Mainos

Avautumisia baseballista

  • 26 561
  • 113

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Tästä on kokeiluja tehty ja homma on juuri toisinpäin. Tai ei se pesispelaajille nyt suorastaan helppoa ole, mutta baseball-pelaajien pystysyöttöihin osuminen on ollut toivotonta.

Oletan, että kyseessä on ajoitus: baseball-pelaaja kun päättää lyödä, maila on jo liikkeellä. Ainakin minä lyön usein pallon ali, kun yritän pesissyöttöön osua.

Toinen syy voi olla pallon liikkeen kulma mailaan nähden. Kohti tulevaan palloon on helpompi saada kontakti, kun taas 90 asteen kulma vaatii tarkempaa ajoitusta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En minä syistä osaa mitään sanoa.

Minä olen itse pesiksessä aivan surkea. Joskus lomamatkalla kuitenkin koitin sellaista baseball-häkkiä, jossa automaatti syöttää palloja ja yllättävän helppoa se oli. Toinen huomio oli että voimaahan siihen lyömiseen tarvitaan hemmetisti. Aloitin syötöt helpoimmalta tasolta joka oli joku säälittävä 40 mailia. Oppimiskäyrä oli sen verran jyrkkä, että lähes samantien pystyi siirtymään pykälää kovempiin syöttöihin. Menikö ne portaat muistaakseni kymmenen mailin välein jolloin kokeiltua tuli nopeudet 50 ja 60. Automaatin maksimi taisi olla 90 mailia, mutta se sai jäädä koittamatta. Tokihan ammattilaiset syöttävät toistasataa mailia, mutta pointti oli että surkeakin pelaaja pystyi tuollaisiin satasta kmh liikkuviin palloihin osumaan ilman harjoittelua, joten varmasti lahjakkaille pelaajille se on monta kerta luokkaa helpompaa. Nahkat jokatapauksessa lähti käsistä 40 lyönnillä.
 
Viimeksi muokattu:

JLand

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, NY Yankees, NY Giants
Olen kaynyt 12 vuotta Yankeesin peleissa ja ympari Amerikkaa katsomassa baseballia. Pelaaminen on jaanyt backyard baseballiin kesalla kavereiden kanssa.

Voin kuitenkin sanoa, etta baseball on vaikein laji oppia kaikista major league lajeista. Amerikassa sanotaankin viisautena, etta jos otetaan katsomosta sellainen vahan urheilua seurannut mieshenkilo pelaamaan niin han voi tehda jaakiekossa maalin, heittaa koripallossa korin, juosta ottaa kiinni tai heittaa amerikkalaisessa jalkapallossa touchdownin tai tehda jalkapallossa maalin. Mutta han ei tule lyomaan baseballissa home runia. Kauden aikana tallainen kaveri paasisi lyomaan ehka 500 kertaa ja han loisi todennakoisesti .050, 400 SO ja ne ainoat onnistuneet lyonnit olisivat onnekkaita groundballeja tai broken bat bloop singles.

Danan mainitseman hakit eli batting cages nyt eivat oikeastaan simuloi yhtaan sita mita oikeassa pelissa tapahtuu. Ne koneet heittavat fastballeja eli suoria syottoja. Oikeassa pelissa jokainen syotto on tarkkaan mietitty syottajan ja catcherin toimesta ja jos alat lyoda jokaiseen syottoon niin olet aika nopeasti takaisin penkilla istumassa.

Otetaan nyt vaikka esimerkkina sellainen "normaali" lyontivuoro. Ensimmaisella syotolla syottaja ehka kokeilee suoraa syottoa eli fastballia ja sielta tulee sitten sellainen 90 mph syotto suoraan keskelle. Ok, nyt ajattelet, etta seuraavaan lyon, koska osaat ajoittaa lyonnin. No talla kertaa sielta tuleekin 78 mph change-up, joka nayttaa ensin suoralta 90 mph fastballilta, mutta kun olet jo paattanyt lyoda niin huidot mailalla liian aikaisin ja lisaksi pallo putoaa lopussa alemmas kuin minne se tuli silla suoralla syotolla.

No nyt olet tilanteessa 0-2 ja enaa ei saisi ottaa yhtaan oikeaa syottoa, koska muuten joudut takaisin penkille. No nyt et sitten enaa tiedakaan, etta mita sielta on tulossa, koska jo toisella syotolla syottaja onnistui hamaamaan sua. Sielta voi tulla taas suora 90 mph fastball tai sielta voi tulla sellainen 12-6 curveball, joka putoaa lentoradan lopussa taysin maahan. Tai sielta voi tulla slider, joka nayttaa ensin suoralta fastballilta, mutta kiertaakin sitten oikealle tai vasemmalle. Tai ehka sielta tulee taas se change-up.

