoutien ja vapaataipalien määriä, välillä on myös WHIP ja opposition average.
Ulkokentän tilastot
Ulkopelaajien onnistumista on perinteisesti mitattu erroreilla (E) eli ulkopelivirheiden määrällä ja fielding-prosentilla, joka kertoo onnistuneiden ulkopelisuoritusten määrän kaikista ulkopelisuorituksista. Errors on kuitenkin varsin tulkinnanvarainen tilasto. Uudempia systeemejä ovat esim. defensive runs saved (DRS) ja ultimate zone rating (UZR).
Juoksupeli
Tässä on yleensä käytetty varastettuja pesiä (stolen bases, SB). Välillä näkee myös sitä, millä prosentilla pelaaja on onnistunut pesän varastamaan. wSB taas kertoo, minkä verran juoksuja pelaaja on tuonut joukkueelleen varastamalla pesiä. Jos wSB on miinuksella, on varastamisesta ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Ultimate baserunning (UBR) on uudempi tilasto, joka katsoo juoksupelin kokonaisuutta, sillä juoksupeli on muutakin kuin pesien varastaminen.
Pelaajan kokonaisarvo
Selitin jo aikaisemmin, mitä tarkoittaa WAR tai WARP. Baseball Prospectus laskee myös VORP-lukeman (value over replacement player), jossa skaalauksena on juoksut, ei voitot. VORP ei ota myöskään huomioon juoksupeliä toisin kuin WARP. Syöttäjien WARit ovat alhaisempia, koska aloitussyöttäjät ovat vain joka viidennessä pelissä mukana ja vaihtosyöttäjät vastaavasti syöttävät vain yksittäisiä vuoroja. Näin ollen position player (lyöjä/ulkopelaaja) pystyy tuomaan enemmän lisäarvoa.
Yhteenveto
Jos ei halua menestyä vedonlyöjänä tai fantasy-pelaajana tai ymmärtää baseballia todella syvällisesti, riittää käytännössä että tuntee batting averagen ja ERAn ja mitkä ovat hyviä/huonoja lukemia niissä. Nyrkkisääntönä BAssa keskiarvo on noin .260 ja ERAssa noin 4.00. Sitten voi tutustua esim. OBP:hen (ka. n. .319) ja WHIP-tilastoon (n. 1.32), joita näkee myös tv:ssä nykyään paljon. Hyviä tilastosivuja ovat Fangraphs, Baseball-Reference ja maksullinen Baseball Prospectus.