Lisaksi kyse ei ole pelkasta syoton vauhdista vaan siita, etta minne kohtaa strike zonea niita syottoja syotetaan. On aivan eri asia lyoda palloa, joka tulee aina suoraan samaan kohtaan samalla nopeudella (nama hakit) kuin yrittaa lyoda palloa, joka voi tulla milla tahansa nopeudella ja se voi olla aivan kasien kohdalla (inside) tai se voi olla niin kaukana, etta juodut kurkottamaan (outside).
 

Rocco

Jäsen
Toinen syy voi olla pallon liikkeen kulma mailaan nähden. Kohti tulevaan palloon on helpompi saada kontakti, kun taas 90 asteen kulma vaatii tarkempaa ajoitusta.
Itseasiassa ihan toisinpäin. Pesäpallossa putoavan pallon vauhti on aina vakio, eli sitä ei voi nopeuttaa tai hidastaa millään tavalla. Ainut mikä vaikuttaa, on syötön korkeus, eli silloin pallo putoaa lyöntikorkeudella hieman nopeammin, mutta kolmen metrin syöttö putoaa aina metrin korkeudella samalla vauhdilla.

Baseballissa syöttö voi lähteä kierteestä riippuen jopa montakymmentä senttiä eri suuntaan. Kunnon yläkierteellä tuleva korkea pallo onkin lyöntipaikalla yhtäkkiä aivan matalalla, samoin alakierteinen pallo voikin leijailla tavallista korkeammalla, ja sivukierre voi heittää palloa vaakatasossa vaikka kuinka. Kunnon kierrepallo voi muuttaa suuntaa jopa 40 senttiä. Lisäksi pallon ajoitusta voi muuttaa paljonkin vaihtamalla syötön nopeutta. Pallo tulee oikeasti niin kovaa, että lyönti pitää melkein aloittaa jo samaan aikaan, kun heittäjä käsi liikkuu eteenpäin, koska muuten ei mitenkään ehdi palloon osumaan. Ja lyönnin aikana on aika mahdotonta yrittää muuttaa mailan lyöntirataa.

Olen itse vanhana pesäpalloilijana koittanut lyödä baseball-palloa syöttökoneen heittämänä. Pallo tuli 70km/h, mikä on hieman vajaa puolet hitaammin, kuin huipputason heittäjät pistävät palloa tulemaan, ja sekin oli jo tuskastuttavan vaikeaa. Ensimmäiset 10 palloa menivät puhtaasti ohi, koska löin liian myöhään, ja 50 pallosta osuin ns. puhtaasti vain noin kymmeneen. Ja pallo tuli "vain" 70km/h.

JLand tuossa juuri tuota ylempänä kuvailikin.
 

JLand

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, NY Yankees, NY Giants
Olis kyllä kiva tietää paljonko noita kausareita ostellaan? Luultavasti kausarin omistajat ovat lähinnä yritysjohtajia tai julkkiksia. Eihän normaalilla baseball fanilla tuollaiseen voi olla varaa. Tai sitten syödään vettä ja näkkäriä loppuvuosi :)

Baseball on amerikkalainen kansallislaji. National pastime.

Kaikki pelit eivat tietenkaan ole loppuunmyytyja, mutta itsekin kayn yleensa katsomassa noin 40 plus miinus Yankeesin kotipelia kauden aikana. Kylla niita taytyy vahan valita etta mita jaksaa lahtea katsomaan. Joskus taisin kayda katsomassa melkein 70 pelia 5-6 vuotta sitten, mutta mikas siina kun aikaa oli.

Useinhan kolmen pelin sarjoja pelataan niin, etta 2 ensimmaista pelia ovat illalla ja se viimeinen eli kolmas iltapaivalla 1 PM, jotta joukkueet saavat sen illan vapaaksi ja sitten voidaan matkustaa uuteen peliin tai pelaajat voivat menna kotiin vahan aikaisemmin. Viikolla iltapaivapeleissa on paljon lapsia tai vanhempia ihmisia, jotka eivat enaa kay toissa. Moni tulee peliin myos ehka vahan myohemmin eli on toissa kello 2 PM asti ja lahtee sitten peliin ja ehtii paikalle kolmanteen vuoropariin. Iltapeleissa on paljon julkkiksia ja firmojen vieraita.

Ei sita Suomessa ehka ymmarreta, etta mita kesa ja baseball tarkoittavat esimerkiksi sellaisessa baseball kaupungissa kuin New York. New York elaa Yankeesista ja Metsista. Giantsin, Jetsin, Knicksin, Rangersin etc. menestyminen on kaupungille iahn hieno juttu, mutta kylla se on ihan eri asia kun puhutaan Yankeesista tai Metsista.

Taalla kevat alkaa baseball kauden kanssa ja kesa on loppu kun baseballin post season alkaa. Siina on jotain ihmeellista aina kesalla kun menee ballparkille katsomaan baseballia. Tosin enaa sita vanhan Yankee Stadiumin tunnelmaa ei ole olemassa, mutta silti kesa ja baseball kuuluvat yhteen.
 

JLand

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, NY Yankees, NY Giants
Eihän tuo $1500 keskituloiselle niin hirveän paha ole jos kortin jakaa vaikka kahden kaverin kanssa, pelejä kun on niin paljon että kaikki kolme ehtivät nähdä sen 27 kauden aikana eli keskimäärin jokainen pääsee joka viikko kerran matsiin runkosarjassa.

Nain tama usein menee. Meilla on veljeni ja kavereiden kanssa ollut jo monta vuotta kausikortit Yankeesin peleihin niin, etta peleja jaetaan sita mukaa keta ehtii ja haluaa menna peliin. Playoffseissa tama on tietysti vahan vaikeampaa ja multa on jaanyt sen takia nakematta esimerkiksi se vuoden 2003 kaikkien aikojen ballgame ACLS Game 7 Yankees vs. Red Sox, koska veljeni oli pelissa ja ma "jouduin" menemaan Rangersin peliin. Sen vuoden jalkeen teimme vahan muutoksia ja nyt ollaan saatu joka vuosi postseasonille jokaiselle omat liput, jos kaikki ovat halunneet lahtea katsomaan. Viime vuonna tosin oli ensimmainen vuosi mun aikana taalla, etta Yankeesin postseason peleja ei myyty loppuun.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mutta han ei tule lyomaan baseballissa home runia. Kauden aikana tallainen kaveri paasisi lyomaan ehka 500 kertaa ja han loisi todennakoisesti .050, 400 SO ja ne ainoat onnistuneet lyonnit olisivat onnekkaita groundballeja tai broken bat bloop singles.
Ei varmasti tulisikaan homerunia löymään, mutta vapailla voisi muutaman kerran kentälle päästä ja siitä juoksun tuoda.

keskiverto katselija ei taitaisi osaa luistella, joten aika vaikeaa se maalin tekeminen olisi hänelle. Minulta toki onnistuisi. Niinkuin TD ja korikin.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Voin kuitenkin sanoa, etta baseball on vaikein laji oppia kaikista major league lajeista. Amerikassa sanotaankin viisautena, etta jos otetaan katsomosta sellainen vahan urheilua seurannut mieshenkilo pelaamaan niin han voi tehda jaakiekossa maalin, heittaa koripallossa korin, juosta ottaa kiinni tai heittaa amerikkalaisessa jalkapallossa touchdownin tai tehda jalkapallossa maalin. Mutta han ei tule lyomaan baseballissa home runia. Kauden aikana tallainen kaveri paasisi lyomaan ehka 500 kertaa ja han loisi todennakoisesti .050, 400 SO ja ne ainoat onnistuneet lyonnit olisivat onnekkaita groundballeja tai broken bat bloop singles.

En tiedä onko tuo niin viisaasti sanottu. Ensinnäkin "vähän urheilua seurannut" henkilö jenkeissä harvemmin osaa edes kunnolla luistella. Joten kyllä siinä olisi aika vaikea päästä sitä maaliakaan tekemään.

Varmaan jenkkifudista aika moni heittää, mutta harva jenkki myöskään osaa kunnolla edes potkaista "eurofudista", joten sen maalin tekemisenkin kanssa olisi kyllä tosi hiljaista. Noh tyhjään voisi lakaista. Hyvä muistaa että jopa useita ammattilaisia on jotka pelaavat useita kausia ilman että tekevät yhtä maalia, nämä siis aivan huippupelaajia. Paljon todennäköisempää siis että saisi baseballissa sen yhden juoksun, kuin lätkässä tai fudiksessa edes maalia.

Itse seuraisin varmaan baseballia enemmän, jos se ei olisi niin hidastempoista. Sama kuin tykkään katsella NFL-matseja koosteena, mutta livenä ei vaan jaksa kun kokoajan on mainoskatkoa.
 
Itseasiassa ihan toisinpäin. Pesäpallossa putoavan pallon vauhti on aina vakio, eli sitä ei voi nopeuttaa tai hidastaa millään tavalla. Ainut mikä vaikuttaa, on syötön korkeus, eli silloin pallo putoaa lyöntikorkeudella hieman nopeammin, mutta kolmen metrin syöttö putoaa aina metrin korkeudella samalla vauhdilla.

Pesäpallossa lukkarit syöttävät myös lyöjää vastaan. Jokaista tilannetta ja avainlyöjää vastaan vaihtuu moniakin elementtejä. Esim. pomputtajille syötetään matalaa syliin tulevaa palloa, jolla pyritään saamaan pomppu etulaittomaksi. On lukuisia eri kierteitä miten pesistä voi syöttää, mutta yleisin on peukalokierre jolloin palloon luodaan kova takakierre, milloin voidaan syöttää tolppa lautasen ulkopuolelle ja ilmassa se kiertää takaisin lautasen päälle.

Pesäpallo on huomattavasti taktisempi peli kuin baseball ja sitä on monen vaikea ymmärtää koulupesis-taustalla. Jos tunnet pesäpallon säännöt hyvin, se on yksi parhaimmista lajeista seurata. Suuria vaikeuksia tuotti ainakin vaihtoon tulleille jenkeille pelata räpylä kädessä ja ottaa kovia lyöntejä kiinni pesäpallossa. Tämä on ymmärettävää, koska baseballissa ei juurikaan reaktioita tarvita ulkokentällä. Nämä jannut olivat ihan kovalla baseball-taustalla siis.
 

JLand

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, NY Yankees, NY Giants
En tiedä onko tuo niin viisaasti sanottu. Ensinnäkin "vähän urheilua seurannut" henkilö jenkeissä harvemmin osaa edes kunnolla luistella. Joten kyllä siinä olisi aika vaikea päästä sitä maaliakaan tekemään.

Varmaan jenkkifudista aika moni heittää, mutta harva jenkki myöskään osaa kunnolla edes potkaista "eurofudista", joten sen maalin tekemisenkin kanssa olisi kyllä tosi hiljaista. Noh tyhjään voisi lakaista. Hyvä muistaa että jopa useita ammattilaisia on jotka pelaavat useita kausia ilman että tekevät yhtä maalia, nämä siis aivan huippupelaajia. Paljon todennäköisempää siis että saisi baseballissa sen yhden juoksun, kuin lätkässä tai fudiksessa edes maalia.

Itse seuraisin varmaan baseballia enemmän, jos se ei olisi niin hidastempoista. Sama kuin tykkään katsella NFL-matseja koosteena, mutta livenä ei vaan jaksa kun kokoajan on mainoskatkoa.

No tassa tietenkin oletetaan, etta se katsoja, joka sinne peliin on mennyt osaa myos auttavasti vahintaan pelia pelata. Kyseessa siis sellainen Average Joe, joka on ehka koulussa pelannut kyseista lajia. Kyse on kuitenkin todennakoisyyksista eli jaakiekkossa on paljon todennakoisempaa ohjata vaikka ylivoimalla maali tai eurofutiksessa tehda kulmapotkusta maali. Eihan se tietysti sita tarkoita, etta kyseinen katsoja olisi jotenkin hyva pelaaja, mutta mahdollisuus onnistumiseen eli maaliin (maali jaakiekossa tai jalkapallossa, kori koripallossa, touchdown jenkkifutiksessa) on korkeampi kuin baseballissa, jossa tama henkilo ei tulisi todellakaan lyomaan home runia. Baseballissa kun ei ole home runin osalta niin paljon tekijoita onnen kanssa kuin esimerkiksi jaakiekossa, jossa voi ohjata siniviivalta tulleen vedon sisaan.
 

Joghey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Baseball on amerikkalainen kansallislaji. National pastime.

Kaikki pelit eivat tietenkaan ole loppuunmyytyja, mutta itsekin kayn yleensa katsomassa noin 40 plus miinus Yankeesin kotipelia kauden aikana. Kylla niita taytyy vahan valita etta mita jaksaa lahtea katsomaan. Joskus taisin kayda katsomassa melkein 70 pelia 5-6 vuotta sitten, mutta mikas siina kun aikaa oli.

Olen miettinyt välillä MLB:stä lukiessa, että kuinka paljon kohtuu kovan luokan MLB-joukkueen kannattaja pystyy katsomaan joukkueensa pelejä kauden aikana. Haitari on tietysti valtava, mutta tuntuu mahdottomalta edes ajatella kenenkään katsovan jokaista vierasottelua televisiosta ja kotiottelua paikan päältä. Kotoista jääkiekon SM-liigaa tulee katsottua hallilla 10-15 ottelua, tv:stä 5-10 ottelua sekä kasa NHL-otteluita ja tietysti MM-kisoja. Ottelumäärä ei siltikään taida yltää edes lähelle MLB-joukkueen kotiotteluiden määrää runkosarjassa ja silti saa kommenttia liiallisesta jääkiekon katsomisesta. Voisi ainakin kuvitella, että iso osa joukkueen otteluista jää tuloksen tarkistamiseen pelin päätyttyä.

En tosiaan ole vielä uudella mantereella käynyt enkä paikallisesta urheilukulttuurista juuri mitään tiedä. Mielenkiinnolla toki luen, jos esim. nimimerkki JLand haluaa baseballin osalta asiasta vielä lisää kertoa.
 

JLand

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, NY Yankees, NY Giants
Baseball on hyva laji kuunnella radiosta. Monella tyopaikalla kuunnellaankin sitten pelia radiosta, jos sita ei pystyta katsomaan. Autossa ihmiset kuuntelevat baseballia etc.

Jenkkifutis on tietysti sellainen sunnuntaiurheilu syksylla ja talvella, mutta kesalla esimerkiksi on tavallista, etta perhe lahtee aamulla cityyn ja menee sitten 1 PM Yankeesin peliin sunnuntaina.

Kylla niitakin ihmisia on, jotka kayvat melkein kaikissa kotipeleissa. Yankee Stadiumilla on oma ryhma nimeltaan Bleacher Creatures, joista suurin osa kay niin monessa pelissa kuin vain pystyy. Ma kayn yleensa viikolla yhdessa pelissa, jos Yankees pelaa kotona ja viikonloppuna sunnuntaisin sitten melkein aina 1 PM pelissa, mutta iltapeleja taytyy valita sen mukaan, etta miten taytyy menna maanantaina toihin. Yleensa on myos tavallista, etta katsojat lahtevat siina 6 tai 7 vuoroparin jalkeen kotiin, jos peli alkaa olla selva.
 

Cube

Jäsen
On tää kansallinen ylimielisyys paikoin vähän huvittavalla tasolla. Jos baseball olisi pesäpalloilijoille helppo homma, niin eiköhän näitä pelaisi MLB:ssä. Suomessa tykätään ajatella, että amerikkalaiset ovat tyhmiä ja huonompia, eikä kunnolla ymmärretä sitä, miten valtava ja kilpailukykyinen maa on kyseessä - kaikessa.

Baseball ei ole mua koskaan oikein sytyttänyt, koska pelejä on vain liikaa. NFL on nykyään ainoa sarja, jonka runkosarjamatseista jaksaa kunnolla innostua.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Baseballille nauraminen on hyvin tyypillistä suomalaisille, jossa mikään muu laji ei ole laji eikä mikään, paitsi 50km pertsa ja sekin pitää hiihtää vähintään -45 asteen pakkaseen tai suoritusta ei voi pitää minään. Tylsähän tota lajia on seurat ja tilastojen määrä ruudussa on ihan tajuton. En silti koskaan menisi vähättelemään lajin haastavuutta.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No tassa tietenkin oletetaan, etta se katsoja, joka sinne peliin on mennyt osaa myos auttavasti vahintaan pelia pelata. Kyseessa siis sellainen Average Joe, joka on ehka koulussa pelannut kyseista lajia. Kyse on kuitenkin todennakoisyyksista eli jaakiekkossa on paljon todennakoisempaa ohjata vaikka ylivoimalla maali tai eurofutiksessa tehda kulmapotkusta maali...
Olen kyllä siinä suhteessa erimieltä että jos puhutaan oikeasti maalin tekemisestä vaikka jalkapallossa tai jääkiekossa niin ei varmasti onnistu ihan Average Joelta ammattilaissarjassa. Toki maalin voi saada nimiinsä tuollaisesta pompusta mutta en sitä silti helpommaksi sanoisi. Ei se mielestäni ole maalin tekemista jos seisoo 150km/h tulevan kiekon edessä ja se hipaistessa polkkariin muuttaa sen verran suuntaa että kiekko menee maaliin... Tuurilla se voi onnistua mutta tuurilla se voi onnistua myös baseballissa... Siitä olen kyllä samaa mieltä että äärettömän vaikea baseball-syöttöön on osua juuri syötön variaatioiden takia.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Olen kyllä siinä suhteessa erimieltä että jos puhutaan oikeasti maalin tekemisestä vaikka jalkapallossa tai jääkiekossa niin ei varmasti onnistu ihan Average Joelta ammattilaissarjassa. Toki maalin voi saada nimiinsä tuollaisesta pompusta mutta en sitä silti helpommaksi sanoisi. Ei se mielestäni ole maalin tekemista jos seisoo 150km/h tulevan kiekon edessä ja se hipaistessa polkkariin muuttaa sen verran suuntaa että kiekko menee maaliin... Tuurilla se voi onnistua mutta tuurilla se voi onnistua myös baseballissa... Siitä olen kyllä samaa mieltä että äärettömän vaikea baseball-syöttöön on osua juuri syötön variaatioiden takia.

Ei varmasti yksikään Average Joe lyö tuurilla home runia ammattilaissarjassa. Minusta tuo pointti on ihan validi, lätkässä tai futiksessa voi tuurilla sen maalin saada nimiinsä.

Itseäni kiehtoo baseballissa juuri se lyöjä vs. syöttäjä-asetelma. Joskus Urheilulehdessä oli ihan hyvin kiteytetty amerikkalaisen ja eurooppalaisen urheilukulttuurin eroa sillä, että jenkeissä haetaan paljon näitä match-up-asetelemia ja nostellaan mediassakin esiin näitä. Esimerkiksi jenkkifutiksessa pedataan asetelmat usein pelinrakentajien kautta ja tavallaan näin saadaan pelin sisälle erilaista jännitettävää katsojille. Siihen peilaten ei ole ihme, että baseball on USA:n kansallispeli.

Onhan tuo lajina äärimmäisen kiehtova ja mielenkiintoinen. Loputon määrä taktisia variaatioita, kaksi joukkuetta ja kuitenkin viime kädessä kyse on kulloisenkin yksilön kyvystä pelata voittavaa peliä. Voisin kuvitella, että esimerkiksi tämä "closer", eli syöttäjä jonka tehtävä on pistää matsit pakettiin joutuu välillä melkoiseen painetestiin kummulla.

Samoin olen ihaillut jotain näitä joukkueidensa tähtilyöjiä juuri siitä kyvystä osua sen yhden kerran palloon. Joskus yhden kaverin kanssa vähän puolitosissaan katseltiin enemmänkin baseballia ja meidän suosikkimme oli aina Prince Fielder (seuraa en nyt muista). Loistava nimi, hirveän kokoinen musta kaveri, joka käytti joka kerta sen yhden vähänkin heikomman syötön hyväkseen.

Minä voisin hyvinkin katsella matseja, varsinkin post-seasonia enemmänkin, jos pelejä näkisi hyvin Suomessa. Kyseessä on ihan helvetin hieno laji, kun edes vähän saa pintaa raapaistua.

New Yorkista tuli mieleen hauska tarina, kun kävimme siellä lomailemassa. Minulla oli päässäni Chicago White Soxin lippis, ja ihan ilman mitään siteitä tietenkin, jostain täältä muotiliikkeestä sen ostanut. Eräässä kahvilassa Little Italyssa tarjoilija katseli vähän aikaa ja kysyi: "What's with the White Sox cap?". Minä siihen selittelemään, että no joo, katsos kun en tiedä lajista mitään jne... Kaveri nyökkäsi ymmärtäväisesti ja sanoi: "Anyway, the White Sox suck". Juteltiin siinä vähän enemmänkin, kehoitti muuten ostamaan Yankees-hatun, ja selvisi hän oli itse alunperin Kosovosta ja asunut New Yorkissa jonkun vuoden. Eurooppalaisena varmasti ymmärsi ettei baseball ole ihan se kovin juttu meikäläisille ja sanoi itsekin, että alkuun vihasi koko peliä mutta kun aikaa kului ja duunissa aina katselivat matseja niin pikkuhiljaa kasvoi sisään siihen juttuun ja nyt oli jo ihan täysiverinen fani. Minä puolestani voin hyvinkin ymmärtää miksi näin.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei varmasti yksikään Average Joe lyö tuurilla home runia ammattilaissarjassa. Minusta tuo pointti on ihan validi, lätkässä tai futiksessa voi tuurilla sen maalin saada nimiinsä...

Typerää sinänsä verrata koko asioita koska niin eri lajeista on kyse, mutta kyllä se mielestäni on mahdollista myös basballissa. Jos pistetään se Joe seisomaan siihen lautasen viereen ja laitetaan se lyömään sen tuhat kertaa... Tai kymmenen tuhatta kertaa... Ei se kaikkia ohi lyö ja ihan puhtaalla tuurilla on se homerunikin mahdollinen. Äärimmäisen pienellä todennäköisyydellä mutta mahdollinen silti. Se nimen saaminen jääkiekossa tai futiksessa maalintekijätilastoon on ehkä helpompaa kuin homerunin lyöminen mutta kumpiakin siinä tapauksessa yhdistäisi se että kyse on nimenomaan tuurista... Taidolla tai peliosaamisella ei ole kummassakaan tapauksessa mitään tekemistä asian kanssa...
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ei varmasti yksikään Average Joe lyö tuurilla home runia ammattilaissarjassa. Minusta tuo pointti on ihan validi, lätkässä tai futiksessa voi tuurilla sen maalin saada nimiinsä.

No voi joo, mutta lätkässä tai futiksessa on aivan ratkaisevaa se minkä tasoinen joukkue olisi mihin menee pelaamaan suhteessa toiseen joukkueeseen. Jos joku tavis heitettäisiin kentällä kun joku alasarjajengi pelaa Barcaa vastaan niin voisi olla aika hiljaista maalin tekemisen kanssa, sitten taas jo pelaisi Barcan puolella niin tosiaan tuurilla voisi saada maalin.

Baseballissa on se ero toki että itse pitäisi se lyönti saada aikaan, mutta tälläinen vertailu on aika yhtä tyhjän kanssa, mitä sillä yritetään todistaa?

Ihan yhtä hyvin voisi miettiä sitä miten hyvin joku tavis pärjäisi baseballissa ulkopelissä takakentällä, no voisi lyhyen pätkän pärjätä hyvinkin jos sattuisi että lyöntejä ei sinne juuri tulisi (mikä ei ole kovin epätodennäköistä jos ei kovin pitkään pelaisi), toisaalta sitten jos jääkiekossa joku heitetään pakiksi NHL:ään niin on aika todennäköistä että on hyvinkin suurissa ongelmissa. Eli ulkokentällä baseballissa taas voi tuurilla pärjätä paremmin.

Kuitenkin joku homerunin lyöminen tai maalin tekeminen on vain osa näitä pelejä joten en tälläistä vertailua oikein ymmärrä.

Voisi sitä baseballissakin tuurilla onnistua esimerkiksi juoksun tekemään jos vaikka syöttäjältä lipsahtaisi syöttö (joka on kuitenkin mahdollista) ja osuisi lyöjään joka pääsisi ykköselle ja seuraava lyöjä pamauttaisi homerunin, ei tarvitsisi muuta kuin hölkkäillä kotipesään.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos pistetään se Joe seisomaan siihen lautasen viereen ja laitetaan se lyömään sen tuhat kertaa... Tai kymmenen tuhatta kertaa... Ei se kaikkia ohi lyö ja ihan puhtaalla tuurilla on se homerunikin mahdollinen.
Ei se oikein ole mahdollista, kun voimaa pitää olla ihan helvetisti että se pallo jaksaa lentää sinne aidan taakse. Jos tuollaisen tyhmän vertailun tekee, niin penkistä pitäisi nousta varmaan 150 kiloa että temppu olisi mahdollista. Mielestäni homerunia eli kunnaria pitäisi verrata ennemmin hattutemppuun tai nollapeliin kuin maalin tekemiseen.

Ulkokentällä average Joe pärjäisi sitten baseballissa ylivoimaisesti paremmin kuin missään muussa major sportissa.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei se oikein ole mahdollista, kun voimaa pitää olla ihan helvetisti että se pallo jaksaa lentää sinne aidan taakse...

Ulkokentällä average Joe pärjäisi sitten baseballissa ylivoimaisesti paremmin kuin missään muussa major sportissa.

Tämä on toki totta ja kuten totesin mahdollisuus on äärimmäisen pieni. Mutta se mahdollisuus on olemassa, ainakin teoriassa. Ja jos se Joe laitetaan vain yhteen peliin lyömään niin sen toki myönnän että se on täysin mahdotonta. Mutta mielestäni yhtä mahdotonta se on maalin tekeminen NHL:ssä jos se Joe laitetaan yhteen peliin ykkösylivoiman maskimieheksi. Ei siinä maalin edessä niin vain seistä ja odoteta että se kiekko osuu siihen polkkariin. Saattaa niillä vastustajan pakeilla olla jotain sanomista asian suhteen... Ja luulen että se Joe ei sen ensimmäisen yrityksen jälkeen enää edes uskalla mennä sinne maalille...
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Typerää sinänsä verrata koko asioita koska niin eri lajeista on kyse, mutta kyllä se mielestäni on mahdollista myös basballissa. Jos pistetään se Joe seisomaan siihen lautasen viereen ja laitetaan se lyömään sen tuhat kertaa... Tai kymmenen tuhatta kertaa... Ei se kaikkia ohi lyö ja ihan puhtaalla tuurilla on se homerunikin mahdollinen. Äärimmäisen pienellä todennäköisyydellä mutta mahdollinen silti. Se nimen saaminen jääkiekossa tai futiksessa maalintekijätilastoon on ehkä helpompaa kuin homerunin lyöminen mutta kumpiakin siinä tapauksessa yhdistäisi se että kyse on nimenomaan tuurista... Taidolla tai peliosaamisella ei ole kummassakaan tapauksessa mitään tekemistä asian kanssa...

No en tiedä, jos ajatellaan, että syöttäjä saisi vaihtua ja tulee tuhat kertaa vaikka 90 mph fastball, niin en edelleenkään laske mitään mahdollisuuksia edes tuurilla saada palloa katsomoon. Johan tuossa on niin järjetön törmäysvoima, että ranteet on palasina heikommalla kaverilla. Puhumattakaan siitä, että sen tuhat heittoa saisi heittää erilaisilla kierteillä tms. millä nyt haluaa.

Jos mennään tuhat kertaa kulmapotkutilanteeseen niin onkin jo huomattavasti paremmat mahkut, vaikkei osaisi pelata metriäkään futista. Samoin lätkässä jos otettaisiin tuhat hyökkäystä ja Average Joe seisoisi aina maalin kulmalla, niin eiköhän se kerran kaksi siihen lapaan tipu ihan nätisti.

Jefussakin, njoo, miksei, sanotaan Joelle, että juokse post tuonne nin voihan se olla, että yhden kerran napsahtaa paikka tuhannesta yrityksestä. Syöttämälläkin ehkä joo, jos laskettaisiin, että on hyvä rissu.

Sitä tässä kait haetaan. Muuten samaa mieltä, että vertailussa ei ole järkeä, kaikki hienoja lajeja.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Helvetin tyhmä keskustelu. Mietitäänpä painonnostoa. Kukaan ei-harrastaja ei pysty nostamaan samoja painoja kuin huippupainonnostajat, ei edes tuurilla. Onko painojen nosto nyt maailman vaikein laji?

Jottei menisi offtopiciksi, niin täytyy tunnustaa, että Baseball on aina kiehtonut minua, vaikka ainoa kosketuspinta kyseiseen lajiin on tullut erilaisten viihteellisten elokuvien kautta.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuo homerun vs maali jääkiekossa on yhtä mielekäs vertailu kuin se, että kumpi muistuttaa enemmän Jeesusta: punainen koiranputki vai sininen omena?

Itselle baseball on jenkkien major four -lajeista se, joka ei oikein jaksa kiinnostaa. Minulle urheilun tärkein osa on lajin intensiivisyys ja tuo elementti puuttuu baseballista lähes kokonaan. Vähän samaan tapaan kuin lentopallo Euroopassa. Urheilua joo, ja varmasti osaltaan haastavaa, mutta jotain puuttuu.

Myöskään höntsä-lajina tuo ei toimi yhtään niin hyvin kuin esim. suomalainen pesäpallo, joka on yksi parhaita lajeja pelata taitotasoltaan vaihtelevallakin kokoonpanolla. Junnuna pidin kovasti pesiksen pelaamisesta vaikka itse laji ei muuten kiinnostanutkaan. Laji ei mennyt niin paljon ns. harrastajien keulimiseksi kuin esim säbä. Tosin sellaista joukkuelajia ei olekaan, mitä nämä puuhelminiilot eivät pystyisi olemuksellaan pilaamaan.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Tuo homerun vs maali jääkiekossa on yhtä mielekäs vertailu kuin se, että kumpi muistuttaa enemmän Jeesusta: punainen koiranputki vai sininen omena?

Tätä vähän itsekin ihmettelin. Eikö olisi reilumpaa verrata lyöty juoksu MLB:ssä vs. tehty maali NHL:ssä?

Ja Tadulle: ei tämä minusta tyhmä keskustelu ole välttämättä. Ainakin minulle tämä avaa parhaimmillaan näkökulmia lajiin, josta en tiedä oikeastaan mitään. Lajien luonteet ovat erilaisia. Esimerkiksi jokainen aikuinen mies joka on edes vähän pelannut tennistä voi voittaa pallon Federeriä vastaan, mutta maailman parasta sulkapalloilijaa vastaan se olisi todella paljon haastavampaa. Väitän, ettei sunnuntaisulkapalloilija voittaisi 100 pallosta yhtään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös